Prim-ministrul armean nu a semnat proiectul de declarație a CSTO privind măsurile de asistență oferite Erevanului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prim-ministrul armean Nikol Pashinyan nu a semnat proiectul „Declarației Consiliului Colectiv de Securitate al OTSC privind măsurile comune pentru acordarea de asistență Republicii Armenia”. Potrivit premierului, documentul nu este suficient finalizat.

Prim-ministrul armean Nikol Pashinyan. Foto: EPA-EFE
Prim-ministrul armean Nikol Pashinyan. Foto: EPA-EFE

Prim-ministrul armean Nikol Pashinyan nu a semnat proiectul „Declarației Consiliului Colectiv de Securitate al OTSC privind măsurile comune pentru acordarea de asistență Republicii Armenia”. Potrivit premierului, documentul nu este suficient finalizat.

Lipsa unei evaluări politice clare a situației <...> poate însemna nu numai refuzul OTSC de a îndeplini obligațiile aliate, ci poate fi interpretată și de către Azerbaidjan ca undă verde din partea OTSC pentru o agresiune ulterioară împotriva Armeniei. Și acest lucru contrazice nu doar litera, ci și spiritul și sensul documentelor fundamentale CSTO. Prin urmare, pe baza acestui lucru, stimați colegi, în momentul de față consider că proiectul „Declarației CSTO CSC privind măsurile comune de acordare a asistenței Republicii Armenia" înaintat spre semnare nu este suficient finalizat, iar în această formă, cu tot respectul, nu sunt pregătit să semnez aceste documente", a spus Pashinyan în discursul său de închidere la summitul statelor membre CSTO de miercuri.

Pashinyan le-a reamintit șefilor de stat că riscul unei noi agresiuni din partea Azerbaidjanului împotriva integrității teritoriale a Armeniei rămâne. „Secretarul general al CSTO, Stanislav Zas, a raportat despre acest lucru la o ședință extraordinară a CSC din 28 octombrie a acestui an”, a declarat șeful Cabinetului armean.

În noaptea de 13 septembrie, Ministerul Apărării armean a raportat despre bombardarea unor așezări armene de către Forțele Armate azere. Baku a spus că acesta a fost un răspuns la provocările Erevanului. Consiliul de Securitate al Armeniei a ținut o ședință de urgență, în cadrul căreia s-a decis să se solicite ajutor din partea Rusiei pentru a utiliza prevederile Tratatului de prietenie, cooperare și asistență reciprocă, precum și OTSC și Consiliul de Securitate al ONU. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite