Presa elvețiană: Patriarhul Kirill I al Rusiei a lucrat pentru KGB. Ce misiune avea în Elveția

0
Publicat:

Misiunea lui Kirill, al cărui nume de cod era „Mihailov”, era să influențeze un consiliu religios infiltrat de KGB în anii 1970 și 1980.

Patriarhul Kirill I al Moscovei și al Întregii Rusii FOTO Arhivă
Patriarhul Kirill I al Moscovei și al Întregii Rusii FOTO Arhivă

Patriarhul Rusiei, Kirill I, un susţinător al actualului lider de la Kremlin, Vladimir Putin, a lucrat în beneficiul KGB în cursul unui sejur în Elveţia în anii' 70 ai secolului trecut, dezvăluie ziarele elvețiene „Le Matin Dimanche” și „Sonntagszeitung”, care citează arhive declasificate.

Potrivit celor două publicații, preluate de AFP și Agerpres, fişa întocmită de poliţia federală pe numele celui care astăzi este liderul spiritual al Bisericii Ortodoxe Ruse „confirmă că monseniorul Kirill, aşa cum este numit în acest document, face parte din KGB”.

Pe atunci, doar Directoratul 1 al KGB era însărcinat cu „afacerile externe” de spionaj ale Uniunii Sovietice.

Cele două ziare au consultat fişa respectivă la arhivele federale elveţiene.

La începutul anilor '70, actualul patriarh al Rusiei - care susţine cu fervoare invazia rusă din Ucraina- trăia la Geneva, unde reprezenta oficial Patriarhia Moscovei pe lângă Consiliul Ecumenic al Bisericilor (COE).

Misiunea lui Kirill, cu numele de cod „Mihailov”, era de a influenţa acest consiliu, infiltrat de KGB în anii '70 şi '80.

Obiectivul sovieticilor era atunci de a face instituţia din Geneva să denunţe Statele Unite şi pe aliaţii lor şi să modereze criticile împotriva lipsei de libertate religioasă în Uniunea Sovietică, precizează cele două ziare.

Potrivit acestora, Biserica Ortodoxă Rusă „refuză să facă orice comentariu despre activitatea de spionaj a lui Kirill la Geneva”.

La rândul său, Consiliul Ecumenic al Bisericilor a declarat că „nu are informaţii” despre acest subiect.

„Le Matin Dimanche” l-a intervievat pe nepotul patriarhului, Mihail Gundiaev, care i-a succedat în calitate de reprezentant al Patriarhiei Moscovei la Geneva, iar acesta a susținut că unchiul său „nu era agent, chiar dacă era supus controlului strict al KGB”.

Acest lucru „nu a afectat sinceritatea angajamentului său în activitatea ecumenică pe lângă alte biserici”, a adăugat Mihail Gundiaev.

Potrivit „Le Matin Dimanche”, patriarhul Kirill „a călătorit de cel puţin 43 de ori în Elveţia”. „Pe lângă pasiunea sa pentru schi - în 2007, el şi-ar fi fracturat un picior pe o pistă elveţiană - diplomaţia religioasă, spionajul sau finanţele nu au încetat să-l readucă pe Kirill I în Alpi sau pe malul Lemanului”, notează ziarul citat.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri