SUA şi Europa analizează opţiunile pe care le-ar avea un guvern ucrainean în exil

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

SUA şi Europa au discutat despre modul în care ar putea sprijini un guvern în exil condus de preşedintele ucrainean Zelensky, în cazul în care acesta ar fi nevoit să părăsească Kievul, au declarat oficiali occidentali pentru CNN.

Discuţiile oficialilor au variat de la ideea de a-l susţine pe Zelenski şi pe guvernul său într-o potenţială mutare la Lviv, în vestul Ucrainei, până la posibilitatatea ca acesta să fie forţat să părăsească complet ţara şi să stabilească un nou guvern în Polonia. Sursele au menţionat că nu e nimic oficial.

De asemenea, oficialii occidentali nu au discutat despre un guvern în exil cu Zelenski deoarece el refuză să părăsească Kiev, dar şi pentru că până acum a respins conversaţiile care se concentrează pe alte subiecte în afară de stimularea Ucrainei în războiul cu Rusia.

Totuşi, aceştia au precizat că au existat discuţii referitoare la opţiunea de a trimite unul sau mai mulţi mebri ai guvernului ucrainean într-o locaţie externă pentru a putea fi înfiinţat alt guvern, dacă Kievul va cădea şi dacă preşedintele va refuza să plece din ţară sau nu va mai avea posibilitatea.

Oficialii americani şi europeni credeau în primele zile ale războiului că mutarea lui Zelensky la Lviv ar putea fi fezabilă, deoarece nu era clar dacă Rusia va ataca vestul Ucrainei. În prezent, având în vedere escaladarea dramatică a trupelor ruse şi faptul că acestea aatcă chiar şi civili, decizia nu mai este privită cu ochi buni. Oficialii cred că Rusia „nu va cruţa niciun centimentru de pe teritoriul ucrainean” asta fiind singura opţiunea pentru a putea cuceri ţara, scrie CNN.

„Toate analizele arată că Putin va continua invazia”, a declarat vineri un înalt oficial al serviciilor secrete occidentale.

Zonă de excludere aeriană în partea de vest a Ucrainei

O altă idee care a fost prezentată de oficiali, dar rămâne puţin probabilă, este cea referitoare la NATO şi la posibilitatea de a stabili o zonă de excludere aeriană peste o mică parte din vestul Ucrainei.

Teoretic, acest lucru ar oferi un suport pentru guvernul lui Zelensky şi ar permite Ucrainei să construiască şi să perfecţioneze o insurgenţă împotriva forţelor ruse , astfel mu ar fi nevoie să rămână Kievul în picioare.

„Ucrainenii pot susţine o luptă fărăr comandă şi control centralizat de la Capitoliu” a mai spus oficialul de la serviciile secrete.

Sursele publicaţiei CNN s-au pronunţat pe subiect şi au recunoscut că stabilirea unei zone de excludere aeriană peste vestul Ucrainei de către NATO este foarte puţin probabilă din aceleaşi motive pentru care s-a refuzat şi impunerea unei zone de excludere aeriană peste întreaga ţară, pentru că ar însemna, cel mai probabil, „o declaraţie de război”.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite