Ce le-a transmis Putin mamelor soldaților care au fost trimiși să lupte în Ucraina VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit vineri cu mamele soldaților ruși care luptă în Ucraina și le-a transmis că le înțelege neliniștea și că atât el personal, cât și comandanții săi militari împărtășesc durerea celor care au pierdut un fiu, relatează The Guardian și The Moscow Times.

Putin s-a întâlnit cu mamele soldaților în ajunul Zilei Mamei FOTO Captură Twitter
Putin s-a întâlnit cu mamele soldaților în ajunul Zilei Mamei FOTO Captură Twitter

Presa rusă de stat a difuzat imagini preînregistrate de la întâlnirea lui Putin cu mamele soldaților ruși recent mobilizați sau care au și-au pierdut viața pe frontul din Ucraina - liderul de la Kremlin le vorbește femeilor în jurul unei mese pe care se află ceai, prăjituri şi cupe cu fructe de pădure proaspete. Putin le atenționează să nu creadă tot ce văd la televizor sau citesc pe internet, susținând că circulă multe informații „fake” în legătură cu conflictul din Ucraina.

"Înțeleg foarte bine că pentru dumneavoastră, ca și pentru multe alte femei din Rusia ai căror fii se află în zona de război, atitudinea față de această sărbătoare... este legată de un sentiment de îngrijorare și anxietate", le-a transmis Putin mamelor soldaților mobilizați în remarcile de deschidere care au fost publicate de Kremlin, relatează The Moscow Times.

Kremlinul a menționat că va publica ulterior schimburile detaliate doar cu permisiunea mamelor soldaților.

În remarcile sale de deschidere, Putin a afirmat că a sunat spontan și a vorbit cu mai mulți soldați mobilizați, spunând că a fost plăcut surprins de dedicarea lor.

"Ei nu se așteptau să primească aceste apeluri de la mine și aceste apeluri, apropo, au fost făcute prin intermediul mamelor lor. Acest lucru îmi dă tot dreptul să spun că [soldații] sunt niște eroi. Acesta este adevărul", a declarat Putin.

Pentru acelea dintre voi care și-au pierdut fiii, această [sărbătoare, Ziua Mamei, 27 noiembrie] prilejuiește, în mod inevitabil, gânduri despre această tragedie ... Vreau să știți că eu personal, și întreaga conducere a țării, împărtășim această durere. Înțelegem că nimic nu poate înlocui pierderea unui fiu, a unui copil”, li s-a adresat Putin mamelor îndoliate prezente, cu o voce puțin răgușită evocând compasiunea.

Totuși, el a indicat că nu regretă lansarea operațiunii speciale împotriva Ucrainei pe care a prezentat-o ca un moment de cotitură, în care Moscova trebuie să ţină piept Occidentului. „Rusia a înfruntat în cele din urmă o hegemonie occidentală arogantă după decenii de umilinţă în anii care au urmat căderii Uniunii Sovietice în 1991”, a explicat Putin.

Cele mai multe dintre femeile invitate la întâlnire au fost identificate ulterior ca fiind persoane cu legături cu guvernul, potrivit canalului Telegram independent Mozhem Obyasnit.

Printre cele identificate se numără un deputat municipal din Moscova din partea partidului de guvernământ Rusia Unită, un oficial local din republica siberiană Tuva și regizoarea Olesya Shigina, ale cărei filme au reputația de a fi atât pro-guvernamentale, cât și conservatoare din punct de vedere religios.

Afirmațiile făcute de Mozhem Obyasnit au fost reluate de activista Olga Tsukanova, membră a Consiliului mamelor și soțiilor, o organizație independentă care face lobby pentru drepturile recruților.

Într-o înregistrare video postată online vineri, Tsukanova le-a numit pe femeile care au fost invitate să participe la reuniunea de la Novo-Ogariovo ca fiind „mame de buzunar".

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite