LIVE TEXT | Război în Ucraina. Porturile ucrainene de la Dunăre, atacate cu drone: MApN face verificări în zona Ceatalchioi. Șapte morți, printre care trei copii, la Harkov

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Turce din Baza Aeriană 86 de la Feteşti au fost ridicate pentru misiuni de cercetare în spațiul aerian națională în urma lansării unor atacuri asupra porturilor ucrainene de pe Dunăre: Reni și Ismail. La Harkov, rușii au lovit locuințe și elemente de infrastructură, provocând moartea a șapte persoane, printre care trei copii. MApN condamnă cu fermitate atacurile „nejustificate” ale Rusiei împotriva Ucrainei, atragând atenția că sunt „în gravă contradicţie cu regulile dreptului internaţional umanitar”.

Harkov: clădiri rezidențiale atacate de ruși FOTO EPA-EFE
Harkov: clădiri rezidențiale atacate de ruși FOTO EPA-EFE

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă că a avut o discuţie cu omologul său francez, Emmanuel Macron, despre situaţia de pe front şi „nevoile Ucrainei” în materie de arme şi muniţii, mulţumind Franţei pentru „sprijinul său neclintit”, informează Agerpres. Detalii aici

UPDATE Interviul lui Putin, luat de sluga sa lingușitoare, Tucker Carlson, este inspirat direct din manualul lui Hitler, afirmă fostul premier britanic Boris Johnson.

„În fericirea sa lingușitoare, îngăimătoare, cu gura căscată, de a avea un "scoop", și-a trădat telespectatorii și ascultătorii din întreaga lume.

Nu a pus întrebări dificile. Nu l-a întrebat pe Putin de ce chiar și acum folosește cele mai brutale mijloace ale războiului modern pentru a mutila și ucide civili ucraineni nevinovați”, scrie jurnalistul fost premier britanic, Boris Johnson, în Daily Mail. Detalii aici

UPDATE O navă sub pavilionul Ucrainei a cerut, sâmbătă, ajutorul Agenţiei Române de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare la aproximativ o milă marină de Sfântu Gheorghe.

O persoană de pe navă a căzut peste bord, iar nava ucraineană a solicitat intervenția (ARSVOM). Detalii aici

UPDATE Comandantul Brigăzii Azov, Denis Prokopenko, decorat cu titlul de „Erou al Ucrainei” pentru apărarea combinatului siderurgic Azovstal din Mariupol în primăvara anului 2022, a evocat un comentariu al generalului și filosofului chinez Sun Tzu într-o analiză a evoluției războiului din țara sa pe fondul reducerii ajutorului militar occidental.

Locotenent-colonelul Denis Prokopenko, în vârstă de 33 de ani, afirmă că înțelege preocupările SUA legate de cel mai puternic adversar geopolitic al său, China, dar semnalează că războiul din Ucraina este o realitate și țara sa acționează ca un scut împotriva unei Rusii expansioniste.

„Viitorul Occidentului nu se decide într-o viitoare confruntare teoretică cu China, ci pe lunga linie de front a războiului în curs din Ucraina”, atrage atenția el. Detalii aici

UPDATE Rusia a susținut că a respins vineri seara un atac ucrainean cu drone asupra unor „nave de transport civile” în zona de sud-vest a Mării Negre, o arteră-cheie pentru exporturile de cereale şi petrol din ambele ţări, relatează Reuters. Detalii aici

UPDATE Ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu susține că producţia de drone militare a Rusiei a crescut în ultimul an, deşi anumite probleme tehnice încă mai trebuie rezolvate.

„Capacităţile de producţie care au fost create ne permit să îndeplinim majoritatea sarcinilor cu care ne confruntăm astăzi”, a spus Şoigu în timpul unui tur al instalaţiilor de producţie de drone din regiunea Udmurtia. Detalii aici

UPDATE Ucraina are în plan ca suprafaţa agricolă pe care o va cultiva în primăvara acestui an să fie egală cu cea de anul trecut, sau uşor mai redusă în cel mai rău scenariu, a declarat vineri agenţiei Reuters ministrul ucrainean al agriculturii, Mikola Solski.

Ucraina este un producător mondial major de cereale şi seminţe oleaginoase, dar recoltele sale s-au diminuat după ce Rusia a ocupat părţi din teritoriul ei în invazia lansată în februarie 2022.

În campania de însămânţare din primara anului trecut a fost cultivată o suprafaţă agricolă de 12,75 milioane de hectare, din care 5,7 milioane de hectare cu cereale, circa 4 milioane din acestea din urmă fiind cu porumb. În campania de iarnă au fost cultivate 4,2 milioane de hectare cu grâu pentru recolta din 2024, faţă de 4,4 milioane de hectare în anul anterior.

„Categoric nu va exista o creştere a suprafeţei însămânţate. Recunosc reducerea ei, şi imediat vine întrebarea ce să însămânţăm? Avem doar trei opţiuni: floarea soarelui, soia şi porumb”, a indicat ministrul ucrainean.

UPDATE Proprietarii occidentali de petroliere au fost speriați de sancțiunile americane care vizează vânzările de petrol rusesc, punând presiune asupra "flotei fantomă" de nave a Moscovei care transportă principalul export de energie al țării de la începutul invaziei la scară largă a Ucrainei.

Printre măsurile de sufocare a unuia dintre principalele generatoare de venituri din exporturi ale Rusiei, care finanțează războiul declanșat de președintele rus Vladimir Putin, G7, UE și Australia au impus un plafon de preț; acesta interzice firmelor să asigure, să finanțeze și să transporte exporturile de petrol rusesc pe mare vândute la peste 60 de dolari pe baril, scrie newsweek.com.

Cu toate acestea, Rusia a făcut comerț cu petrol folosind o flotă fantomă în care proprietatea navelor este reorganizată, adesea prin intermediul unor companii fantomă din Orientul Mijlociu, pentru a ascunde legăturile acestora cu Moscova. Cantitatea de nave fantomă care pleacă din Rusia a crescut de la 13% în februarie 2022 la 42% până la jumătatea anului 2023. Detalii aici

UPDATE Preşedintele american american Joe Biden şi cancelarul german Olaf Scholz şi-au unit forţele vineri pentru a cere Congresului SUA să deblocheze în cele din urmă un nou ajutor financiar pentru Ucraina, dar nu există niciun semnal că vor fi ascultaţi, relatează AFP.

„Incapacitatea Congresului Statelor Unite de a ajuta Ucraina este aproape o neglijenţă criminală. Este un scandal”, a criticat preşedintele Biden, care de luni de zile cere un ajutor suplimentar de 60 de miliarde de dolari pentru a relua asistenţa militară, întreruptă la sfârşitul lunii decembrie. Detalii aici

UPDATE MApN condamnă cu fermitate atacurile executate de Federaţia Rusă împotriva unor obiective şi elemente de infrastructură civilă din porturile ucrainene de la Dunăre.

„Aceste atacuri sunt nejustificate şi în gravă contradicţie cu regulile dreptului internaţional umanitar. Forţele MApN vor continua misiunile de monitorizare a spaţiului aerian şi de cercetare în zonele în care pot să apară riscuri ca urmare a acestor situaţii. De asemenea, MApN rămâne în contact permanent cu structurile aliate, care sunt informate în timp real cu privire la situaţia generată de aceste atacuri”, subliniază Ministerul Apărării.

UPDATE Secretarul general al NATO i-a chemat pe europeni să-şi mărească producţia de arme pentru a creşte livrările către Ucraina şi preveni o confruntare cu Moscova "care ar putea dura zeci de ani", într-un interviu acordat sâmbătă presei germane şi citat de France Presse. Detalii aici

UPDATE Ministerul Apărării Naţionale a informat, sâmbătă dimineaţă, că aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Turce din Baza Aeriană 86 de la Feteşti au fost ridicate în jurul orei 1,15 pentru a executa misiuni de cercetare a spaţiului aerian naţional, în contextul în care forţele ruse au executat atacuri cu drone asupra infrastructurii portuare ucrainene de la Ismail şi Reni, în proximitatea graniţei dintre Ucraina şi România. Detalii aici

UPDATE Exploziile provocate de atac în teritoriul ucrainean au fost filmate, iar imaginile au fost preluate și de site-ul tulcean InfoTulcea.

Niciunul din apelurile primite de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Delta în urma mesajelor RO-ALERT, transmise în noaptea de vineri spre sâmbătă, pe fondul războiului din Ucraina, nu a semnalat căderea vreunui obiect pe teritoriul României, a anunţat ISU Delta, potrivit Agerpres.

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a emis mesajele RO-ALERT pentru localităţile din zona de nord a judeţului Tulcea ca să informeze populaţia că există riscul de cădere a unor obiecte din spaţiul aerian, iar în urma acestor mesaje ISU Delta a primit şapte apeluri la numărul unic de urgenţă 112. Detalii aici

UPDATE Un atac rusesc cu dronă a ucis şapte civili, inclusiv trei copii, în oraşul Harkov din estul Ucrainei, a anunţat sâmbătă guvernatorul regional Oleh Sînehubov.

Sînehubov a spus că forţele ruse au atacat oraşul Harkov cu drone Shaded vineri noapte.

„În urma loviturilor (aeriene, n. red.), şapte persoane au murit, printre care trei copii: de şapte, patru ani şi un copil de aproximativ şase luni”, a scris el pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Dronele, Shaded, de fabricaţie iraniană, „au lovit o benzinărie şi au provocat o scurgere de combustibil în flăcări, ceea ce a condus la incendiul a 14 case private”, a declarat la rândul său primarul oraşului, Igor Terehov, citat de AFP. Detalii aici

UPDATE O dronă terestră pe șenile, dezvoltată de voluntari din regiunea Belgorod, îi ajută pe soldații Corpului 1 de Armată în demersurile de deminare în teritoriile ocupate, potrivit Ministerului rus al Apărării.

Drona controlată de la distanță este capabilă să opereze în locuri greu accesibile și să livreze diverse încărcături utile către zone periculoase în interesul unităților de inginerie, salvând astfel viețile personalului, susține agenția de presă de stat TASS.

UPDATE Interviul luat de jurnalistul american Tucker Carlson lui Vladimir Putin provocat dezbateri și a împărțit în două o lume întreagă. Politologul Marius Ghincea consideră că abordarea lui Putin relevă mai degrabă gândirea sa imperialistă decât teama cu care rușii au privit mereu spre extinderea NATO. Detalii aici

UPDATE Vladimir Putin nu are credibilitate și nu va adormi vigilența Poloniei prin declarațiile făcute în cadrul interviului acordat controversatului comentator politic american Tucker Carlson, afirmă ministrul Apărării de la Varșovia, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz. Detalii aici

UPDATE Războiul din Ucraina a devenit un real poligon de testare pentru modele noi de drone, în timp ce cele clasice și-au dovedit o dată în plus eficacitatea. Generalul (r) Dan Grecu explică ce fel de drone dețin Ucraina și Rusia și în ce măsură influențează acestea cursul luptelor.

Războiul provocat de invadarea Ucrainei de trupele Federației Ruse intră curând în cel de-al treilea an. Iar dacă Ucraina a rezistat până azi în fața unei armate considerată, măcar pe hârtie, mult mai puternică, acest lucru se datorează în mare măsură modului inteligent în care Kievul și-a organizat apărarea. Dronele au jucat aici un rol esențial, inclusiv în apărarea antiaeriană, dar și în respingerea ofensivei rusești din primele săptămâni.

General cu vechi state în NATO, Dan Grecu are o expertiză importantă, cu studii în Canada, Belgia și Italia și e doctor în științe militare și informații. A fost șef al Echipei Naționale la Comandamentul Central American pentru operațiile din Irak și Afganistan, dar și observator militar în Misiunea ONU din Etiopia și Eritreea și șef al Echipei Române de Legătură la Comandamentul Regional Sud al ISAF din Kandahar, Afganistan.

Într-o analiză pentru „Adevărul”, el explică cum au ajuns dronele vedetele războiului din Ucraina și care e raportul de forțe în teren, dar și ce modele de drone sunt folosite de cele două tabere. Detalii aici

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite