Berlinul explică Varşoviei de ce unitățile de apărare aeriană Patriot primite nu pot fi utilizate pe teritoriul Ucrainei

0
Publicat:

Berlinul a precizat joi că unitățile de apărare aeriană Patriot pe care le-a oferit Poloniei sunt destinate utilizării pe teritoriul NATO, contracarând cererile Varșoviei ca sistemul să fie trimis în Ucraina, relatează Reuters.

NATO nu are suficiente sisteme antirachetă Patriot FOTO Shutterstock
NATO nu are suficiente sisteme antirachetă Patriot FOTO Shutterstock

Aceste (sisteme antirachetă) Patriot fac parte din sistemul integrat de apărare antiaeriană al NATO, ceea ce înseamnă că sunt destinate a fi dislocate pe teritoriul NATO", a declarat ministrul german al apărării, Christine Lambrecht, la Berlin.

"Orice utilizare în afara teritoriului NATO ar necesita discuţii anterioare cu NATO şi cu aliaţii", a adăugat ea.

Berlinul a oferit Varşoviei sistemul de apărare antiaeriană cu rachete Patriot pentru a o ajuta să îşi securizeze spaţiul aerian după ce săptămâna trecută o rachetă rătăcită s-a prăbuşit şi a omorât două persoane într-o localitate din Polonia.

Ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak, a declarat miercuri că a cerut Germaniei să trimită în schimb unităţile de apărare antiaeriană Patriot în Ucraina.

"După noi atacuri cu rachete ruseşti, am cerut Germaniei ca bateriile Patriot oferite Poloniei să fie transferate Ucrainei şi desfăşurate la graniţa sa vestică", a scris Blaszczak pe Twitter.

Luni, Polonia a transmis că va propune desfăşurarea unor lansatoare suplimentare de rachete Patriot în apropiere de graniţa sa cu Ucraina.

Sistemele terestre de apărare antiaeriană precum Patriot, de la Raytheon (RTX.N), sunt concepute să intercepteze rachetele lansate.  

Dar sistemele sunt insuficiente în NATO, conform Reuters, deoarece, după Războiul Rece, mulți aliați NATO și-au redus numărul de unități de apărare aeriană pentru că, de acum înainte, ar trebui să facă față doar unei amenințări limitate cu rachete venite din țări precum Iranul.

Această percepție s-a schimbat drastic odată cu invadarea Ucrainei de către Rusia, aliații NATO fiind nevoiți să depună eforturi mai mari pentru a crește stocurile de muniție și pentru a aborda deficiențele sistemului de apărare aeriană.

În timpul Războiului Rece, Germania avea 36 de unități Patriot și chiar și așa se baza pe sprijinul aliaților NATO. Astăzi, forțele germane au 12 unități Patriot, dintre care două sunt dislocate în Slovacia.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite