MApN spune că avioane turcești F-16 de la baza Fetești au fost fost ridicate de la sol după atacul cu drone de la Ismail şi Reni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Apărării Naţionale a informat, sâmbătă dimineaţă, că aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Turce din Baza Aeriană 86 de la Feteşti au fost ridicate în jurul orei 1,15 pentru a executa misiuni de cercetare a spaţiului aerian naţional.

UPDATE 09.51 Ministerul Apărării Naţionale a informat, sâmbătă dimineaţă, că aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Turce din Baza Aeriană 86 de la Feteşti au fost ridicate în jurul orei 1,15 pentru a executa misiuni de cercetare a spaţiului aerian naţional, în contextul în care forţele ruse au executat atacuri cu drone asupra infrastructurii portuare ucrainene de la Ismail şi Reni, în proximitatea graniţei dintre Ucraina şi România.

"MApN a monitorizat situaţia în zona de frontieră şi a activat procedurile de Poliţie Aeriană, notificând la ora 00,26 Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă cu privire la zonele din judeţul Tulcea care ar fi putut fi afectate de riscurile asociate acestei situaţii şi ulterior, la ora 00,48, pentru judeţul Galaţi. IGSU a emis mesaje RO-ALERT pentru aceste două judeţe, iar starea de pre-alertă aeriană a încetat în jurul orei 2,50. Aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Turce din Baza Aeriană 86 de la Feteşti au fost ridicate în jurul orei 1,15 pentru a executa misiuni de cercetare a spaţiului aerian naţional pe timpul acestei situaţii", informează un comunicat transmis sâmbătă Agerpres.

Exploziile provocate de atac în teritoriul ucrainean au fost filmate, iar imaginile au fost preluate și de site-ul tulcean InfoTulcea.

UPDATE 09.20 Niciunul din apelurile primite de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Delta în urma mesajelor RO-ALERT, transmise în noaptea de vineri spre sâmbătă, pe fondul războiului din Ucraina, nu a semnalat căderea vreunui obiect pe teritoriul României, a anunţat ISU Delta, potrivit Agerpres.

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a emis mesajele RO-ALERT pentru localităţile din zona de nord a judeţului Tulcea ca să informeze populaţia că există riscul de cădere a unor obiecte din spaţiul aerian, iar în urma acestor mesaje ISU Delta a primit şapte apeluri la numărul unic de urgenţă 112.

"În cursul nopţii trecute au fost şapte apeluri la numărul unic de urgenţă 112 prin care apelanţii au solicitat informaţii în urma primirii mesajelor RO-ALERT ori au semnalat faptul că se aud zgomote puternice din zona de nord a teritoriului românesc. Nu au fost apeluri care să semnaleze căderea unor obiecte în apropierea locuinţelor ori a zonelor populate", a subliniat ISU Delta.

Mesajele RO-ALERT au fost emise în urma identificării pe teritoriul Ucrainei, în apropierea graniţei cu România, de către structurile naţionale cu rol de apărare, a unor aparate de zbor care ar putea avea ca ţintă obiective din apropierea graniţei de pe teritoriul ucrainean şi au avut ca scop informarea populaţiei cu privire la modul de comportare în asemenea situaţii, recomandarea de păstrare a calmului şi măsuri de autoprotecţie.

Știrea inițială

Potrivit presei locale, la ora 00.44, la circa o oră după atacurile Rusiei, Departamentul de Urgență a emis un mesaj prin sistemul Ro-Alert. Oamenii au fost avertizați, în limbile română şi engleză, privind posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian. DSU sfătuia oamenii să se adăpostească în beciuri sau adăposturi de protecţie civilă sau, în lipsa unui adăpost, să rămână în case, departe de geamuri şi de pereţii exteriori.

mesaj roalert tulcea 10 feb 2024 jpeg

ISU Tulcea a anunțat, potrivit Digi24, că au fost emise trei astfel de mesaje Ro-Alert, ultimul în jurul orei 5.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite