Cătănia bântuie România. Experții militari susțin că, dacă vrem pace, trebuie să fim pregătiți de război

0
Publicat:
Ultima actualizare:

General (r) cu vechi state în NATO, Dan Grecu, fost șef al Echipei Naționale la Comandamentul Central American pentru operațiile din Irak și Afganistan, atrage atenția că România funcționează după legi vechi și că are nevoie urgentă de un sistem clar de selecție a militarilor. Astfel, oficialul îl susține pe șeful Armatei Române, care, la finalul săptămânii trecute, a anunțat că populația trebuie pregătită să facă față în cazul extinderii războiului din Ucraina.

Șeful Armatei își dorește 120.000 de militari profesioniști
Șeful Armatei își dorește 120.000 de militari profesioniști

România încă funcționează după legi vechi dinainte de a fi membră NATO și are nevoie urgentă de un sistem clar de selecție a militarilor – rezervă voluntară sau serviciu militar voluntar – care să aducă în Armată persoane tinere, competente din punct de vedere medical, psihic și al cunoștințelor dobândite în viața civilă, este de părere generalul (r), cu vechi state în NATO, Dan Grecu, fost șef al Echipei Naționale la Comandamentul Central American pentru operațiile din Irak și Afganistan.

Însă toate aceste măsuri cer timp, punctează generalul, iar până atunci statul trebuie să găsească soluții pentru a-i face pe tineri să-și dorească o carieră militară.

„Dau un singur exemplu: Legea 446/2006 privind pregătirea populației pentru apărare prevede și dă dreptul, conform art. 58-61, la organizarea pregătirii premilitare a tinerilor. Această accepțiune, odată implementată, ar genera un mult mai mare interes din partea tinerilor din mediul preuniversitar de a se orienta către domeniul militar. În fapt însă, această prevedere se concretizează doar în organizarea unei «Tabere a cercetașilor» de către MApN, cu o participare de maximum 50 de tineri la nivel național, pe când o inițiativă similară la nivelul întregii țări ar multiplica efectul de 40 de ori“, explică el.

Declarațiile amănunțite ale generalului (r) Dan Grecu le puteți citi AICI.

Generalul Vlad: „Rusia nu se va opri aici“

Săptămâna trecută, noul șef al Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, a cerut de urgență o lege pentru pregătirea populației: „Rusia nu se va opri aici. Nu vreau să dau un mesaj alarmist, dar e o realitate în care trăim“, a avertizat acesta. El spune că Armata României nu are legea necesară pentru a pregăti populația să facă față în cazul extinderii războiului din Ucraina și nici pentru a acționa proporțional cu pericolele militare existente. „Da, populația României, la fel ca întreaga populație din Uniunea Europeană, din Europa, trebuie să se îngrijoreze și trebuie să adoptăm măsurile corespunzătoare pentru a fi pregătiți“, a spus șeful Armatei, la Europa Liberă.

„Ne adresăm celor care doresc să înveţe să tragă cu arma“

Generalul Gheorghiță Vlad a afirmat că se doreşte introducerea unui serviciu militar voluntar, ce vizează tinerii între 18 şi 35 de ani, care doresc să îmbrace haina militară. El a menţionat că trebuie găsite instrumentele necesare pentru a avea o populaţie pregătită.

„Este un moment T0 în care toate naţiunile europene trebuie să se gândească la pregătirea populaţiei“, a argumentat el. Şeful Statului Major al Apărării a declarat la Europa Liberă că trebuie să discutăm de o politică de pregătire a populaţiei în caz de război. „Trebuie să discutăm de o politică de pregătire a populaţiei, şi aici să pot să menţionez că Ministerul Apărării Naţionale are un proiect de lege – proiectul de modificare a Legii 446 privind pregătirea populaţiei pentru apărare, în care de ani, zic, destul de buni, încercăm să schimbăm acest sistem un pic“, a afirmat Gheorghiță Vlad, la Europa Liberă.

El a adăugat că renunţarea la armata obligatorie a adus un deficit nu doar pentru România, ci pentru toate ţările NATO.

„Vedeţi că este o discuţie destul de intensă în toate ţările NATO, pentru că avem o rezervă operaţională îmbătrânită, nu avem programe coerente pentru pregătirea populaţiei, tinerii noştri nu sunt educaţi de pe băncile şcolii în spiritul patriotic cum am fost învăţaţi cei de vârsta noastră. Dar nu o spun cu reproş. Noi trebuie să găsim instrumentele necesare pentru a avea o populaţie pregătită şi o societate rezilientă“, a explicat şeful Statului Major al Apărării.

Acesta a precizat că se doreşte introducerea unui serviciu militar în termen voluntar: „Ne dorim să introducem un serviciu militar în termen voluntar, adică vizăm segmentul de vârstă între 18 şi 35 de ani, indiferent de sex, naţionalitate, credinţe religioase, tineri care doresc să îmbrace haina militară, să plătim acest serviciu şi să îi pregătim în principiile de bază de ducerea războiului (…) Ne adresăm celor care doresc să înveţe să tragă cu arma, să se orienteze într-un mediu dificil, să supravieţuiască într-un mediu dificil, să ştie să se protejeze împotriva armelor chimice, să-şi facă o decontaminare personală. Sunt foarte multe lucruri care pot fi învăţate şi achiesate de doritori“.

Acesta a completat că Armata are acum aproximativ 80.000 de militari profesioniști, dar că România ar trebui să aibă o armată mai mare. „Eu consider că efectivul suficient pentru o armată profesionistă în România ar fi undeva în jur de 120.000“, a menționat generalul. O problemă și mai mare o reprezintă faptul că rezerviștii apți de luptă reprezintă o categorie de forțe „foarte îmbătrânită pentru luptă“ – oameni la aproximativ 48 de ani. „Rezerva noastră (de rezerviști) a rămas la nivelul anului 2007“, arată șeful Armatei.

Cum va reveni armata obligatorie

Președintele Asociației Ofițerilor în Rezervă, generalul (r) Virgil Bălăceanu, a explicat pentru Europa Liberă că proiectul de lege de la Parlament privind pregătirea populației pentru apărare prevede că foștii soldați și gradați (militarii cu grade mici) pot fi convocați pentru luptă doar până împlinesc 55 de ani. După această vârstă, sunt considerați prea bătrâni pentru a lupta pe front, cu echipament de zeci de kilograme în spate. Calculele arată că, în cel mult șapte ani, în 2031, Armata nu va mai avea rezerviști disponibili dacă această capacitate nu este întinerită rapid.

Așa se explică declarația de avertisment a generalului Vlad, crede Virgil Bălăceanu. În cazul rezerviștilor foști ofițeri și al maiștrilor militari, limita de vârstă pentru rechemarea în activitatea militară este de 63 de ani, adaugă președintele Asociației Ofițerilor în Rezervă.

Generalul Virgil Bălăceanu a lucrat în Armată 40 de ani și a condus trei brigăzi diferite. Cu această experiență în CV, el avertizează: dacă Armata nu va mai avea rezerviști, atunci „va trebui să introducem serviciul militar pe timp de pace“, mai arată sursa citată.

Ciolacu: Nu este cazul să ne pregătim de război

România nu se află în pericol de război, a fost reacția premierului Marcel Ciolacu după afirmațiile făcute de șeful Armatei.

„România nu are niciun risc să fie angajată într-un război. România nu a fost niciodată mai sigură ca astăzi. Facem parte din NATO. Haideți să stăm liniștiți că România nu va intra în niciun război“, a spus Marcel Ciolacu. El a completat că nu este cazul să ne pregătim de război.

Declarațiile acestuia vin în contextul în care șeful armatei britanice, generalul Patrick Sanders, a afirmat într-o conferință militară la Londra că populația din Regatul Unit trebuie să fie pregătită să ia armele în mână într-un război împotriva Rusiei conduse de Vladimir Putin, deoarece armata profesionistă din prezent este prea mică. De asemenea, ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a avertizat că războiul dintre Rusia şi Ucraina s-ar putea extinde în ţările din vecinătate, potrivit DPA. „Aşadar, trebuie să luăm în calcul faptul că (preşedintele rus) Vladimir Putin ar putea chiar ataca o ţară NATO cândva“, a afirmat Pistorius.

Totodată, ministrul român de Externe, Luminiţa Odobescu, întrebată ce înseamnă atenționările tot mai dese „pregătiți-vă de război!“ din partea unor oficiali de la vârful NATO și al Europei, a răspuns: „Avem decizii importante care au fost luate la Vilnius, sunt în curs de implementare, vorbim de consolidarea posturii de apărare și în flancul estic. Vorbim, de asemenea, despre rolul geostrategic al Mării Negre. Evident, trebuie să fim pregătiți și acesta este obiectivul autorităților române, dialogul nostru cu partenerii strategici. Vorbesc aici numai de Statele Unite, dar și de Franța. În cadrul NATO continuă dialogul pentru a consolida măsurile luate până în prezent“.

Și liderul PNL, Nicolae Ciucă, general în rezervă, este de părere că România nu poate sta nepăsătoare cu un război la graniță. „Suntem totuși o țară la granița unui conflict, nu putem să stăm nepăsători. În acest context, trebuie să luăm toate măsurile, iar în acest moment vă asigur că au fost luate toate măsurile la nivelul Consiliului Suprem de Apărare a țării, la nivelul instituțiilor, pentru a putea ca împreună cu aliații noștri să facem față oricărei provocări“, a adăugat Ciucă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite