Zelenski s-ar putea deplasa joi la Bruxelles

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-ar putea deplasa joi, la Bruxelles, pentru un summit al şefilor de stat şi de guvern al UE, susţin surse europene citate de AFP.

UE nu a confirmat deplasarea lui Zelenski la Bruxelles FOTO EPA-EFE
UE nu a confirmat deplasarea lui Zelenski la Bruxelles FOTO EPA-EFE

Un summit extraordinar al liderilor europeni va avea loc joi şi vineri, iar printre temele de pe agendă vor fi şi evoluţiile războiului din Ucraina şi solidaritatea UE faţă de Kiev, relatează Agerpres.

Dacă va fi confirmată, această vizită a lui Volodimir Zelenski va fi prima în capitala UE de la începutul ofensivei militare ruse împotriva Ucrainei, pe 24 februarie 2022.

O sursă de la Parlamentul European a vorbit despre "probabilitatea organizării unei sesiuni plenare extraordinare joi, 9 februarie, în prezenţa lui Volodimir Zelenski,, președintele Ucrainei”.

Alte două surse parlamentare au confirmat, sub acoperirea anonimatului, aceeași informație.

Nici UE, nici președinția ucraineană nu au confirmat vizita

Liderul ucrainean beneficiază de o "invitaţie permanentă" la Bruxelles, s-a mulţumit să declare un purtător de cuvânt al preşedintelui Consiliului European, Charles Michel.

Preşedinţia ucraineană nu a confirmat nici ea această vizită care ridică probleme de securitate.

Volodimir Zelenski s-a deplasat la Washington pe 22 decembrie, în prima sa călătorie internaţională de la începutul războiului. El s-a întâlnit cu preşedintele american Joe Biden şi a susţinut un discurs în faţa Congresului american.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi alţi înalţi reprezentanţi europeni s-au întâlnit vineri la Kiev cu Volodimir Zelenski, în cadrul summitului UE-Ucraina, pentru a-şi afişa susţinerea pentru procesul de aderare al Ucrainei.

Ţara a primit statutul de candidată oficială la aderare în iunie 2022, un proces care necesită numeroase reforme care ar putea dura ani de zile dar pe care Kievul speră să le accelereze.

Ucraina primeşte în plus o susţinere financiară din partea UE de circa 50 de miliarde de euro, care include ajutor umanitar şi militar.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri