Iranul oferă Rusiei o misterioasă „inițiativă de pace” europeană pentru războiul din Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iranul a transmis Rusiei o așa-numită „inițiativă de pace” pentru a pune capăt războiului din Ucraina. Inițiativa ar fi fost propusă de un lider european, scrie Al Jazeera.

Iranul a trimis Moscovei o presupusă propunere venită de la un lider european FOTO EPA-EFE
Iranul a trimis Moscovei o presupusă propunere venită de la un lider european FOTO EPA-EFE

Stând lângă ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, în timpul unei conferințe de presă la Moscova, de miercuri, ministrul iranian de externe Hossein Amirabdollahian a confirmat că a predat propunerea europeană despre care spunea că a fost dată președintelui iranian Ebrahim Raisi. El nu l-a numit pe liderul european din spatele inițiativei și nu a dezvăluit alte detalii, dar a spus că propunerea include puncte privind centrala nucleară Zaporijie și prizonierii de război.

Recentul bombardament în jurul centralei din sud-estul Ucrainei a stârnit temeri cu privire la un posibil dezastru nuclear și a determinat Agenția Internațională pentru Energie Atomică să trimită experți pentru a vizita locul.

Rusia și Ucraina au replicat și contrareplicat cu privire la cine poartă vina pentru luptele din jurul centralei, acuzându-se reciproc că riscă siguranța cetățenilor.

Site-ul de știri semi-oficial al Iranului ISNA a transmis miercuri că președintele francez Emmanuel Macron a fost liderul care a transmis mesajul către Teheran, dar niciun oficial nu a comentat această problemă.

Mohammad Jamshidi, adjunctul politic al președintelui iranian, a postat miercuri pe Twitter că Amirabdollahian are „o inițiativă de pace și un mesaj important” de la „un lider de top vest-european”.

De când a început pe 24 februarie a acestui an invazia Ucrainei de către Rusia, Iranul a transmis de mai multe ori mesaje între Moscova și Kiev, dar acesta este primul exemplu mediatizat în care Teheranul a transmis un mesaj din Europa.

Republica Islamică a afirmat în repetate rânduri că luptele trebuie să înceteze prin dialog și refuză să condamne Moscova. Teheranul spune că extinderea NATO este rădăcina problemei.

Între timp, pe măsură ce sancțiunile occidentale se adună asupra Rusiei, Moscova se apropie din ce în ce mai mult de Iran, printre altele, prin extinderea comerțului, o problemă care a fost subliniată miercuri de Amirabdollahian și Lavrov.

La rândul său, președintele rus Vladimir Putin a vizitat Teheranul în iulie, întâlnindu-se cu Raisi și cu liderul suprem ayatollahul Ali Khamenei, care i-au spus că NATO ar fi început oricum războiul din Ucraina dacă președintele rus „nu ar fi luat inițiativa”.

Între timp, Statele Unite susțin de luni de zile că Moscova este interesată să achiziționeze vehicule aeriene fără pilot (UAV) iraniene în „sute” pentru a le folosi în Ucraina, ceea ce Teheranul a negat.

Cu toate acestea, cele două națiuni au participat la un miting „aviatic” cu drone militare găzduit de Iran în orașul central Kashan, la începutul acestei luni.

Și în timp ce Amir Ali Hajizadeh, șeful departamentului aerospațial al Corpului Gărzii Revoluționare Islamice (IRGC), a spus că Iranul exportă drone, el nu a menționat țările de destinație.

La începutul acestei săptămâni, instituțiile de presă din SUA au citat oficiali americani nenumiți spunând că Rusia a preluat deja primul transport de drone iraniene, dar a avut probleme tehnice cu acestea.

Teheranul și Moscova nu au reacționat la ultimele afirmații ale SUA

Amirabdollahian și Lavrov au discutat miercuri despre acordul nuclear al Iranului din 2015 cu puterile mondiale.

Ministrul iranian de externe a declarat că Teheranul continuă să revizuiască ultimele comentarii ale SUA cu privire la un text european „final” propus la începutul acestei luni și că încă vrea garanții că se va bucura de beneficiile economice promise în cadrul acordului.

Rusia sprijină relansarea acordului nuclear și ridicarea sancțiunilor impuse Iranului”, a spus Lavrov.

Cunoscut oficial ca Planul de acțiune cuprinzător comun (JCPOA), acordul a pus limite la programul nuclear al Iranului în schimbul ridicării sancțiunilor multilaterale. Dar SUA s-au retras unilateral din acord în 2018 și au impus sancțiuni, care au determinat Iranul să-și intensifice activitățile nucleare, menționând în același timp că acestea sunt strict în scopuri pașnice.

Raisi a subliniat la începutul acestei săptămâni că o anchetă a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) privind urmele de material nuclear artificial găsite cu ani în urmă pe mai multe site-uri nucleare iraniene și care să ofere garanții că astfel de garanții nu se mai derulează acolo, trebuie să fie închisă înainte ca un acord de restabilire a JCPOA să poată fi convenit.

Pe lângă relațiile bilaterale, Amirabdollahian și Lavrov au spus că au discutat despre Afganistan, Siria, Irak și Yemen.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite