Ucraina acuză Rusia că bombardează traseul pe care echipa AIEA trebuie să-l parcurgă spre centrala nucleară Zaporojie

0
Publicat:

Autorităţile ucrainene au acuzat joi Rusia că a întreprins lovituri de artilerie asupra oraşului Energodar, unde se află centrala nucleară Zaporojie, chiar în ziua în care o misiune a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) urmează să ajungă acolo, informează AFP. În acelaşi timp, Moscova a acuzat armata ucraineană că a organizat o debarcare a unor ''sabotori'' în apropierea centralei nucleare.

De la primele ore ale dimineţii de joi, ruşii trag asupra Energodar FOTO Telegram
De la primele ore ale dimineţii de joi, ruşii trag asupra Energodar FOTO Telegram

"Ruşii întreprind lovituri de artilerie asupra traseului pe care misiunea AIEA trebuie să-l parcurgă spre centrala Zaporojie" ocupată de ruşi, a acuzat pe Telegram primarul în exil al acestui oraş, Dmitro Orlov, afirmând că delegaţia nu poate "să-şi continue drumul" spre centrală "din raţiuni de securitate".

O misiune a AIEA urma să ajungă joi la această centrală, cea mai mare din Europa, care este ocupată de ruşi şi care a fost bombardată de mai multe ori, generând temeri cu privire la o catastrofă nucleară.

"Cerem Rusiei să înceteze provocările şi să dea acces AIEA la această instalaţie nucleară ucraineană", a continuat Orlov.

De la primele ore ale dimineţii de joi, ruşii "trag asupra Energodar cu ajutorul mortierelor, armelor automate şi bombardează cu ajutorul rachetelor", a acuzat înainte de aceasta Orlov, într-un mesaj separat pe Telegram, publicând fotografii cu clădiri avariate şi nori de fum negru.

Ucrainenii i-au acuzat cu o zi înainte pe ruşii care deţin controlul asupra Energodar că au bombardat oraşul cu intenţia de a pune responsabilitatea pe seama forţelor ucrainene.

Pe de altă parte, Ministerul Apărării rus a anunţat joi că forţele ucrainene au încercat să captureze centrala Zaporojie, relatează Reuters. Într-o declaraţie de presă, ministerul a susţinut că până la 60 de militari ucraineni au traversat cu bărcile râul Nipru, care delimitează teritoriul deţinut de cele două tabere, în jurul orei locale 6:00. Ministerul rus a calificat operaţiunea ''o provocare'' menită să împiedice vizita planificată a inspectorilor AIEA la centrala nucleară. Instituţia rusă a adăugat că ''au fost luate măsuri'' pentru a distruge trupele rivale, folosindu-se inclusiv aviaţia militară. Reuters menţionează că nu a putut verifica imediat aceste informaţii.

Între timp, operatorul nuclear ucrainean Energoatom a anunţat că unitatea numărul 5 a centralei Zaporojie a fost închisă din cauza bombardamentelor.

În pofida informaţiilor despre bombardamente pe traseu, AIEA a anunţat joi dimineaţa că îşi menţine vizita la centrala nucleară Zaporojie.

"Acolo erau activităţi militare, inclusiv în această dimineaţă, în urmă cu câteva minute", însă "nu ne oprim, ne mişcăm" acum pentru că ''avem o misiune foarte importantă de îndeplinit'', a declarat directorul general al AIEA, Rafael Grossi, în faţa presei în oraşul Zaporojie, situat la circa 120 de kilometri de centrală, înainte de plecarea convoiului spre această instalaţie. "Vom începe imediat evaluarea situaţiei de securitate la centrală", a adăugat Grossi.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri