CNN: SUA au îndemnat Ucraina să limiteze contraofensiva din sud. „Protejați-vă forțele“, a fost recomandarea în urma unor simulări de luptă

0
Publicat:

Ucrainenii au luat în considerare inițial o contraofensivă mai largă, dar la recomandarea Statelor Unite și-au restrâns operațiunea în ceea ce privește geografia și scara.

Americanii nu pariază încă pe faptul că Ucraina că va recuceri rapid Hersonul FOTO Profimedia
Americanii nu pariază încă pe faptul că Ucraina că va recuceri rapid Hersonul FOTO Profimedia

În timpul pregătirii contraofensivei ucrainene în curs, SUA au îndemnat Kievul să limiteze operațiunea atât în ​​ceea ce privește obiectivele sale, cât și geografia, pentru a evita să fie supraîntinsă și blocată pe mai multe fronturi, a raportat CNN, citând oficiali americani și occidentali și surse ucrainene.

Ucrainenii au luat în considerare inițial o contraofensivă mai largă, dar în ultimele săptămâni și-au restrâns misiunea la regiunea Herson, au declarat reprezentanții SUA și Ucrainei.

Aceste discuţii au implicat și simulări de luptă cu Kievul, au spus sursele, referindu-se la exerciţii analitice menite să ajute partea ucraineană să înţeleagă ce niveluri de forţe ar trebui să strângă pentru a avea succes în diferite scenarii.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă, Pat Ryder, a declarat pentru CNN: „Statele Unite au dialog regulat cu armata ucraineană la mai multe niveluri. Nu vom comenta specificul acestor interacțiuni. În general, oferim ucrainenilor informații pentru a-i ajuta să înțeleagă mai bine amenințările cu care se confruntă și să-și protejeze țara de agresiunea rusă. La urma urmei, ucrainenii iau deciziile finale cu privire la operațiunile lor”.

Oficialii cred că acum există o paritate crescută între armatele ucrainene şi cele ruse. Dar oficialii occidentali au ezitat să eticheteze operaţiunea ucraineană în curs de desfăşurare - care părea să înceapă luni în provincia sudică Herson - ca fiind o adevărată „contraofensivă”.

Cât de mult succes va avea Ucraina în recâştigarea teritoriului pierdut rămâne o întrebare deschisă, spun surse familiare cu cele mai recente informaţii pentru CNN. Oficialii ucraineni au spus deja că această ofensivă va fi probabil o operaţiune lentă şi că frigul iernii ar putea determina unele întreruperi ale luptelor.

Cu toate acestea, există un sentiment distinct printre consilierii americani şi occidentali ai Ucrainei că armata ucraineană este pe picior de egalitate cu Rusia, mai mult decât se credea chiar şi cu doar câteva luni în urmă, au declarat mai mulţi oficiali pentru CNN. Rusia încă menţine un număr superior de militari şi de artilerie.

Dar capacităţile ucrainene, susţinute de armamentul şi antrenamentele occidentale sofisticate, au atenuat un decalaj important, spun oficialii -- în special Sistemele de rachete de artilerie de înaltă mobilitate sau HIMARS, pe care Ucraina le-a folosit pentru a lansa atacuri în spatele frontului rusesc în ultimele luni.

„Arată ce poate face pregătirea susţinută şi furnizarea de arme atunci când forţa este foarte motivată şi capabilă în angajarea sa”, a declarat pentru CNN un înalt oficial NATO.

O altă sursă militară americană a spus-o mai direct: Ucraina a compensat avantajul Rusiei cu „competenţa” sa. Un reprezentant al administrației Biden a declarat pentru CNN că în ultimele luni, Ucraina a cerut Statelor Unite să furnizeze arme special pentru o contraofensivă planificată. SUA au respectat multe dintre aceste solicitări, inclusiv muniții suplimentare, artilerie și drone. Exercițiul de planificare a ajutat, de asemenea, SUA să înțeleagă mai bine ce echipamente, muniții sau informații ar fi cele mai utile Ucrainei. În timpul războiului, SUA au oferit în mod regulat Ucrainei consiliere și informații militare, precum și echipamente și arme în valoare de miliarde de dolari.

„Operațiune lentă pentru a zdrobi inamicul”

Oficialii spun că Ucraina pare acum mai egală cu forțele ruse, nu numai din cauza armelor avansate occidentale pe care le folosește în mod eficient, ci și pentru că ucrainenii au în continuare avantajul în ceea ce privește moralul, coeziunea, perspicacitatea tactică și capacitatea de a improviza. Doi oficiali americani au citat un alt avantaj - o populație care nu acceptă ocupanții este dispusă să se angajeze în războiul de gherilă pentru a-i alunga, comițând asasinate și sabotaje în spatele liniilor inamice.

În ciuda acestui fapt, oficialii americani nu pariază încă pe faptul că Ucraina că va recuceri rapid Hersonul.

„Nu sunt sigur că va fi contraofensiva mare și masivă la care oamenii s-ar putea aștepta – poate că va fi un număr mai mic de forțe”, a avertizat o sursă militară americană. Potrivit acesteia, multe vor depinde de capacitatea rușilor de a se apăra.

Consilierul președintelui Ucrainei a avertizat, de asemenea, că ofensiva va fi o „operațiune lentă pentru a uza inamicul”.

„Acest proces nu va fi foarte rapid, dar se va încheia cu instalarea drapelului ucrainean în toată Ucraina”, a spus Oleksi Arestovici, consilier al Președintelui Ucrainei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite