Civili ucraineni transferați cu forța în Rusia, susține Human Rights Watch

0
Publicat:

Organizația neguvernamentală Human Rights Watch (HRW) susține într-un raport publicat, joi, că armata rusă transferă cu forța civili ucraineni, inclusiv pe cei care fug de operațiunile militare, spre zonele cucerite de ei, de la debutul invaziei ruse din Ucraina, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Civilii ucraineni ar fi fost transferați cu forța în Rusia FOTO Getty Images (Arhivă)
Civilii ucraineni ar fi fost transferați cu forța în Rusia FOTO Getty Images (Arhivă)

Conform HRW, transferurile impuse „constituie o încălcare gravă a legilor de război şi echivalează cu o crimă de război şi o posibilă crimă împotriva umanităţii”. 

Organizația non-guvernamentală a vorbit cu 54 de persoane care s-au deplasat în Rusia sau cunosc persoane care au făcut asta. Unele dintre ele au sprijinit, totodată, ucraineni care încearcă să plece din Rusia. 

Multe persoane care au fost transferate cu forța fugeau din orașul Mariupol, oraș situat în sud-estul Ucrainei care a fost supus unor atacuri violente înainte de a fi ocupat de forțele invadatoare. Alții veneau din regiunea Harkov, situată în estul Ucrainei. 

Bineînţeles, am fi profitat de şansa de a merge în Ucraina dacă am fi putut”, a afirmat pentru HRW o femeie transferată la Mariupol. „Însă nu am avut de ales, nicio posibilitate de a merge” în teritoriile care se aflau sub conducerea forțelor ucrainene, a declarat ea.

  „Civilii ucraineni trebui să aibă şi altă şansă decât cea de a merge în Rusia”, a afirmat Belkis Wille, un cercetător al Human Rights Watch şi co-autor al raportului. 

Potrivit raportului, pe drum, mulți civili au fost supuși unei forme de control de securitate, care era obligatorie, intitulat „filtru”, care implica colectarea de date biometrice și de amprente digitale, percheziții corporale și verificare lucrurilor personale. 

Nimeni nu trebuie să fie constrâns să se supună unui proces de depistare abuziv din motive de securitate", a mai declarat Wille. 

Un locuitor al orașului Mariupol a declarat pentru HRW că a fost reținut de armata rusă, după care a fost instalat timp de două săptămâni cu alți zeci de rezidenți din acest oraș într-o școală în condiții insalubre înainte de a fi supus „filtrului”. 

Ne-am simţit ca nişte ostatici”, a declarat bărbatul pentru HRW.  „Filtrul” este „punitiv şi abuziv”, „nu are niciun fundament juridic” şi reprezintă „o încălcare clară a dreptului la viaţă privată”, a explicat HRW. 

 Organizația şi-a trimis concluziile şi un rezumat al întrebărilor către autorităţile ruse la 5 iulie, însă nu a primit niciun răspuns. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite