LIVE TEXT | Război în Ucraina. Se dau lupte grele pentru oraşul Mariupol -ruşii au folosit arme chimice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kiev. FOTO EPA-EFE
Kiev. FOTO EPA-EFE

Este a 47-a zi de război în Ucraina. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski spune despre ruşi că sunt rupţi de realitate şi se comportă de parcă ţara sa ar fi vinovată de distrugerea a milioane de vieţi. Sirenele au răsunat luni dimineaţă în mai toate regiunile Ucrainei, după ce duminică seară o explozie puternică s-a auzit în oraşul Mîkolaiv.

GALERIE FOTO


UPDATE 23.30 Şase atacuri ale ocupanţilor au fost respinse în Donbass, e precizează într-un mesaj de pe pagina Cartierului General al Operaţiunilor Forţelor Comunale de pe Facebook.  elicoptere doborâte, multe echipamente terestre distruse

„Soldaţii noştri au provocat pierderi ocupanţilor ruşi. În special, apărătorii ucraineni au distrus patru tancuri, cinci unităţi blindate, opt sisteme de artilerie inamice şi 26 de vehicule”, se spune în declaraţie.

UPDATE 22.55 Ca urmare a acţiunilor ocupanţilor de la Ferma de păsări Chornobayev din regiunea Herson, aproximativ 4 milioane de găini au murit deja, iar regiunea este în pragul unei catastrofe ecologice, a anunţat comisarul pentru drepturile omului al Radei Supreme a Ucrainei, Lyudmyla Denisova, printr-o postare pe Telegram.

„La una dintre cele mai mari şi mai moderne întreprinderi din Europa pentru producţia de ouă, ferma de păsări” Chornobayevskaya „a exploataţiei agricole” Ukrlandfarming „din regiunea Herson, aproximativ 4 milioane de păsări au murit”, a scris ea.

Potrivit Denisova, ca urmare a deconectării de la alimentarea cu energie electrică, ferma a rămas fără posibilitatea de a hrăni păsările şi de a exporta produse finite. Ea a adăugat că soldaţii ruşi au jefuit întreprinderea, au luat aproape toate echipamentele şi bunurile personale ale muncitorilor. În prezent, reluarea funcţionării întreprinderii este imposibilă. Totodată, lucrătorii au reuşit să distribuie populaţiei locale şi fermelor învecinate circa 90.000 de găini şi peste 1,4 milioane de ouă.

Denisova a menţionat că păsările moarte au fost îngropate, încercându-se în acelaşi timp să se evite pericolul contaminării bacteriene şi să se protejeze apele subterane şi solul de poluare.

„Atacul intenţionat, atunci când se ştie că va provoca daune accidentale, mediului, pe scară largă, pe termen lung şi grave este o crimă de război conform articolului 8 din Statutul de la Roma al Curţii Penale Internaţionale. Fac apel la Comisia ONU pentru Investigare,” a mai scris aceasta în postare.  

UPDATE 22.18 Rusia a folosit arme chimice în Mariupol, transmite agenţia ucrainiană de ştiri UNIAN, citând surse din Batalionul Azov. În Mariupol, regiunea Doneţk, ocupanţii au folosit o substanţă otrăvitoare necunoscută împotriva militarilor şi civililor. Substanţa otrăvitoare a fost aruncată dintr-o dronă în Mariupol, au declarat reprezentanţi ai Azov pe Telegram.

Potrivit celor menţionate în postare, victimele au insuficienţă respiratorie şi sindrom vestibulo-atactic (provoacă o insuficienţă a sistemului vascular).

„... În urmă cu aproximativ o oră, forţele de ocupaţie ruse au folosit o substanţă otrăvitoare de origine necunoscută împotriva militarilor şi civililor ucraineni din oraşul Mariupol, care a fost aruncată de pe un UAV inamic...”, a spus Azov.

InformNapalm raportează că ar fi putut fi folosit gaz sarin.

UPDATE 21.46 În Ucraina, aproximativ 1,6 milioane de copii sunt subnutriţi din cauza războiului, adică jumătate dintre cei rămaşi acasă. Acest lucru a fost declarat la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU de luni, de către directorul UNICEF pentru programe de urgenţă, Manuel Fontaine, scrie CNN.

„Copiii, familiile şi comunităţile din Ucraina sunt atacate. Aproximativ jumătate din cei 3,2 milioane de copii sunt subnutriţi. Atacurile asupra sistemelor de alimentare cu apă şi energie au lăsat 1,4 milioane de oameni fără acces la apă în Ucraina, alte 4,6 milioane de oameni au doar acces limitat”, spuse Fontaine.

Fontaine a adăugat că situaţia din Ucraina este şi mai gravă în Mariupol şi Herson, „unde copiii şi familiile lor stau de săptămâni întregi fără acces la reţelele de apă şi canalizare, fără alimente şi provizii medicale obişnuite. Se ascund în casele lor şi în subteran, aşteptând încheierea bombardamentelor şi a violenţelor.”

El a precozat că în doar şase săptămâni de război al Rusiei împotriva Ucrainei, aproape două treimi din toţi copiii ucraineni au fost forţaţi să-şi părăsească casele. Au fost forţaţi să părăsească totul: casele, şcolile şi adesea şi pe membrii familiilor lor.

Reprezentantul UNICEF şi-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la „consecinţele explozive ale războiului”, care ar putea provoca moartea sau rănirea copiilor, precum şi împiedicarea accesului copiilor sla educaţie.

UPDATE 21.37 Viceprimarul oraşului Mariupol Serghei Orlov a declarat că luptele continuă şi a calificat drept false informaţiile conform cărora armata este pregătită de o "ultimă bătălie" în portul asediat, informează BBC.

„Informaţiile despre Brigada Marină sunt false. Nu comentez falsuri”, a spus Orlov.

„Ruşii au ocupat temporar o parte a oraşului. Soldaţii ucraineni continuă să apere părţile centrale şi de sud ale oraşului, precum şi zonele industriale şi aşa mai departe", a spus Orlov.

O retrospectivă a luptelor care s-au dat în Mariupol de la declanşarea invaziei ruseşti (AP)

UPDATE 21.10 Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a acuzat luni Rusia că "provoacă foamete în lume" prin războiul pe care îl duce în Ucraina.

„Ruşii atribuie sancţiunilor (impuse de Occident) responsabilitatea pentru penuria de alimente şi preţurilor în creştere, în timp ce nu sancţiunile sunt problema”, a declarat Înaltul reprezentant al UE pentru politica externă în finalul unei reuniuni cu miniştri de externe ai blocului comunitar la Luxemburg.

„Rusia seamănă bombe pe câmpurile din Ucraina, navele de război ruseşti blochează zeci de vase încărcate cu grâu”, a spus în continuare Borrell.

„Ei (ruşii) provoacă penuria. Ei bombardează oraşele ucrainene şi provoacă foamete în lume”, a insistat şeful diplomaţiei UE.

„Aşadar, nu mai daţi vina pe sancţiuni. Armata rusă este cea care provoacă penuria de alimente. Iar Africa reprezintă o sursă de îngrijorare majoră pentru că este expusă în special crizei alimentare care va să vină”, a afirmat Borrell.

UPDATE 20.30 Slovacia va lua în considerare să furnizeze avioane MiG-29 Ucrainei, dacă va putea avea un aranjament de securitate alternativ pentru protejarea spaţiului aerian propriu, a indicat luni prim-ministru Eduard Heger. Slovacia şi-a donat deja Ucrainei unicul său sistem de apărare antiaeriană S-300, de fabricaţie sovietică.

Ucraina a cerut armament greu şi avioane ca parte a apărării contra invaziei lansate de Rusia.

UPDATE 20.00 Oraşul Harkov, din estul Ucrainei, a fost bombardat luni, provocând mai multe victime, inclusiv un copil mort, a declarat primarul Ihor Terekhov într-un interviu televizat, relatează Reuters.

Întrebat despre riscul unui nou atac rusesc asupra oraşului, despre care Ministerul Apărării al Ucrainei a avertizat recent, Terekhov a spus că forţele ucrainene sunt concentrate şi gata să apere oraşul.

UPDATE 19.05 Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a fost primit luni după-amiază, la Kremlin, de către Vladimir Putin. Nehammer este primul lider de stat din Uniunea Europeană care a discutat faţă în faţă cu Putin de la declanşarea războiului la scară largă în Ucraina.

Într-un comunicat publicat la finalul întâlnirii, Nehammer, care a efectuat în weekendul trecut o vizită la Kiev, dă asigurări că deplasarea sa la Kremlin nu este amicală.

„Aceasta nu este o vizită amicală. Tocmai am venit din Ucraina şi am văzut cu ochii mei suferinţele uriaşe cauzate de războiul rus de agresiune”, denunţă cancelarul austriac.

Anterior, ministrul de Externe al Austriei, Alexander Schallenberg, a declarat că Nehammer s-a deplasat la Moscova pentru a-i spune lui Putin realitatea din Ucraina.

„Contează să fii faţă în faţă şi să îi spui care este realitatea: aceea că acest preşedinte a pierdut de facto războiul din punct de vedere moral”, a spus Schallenberg în momentul sosirii, luni, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe al Uniunii Europene (CAE), în Luxemburg.

UPDATE 18.19  Liderul separatiştilor proruşi din Doneţk, Denis Puşilin, susţine că forţele aflate sub conducerea sa au cucerit în întregime zona portuară a oraşului Mariupol.

„În ceea ce priveşte portul Mariupol, el este deja sub controlul nostru”, a spus Puşilin pentru presa rusă.

Şeful armatei separatiste din Doneţk, Eduard Basurin, anunţă că ultimii apărărtori ucraineni de află, de-acum, în imensele fabrici „Azovstal” şi „Azovmaş”.

UPDATE 18.05 Ucraina a anunţat luni că se aşteaptă „foarte curând” la o ofensivă a Rusiei în estul teritoriului său, care a devenit ţinta prioritară a Kremlinului.

„Potrivit informaţiilor noastre, inamicul aproape şi-a terminat pregătirile în vederea unui asalt în est. Atacul va avea loc foarte curând”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Oleksandr Motuzianik.

„Suntem pregătiţi” de luptă, a dat asigurări el.

UPDATE 17.27 Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, este primul lider UE care vizitează Kremlinul de la începutul războiului dus de Vladimir Putin împotriva Ucrainei.

„Sunt împreună, în prezent, la reşedinţa domnului Putin, la Moscova”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Cancelariei Austriei, Etienne Berchtold.

Potrivit Vienei, Nehammer, care l-a vizitat în weekend pe Volodimir Zelenski, încearcă să obţină deschiderea unor culoare umanitare  şi să-i spună adevărul lui Putin despre Ucraina.

UPDATE 16.00 Ministerul slovac al Apărării a dat asigurări, luni, că sistemele de rachete S-300 pe care le-a donat Ucrainei sunt operaţionale în continuare.

UPDATE 15.36 BBC şi Institutul pentru Dialog Strategic (ISD) au examinat un număr de conturi în spatele cărora par să se afle superfani ai lui Vladimir Putin. Aceştia par să fie motivaţi să schimbe percepţia asupra liderului condamnat în întreaga lume după invadarea Ucrainei, relatează BBC.

Scopul lor pare să fie promovarea lui Putin ca un erou ce ţine piept vestului şi care se bucură de susţinere internaţională.

Frecvent, imaginile publicate îl arată pe liderul rus „păşind plin de încredere, ţinând în braţe căţeluşi, privind seducător în obiectiv, salutând trupele sau călărind animale sălbatice de la urşi la lei.

De la începutul invaziei, aceste grupuri au câştigat peste 100.000 de membri noi.

UPDATE 15.05 Armata ucraineană a anunţat luni că, din cauza „epuizării muniţiei” , se pregăteşte de „o ultimă bătălie” pentru Mariupol, oraş-port la Marea Azov asediat de peste 40 de zile de armata rusă.

„Azi (luni) va fi probabil ultima bătălie, pentru că ni se epuizează muniţiile. Unii dintre noi vom muri, alţii vom fi luaţi prizonieri. Suntem pe cale să dispărm lent. Nu ştim ce se va întâmpla, dar vă cerem să vă amintiţi (de noi) cu un cuvânt bun. Timp de peste o lună am luptat fără a fi reaprovizionaţi cu muniţie, fără hrană, fără apă şi am făcut posibilul şi imposibilul. Am primit o singură dată 50 de obuze, 20 de mine, rachete antitanc (de tip) NLAW. Nu ni s-a dat nimic altceva”, se arată într-un mesaj semnat pe Facebook de Brigada 36 a Marinei Ucrainene.

UPDATE 14.58 Forţele separatiste proruse din regiunea Doneţk, în sud-estul Ucrainei, îşi vor intensifica lupta împotriva armatei ucrainene, a anunţat liderul autoproclamatei republici populare Doneţk, Denis Puşilin.

„De-acum încolo operaţiunea va fi intensificată”, a declarat liderul separatist din Doneţk pentru agenţia de presă RIA Novosti.

„Am identificat zone unde anumiţi paşi trebuie să fie acceleraţi”, a adăugat Puşilin.

UPDATE 12.34 Ministerul rus al Apărării anunţă luni că a distrus sisteme de rachetă antiaeriană furnizate Ucrainei de către un stat membtru al Uniunii Europene (UE), relatează AFP.

Guvernul rus anunţă că a distrus lansatoare de rachetă de tip S-300 care ar fi fost ascunse într-un hangar la periferia oraşului ucranean Dnipro (est).

Slovacia, care a anunţat vineri că a furnizat acest tip de sistem de apărare anti-aeriană, a negat duminică faptul că sistemele de tip S-300 pe care le-a furnizat Ucrainei au fost lovite.

Bratislava a denunţat „minciuni” ale Rusiei.

UPDATE 11.52 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski acuză Rusia de faptul că a ocolit sancţiuni care i-au fost impuse de Occident, denunţă faptul că Occidentul ştie acest lucru şi-i îndeamnă pe liderii occidentali să se privească în oglindă.

Liderul ucrainean îndeamnă NATO să livreze armament Ucrainei, într-un interviu acordat CBS News, în care acuză Rusia de ocolirea sancţiunilor occidentale.

Întrebat ce ar trebui să facă NATO după masacrul de la Bucea, Zelenski răspune „numărul unu, armamentul. Ei (statele membre NATO) trebuie să fie serioşi în acest subiect”.

„Ei (statele membre NATO) înţeleg, cu siguranţă, despre ce vorbesc eu acum. Ei trebuie să furnizeze armament Ucrainei ca şi cum s-ar apăra pe ei înşişi şi ca şi cum şi-ar apăra propirul popor. Ei trebuie să înţeleagă asta. Dacă nu accelerează, ne va fi foarte greu să rezistăm acestei presiuni”, subliniază Zelenski.

UPDATE 10.43 Ucrainenii susţin că blocul optic al unei drone de recunoaştere Orlan-10, folosite de Rusia, ar arăta precum o cameră foto comercială, cu comutatorul de pornire/oprire lipit în loc şi prinsă cu scai. Forţele armate ucrainene au făcut „disecţia” unei astfel de aeronave fără pilot care s-ar fi prăbuşit pe teritoriul ucrainean.

Într-un clip video ce se răspândeşte rapid pe internet, un soldat din armata ucraineană prezintă disecţia celei „mai moderne” tehnologii ruseşti - o dronă de recunoaştere Orlan-10 cu care Rusia s-a mândrit inclusiv în videoclipurile sale de propagandă.

„Ne-am gândit chiar să trimitem această tehnologie «cosmică» partenerilor noştri occidentali. Le-am trimis câteva poze şi ne-au zis «asta nu are cum să fie modern, descurcaţi-vă voi»”, a spus militarul ucrainean despre drona care s-ar fi prăbuşit pe teritoriul ucrainean, potrivit hotnews.ro. 

Potrivit imaginilor prezentate, drona ar folosi o cameră foto Canon prinsă cu scai, cu comutatorul pornire/oprire lipit în loc astfel încât să nu se închidă camera. Dispozitivul foto este ataşat unui circuit de care sunt prinse celelalte lentile, unul fiind un senzor termic.

„Scrie «made in Russia» dar vedem că e doar o cameră foto Canon. E prinsă cu scai”, spune soldatul.

Apoi, militarul ucrainean trece la cea mai importantă componentă „fără de care nicio armă modernă rusească nu poate funcţiona: sticla”.

Pe imagini se vede cum pe partea superioară a dronei apare un gât de sticlă de plastic cu un capac prins cu un lănţişor metalic pentru a nu se pierde.

„E pe bune, nu e fake. Aici scrie «combustibil», aici scrie «aprindere» şi puteţi vedea dopul sticlei, probabil o sticlă de apă minerală. După cum vedeţi, Rusia nu e Rusia fără o sticlă”, spune ucraineanul.

Cu toate acestea, militarul ucrainean  subliniază totuşi că dronele Orlan-10 folosite de Rusia sunt chiar eficiente şi reprezintă o ameninţare pentru armata Ucrainei.

„Să nu minimizăm eficienţă acestor drone. Inamicul are multe astfel de drone. Băieţii noştri trebuie să fie alerţi mereu pentru că una ca aceasta poate fi mereu deasupra”, spune militarul care aminteşte că drona are o rază de operare de circa 100 de kilometri.

„Inamicul e foarte eficient să ne urmărească mişcările cu astfel de drone”, spune ucraineanul.

UPDATE 9.35 Rusia ar putea folosi muniţie cu fosfor în Mariupol, unde luptele s-au intensificat şi ar putea crea victime şi în rândul civililor, avertizează ministerul britanic al apărării în ultimul raport privind războiul din Ucraina. De asemenea, ruşii au făcut uz de acest tip de arsenal în regiunea Doneţk.

Britanicii mai spun că armata Ucrainei a reuşit să combată mai multe atacuri ale ruşilor din zonele separatiste din est, Doneţk şi Luhansk, producând mai multe pagube trupelor Moscovei- tancuri, echipamente de artilerie şi blindate, relatează BBC. 

UPDATE 9.30 Cancelarul austriac Karl Nehammer se va deplasa luni după-amiază la Moscova pentru a se întâlni cu preşedintele rus Vladimir Putin, a anunţat purtătorul de cuvânt al guvernului de la Viena, potrivit AFP.

Nehammer va fi primul lider european care se va întâlni cu Putin de la debutul invaziei ruse în Ucraina, pe 24 februarie.

El va merge la Moscova 'în concertare cu Berlinul şi Bruxellesul, informându-l despre aceasta pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelesnki', pentru a încuraja dialogul între Ucraina şi Rusia, a precizat purtătorul de cuvânt.

Deplasarea prevăzută la Moscova urmează după vizita pe care Nehammer a făcut-o sâmbătă la Kiev, în care s-a întâlnit cu Zelenski.

UPDATE 9.16 Regiunea Harkov – Convoi cu blindate ruseşti, distrus de armata ucraineană. Şeful Administraţiei Militare Regionale Harkov, Oleh Sinehubov, a declarat că, în noaptea de sâmbătă spre duminică, armata ucraineană a distrus un convoi cu blindate ruseşti care se îndrepta spre oraşul Izium, potrivit pravda.com.ua. „Un nou succes al armatei noastre: un mare convoi cu echipamente militare şi soldaţi ruşi care se îndrepta spre Izium a fost distrus noaptea trecută. De asemenea, la Olhivka, Forţele Armate Ucrainene au finalizat curăţarea teritoriului, iar soldaţii Brigăzii 92 au descoperit o groapă comună în care erau cadavrele ale soldaţilor ruşi. Este încă un exemplu al modului în care aceşti neoameni acţionează chiar şi cu ai lor” – a remarcat Sinehubov. Potrivit acestuia, autorităţile ucrainene continuă să evacueze populaţia din Lozova. Aproximativ 20.000 de oameni au plecat deja din oraşul respectiv.

UPDATE 8.10 Google anunţă că a închis canalul oficial al camerei inferioare a Parlamentului de Moscova, Duma de Stat. Motivul invocat este violarea condiţiilor de utilizare ale serviciului.

Oficialii companiei au adăugat că decizia este în linie cu sancţiunile impuse Rusiei de ţările vestice, după invadarea Ucrainei.

Reacţia Rusiei a venit imediat, cel puţin la nivel declarativ, oficialii de la Moscova spunând că „YouTube şi-a semnat propriul mandat” (de blocare pe teritoriul Rusiei).

Autoritatea Roskomnadzor a cerut renunţarea la măsură şi permiterea imediată a funcţionării canalului.

YouTube, care, spre deosebire de Facebook şi Twitter, încă funcţionează în Rusia, ar putea fi blocat complet sau parţial în zilele următoare.

Dintre cele mai importante platforme occidentale de comunicare, WhatsApp pare să fie singura care a scăpat de blocare în Rusia, deşi Facebook, alt serviciu Meta, a fost deja blocat.

UPDATE 7.55 Şeful administraţiei militare regionale Doneţk a declarat duminică că numărul morţilor în urma unui atac cu rachete ruseşti asupra gării din Kramatorsk, Ucraina, a crescut la 57, potrivit CNN.

„Astăzi, 10 aprilie, ora 11.00 dimineaţa, totalul este de 57 de morţi şi109 de răniţi”, a spus Pavlo Kyrylenko.

 „Cei cu răni uşoare auî putut merge acasă, iar cei care au fost grav răniţi au fost transportaţi în regiuni sigure şi li se acordă ajutorul necesar”, a mai spus oficialul. 

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, declara că va fi „extrem de greu” pentru negociatorii ucraineni să se gândească măcar la negocieri cu Rusia, după atacul cu rachete care a vizat Gara din Kramatorsk (estul Ucrainei) şi după atrocităţile comise în oraşul Bucea (în apropiere de Kiev).

Preşedintele Joe Biden a spus despre acest atac că este o atrocitate oribilă a Rusiei care a lovit civili ce încearcă să plece în locuri sigure. 

„Atacul asupra unei gări ucrainene este încă o atrocitate oribilă a Rusiei, ce loveşte civili care încercau să evacueze şi să ajungă în locuri sigure”, a declarat preşedintele american Joe Biden. 

UPDATE 7.35 Personalul centralei nucleare de la Cernobîl a lucrat prin rotaţie, pentru prima dată în trei săptămâni, a anunţat duminică organul de pază nuclear al ONU, citând autorităţile ucrainene, potrivit CNN, transmite News.ro.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat că este doar a doua oară când personalul se schimbă de la începutul invaziei ruse în Ucraina. 

Schimbarea personalului în ture a fost importantă „pentru funcţionarea în siguranţă şi în siguranţă a centralei electrice de la Cernobîl, care a fost controlată de armata rusă timp de cinci săptămâni, până când s-a retras la 31 martie”, a declarat directorul general al AIEA, Rafael Mariano Grossi.

Ucraina a declarat AIEA că laboratoarele analitice ale centralei pentru monitorizarea radiaţiilor au fost „distruse şi instrumentele analitice furate, rupte sau dezactivate în alt mod”, potrivit AIEA.

„Deşi este un lucru pozitiv că autorităţile ucrainene restaurează treptat controlul reglementar asupra sitului Cernobîl, este clar că mai sunt multe de lucru pentru a readuce centrala la normalitate”, a avertizat Grossi.

UPDATE 06:10 Sirenele de raid au sunat în toată Ucraina, inclusiv în regiunile Liev, Kiev sau Dnipro, conform presei locale ucrainene. 

UPDATE 05:44 Turcii plănuiesc să deschidă o companie aeriană destinată pentru transportul turiştilor ruşi în staţiuni. Noua companie va avea sediul în Antalya, pe coasta mediteraneană a Turciei, relatează BBC.

„Escaladarea conflictului dintre Rusia şi Ucraina a dus la probleme în sectorul turismului din Turcia, deoarece ambele pieţe au fost foarte importante pentru afaceri”, notează ziarul turc Sabah.

UPDATE 05:25 ONU afirmă că peste 4.5 milioane de oameni au părăsit Ucraina de la începutul invaziei ruse, pe 24 februarie. 

„Escaladarea conflictului din Ucraina a provocat victime civile şi distrugerea infrastructurii civile, forţând oamenii să-şi părăsească casele în căutarea siguranţei, protecţiei şi asistenţei”, a declarat Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru refugiaţi. 

În Polonia au ajuns cei mai mulţi refugiaţi ucraineni, în total peste 2.5 milioane de persoane. În România, Moldova şi Ungaria au ajuns în total aproximativ 2 milioane de refugiaţi.

UPDATE 05:20 Zelenski s-a adresat duminică poporului său pe care l-a numit "cei mai curajosi oameni ai celei mai bune ţări din lume". 

„Ne apropiem de sfârşitul unei săptămâni. Lupta noastră pentru libertate, pentru stat. Încă o săptămână în care Ucraina a rămas în viaţă, în ciuda tuturor eforturilor Rusiei de a ne distruge. Ne luptăm. Ne apărăm. Respingem atacurile.” a spus Zelenski. 

În timpul discursului, Zelenski a acuzat forţele invadatoare de tortură şi laşitate şi le-a transmis cetăţenilor să se pregătească de operaţiuni mai mari ale ruşilor în estul ţării. 

„Se spune despre crimele din Bucea că nu sunt ei, ci se presupune că noi. (...) Ştii de ce este aşa? Pentru că e laşitate. Le este frică să admită că întreaga politică a Rusiei faţă de Ucraina a fost eronată de zeci de ani”,a mai spus Zelenski. 

Preşedintele ucrainean spune că Rusia a pierdut contactul cu realitatea şi acţionează ca nişte agresori, dar acuză Ucraina pentru distrugerea vieţilor a milioane de oameni.

„Au distrus vieţile a milioane de oameni. Au început un război la scară largă şi se comportă ca şi cum noi am fi vinovaţi pentru asta”, a mai spus Zelenski.

UPDATE 00:30 O explozie puternică a avut loc, duminică seară, în oraşul-port Nikolaev.

Jake Sullivan a declarat, pentru postul ABC, că administraţia Biden va trimite mai mult armament în Ucraina cu scopul de a împiedica Rusia să cucerească mai multe regiuni. 

Invazia Rusiei va reduce economia Ucrainei cu 45% în 2022. Şi alte state din regiunea Europa şi Asia Centrală vor avea de suferit din cauza conflictului militar de pe teritoriul ucrainean. 

UPDATE 23:30 La centrala de la Cernobîl a avut loc o rotaţie a personalului după trei săptămâni. 

„Pe 9 aprilie, 51 de angajaţi ai centralei nucleare de la Cernobîl s-au întors în oraşul Slavutici, aceştia fiind printre cei care au lucrat în staţie în timpul ocupării acesteia de către trupele Federaţiei Ruse”, s-a anunţat într-un comunicat puvlicat de întreprinderea de stat SSE

Zece civili şi un copil au fost ucişi în regiunea Harkov în timpul bombardamentelor ruseşti, de duminică, a afirmat şeful administraţiei regionale din Harkov, Oleg Sinegubov. 

Proteste ale manifestanţilor pro-ucraineni au avut loc în Germania. Peste 3.500 de persoane au ieşit pe străzi ca răspuns la o acţiune la care au luat parte 600 de protestatari pro-ruşi, în 400 de maşini pe care au arborat steagul Federaţiei Ruse. 

UPDATE 21.57 SUA sunt hotărâte să furnizeze Ucrainei „armele de care are nevoie pentru a se apăra şi a împiedica Rusia să cucerească mai mult teritoriu şi să ţintească civili”, a afirmat duminică Jake Sullivan, consilierul de securitate al Casei Albe, la emisiunea „This Week” a postului ABC, transmite Reuters.

Citeşte şi: Trei scenarii de escaladare a conflictului din Ucraina în care ar putea fi atrasă NATO

UPDATE 21.33 Conform unor extrase dintr-un interviu acordat televiziunii americane CBS, ce va fi difuzat mai târziu duminică, Zelenski s-a arătat sceptic că SUA vor livra armele despre care el spune că este nevoie.

Dacă Ucraina va putea respinge incursiunea rusă „depinde de cât de repede vom fi ajutaţi de Statele Unite. Ca să fiu sincer, dacă vom putea supravieţui depinde de asta”, a spus el.

„Am încredere 100% în poporul nostru şi în forţele noastre armate, dar, din păcate, nu am încredere că vom primi tot ceea ce ne trebuie”, a precizat preşedintele ucrainean.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite