LIVE TEXT | Război în Ucraina. Rusia pregătește evacuarea într-una dintre regiunile de la granița cu Ucraina. Forțele ucrainene se pregătesc de o nouă ofensivă

0
0

Aproape toată partea de sud a regiunii Voronej, inclusiv marile centre regionale Rososh și Pavlovsk, se încadrează în zona de evacuare menționată, de o sută de kilometri. Populația totală a acestui teritoriu este de peste 270.000 de oameni.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

UPDATE 19.00 Ce le-a transmis Putin mamelor soldaților care au fost trimiși să lupte în Ucraina VIDEO

Președintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit vineri cu mamele soldaților ruși care luptă în Ucraina și le-a transmis că le înțelege neliniștea și că atât el personal, cât și comandanții săi militari le împărtășesc durerea pierderii unui copil, relatează The Guardian și The Moscow Times.

Presa rusă de stat a difuzat imagini preînregistrate de la întâlnirea lui Putin cu mamele soldaților ruși recent mobilizați sau care și-au pierdut viața pe frontul din Ucraina - liderul de la Kremlin le vorbește în jurul unei mese pe care se află ceai, prăjituri şi cupe cu fructe de pădure proaspete. Putin le atenționează pe femei să nu creadă tot ce văd la televizor sau citesc pe internet, susținând că circulă multe informații „fake” în legătură cu conflictul din Ucraina. Detalii aici

UPDATE 17.56 Rezistența ucraineană din Herson: Cum au contribuit ucrainenii la înfrângerea trupelor ruse

Doi tineri care fac parte din rezistența ucraineană au povestit cum au contribuit la apărarea țării, dar și despre momentele de groază prin care a trecut unul dintre ei atunci când a fost capturat de forțele ruse, relatează CNN.

Doi soldați ruși mergeau pe o stradă din Herson într-o seară de primăvară la începutul lunii martie, la doar câteva zile după ce Moscova a capturat orașul. Temperatura în acea noapte era scăzută, iar curentul era întrerupt, orașul fiind complet în întuneric, iar soldații se întorceau la tabăra lor după băuseră câteva pahare.

În timp ce unul dintre ei se tot împiedica, celălalt se oprise pentru a-și face nevoile la marginea trotuarului. Deodată, un cuțit i-a fost înfipt adânc în partea dreaptă a gâtului, iar apoi a căzut în iarbă. Câteva clipe mai târziu, al doilea soldat rus a avut aceeași soartă. Detalii aici

UPDATE 17.34 Rusia ar putea fi trădată de Generalul Iarnă. Înghețul, armă cu două tăișuri pentru ucraineni

Generalul Iarnă, un aliat tradițional al Rusiei, ar putea schimba tabăra în această iarnă, în timp ce ucrainenii l-ar putea avea de partea lor pe Generalul Degerături, relatează Politico.

Președintele rus Vladimir Putin nu se mai poate baza pe vechiul aliat în circumstanțele actuale, când înghețul este mai degrabă un dușman decât un prieten pentru soldații ruși demoralizați și prost echipați.

În pofida estimărilor analiștilor militari că venirea ierni va marca o încetinire a ritmului de luptă pe principalele fronturi, contrariul pare să se producă în măsura în care ambele părți vor încerca să se agațe de propriile avantaje: Rusia va căuta să îl arunce din nou în luptă pe Generalul Iarnă, în timp ce Ucraina, mult mai bine echipată să reziste temperaturilor negative datorită ajutorilor aliaților, va miza pe Generalul Degerăturilor, notează Politico. Detalii aici

UPDATE 15.58 Concluziile ONU despre imaginile cu execuţia unor soldaţi ruşi de către trupele ucrainene VIDEO

O analiză preliminară efectuată de specialişti ai Biroului ONU pentru Drepturile Omului a indicat că videocliurile care prezintă o aparentă execuţie a unor soldaţi ruşi care s-au predat trupelor ucrainene într-o localitatea din regiunea Lugansk „este foarte probabil să fie autentice”, a declarat vineri responsabilul acestui organism, înaltul comisar Volker Turk.

''Misiunea noastră de monitorizare din Ucraina a efectuat o analiză preliminară care indică faptul că este foarte probabil ca aceste videoclipuri tulburătoare să fie autentice. Circumstanţele reale ale secvenţei complete a evenimentelor trebuie să fie investigate într-o manieră cât mai extinsă posibil, iar cei găsiți responsabili trebuie să răspundă în mod corespunzător'', a spus înaltul comisar Volker Turk. Detalii aici

UPDATE 12.41 Moscova ar putea avea nevoie de cinci milioane de soldați pentru a câștiga războiul din Ucraina, se arată într-un document intern

Comandamentul politico-militar al Federației Ruse a început să distribuie personalului militar un document intitulat „Concluziile războiului cu NATO în Ucraina”, a informat Ukrinform.

În acest document sunt semnalate, printre altele, deficiențele armatei ruse și se notează necesitatea mobilizării a 5 milioane de ruși pentru a câștiga războiul, a raportat în cadrul unui briefing Oleksi Gromov, adjunctul șefului Direcției Principale de Informații a armatei ucrainene. Detalii aici

UPDATE 11.13 Discurs al cancelarului german Olaf Scholz, trucat de experții ruși pentru a-l distra pe Vladimir Putin

Preşedintele rus Vladimir Putin a vizionat un discurs simulat al cancelarului german Olaf Scholz, creat cu ajutorul inteligenţei artificiale de către experții ruși, cu scopul de a-l distra pe liderul de la Kremlin.

Potrivit Agerpres, la finalul unui scurt videoclip difuzat de agenţia de presă de stat RIA, liderul de la Kremlin pare foarte amuzat de realizarea „deepfake" - un fals avansat, posibil cu ajutorul tehnologiei informatice. Detalii aici

UPDATE 11.07 Rusia ar putea bloca GPS-ul american folosit de armele inteligente în Ucraina. De ce nu o face?

Modelul craterelor de peste podul Antonovsky din Herson, un oraș din sudul Ucrainei, ilustrează puterea unei lovituri de precizie. Podul, una dintre cele două rute principale de intrare sau ieșire din oraș peste râul Nipro, a fost făcut impracticabil pe 27 iulie de soldații ucraineni, care au luptat pentru a elibera Hersonul de la forțele ruse. Ei au folosit o mână de rachete trase de la un lansator HIMARS furnizat de americani, care se bazează pe semnalele sistemului de poziționare globală (GPS) pentru a-și găsi ținta. GPS-ul este un instrument puternic de război. Ce ar putea face Rusia pentru a preveni mai multe lovituri cu arme ghidate prin GPS?

Sistemul de poziționare globală NavStar a fost dezvoltat de forțele aeriene americane în anii 1970. A fost primul sistem care a oferit navigație portabilă și precisă oriunde pe pământ. Receptorul preia semnale precise de la mai mulți sateliți și calculează poziția prin triangulare. Detalii aici

UPDATE 10.30 Olena Zelenska: „ Cu toții înțelegem că fără victorie nu va exista pace. Ar fi o pace falsă și nu ar dura mult timp”

Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a declarat pentru BBC că Ucraina va rezista în iarna care vine, în ciuda frigului și a penei de curent provocate de rachetele rusești, și va continua să lupte în ceea ce ea descrie ca fiind un război al viziunilor lumii, deoarece „fără victorie nu poate exista pace”.

„Vom rezista. Suntem pregătiți să îndurăm”, afirmă Olena Zelenska la începutul interviului care a fost ținut într-un complex puternic securizat.

„Am avut parte de atât de multe provocări teribile, am văzut atât de multe victime, atât de multe distrugeri, încât pana de curent nu este cel mai rău lucru care ni se poate întâmpla”, a mai declarat Olena, citând un sondaj recent în care 90 % dintre ucraineni au declarat că sunt gata să trăiască cu penurii de electricitate timp de doi-trei ani dacă ar putea vedea perspectiva de a adera la Uniunea Europeană. Detalii aici

UPDATE 05.05 Un genist a murit în timpul operațiunilor de deminare din regiunea Mykolaiv

Un genist din regiunea Odesa a murit în timpul operațiunilor de deminare din regiunea Mykolayiv. „În timpul deminării teritoriilor din regiunea Mykolaiv, a murit un genist din Odesa, Svyatoslav Dodon. A fost aruncat în aer de o mină inamică, în urma căreia a primit răni incompatibile cu viața. Întreaga familie de salvatori ai Ucrainei își exprimă cele mai profunde condoleanțe pentru pierderea grea a colegului nostru. O altă viață pierdută din cauza ucigașilor ruși..." - spune serviciul de presă al Direcției Principale a Serviciului de Stat de Urgență din regiunea Odesa. Dodon a murit la Snigurivka.

Conform datelor comandamentului operațional „Sud”, din 7 până în 13 noiembrie au fost dezocupate 179 de așezări de pe malul drept al Niprului, inclusiv orașele Herson și Snigurivka din regiunea Mykolaiv. În teritoriile eliberate, ocupanții au minat multe obiecte. În așezările eliberate se efectuează măsuri de deminare.

UPDATE 04.22 Ucraina ar trebui să-și continue ofensiva și iarna - Wallace

Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, consideră că armata ucraineană trebuie să-și continue ofensiva iarna pentru a profita de avantajele pe care le are pe câmpul de luptă. După cum a spus Wallace pentru The Daily Beast, acesta este exact sfatul pe care l-ar da colegilor săi ucraineni, cu care vorbește aproape în fiecare săptămână. „Având în vedere avantajele pe care le au ucrainenii în ceea ce privește pregătirea, echipamentul și calitatea înaltă a armatei împotriva rușilor demoralizați, prost pregătiți și prost echipați, ar fi în favoarea Ucrainei să mențină dinamica mișcării pe timpul iernii“, a explicat ministrul britanic. Potrivit lui Wallace, armata ucraineană a primit deja 300.000 de seturi de uniforme de iarnă.

UPDATE 03.40 Mass-media: Rusia se pregătește de evacuare într-una dintre regiunile de la granița cu Ucraina. Potrivit publicației ruse „ Verstka ”, care citează un document emis de autoritățile ruse, acestea intenționează să evacueze locuitorii din 15 sate și cătune situate „la 100 km de granițele Federației Ruse și Ucrainei”.

Potrivit „Verstka”, măsura se referă la așezările rurale Dalnyopolubyansky, Kryvopolyansky, Vilshansky și Petrenkovsky. Oficialii, referindu-se la „instrucțiunea guvernatorului regiunii Voronej”, cer „organizarea muncii cu populația” în ceea ce privește posibila cazare la rude care locuiesc în zone mai sigure.

De asemenea, administrația cere să se afle care dintre localnici se poate evacua cu transport personal. Informațiile trebuie depuse la serviciul local de dispecerat unificat pentru apărare civilă și situații de urgență până la data de 12 decembrie”, relatează ziarul. Jurnaliștii au amintit faptul că regiunea Voronej se învecinează cu districtele Milovsky, Novopskovsky și Markivskyi din regiunea Lugansk.

"Aproape toată partea de sud a regiunii, inclusiv marile centre regionale Rososh și Pavlovsk, se încadrează în zona de o sută de kilometri. Populația totală a acestui teritoriu este de peste 270.000 de oameni", se adaugă în articol.

UPDATE 02.25 Atacul rusesc asupra Hersonului: numărul morților a crescut

Pe 24 noiembrie 2022 (la ora 23.00), numărul de persoane ucise a ajuns la șapte persoane, ca urmare a bombardării Hersonului de către ocupanții ruși. După cum a relatat Yaroslav Ianușevici, șeful administrației militare regionale Herson, pe Telegram, 21 de persoane au fost rănite. "Astăzi este o altă pagină teribilă din istoria orașului nostru erou. Seara - 21 de răniți și 7 morți... Veșnică amintire celor care au murit de mâinile invadatorilor ruși. Sincere condoleanțe rudelor", a scris el.

La ora 20:15, se știa despre 4 morți și 6 răniți în urma unui atac inamic.

UPDATE 01.17 Armata ucraineană a răzbunat uciderea unui copil în Zaporijia - Fedorov

Armata ucraineană a distrus sistemul de rachete S-300 cu care rușii au tras într-o maternitate din Vilniansk, regiunea Zaporijia. În timpul atacului din 23 noiembrie, ocupanții au ucis un băiat nou-născut. După cum a relatat Ivan Fedorov, primarul orașului Melitopol ocupat temporar, pe Telegram, luptătorii ucraineni s-au răzbunat pe ruși pentru moartea unui copil în ziua atacului asupra maternității.

Potrivit acestuia, martorii oculari au auzit mai multe explozii puternice, după o serie de lovituri de succes ale artileriei ucrainene. „Pe 23 noiembrie, în jurul orei 13:40, în satul Zeleny Yar, luptătorii noștri au eliminat sistemul de rachete S-300 al inamicului. Martorii oculari au auzit primele două explozii puternice, apoi o a treia, și mai puternică. Ocupanții au intrat în panică - au început căutările, au scos locuitorii din case, le-au verificat telefoanele", a subliniat Fedorov.

UPDATE 00.36 Peste 15.000 de oameni au dispărut în timpul războiului din Ucraina - ICMP

Potrivit Comisiei Internaționale pentru Persoane Dispărute (ICMP), peste 15.000 de persoane au dispărut în timpul războiului pe scară largă din Ucraina. După cum a declarat directorul ICMP Europa, Matthew Halliday, într-un comentariu pentru Reuters, nu este clar câte persoane au fost strămutate forțat, câte sunt ținute în custodie în Rusia, câte sunt separate de familiile lor sau câte au murit și au fost îngropate în morminte improvizate.

Potrivit lui Halliday, cifra de 15.000 este o estimare conservatoare, având în vedere că numai în Mariupol, autoritățile spun că 25.000 de persoane sunt fie moarte, fie dispărute.

ȘTIRE INIȚIALĂ Forțele armate ucrainiene se pregătesc pentru o ofensivă: Zelenski a făcut o declarație importantă despre situația de pe front. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că armata ucraineană deține poziții cheie în toate zonele principale ale frontului și se pregătește să avanseze în unele direcții. "Situația din prima linie a fost examinată foarte atent și în detaliu. Oricât de dificil ar fi, deținem zone cheie pe toate direcțiile. Băieții noștri se apără cu curaj. Și sunt direcții în care ne pregătim să mergem înainte”, a spus președintele într-o comunicare video de seară.

Potrivit lui Zelenski, a fost înregistrat și transferul de forțe suplimentare de către ocupanți. „Facem totul pentru a „reduce” aceste transferuri”, a spus șeful statului. El a mulțumit tuturor celor care luptă și lucrează pentru Ucraina. Potrivit Statului Major General al forțelor ucrainiene, în cursul zilei de ieri, aviația ucraineană a efectuat 12 lovituri în zonele de concentrare a personalului ocupanților ruși și a echipamentelor acestora. În cursul zilei, rușii au efectuat două lovituri aeriene și au lansat 16 atacuri cu rachete asupra pozițiilor trupelor ucrainene și a obiectelor civile. De asemenea, trupele ruse au întărit măsurile de contrasabotaj și poliție în districtul Skadovsky ocupat din regiunea Herson.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite