Putin, contestat de polonezi după interviul cu Tucker Carlson: „Un mincinos și terorist internațional care nu ne va adormi vigilența”

0
Publicat:

Vladimir Putin nu are credibilitate și nu va adormi vigilența Poloniei prin declarațiile făcute în cadrul interviului acordat controversatului comentator politic american Tucker Carlson, afirmă ministrul Apărării de la Varșovia, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

Vladimir Putin FOTO EPA-EFE
Vladimir Putin FOTO EPA-EFE

În interviul înregistrat marți și publicat joi seara Putin a susținut că nu are „interese în Polonia, în Letonia (state membre NATO, n. red.) sau în altă parte”. „De ce am face asta (o invazie, n. red.)? Pur şi simplu nu avem niciun interes”, a răspuns liderul de la Kremlin la întrebarea: „Vă puteţi imagina un scenariu în care să trimiteţi trupe rusești în Polonia?”.

„Aceste afirmaţii nu au nicio credibilitate”, a reacționat Kosiniak-Kamysz. „Polonia are sarcini de îndeplinit atât ca stat membru NATO, cât şi UE. Noi să ne facem treaba noastră, să ne pregătim pentru diferite situaţii, nimic nu ne poate adormi vigilenţa, iar vorbe (ale lui Putin, n. red.) precum acestea cu siguranţă nu contribuie la asta, ba dimpotrivă”, a subliniat ministrul polonez.

La rândul său, preşedintele Parlamentului Poloniei, Szymon Holownia, a criticat „divagaţiile istorico-literare” ale lui Putin referitoare la istoria țării sale, Ucrainei şi Germaniei, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Răspunzând la propria sa întrebare, și anume „de ce războiul (al doilea mondial, n. red.) a început cu Polonia pe 1 septembrie 1939?”, liderul autoritar rus a continuat cu o acuzație: „Era intransigentă”. Așadar, în opinia sa, dictatorul nazist Adolf Hitler „nu putea decât să înceapă cu Polonia pentru a-şi pune planurile în practică”.

„Putin delirează în acest interviu”, este „un pericol mortal pentru statele baltice, pentru Polonia, pentru Europa şi pentru libertate”, în timp ce „Carlson a jucat rolul unui idiot util care-i ţine microfonul unui mincinos, unui criminal şi unui terorist internaţional”, a declarat preşedintele Parlamentului polonez.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului polonez de Externe, Pawel Wronski, a spus la rândul său că aruncarea responsabilităţii asupra Varșoviei pentru declanşarea celui de-al Doilea Război Mondial este una din „vechile idei paranoice ale lui Putin”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite