LIVE TEXT | Război în Ucraina. Reactor al centralei Zaporojie, oprit din cauza bombardamentelor. Decizia delegației AIEA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cea de-a 190-a zi de război, tensiunile escaladează, luptele fiind concentrate în zona Herson. Forțele ruse continuă să reacționeze și să își ajusteze pozițiile în sudul Ucrainei.

Delegația AIEA la Zaporojie FOTO Twitter
Delegația AIEA la Zaporojie FOTO Twitter

UPDATE 21.30 Imagini cu o dronă Bayraktar care distruge un obuzier al armatei ruse lângă Herson

Potrivit jurnaliștilor ucraineni, Forțele armate ale Ucrainei au lansat acțiuni ofensive în multe direcții în regiunea Herson, iar activitatea dronelor de supraveghere și atac Bayraktar este ușurată de faptul că forțele aeriene ale Kievului dispun în acest moment de rachete anti-radar HARM, livrate de SUA și implementate deja cu succes pe avioanele MiG-29 ucrainene.


UPDATE 20.45 Ce a scos la iveală inspecţia centralei Zaporojie, după săptămâni de temeri privind o catastrofă nucleară

După realizarea inspecției de la centrala nucleară Zaporojie din sudul Ucrainei, Şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică a dat asigurări că se va încerca stabilirea unei „prezenţe permanente" și că personalul muncește în continuare cu profesionalism și dedicare. Inspecţia centralei Zaporojie a fost aşteptată cu nerăbdare, după săptămâni de bombardamente care au stârnit temeri privind o catastrofă nucleară.


UPDATE 19.35 Lavrov avertizează R. Moldova că o amenințare a trupelor ruse din Transnistria va fi considerată un atac asupra Rusiei

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a avertizat Republica Moldova că „o situaţie de ameninţare“ la adresa securităţii trupelor ruse în Transnistria, regiune separatistă din estul republicii, riscă să declanşeze o confruntare militară cu Moscova, scrie Reuters.


UPDATE 15.50 Civili ucraineni transferați cu forța în Rusia, susține Human Rights Watch

Organizația neguvernamentală Human Rights Watch (HRW) susține într-un raport publicat, joi, că armata rusă transferă cu forța civili ucraineni, inclusiv pe cei care fug de operațiunile militare, spre zonele cucerite de ei, de la debutul invaziei ruse din Ucraina.


UPDATE 14.45 Delegaţia AIEA a sosit la centrala nucleară Zaporojie, controlată de ruşi în sud-estul Ucrainei

Inspectori ai Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică au sosit joi la centrala nucleară Zaporojie, controlată de ruşi în sud-estul Ucrainei. Un reporter al agenţiei Reuters a văzut echipa AIEA sosind la centrală într-un mare convoi cu o prezenţă puternică a soldaţilor ruşi în apropiere.


UPDATE 13.57 Atlantic Council: Armata Ucrainei are nevoie de reorganizare pentru a învinge Rusia

Construirea unei noi structuri militare în mijlocul unui război este dificilă, totuși, Kievul poate duce la bun sfârșit această sarcină înainte de sfârșitul anului, scrie Richard Hooker, fost asistent special al președintelui SUA și director al Consiliului Național de Securitate al SUA pentru Europa și Rusia, pentru Atlantic Council.

Ucraina a intrat în război cu 38 de brigăzi de infanterie și tancuri, precum și 9 brigăzi de artilerie, organizate după modelul rusesc. Fiecare dintre brigăzi este formată din aproximativ 4 mii de soldați sub comanda unui colonel. Spre deosebire de armatele occidentale, Ucraina nu folosește structurile divizionare și de corp de nivel superior comune în NATO, bazându-se în schimb pe comenzi „regionale”. Din această cauză, Kievul nu are personal de luptă capabil să integreze forțe aeriene și de lungă rază, logistică, informații și comandă de cel mai înalt nivel, susține Richard Hooker, fost asistent special al președintelui SUA și director al Consiliului Național de Securitate al SUA pentru Europa și Rusia în Atlantic Council.

Continuarea aici

FOTO Getty Images
FOTO Getty Images

UPDATE 13.01 Serghei Lavrov: Rusia va face totul să protejeze interesele populației rusofone din Republica Moldova

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a afirmat, în cadrul unui forum, că Rusia va face totul pentru a proteja interesele populației rusofone din Republica Moldova, potrivit Agora.md.

„Vom face totul pentru ca interesele populației rusofone din Moldova să nu fie afectate în niciun fel”, a declarat ministrul rus de Externe.

UPDATE 12.21 Gazprom finanțează războiul din Ucraina. Kremlinul va primi 10 miliarde de euro, după profitul uriaș din prima jumătate de an

Gazprom va plăti Rusiei 8,6 miliarde de lire sterline (9,95 miliarde de euro), după ce a înregistrat profituri record, relatează The Guardian.

Compania a raportat un profit net de 2,5 miliarde de ruble (41,4 miliarde de euro) în primele șase luni ale acestui an. Prețurile petrolului și gazelor au crescut în această perioadă, alimentate de îngrijorările legate de aprovizionarea cu energie după invazia Rusiei în Ucraina.

UPDATE 11.37 Un reactor al centralei nucleare Zaporojie a fost oprit din cauza bombardamentelor

Unul dintre cele două reactoare operaționale de la complexul de centrale nucleare Zaporojie din Ucraina, aflat sub control rusesc, a fost oprit din cauza bombardamentelor rusești, a declarat joi operatorul Energoatom, potrivit Reuters.

„Ca urmare a unui nou bombardament cu mortiere de către forțele rusești la situl centralei nucleare Zaporojie, protecția de urgență a fost activată și a fost oprită unitatea 5 de putere operațională”, a scris Energoatom pe aplicația de mesagerie Telegram.

UPDATE 10.58 CNN: SUA au îndemnat Ucraina să limiteze contraofensiva din sud. „Protejați-vă forțele“, a fost recomandarea în urma unor simulări de luptă

Ucrainenii au luat în considerare inițial o contraofensivă mai largă, dar la recomandarea Statelor Unite și-au restrâns operațiunea în ceea ce privește geografia și scara.

În timpul pregătirii contraofensivei ucrainene în curs, SUA au îndemnat Kievul să limiteze operațiunea atât în ​​ceea ce privește obiectivele sale, cât și geografia, pentru a evita să fie supraîntinsă și blocată pe mai multe fronturi, a raportat CNN, citând oficiali americani și occidentali și surse ucrainene.

Ucrainenii au luat în considerare inițial o contraofensivă mai largă, dar în ultimele săptămâni și-au restrâns misiunea la regiunea Herson, au declarat reprezentanții SUA și Ucrainei.

Continuarea aici

UPDATE 09.53 Ucraina acuză Rusia că bombardează traseul pe care echipa AIEA trebuie să-l parcurgă spre centrala nucleară Zaporojie

Autorităţile ucrainene au acuzat joi Rusia că a întreprins lovituri de artilerie asupra oraşului Energodar, unde se află centrala nucleară Zaporojie, chiar în ziua în care o misiune a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) urmează să ajungă acolo, informează AFP. În acelaşi timp, Moscova a acuzat armata ucraineană că a organizat o debarcare a unor ''sabotori'' în apropierea centralei nucleare.

"Ruşii întreprind lovituri de artilerie asupra traseului pe care misiunea AIEA trebuie să-l parcurgă spre centrala Zaporojie" ocupată de ruşi, a acuzat pe Telegram primarul în exil al acestui oraş, Dmitro Orlov, afirmând că delegaţia nu poate "să-şi continue drumul" spre centrală "din raţiuni de securitate".

UPDATE 08.41 Iranul oferă Rusiei o misterioasă „inițiativă de pace” europeană pentru războiul din Ucraina

Iranul a transmis Rusiei o așa-numită „inițiativă de pace” pentru a pune capăt războiului din Ucraina. Inițiativa ar fi fost propusă de un lider european, scrie Al Jazeera.

Stând lângă ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, în timpul unei conferințe de presă la Moscova, de miercuri, ministrul iranian de externe Hossein Amirabdollahian a confirmat că a predat propunerea europeană despre care spunea că a fost dată președintelui iranian Ebrahim Raisi. El nu l-a numit pe liderul european din spatele inițiativei și nu a dezvăluit alte detalii, dar a spus că propunerea include puncte privind centrala nucleară Zaporijie și prizonierii de război.

Continuarea aici

UPDATE 07.31 Mișcarea de rezistență care duce un război de gherilă împotriva lui Putin

O nouă mișcare de gherilă anti-Putin a luat ființă în Rusia în jurul unui portal fondat de fostul deputat rus și disidentul Ilia Ponomariov. Activiști și sabotori naționaliști de toate culorile s-au unit pentru un singur scop: declanșarea unei revoluții în Rusia.

După moartea Dariei Dughina, fiica filosofului ultranaționalist Alexandr Dughin, supranumit „creierul lui Putin”, veștile despre asasinat făceau valuri pe Telegram. Dar portalul February Morning prin vocea lui Ponomariov avea să facă un anunț ce a captat atenția tuturor mai mult decât orice agitație pe rețelele sociale: atacul ar fi fost comis de un grup necunoscut de rezistență numit Armata Națională Republicană, echivalând cu startul unui război în toată regulă împotriva putinismului.

Continuarea aici

UPDATE 06.22 Forțele ucrainene au început să lovească feriboturile rusești cu pontoane de peste râul Nipro pe 29 august, ceea ce este în concordanță cu începerea contraofensivei ucrainene.

Efectele distrugerii feriboturilor vor fi probabil mai efemere decât cele ale scoaterii din funcțiune a podurilor, așa că atacarea lor are sens în legătură cu operațiunile active la sol. Oficialii militari ucraineni au confirmat că forțele ucrainene au distrus o trecere rusească cu feribot-ponton în Lvove, la aproximativ 16 km vest de Nova Kakhovka, pe malul drept al râului Nipro, pe 29 august. Surse ucrainene și ruse au raportat, de asemenea, că forțele ucrainene au lovit o trecere cu pontoane construită din șlepuri în apropierea Podului Rutier Antonivsky.

Forțele ucrainene au întreprins de mult timp eforturi pentru a distruge liniile de comunicație terestre rusești (GLOC) înainte de anunțarea contraofensivei, ceea ce indică probabil că forțele ucrainene sunt angajate într-un efort pe termen lung - compus atât din lovituri, cât și din atacuri la sol. Loviturile ucrainene asupra liniilor de comunicație terestre rusești rusești perturbă capacitatea rușilor de a-și alimenta și de a-și consolida pozițiile cu trupe și echipamente, ceea ce va ajuta contraofensivele terestre ucrainene. Imaginile din satelit arată că forțele ruse continuă să folosească feriboturile pentru a transfera zilnic o cantitate limitată de echipament militar prin râul Nipro.

UPDATE 05.35 Contraofensiva ucraineană este un proces coeziv care va necesita ceva timp pentru a fi executat corect.

Kremlinul va exploata propagandistic, probabil lipsa victoriilor imediate asupra orașului Herson sau tăcerea operațională ucraineană cu privire la progresul contraofensivei ucrainene pentru a denatura eforturile ucrainene drept eșec și pentru a submina încrederea publicului în perspectivele sale.

Forțele ruse continuă să reacționeze și să își ajusteze pozițiile în sudul Ucrainei, probabil atât ca răspuns la contraofensiva ucraineană în curs, cât și ca pregătire pentru contraofensivele ucrainene mai ample mai la est. Forțele ruse continuă să transfere convoaie mari de echipamente militare din Crimeea și Melitopol. Primarul Melitopolului, Ivan Fedorov, a remarcat, de asemenea, că forțele ruse au deschis aproximativ cinci baze și cazărmi militare în Melitopol și probabil că vor continua să pregătească apărarea în jurul Melitopolului, având în vedere liniile sale de comunicație terestre vitale din punct de vedere strategic dintre regiunea Rostov și din sudul Ucrainei. Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei a raportat că forțele ruse din regiunea Herson încearcă să efectueze rotații de trupe, probabil într-un efort de a consolida unele poziții vulnerabile.

Contraofensiva ucraineană conduce probabil redistribuirea și reprioritizarea operațiunilor Rusiei în tot teatrul de luptă. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse consolidează gruparea de forțe care operează la vest de zona orașului Donețk cu elemente din Districtul Militar Central (CMD). ISW a identificat anterior că unitățile CMD, sub comanda comandantului CMD, colonelul general Aleksandr Lapin, operau în zona Lysychansk-Siversk și au încheiat recent o pauză operațională la mijlocul lunii august. Mișcarea unităților CMD către zona orașului Donețk sugerează, în plus, că forțele ruse acordă prioritate avansului Siversk în favoarea încercării de a menține impulsul în jurul zonei orașului Donețk. ISW a arătat anterior că progresele rusești în jurul Avdiivka și zona de vest a orașului Donețk au culminat efectiv prin avansaurile limitate ale Rusiei până în zona din jurul puțului de ventilație al minei de cărbune Butivka.

UPDATE 04.49 Forțele ruse desfășoară elemente ale noului corp al 3-lea de armată, care este cel puțin parțial compus din voluntari fără experiență

Statul Major ucrainean a raportat, de asemenea, că forțele ruse desfășoară elemente ale noului corp al 3-lea de armată, care este cel puțin parțial compus din voluntari fără experiență, pentru a consolida pozițiile neglijate ale Rusiei din Harkov și Zaporijia.[ Desfășurarea Corpului 3 de Armată poate indica faptul că forțele ruse caută să recupereze puterea de luptă pentru a fi utilizate în operațiuni ofensive în jurul orașului Donețk sau în operațiuni defensive în Herson prin înlocuirea trupelor experimentate cu unități de voluntari brute și slab pregătite.

UPDATE. 03.25 Președintele rus Vladimir Putin stabilește probabil condițiile pentru asimilarea culturală forțată a ucrainenilor strămuți în Rusia, pentru a le șterge identitatea culturală ucraineană.

Șeful Agenției Federale Ruse pentru Afaceri Etnice, Igor Barinov, a vorbit despre crearea „centrelor de adaptare” pentru „migranții” care locuiesc în Rusia, pe 29 august. Barinov a declarat că, având permisiunea și sprijinul lui Putin, Agenția Federală pentru Afaceri Etnice lucrează la programe în regiuni pilot nespecificate pentru a se asigura că „migranții” în Rusia cunosc și respectă tradițiile, obiceiurile și legile ruse pentru a preveni ca „migranții” să experimenteze „izolare socială” în Rusia. Barinov a susținut că există riscul ca minoritățile etnice din Rusia să formeze enclave care vor exacerba criminalitatea etnică în Rusia și că „centrele de adaptare” ar fi un instrument eficient în menținerea stabilității comunităților de migranți. Postul rus Vot Tak a amplificat declarațiile făcute de expertul rus în migrație Alexander Verkhovsky că astfel de programe ar trebui să se structureze ca ceva între taberele de refugiați și centrele de formare profesională pentru migranți. Verkhovsky a remarcat, de asemenea, că peste 3,5 milioane de ucraineni strămutați au intrat în Rusia de la începutul invaziei pe scară largă la 24 februarie.[Mulți ucraineni strămutați în Rusia nu se află în Rusia în mod voluntar, iar guvernul rus a transferat cu forța cel puțin 1.000 de copii din Mariupol în Rusia. Transferul forțat al copiilor dintr-un grup în altul „cu intenția de a distruge, total sau parțial, un grup național, etnic, rasial sau religios ” este o încălcare a Convenției pentru prevenirea și pedepsirea crimei de genocid.

Crearea așa-ziselor programe de adaptare socială în Rusia ar adăuga o dimensiune socială cadrelor legale prin care Putin caută probabil să asimileze cultural ucrainenii forțat în Federația Rusă. După cum a raportat anterior ISW pe 29 august, Putin a semnat două decrete pe 27 august într-un pretins efort de a ajuta popoarele apatride și migranții din Ucraina să trăiască și să lucreze pe termen nelimitat în Federația Rusă, cu anumite plăți sociale alocate celor care au părăsit Ucraina după 18 februarie. Președintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a mai declarat că Rusia va începe să lucreze la un proiect de lege în septembrie pentru condiția intrării, ieșirii și șederii în Rusia pentru străini.Decretele lui Putin și proiectul de lege la care face aluzie Medvedev sunt probabil menite să stabilească condiții pentru ca migranții din Ucraina să rămână permanent în Rusia, formând astfel în esență coloana vertebrală a unei campanii extinse de transfer de populație între Ucraina și Rusia în scopul rusificării Ucrainei. Programele de la așa-numitele centre de adaptare ar servi probabil ca o formă de reprogramare culturală pentru a șterge identitatea culturală ucraineană a ucraineanului strămutat care fie a fugit în Rusia, fie a fost deportat de autoritățile ruse.

UPDATE 01.15 Lavrov le-a dat de înțeles moldovenilor că țara lor este următoarea pe listă invaziei.

El a promis că „va face totul pentru a proteja populația rusofonă din Moldova și Transnistria”.

UPDATE 00.12 Rușii din Crimeea și Belgorod se confruntă acum cu aceeași groază ca ucrainenii în martie - Jdanov

Rușii din Crimeea și Belgorod se confruntă acum cu aceeași groază ca și ucrainenii în martie a acestui an. Panică, evacuare, lipsă de combustibil.

Așadar, după „bumbac” (expresie ucraineană pentru a desemna exploziile de la depozitele de muniții, n.ed.) și „sosiri” constante în Crimeea, după informațiile despre contraofensiva Forțelor Armate Ucrainene în regiunea Herson, rușii au intrat în panică. Podul din Crimeea funcționează în prezent doar pentru plecarea din peninsula ocupată temporar. Colaboratorii fug, Gauleiterii pleacă în Federația Rusă.

Coada pentru ieșirea pe pod poate ajunge la 25 de kilometri. Turiștii părăsesc Crimeea urgent, cei care s-au mutat acolo în ultimii opt ani își fac bagajele și fug, a adăugat Jdanov.

Serhiy Aksyonov, „prim-ministrul” Crimeei ocupate, și-a scos familia, dar el însuși nu poate pleca. Nimeni nu-l va elibera, crede Jdanov, așa că încearcă să-și salveze rudele. În curând, după „bumbacul” de la depozit, va fi o lipsă de combustibil în Crimeea. Acest lucru va provoca și mai multă panică.

Situația este similară și în orașul rus Belgorod, unde rachetele explodează aproape în fiecare zi; sunt rachete cu care Federația Rusă a încercat să lovească Ucraina, dar „ceva” merge prost constant cu țările agresoare. Una dintre aceste rachete a căzut pe stație. Oamenii au fugit în panică.

Rușii au început deja să evacueze. Acum toți se confruntă cu toată oroarea pe care ucrainenii au trăit-o deja în martie a acestui an, a rezumat Jdanov.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite