Lukașenko, după „revolta” premierului Armeniei: „Dacă Rusia se prăbușește, OTSC nu va exista”. Putin, înfruntat direct VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dictatorul Belarusului, Aleksandr Lukașenko, a avertizat într-un discurs susținut la Erevan, capitala Armeniei, că prăbușirea Rusiei va însemna și dispariția Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC).

Aleksandr Lukașenko FOTO AFP
Aleksandr Lukașenko FOTO AFP

„Știți, recent, în mass-media se răspândește opinia că viața, soarta OTSC depinde de operațiunea Federației Ruse în Ucraina. Dacă Rusia va câștiga, OTSC va trăi. Dacă, Doamne ferește, nu va câștiga, OTSC nu va exista. În țările noastre, multe persoane au început să discute despre această problemă. Simt că am ajuns la o părere comună: dacă Rusia se prăbușește, atunci sub acest moloz este locul nostru”, a spus Lukașenko la reuniunea OTSC, potrivit agenției de presă Belta.

Plecând de la acest avertisment, Lukașenko a făcut apel la unitate în cadrul OTSC. „Nu vom părăsi arena militară și politică. Organizația Tratatului de Securitate Colectivă va continua să existe și nimeni nu va cădea nicăieri. Dar avem nevoie de unitate”, a spus liderul de la Minsk, un aliat al lui Vladimir Putin.

Această declarație survine după ce premierul Armeniei, Nikol Pașinian, a refuzat să semneze proiectul de declarație a Consiliului OTSC. El și-a motivat decizia prin faptul că OTSC nu a făcut o evaluare politică a „agresiunii” Azerbaidjanului împotriva Armeniei.

„Evaluarea politică este necesară, mai presus de toate, din punct de vedere moral, deoarece aceasta ar trebui să fie o manifestare logică a relașiilor aliate. Desigur, este important și din punct de vedere al restabilirii integrității teritoriale a țării noastre, dar aceasta aspirație în sine nu înseamnă o intervenție militară”, a spus Pașinian.

Un oficial ucrainean consideră că refuzul lui Pașinian poate duce la o prăbușire a OTSC.

„Putin a scăpat stiloul, Lukașenko este șocat”, a comentat pe Twitter Anton Gherașcenko, un consilier al ministrului de Interne al Ucrainei.

Rusia este arătată cu degetul pentru faptul că nu oferă sprijin Armeniei în baza tratatului de asistență și cooperare reciprocă, care prevede o apărare comună și asistență militară în caz de agresiune împotriva semnatarilor.

Rusia s-a abținut de la susținerea Armeniei în războiul din 2020, când a lăsat țara din Caucaz expusă în fața superiorității militare azere și a negociat apoi un acord de încetare a focului prin care și-a crescut prezența militară în regiune printr-o așa-numită forță de menținere a păcii.

OTSC este o alianță militară interguvernamentală care reunește, din 1994, șase foste republici sovietice: Rusia, Armenia, Belarus, Kazahstan, Kîrgîzstan și Tadjikistan. Afganistan, Serbia și Uniunea Statală Rusia-Belarus au statut de observator. Două țări s-au retras din această organizație în 1999, după doar cinci ani de prezență, și anume Azerbaidjan și Georgia. Uzbekistanul a fost membră în două rânduri, între 1994 și 1999 și între 2006 și 2012.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite