Cât de performante sunt dronele ruseşti Orlan-10? Ce au găsit ucrainenii în interiorul unui astfel de aparat de zbor -VIDEO

0
0
FOTO: Captură Video
FOTO: Captură Video

Ucrainenii susţin că blocul optic al unei drone de recunoaştere Orlan-10, folosite de Rusia, ar arăta precum o cameră foto comercială, cu comutatorul de pornire/oprire lipit în loc şi prinsă cu scai. Forţele armate ucrainene au făcut „disecţia” unei astfel de aeronave fără pilot care s-ar fi prăbuşit pe teritoriul ucrainean.

Într-un clip video ce se răspândeşte rapid pe internet, un soldat din armata ucraineană prezintă disecţia celei „mai moderne” tehnologii ruseşti - o dronă de recunoaştere Orlan-10 cu care Rusia s-a mândrit inclusiv în videoclipurile sale de propagandă.

„Ne-am gândit chiar să trimitem această tehnologie «cosmică» partenerilor noştri occidentali. Le-am trimis câteva poze şi ne-au zis «asta nu are cum să fie modern, descurcaţi-vă voi»”, a spus militarul ucrainean despre drona care s-ar fi prăbuşit pe teritoriul ucrainean, potrivit hotnews.ro. 

Potrivit imaginilor prezentate, drona ar folosi o cameră foto Canon prinsă cu scai, cu comutatorul pornire/oprire lipit în loc astfel încât să nu se închidă camera. Dispozitivul foto este ataşat unui circuit de care sunt prinse celelalte lentile, unul fiind un senzor termic.

„Scrie «made in Russia» dar vedem că e doar o cameră foto Canon. E prinsă cu scai”, spune soldatul.

Apoi, militarul ucrainean trece la cea mai importantă componentă „fără de care nicio armă modernă rusească nu poate funcţiona: sticla”.

Pe imagini se vede cum pe partea superioară a dronei apare un gât de sticlă de plastic cu un capac prins cu un lănţişor metalic pentru a nu se pierde.

„E pe bune, nu e fake. Aici scrie «combustibil», aici scrie «aprindere» şi puteţi vedea dopul sticlei, probabil o sticlă de apă minerală. După cum vedeţi, Rusia nu e Rusia fără o sticlă”, spune ucraineanul.

Cu toate acestea, militarul ucrainean  subliniază totuşi că dronele Orlan-10 folosite de Rusia sunt chiar eficiente şi reprezintă o ameninţare pentru armata Ucrainei.

„Să nu minimizăm eficienţă acestor drone. Inamicul are multe astfel de drone. Băieţii noştri trebuie să fie alerţi mereu pentru că una ca aceasta poate fi mereu deasupra”, spune militarul care aminteşte că drona are o rază de operare de circa 100 de kilometri.

„Inamicul e foarte eficient să ne urmărească mişcările cu astfel de drone”, spune ucraineanul.

Orlan-10, model intrat în dotarea armatei ruse din 2010

Ministerul rus al Apărării a făcut un film de prezentare pentru drona multifuncţională Orlan-10, folosită în „operaţiunea militară specială” din Ucraina în special pentru culegerea de informaţii, potrivit sursei citate. 

„Echipajele înregistrează constant şi retransmit poziţiile forţelor armate ucrainene. Inamicul se ascunde în zone civile, folosindu-le drept «scuturi umane», poziţii de luptă în zone rezidenţiale”, susţine ministerul rus al Apărării.

„Dronele nu fac doar recunoaştere. Operatorii le folosesc şi să controleze coridoarele pe unde forţele ruseşti scot refugiaţii din zonă şi în lungul drumurilor pe unde trec convoaiele umanitare. Dronele Orlan lucrează non stop, la fel şi operatorii lor”, mai susţine Ministerul rus al Apărării.

Sistemul de drone Orlan-10 este un tip de aeronavă fără pilot dezvoltat de Centrul pentru Tehnologii Speciale din Sankt Petersburg pentru Forţele Armate Ruse. Dronele sunt folosite de obicei în grupuri de două-trei pentru misiuni de supraveghere la altitudini de 1.000-1.500 de metri.

Circa 1.000 de astfel de drone ar fi fost construite în diverse configuraţii încă din 2010, iar ele au fost folosite şi în Siria, Libya şi Nagorno-Karabakh.

Dronele au o greutate de circa 15 kg, sunt lansate printr-o catapultă şi aterizează printr-un sistem cu paraşută care se declanşează automat.

Dronele Orlan-10 pot atinge viteze de până la 150 km/h, au o rază operaţională de circa 140 de km dar poate zbura şi până la 600 de km. Dronele pot atinge altitudini de 5.000 de metri şi au o autonomie de circa 16 ore.

 

Mai multe - Europa

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite