LIVE TEXT | Război în Ucraina. Zelenski s-ar putea deplasa vineri la Bruxelles. Germania speră să trimită curând tancuri Leopard

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski este așteptat să participe la un summit la liderilor UE la Bruxelles, vineri, dar călătoria sa este pusă sub semnul întrebării din cauza preocupărilor de securitate, a dezvăluit Financial Times.

Atac cu drone în Ucraina FOTO Profimedia
Atac cu drone în Ucraina FOTO Profimedia

UPDATE 20.59 Zelenski s-ar putea deplasa joi la Bruxelles

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-ar putea deplasa joi, la Bruxelles, pentru un summit al şefilor de stat şi de guvern al UE, susţin surse europene citate de AFP.

Un summit extraordinar al liderilor europeni va avea loc joi şi vineri, iar printre temele de pe agendă vor fi şi evoluţiile războiului din Ucraina şi solidaritatea UE faţă de Kiev. Detalii aici

UPDATE 20.29 „Ofensiva de primăvară": orașe-cheie din Ucraina pe care rușii vor să le controleze

Termenul „ofensiva de primăvară” va fi foarte vehiculat în următoarele săptămâni în legătură cu războiul din Ucraina. În sens militar tradițional, sintagma semnifică intenția armatelor de a câștiga teren după ce au profitat de condițiile precare de iarnă pentru a se reaproviziona.

Este adevărat că luptele au devenit mai statice în timpul condițiilor reci, dar toate semnele par să indice o viitoare ofensivă rusă, scrie BBC. Detalii aici

UPDATE 20.20 Pierderile din Ucraina, „disproporționate” față de ceea ce a planificat NATO, spune generalul de top al alianței

Pierderile grele și consumul masiv de muniții înregistrate în timpul războiului din Ucraina îi îngrijorează pe comandanții de vârf ai NATO. Alianța a fost creată în 1949 pentru a opri o invazie masivă sovietică a Europei de Vest și a adăugat noi membri de la sfârșitul Războiului Rece, dar multe dintre armatele sale s-au micșorat în deceniile după ce amenințarea sovietică a dispărut.

În prezent, amploarea și intensitatea luptelor din Ucraina a ridicat semne de întrebare cu privire la capacitatea alianței de a lupta cu unități mari împotriva Rusiei.

„Amploarea acestui război este disproporționată în raport cu gândirea noastră recentă. Dar este real și trebuie să ne confruntăm cu el”, declara în ianuarie Christopher Cavoli, comandantul suprem al forțelor NATO în Europa. Detalii aici

UPDATE 20.03 Lumea se îndreaptă către „un război mai extins”: avertismentul secretarului general al ONU

Pe măsură ce „riscurile de escaladare” în Ucraina cresc, lumea se îndreaptă „cu ochii larg deschişi” către „un război mai extins”, a declarat luni secretarul general al ONU în faţa Adunării Generale a ONU, relatează AFP.

Război în Ucraina, criză climatică, sărăcie extremă: „Am început anul 2023 cu o convergenţă de provocări nemaivăzute în viaţa noastră", a declarat Antonio Guterres, scrie Agerpres. Detalii aici

UPDATE 18.38 Prigojin îl provoacă pe Zelenski la un duel aerian: „Dacă tu câștigi, primești Bahmut”

Fondatorul grupului Wagner Evgheni Prigojin a făcut publică luni o înregistrare video în care apare în cabina unui avion militar și îl provoacă pe preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, la un duel aerian, relatează Reuters, preluat de Agerpres.

Înregistrarea a fost făcută publică de serviciul de presă al lui Prigojin, care susţine că a fost filmată într-un bombardier Su-24 operat de grupul Wagner.

"Volodimir Oleksandrovici (Zelenski), am aterizat. Am bombardat Bahmut", spune Prigojin în videoclip. Detalii aici

UPDATE 17.35 Zelenski s-ar putea deplasa vineri la Bruxelles

UE se pregătește să îl primească pe Volodimir Zelenski la un summit la Bruxelles, în această săptămână, potrivit publicației Financial Times, care citează persoane informate cu privire la aceste planuri.

De asemenea, liderul ucrainean este așteptat să se adreseze Parlamentului European, în cadrul unei sesiuni speciale.

O deplasare la Bruxelles face obiectul unor preocupări de securitate ce riscă să împiedice călătoria lui Zelenski, precizează ziarul.

Acesta vizită vine după ce președintele Ucrainei a găzduit un summit cu înalți oficiali UE, ila care au participat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și șeful Consiliului European, Charles Michel.

Întrebat despre perspectiva unei vizite la Bruxelles vineri, Zelenski a declarat reporterilor: „Sincer vorbind, sunt riscuri mari dacă mă deplasez undeva. Acest lucru este adevărat”

UPDATE 17.22 Germania se așteaptă să trimită în curând tancuri Leopard 2 în Ucraina

Germania se așteaptă ca în curând să aibă suficiente angajamente din partea altor țări UE pentru a trimite tancuri de luptă principale Leopard 2 în Ucraina, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului german.

Berlinul a promis Ucrainei 14 tancuri Leopard 2A6 și a acordat țărilor partenere permisiunea să reexporte aceste tancuri. Germania a declarat că speră să asambleze două batalioane complete de tancuri Leopard în cooperare cu alte țări din UE.

„Angajamentul Germaniei rămâne valabil", a declarat astăzi purtătorul de cuvânt al guvernului, Wolfgang Büchner. El nu a menționat numele țărilor care s-au angajat până în prezent să trimită Ucrainei tancuri Leopard 2.

UPDATE 17.15 Rușii "eradichează orașe" în estul Donbasului,

Forțele rusești „aruncă” noi unități în estul regiunii Donbas înaintea unei ofensive așteptate în următoarele săptămâni, potrivit oficialilor ucraineni.

Guvernatorul regiunii Donețk, Pavlo Kirilenko, a declarat că bătăliile pentru regiunea Donețk se intensifică, adăugând că forțele rusești „eradichează orașele și satele noastre".

Guvernatorul din Luhansk, Serhii Haidai, a declarat că bombardamentele din această regiune au scăzut deoarece "rușii au păstrat muniție pentru o ofensivă pe scară largă".

Lupte intense continuă să se desfășoare în jurul orașului Bakhmut și al orașelor învecinate Soledar și Vuhledar, a declarat biroul prezidențial al Ucrainei.

UPDATE 13.59 Mesajul emoționant a lui Volodimir Zelenski de ziua soției sale: „Mulțumesc. M-ai făcut puternic”

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a postat luni, 6 februarie, pe Facebook, un mesaj emoționat cu prilejul zilei de naștere a soției sale, Olena Zelenska, căreia îi mulțumește mai ales pentru acest an greu. Detalii aici

UPDATE 13.49 Peste 16.000 de copii ucraineni au fost deportați de la începutul războiului

16.220 de copii ucraineni au fost deportaţi în total din ţară de la începutul invaziei ruse pe scară largă, de la începutul căreia se împlinește un an pe data 24 februarie, au informat autoritățile din Ucraina.

În această perioadă, alţi 350 de copii au fost daţi dispăruţi şi au fost localizaţi în total 9.510 de minori care erau de negăsit încă de la începutul conflictului, potirvit Agerpres. Detalii aici

UPDATE 13.14 În interiorul celei mai sângeroase bătălii din Ucraina, unde soldații au o speranță de viață de doar patru ore

Trupele ucrainene din bătălia pentru Bakhmut luptă împotriva a ceea ce ei susțin că este o armată de zombi, care adesea îi depășește în număr, zece la unu.

O destinație turistică cândva populară, Bakhmut a fost redusă la ruină.

Zona este scobită de focurile de artilerie și nivelată de bombardamente - cu solul său înghețat cioplit de cratere și tranșee, potrivit thesun.co.uk. Detalii aici

UPDATE 12.31 Fostul premier israelian, detalii din culisele negocierilor de pace între Rusia și Ucraina. Ce concesii au făcut părțile VIDEO

Fostul premier israelian Naftali Bennett, care a fost mediator între Moscova și Kiev la începutul războiului din Ucraina, dezvăluie în premieră, în cadrul unui interviu de aproape cinci ore, publicat pe canalul său de You Tube, detalii de culise despre cum s-au desfășurat negocierile. 

„17 sau 18 drafturi” de acord între Rusia și Ucraina ar fi fost schimbate pe parcursul discuțiilor, relatează știripesurse. Detalii aici

UPDATE 12.17 Zelenski: Ucraina, pregătită să ofere ajutor poporului turc

Preşedintele Ucrainei a declarat luni că ţara sa, aflată în plin război după invazia declanşată împotriva sa de către Rusia, este gata să ofere asistenţă poporului turc „prieten” în urma cutremurului de luni dimineața.

„Sunt şocat de ştirile despre moartea şi rănirea a sute de persoane în urma cutremurului din Turcia,. Transmitem condoleanţele noastre familiilor victimelor, iar celor răniţi le dorim însănătoşire grabnică. Suntem în acest moment aproape de poporul turc prieten, gata să oferim asistenţa necesară”, a scris Zelenski pe Twitter într-un mesaj adresat Ankarei. Detalii aici

UPDATE 12.15 Rusia spune că energia nucleară ar trebui să rămână în afara politicii

Compania rusă de energie nucleară Rosatom a declarat luni că sectorul energetic ar trebui să fie în afara politicii, după ce Ucraina a anunţat duminică sancţiuni împotriva acesteia.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat că sancţiunile adoptate de către guvernul de la Kiev împotriva sectorului energetic nuclear rus au ca scop sprijinirea eforturilor de „extindere a sancţiunilor globale la această zonă a maşinăriei ruseşti de agresiune”Detalii aici

UPDATE 11.37 Presa elvețiană: Patriarhul Kirill I al Rusiei a lucrat pentru KGB. Ce misiune avea în Elveția

Misiunea lui Kirill, al cărui nume de cod era „Mihailov”, era să influențeze un consiliu religios infiltrat de KGB în anii 1970 și 1980.

Patriarhul Rusiei, Kirill I, un susţinător al actualului lider de la Kremlin, Vladimir Putin, a lucrat în beneficiul KGB în cursul unui sejur în Elveţia în anii' 70 ai secolului trecut, dezvăluie ziarele elvețiene „Le Matin Dimanche” și „Sonntagszeitung”, care citează arhive declasificate. Detalii aici

UPDATE 06.20 Rusia a pierdut cel mai mare submarin nuclear din lume

Rusia a scos „la pensie” submarinul nuclear greu „Dmytro Donsky”, care era cel mai mare din lume din punct de vedere al tonajului. Acest lucru a fost anunțat de șeful mișcării de sprijinire a flotei rusești, Volodymyr Maltsev, scrie agenția rusă de știri TASS. Distrugerea sa va avea loc la baza navală din Severodvinsk și se va produce în același timp cu alte două submarine ale aceluiași proiect cu indice 941.

Submarinul „Dmytro Donsky” a fost inclus în compunerea flotei ruse în 1980, ca parte a proiectului 941. Deplasmentul său era de 48 mii de tone. Pentru o vreme, acest submarin a fost cel mai mare ca dimensiune (172 metri lungime și 23 metri lățime).

UPDATE 05.46 Putin a ignorat în mod constant, a întârziat sau a implementat doar parțial câteva decizii pragmatice probabil necesare cu privire la invazia sa

Putin a fost reticent să ordone mobilizarea completă după capturarea costisitoare a Severodonețkului și Lysychanskului în iunie-iulie 2022 și a mai multor ofensive nereușite care au epuizat o mare parte din armata sa convențională.

Putin a ignorat apelurile repetate din partea comunității naționaliste ruse din mai 2022 de a mobiliza rezerviștii, de a declara război Ucrainei, de a implementa legea marțială în Rusia și de a moderniza sistemul de convocare militară. Probabil că Putin s-a temut că va antagoniza societatea rusă și, în schimb, a prioritizat în timpul verii recrutarea și construirea de formațiuni armate neregulate relativ ineficiente. Putin a încercat, de asemenea, să mențină fațada unui război limitat pentru a proteja o mare parte din societatea rusă de amploarea și costul războiului rusesc din Ucraina.

De asemenea, Putin nu a avut multe apariții publice legate de efortul de război de la începutul războiului până la jumătatea lunii decembrie. În plus, Putin nu a încercat să reducă la tăcere grupul mare de bloggeri ruși pro-război și ultra-naționaliști și personalitățile publice care au susținut obiectivele de război ale lui Putin, dar a început să critice ceea ce ei au perceput ca fiind un efort de război rusesc fără inimă.

UPDATE 05.22 Putin a continuat să aleagă opțiuni comparativ mai puțin riscante, chiar și atunci când s-a confruntat cu eșecuri militare în spirală în toamna anului 2022

Putin a început să accepte doar politici nepopulare – și potențial riscante – la nivel intern, cum ar fi declarația de mobilizare parțială sau extinderea legii marțiale, la mult timp după ce a apărut situația îngrozitoare de pe linia frontului, în urma succeselor ucrainene. Putin ar fi putut anunța un efort de mobilizare mai mare decât cei 300.000 de militari raportați, dar probabil că s-a temut că perspectiva deja nepopulară de mobilizare i-ar afecta și mai mult popularitatea în societatea rusă.

Putin a depus, în plus, un efort retoric semnificativ pentru a minimiza mobilizarea, definindu-o drept mobilizarea rezerviștilor selecționați, în ciuda faptului că centrele de recrutare militare ruse nu au putut implementa o astfel de campanie țintită. De asemenea, Putin nu a declarat oficial legea marțială în afara regiunilor Herson, Zaporijia, Donețk și Lugansk, și a obligat în schimb zonele din afara Ucrainei să construiască cadrul legal necesar pentru a sprijini mobilizarea Rusiei.

De asemenea, Putin i-a liniștit pe bloggeri doar în mod selectiv, îndeplinind unele dintre cerințele lor, cum ar fi lansarea unei campanii de „de represalii” împotriva infrastructurii energetice ucrainene, în timp ce s-a abținut de la implementarea altor cereri în consecință, cum ar fi definirea clară a granițelor pretinse ale Rusiei.

UPDATE 04.51 Fostul ministru ucrainean al Apărării, Oleksi Reznikov, a declarat că oficialii ucraineni se așteaptă la posibile operațiuni ofensive rusești înainte de aniversarea invaziei Ucrainei din 24 februarie

El a remarcat însă că nu există grupuri de atac rusești în apropierea orașului Harkov.

UPDATE 04.18 Oficialii americani au declarat că Rusia și Iranul intenționează să construiască o fabrică în Rusia pentru a produce până la 6.000 de drone pentru luptă 

O sursă rusă a susținut că firma rusă de arme Lobaev Arms începe să dezvolte și să producă aceste drone.

image png

UPDATE 03.29 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive în zona Kreminnei

Bloggerii ruși au susținut că forțele ruse au lansat operațiuni ofensive reînnoite la nord-vest de Svatove în ultimele zile.

image png

UPDATE 03.07 Forțele ruse au continuat să efectueze atacuri la sol în jurul orașului Bahmut

Bloggerii ruși se contrazic cu privire la retragerea forțelor ucrainene din Bahmut, deoarece finanțatorul Grupului Wagner, Evgheni Prigojin a negat pretențiile privind retragerea forțelor ucrainiene din oraș.

ISW continuă să evalueze că forțele ruse sunt probabil în imposibilitatea de a forța o retragere iminentă a Ucrainei din Bahmut. Surse ruse au continuat să susțină că forțele ucrainene transferă rezerve în direcția Vuhledar.

image

UPDATE 02.45 Imaginile din satelit geolocate arată că forțele ruse au construit o bază fortificată pe Capul Arabat, în nord-estul Crimeei, între 18 octombrie 2022 și 21 ianuarie 2023.

image

UPDATE 02.17 Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse continuă să importe personal medical din Rusia

Medicii din Rusia sunt folosiți pentru a trata personalul militar rănit în Oblastul Luhansk ocupat. Acest fapt susține evaluarea ISW că forțele ruse se pregătesc pentru o ofensivă reînnoită în Oblastul Lugansk.

UPDATE 01.42 ISW evaluează că Kremlinul și Ministerul rus al Apărării (MOD) implementează cu întârziere reforme militare la scară largă și deși tratează invazia din Ucraina ca pe un război prelungit și major  

ISW a evaluat pe 15 ianuarie că Kremlinul face cu întârziere mobilizarea personalului, reorganizarea și acțiunile industriale pe care în mod realist ar trebui să le aibă înainte de a lansa invazia Ucrainei în februarie 2022. Cu toate acestea, Putin este evident reticent să anunțe un al doilea val de mobilizare.

Oficialii americani și occidentali remarcând că Putin înclină din nou spre efectuarea unei „mobilizări tăcute” din cauza preocupărilor legate de nepopularitatea extremă a primului val de mobilizare. În plus, Putin efectuează sondaje pentru a evalua percepția rușilor despre mobilizare și nu s-a hotărât când să înceapă mobilizarea ulterioară, în ciuda faptului că ministrul Apărării, Șoigu, a anunțat reforme ample pentru a crește forța de luptă a Forțelor Armate Ruse pe 17 ianuarie.

ISW a observat, de asemenea, mesaje contradictorii din partea oficialilor Dumei de Stat ruse și a reprezentanților Kremlinului cu privire la modificările aduse protocoalelor de mobilizare și recrutare, indicând posibil că Putin a ordonat pregătirea acestor prevederi, dar este reticent să le anunțe publicului.

UPDATE 01.10 Putin se bazează în special pe un grup de țapi ispășitori pentru a-și asuma în mod public riscuri în locul său și a asuma vina pentru eșecurile militare rusești și politicile nepopulare

Putin permite și uneori a contribuit la criticile bloggerilor ruși la adresa Ministerului Apărării din Rusia pentru a îndepărta vina de la sine. Putin, de exemplu, l-a poziționat pe ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, și pe Ministerul Apărării ca fiind fața celei mai nepopulare decizii pe plan intern de până acum - de a ordona mobilizarea parțială -, punându-l pe Shoigu să explice prevederile privind mobilizarea într-un interviu televizat.

Putin a acuzat, de asemenea, în mod repetat Ministerul Apărării Rusiei pentru fiecare problemă legată de execuția mobilizării parțiale și chiar a mustrat în mod public Ministerul Apărării și a cerut acestuia să asculte criticile. Putin a reorganizat în mod repetat structura de comandă a Rusiei de-a lungul războiului și a permis comandanților succesivi să-și asume vina, dând vina pe eșecurile militare rusești pe comandanții individuali, mai degrabă decât pe obiectivul său nerealist și maximalist de a ocupa întreaga Ucraine.

Rețelele de propagandă de stat ale lui Putin au atribuit, de asemenea, responsabilitatea pentru controversata retragere a Rusiei din regiunea Herson (dreapta) de pe malul vestic și orașul Herson în noiembrie 2022 fostului comandant al Forțelor Armate Ruse din Ucraina, generalul de armată Serghei Surovikin (care servește acum în calitate de comandant adjunct al grupării ruse din Ucraina sub noul comandant, generalul de armată Valeri Gerasimov) și Putin nu au comentat această pierdere semnificativă a Rusiei.

Putin a folosit în mod regulat Duma de Stat a Rusiei pentru a stabili condiții pentru decizii controversate, pentru a-l încadra pe Putin drept un lider echilibrat. Putin a respins în mod repetat propunerile extreme ale Dumei de Stat a Rusiei, cum ar fi legalizarea Grupului Wagner în Rusia sau angajarea pe deplin la apelurile de naționalizare a proprietăților de la rușii care au fugit din țară în timpul războiului. De asemenea, Putin nu a reușit să se angajeze pe deplin în retorica ultra-naționalistă care decurge în mod natural din invazia sa maximalistă a Ucrainei, în ciuda faptului că a folosit unele dintre elementele acesteia în justificarea sa pentru războiul din Ucraina.

UPDATE 00.27 Reticența lui Putin de a-și asuma riscuri legate direct de războiul său convențional din Ucraina indică faptul că este foarte puțin probabil să urmeze escaladarea nucleară sau războiul cu NATO

ISW a evaluat anterior că amenințările de război convenționale ale Rusiei împotriva NATO nu corespund cu capacitățile Rusiei și că Rusia folosește amenințările nucleare în primul rând pentru a intimida Occidentul. În mod evident, Putin apreciază status quo-ul său intern și încearcă să evite politicile riscante și controversate pentru a-și susține propriile scopuri.

Putin continuă, de asemenea, să demonstreze că rămâne un individ calculat, care pune un accent considerabil pe eliminarea riscurilor – chiar dacă percepția sa asupra situației cu care se confruntă este divergentă de la realitate. Putin s-a plasat astfel în mod repetat în poziția de a articula obiective maximaliste și nerealiste, cerând guvernului și armatei sale să le atingă – abținându-se totuși de la a lua deciziile costisitoare pe care le necesită probabil războiul convențional pe scară largă și prelungit în care s-a angajat.

ȘTIRE INIȚIALĂ Deciziile președintelui rus Vladimir Putin cu privire la Ucraina de la invazia sa inițială cu vicii din 24 februarie 2022 indică o probabilă deconectare între obiectivele sale maximaliste și disponibilitatea sa de a lua deciziile probabil cu risc ridicat necesare pentru a le atinge.

Putin a operat probabil sub presupunerea greșită că forțele ruse ar putea forța Kievul să capituleze fără sacrificii militare semnificative și a văzut invazia Rusiei ca un risc limitat și acceptabil. Planurile militare rusești capturate, de exemplu, au dezvăluit că Kremlinul se aștepta ca forțele ruse să captureze Kievul în câteva zile, serviciile de informații ruse se așteptau ca armata ucraineană să se prăbușească, iar propagandiștii de la Kremlin au publicat preventiv un articol prescris care lăuda „victoria” Rusiei pe 26 februarie 2022.

Rapoartele conform cărora Putin a respins avertismentele prevenționale ale Băncii Centrale Ruse în februarie 2022 cu privire la efectul unui război din Ucraina asupra viitorului economiei ruse sub sancțiunile aspre occidentale sugerează probabil că Putin a presupus pe nedrept că Occidentul nu va impune costuri majore asupra invaziei sale. Eșecul forțelor ruse în bătălia de la Kiev – și, odată cu acesta, planul de război al Kremlinului – l-a forțat pe Putin să facă față unor decizii complexe în timp ce Kremlinul ducea un război convențional din ce în ce mai costisitor și mai prelungit. Putin, totuși, a rămas reticent să ordone schimbările dificile ale armatei și societății ruse, care sunt probabil necesare pentru a-și salva războiul.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri