Concluziile ONU despre imaginile cu execuţia unor soldaţi ruşi de către trupele ucrainene VIDEO

0
Publicat:

O analiză preliminară efectuată de specialişti ai Biroului ONU pentru Drepturile Omului a indicat că videocliurile care prezintă o aparentă execuţie a unor soldaţi ruşi care s-au predat trupelor ucrainene într-o localitatea din regiunea Lugansk „este foarte probabil să fie autentice”, a declarat vineri responsabilul acestui organism, înaltul comisar Volker Turk.

Militarii ruși s-au predat inițial trupelor ucrainene Foto: Captură video
Militarii ruși s-au predat inițial trupelor ucrainene Foto: Captură video

''Misiunea noastră de monitorizare din Ucraina a efectuat o analiză preliminară care indică faptul că este foarte probabil ca aceste videoclipuri tulburătoare să fie autentice. Circumstanţele reale ale secvenţei complete a evenimentelor trebuie să fie investigate într-o manieră cât mai extinsă posibil, iar cei găsiți responsabili trebuie să răspundă în mod corespunzător'', a spus înaltul comisar Volker Turk.

Analiza pe care Misiunea (ONU) a făcut-o până în prezent subliniază necesitatea unor investigații criminalistice independente și detaliate pentru a ajuta la stabilirea exactă a ceea ce s-a întâmplat

Rusia a acuzat armata ucraineană de execuţia sumară a 12 soldaţi după publicarea unor videoclipuri în care se vede cum aceştia se predau trupelor ucrainene, în satul Makiivka (regiunea Lugansk), dar apoi apare un alt militar rus care deschide focul asupra ucrainenilor. Înregistrarea video se întrerupe acolo, dar continuă ulterior cu imagini dure în care se văd cadavrele celor 12 soldaţi ruşi aflaţi cu feţele la pământ, conform Agerpres.

Autorităţile ucrainene spun că au deschis o investigaţie penală asupra acestor fapte, dar înaltul comisar al ONU.

Înțelegem că autoritățile ucrainene au deschis o anchetă penală cu privire la evenimentele de la Makiivka”, a spus Türk. „Este esențial ca toate acuzațiile de execuții sumare să fie investigate pe deplin într-o manieră care este – și este văzută a fi – independentă, imparțială, amănunțită, transparentă, promptă și eficientă”, a adăugat înaltul comisar.

De asemenea, fac apel la ambele părți să dea instrucțiuni clare forțelor lor că nu ar trebui să existe represalii, nici răzbunări împotriva celor pe care îi iau drept prizonieri de război și să se asigure că aceste instrucțiuni sunt pe deplin respectate. Regulile care guvernează conflictele armate stabilite în Convențiile de la Geneva cer acest lucru. Ordonațo trupelor să-i trateze uman pe cei care se predau și pe cei pe care îi rețin”, a subliniat Volker Turk.

El a condamnat şi bombardamentele ruseşti asupra infrastructurilor energetice ucrainene, care numai miercuri s-au soldat cu decesul a opt civili, printre care o fată şi un bebeluş, alte 45 de persoane fiind rănite. Bilanţul seriei de atacuri asupra infrastructurilor ucrainene a ajuns la 77 de morţi şi 272 de răniţi.

Rusia afirmă însă că nu ţinteşte zone locuite şi că pagubele şi victimele din aceste zone sunt provocate de rachetele antiaeriene ucrainene lansate pentru a intercepta rachetele ruseşti sau de fragmente ale acestora din urmă căzute după ce au fost doborâte de antiaeriana ucraineană.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat tot vineri că a verificat atacuri ruseşti asupra a 703 infrastructuri, vehicule, provizii, personal sanitar şi pacienţi, soldate cu circa o sută de morţi.  

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite