Ruta de evacuare a civililor din Mariupol era minată, în weekend, anunţă Crucea Roşie. Traseele de evacuare propuse luni de Moscova duc în Rusia şi Belarus

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Razboi in Ucraina refugiati 6-7 martie 2022  soldati civili FOTO EP-EFE

Ruta de evacuare a civililor din Mariupol, indicată în weekend de către beligeranţi, era de fapt un drum minat, a declarat la BBC Dominik Stillhart, directorul de operaţiuni al Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR). Acesta a precizat că a vorbit în ultimele zile cu forţele militare ucrainene şi ruse, dar nu s-a ajuns la un acord propriu-zis de încetare a atacurilor armate pentru ca oamenii să fie evacuaţi.

Dominik Stillhart a spus că provocarea constă într-un acord al celor două părţi implicate în război.

El a adăugat că până acum au existat doar acorduri „de principiu”, care s-au încălcat imediat deoarece nu erau stabilite traseele şi nici cine le putea folosi.

Pentru a-şi susţine punctul de vedere, el a spus că unii angajaţi ai Crucii Roşii au încercat să iasă din Mariupol pe o rută convenită duminică de forţele armate, dar şi-au dat seama că „drumul indicat lor a fost de fapt distrus”.

BBC a relatat că multe dintre rutele de evacuare propuse de armata rusă duceau civilii către Belarus sau către Rusia. Doar în Mariupol şi Sumi exită rute de evacuare care duc în alte părţi ale Ucrainei.

Lista completă a rutelor a fost publicată de agenţia de presă rusă Ria:

Mariupol

Traseul 1 - Novoazovsk, Taganrog, Rostov-pe Don (Rusia), apoi pe calea aeriană, rutieră sau feroviar către o destinaţie aleasă 

Traseul 2 - Portivske, Mangush, Republica, Rosivka, Bilmak, Polohi, Orehiv, Zaporizhzhya (Ucraina) Harkov Nekhoteyevka, Belgorod (Rusia), apoi pe calea aeriană, rutieră sau feroviară

Sumi

Traseul 1 - Sudzha, Belgorod apoi cu orice transport

Traseul 2 - Sumy, Golubivka, Romny, Lokhvitsya, Lubny, Poltava (Ucraina)

Kiev

Traseu: Hostomel, Rakivka, Sosnovka, Ivankiv, Orane, Cernobîl, Gden', Gomel (Belarus), apoi cu avionul în Rusia

Un purtător de cuvânt al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski a numit propunerea ca fiind „complet imorală”, declarând că Rusia încearcă „să folosească suferinţa oamenilor pentru a crea o imagine de televiziune”. 

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite