Peste 16.000 de copii ucraineni au fost deportați de la începutul războiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

16.220 de copii ucraineni au fost deportaţi în total din ţară de la începutul invaziei ruse pe scară largă, de la începutul căreia se împlinește un an pe data 24 februarie, au informat autoritățile din Ucraina.

Peste 16.000 de copii ucraineni au fost deportați FOTO Inquam Photos / Catalin Urdoi
Peste 16.000 de copii ucraineni au fost deportați FOTO Inquam Photos / Catalin Urdoi

În această perioadă, alţi 350 de copii au fost daţi dispăruţi şi au fost localizaţi în total 9.510 de minori care erau de negăsit încă de la începutul conflictului, potirvit Agerpres.

Biroul Avocatului poporului din Ucraina a efectuat verificări referitoare la 14.000 de copii ucraineni deportaţi pe teritoriul Rusiei şi care se află în prezent pe teritoriul Federaţiei Ruse, dar numărul lor total ar putea să fie mult mai mare.

Ombudsmanul ucrainean Dmitri Lubeneţ estimează numărul acestora la peste 150.000 de copii, conform agenţiei de presă Interfax-Ukraina. Acesta a declarat că, în cadrul contactelor sale cu ombudsmanul rus Tatiana Moskalkova, aceasta i-a spus că ar avea o listă cu copiii ucraineni care doresc să se întoarcă în Ucraina, dar ea a refuzat să ofere date concrete în această privinţă.

Rusia refuză să înapoieze copiii ucraineni

Potrivit acestuia, autorităţile ruse nu oferă informaţii despre copiii ucraineni duşi cu forţa în Rusia şi împiedică eforturile părţii ucrainene de a-i aduce pe aceştia înapoi acasă.

Agenţia de presă Ukrinform a transmis luni că încă doi copii ucraineni, care fuseseră deportaţi în Rusia, au putut fi aduşi în Ucraina, cu sprijinul Ministerului pentru Reintegrarea Teritoriilor Temporar Ocupate din cadrul guvernului ucrainean, aşa cum numeşte Kievul teritoriile ucrainene aflate sub ocupaţia forţelor ruse încă din 2014.

Conflictul dintre cele două țări a început de fapt din 2014 cu anexarea Crimeii de către Rusia. Apoi, separatişti proruşi din Doneţk şi Lugansk au proclamat unilateral independenţa celor două regiuni din estul Ucrainei, beneficiind de sprijinul militar al Moscovei.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri