LIVE TEXT | Război în Ucraina. Parisul ia în considerare să instruiască piloți ucraineni. Fost comandant Wagner: Mercenarii sunt „carne de tun”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parisul ia în considerare să instruiască piloți ucraineni, scrie POLITICO înaintea unei întrevederi pe această între ministrul francez al Apărării Sebastien Lecornu și omologul spu ucrainean Oleksi Reznikov. Un fost comandant Wagner spune că mercenarii acestei companii militare private sunt tratați ca și cum ar fi „carne de tun”.

Tătarii din Crimeea sunt persecutați de forțele ruse de ocupație FOTO Arhiva Adevărul
FOTO Profimedia

UPDATE 21.35 Aleksandr Lukașenko, pregătit să ofere ajutor Rusiei: „Dacă frații noștri ruși au nevoie, suntem gata”

Președintele Belarus, Aleksandr Lukașenko nu ezită să ofere ajutor Rusiei. Afirmația a fost făcută în timpul unei vizite de stat în Zimbabwe, un aliat al Rusiei. Lukașenko a subliniat că Rusia nu are nevoie de „niciun ajutor” în acest moment.

Conform The Guardian, întrebat dacă are vreo obligație să-și intensifice sprijinul pentru Moscova în ceea ce privește invadarea Ucrainei, el a spus: „Dacă frații noștri ruși au nevoie de ajutor, suntem întotdeauna gata să oferim o astfel de asistență”. Detalii aici

UPDATE 21.02 Grecia nu va furniza tancuri Leopard Ucrainei. Atena are mai multe exemplare decât orice altă ţară din Europa

Prim-ministrul elen Kyriakos Motsotakis a declarat marți că Grecia nu va furniza tancuri Leopard Ucrainei. Motivul invocat este cel al tensiunilor cu Turcia. Declarația a fost făcută în cursul unei vizite în Japonia, după cum au relatat televiziunea de stat elenă ERT şi media din Japonia.

Prim-ministrul elen spune că tancurile sunt necesare în țară. „Nu vom trimite (tancuri) Leopard-2 din simplul motiv că ele sunt absolut necesare pentru strategia noastră de apărare”, a spus prim-ministrul elen Kyriakos Mitsotakis. Detalii aici

UPDATE 19.54 Donbas, cel mai periculos loc din Ucraina. „Este o graniţă între viaţă şi moarte”

Un fost guvernator ucrainean spune că Donbas este cel mai periculos loc de pe teritoriul Ucrainei. Aici se duc lupte necontenit, în care soldaţii ucraineni sunt expuşi celui mai mare risc. Regiunea Donbas include Donețk și Luhansck și aici s-au dus cele mai grele bătălii.

Fostul şef al Administraţiei Regionale Militare de Stat a regiunii Cernăuţi Serhii Osaciuk, care acum este ofiţer în trupele de grăniceri de pe frontul de Est, a declarat, marţi, că în regiunea Donbas, care include Doneţk şi Luhansk, se dau lupte „între viaţă şi moarte, între libertate, demnitate şi regimul de închisori al lui Putin”, numindu-l cel mai periculos loc din Ucraina. Detalii aici

UPDATE 19.34 „Nefericita” Brigadă 155 își încearcă din nou norocul. Ce șanse are noua ofensivă rusă asupra Vuhledar

La trei luni după ce a suferit un eșec răsunător încercând să străpungă apărarea ucraineană, cea mai nefericită brigadă a marinei ruse a revenit în acțiune. Și, după câte se pare, nu are nici de data asta noroc, relatează Forbes. Potrivit ultimului raport al Ministerului britanic al Apărării, trupele ruse au avansat câteva sute de metri dincolo de linia de front marcată de Râul Kașlahaci, în regiunea Donețk.

Situația deconcertantă și tragică a Brigăzii 155 de pușcași marini amintește de un defect fundamental al efortului de război al Rusiei, la aproape un an de la invazia Ucrainei, scrie Forbes.

Strategii și comandanții ruși par a fi incapabili să tragă cele mai simple învățăminte de pe câmpul de luptă. De pildă: susțineți infanteria cu artilerie. Nu atacați frontal. Încercați să flancați inamicul. Detalii aici

UPDATE 18.11 Ucraina a anunțat câte tancuri de luptă va primi în primul val de livrări

Ucraina va primi între 120 și 140 de tancuri de luptă în „primul val de contribuții” din partea unei coaliţii formate în prezent de 12 state, a afirmat marţi ministrul de Externe Dmitro Kuleba, potrivit Reuters.

„Coaliţia pentru tancuri are acum 12 membri. Pot menţiona că, în primul val de contribuţii, forţele armate ucrainene vor primi între 120 şi 140 de tancuri occidentale”, a declarat Kuleba într-un briefing de presă online. Detalii aici

UPDATE 17.53 Putin aprobă solicitarea privind înființarea unor centre de pregătire militară cu Belarus

Vladimir Putin a aprobat propunerea guvernului său de a semna un acord cu Belarus privind înfiinţarea unor centre comune de instruire militară, transmite agenția de presă EFE.

Liderul de la Kremlin a dat instrucţiuni Ministerului rus al Apărării să iniţieze negocieri în acest sens cu omologul său belarus, cu participarea Ministerului de Externe.

Potrivit proiectului de acord, centrele comune de instruire militară sunt destinate îmbunătățirii abilităţilor de luptă. Accentul se va pune pe antrenamentul de luptă în comun, schimbul de experienţă în utilizarea armelor, echipamentelor militare şi speciale, între altele, precum şi pe „unificarea pregătirii de luptă a forţelor armate” ale celor două ţări. Belarusul a aprobat deja aceste planuri ale Rusiei, notează EFE, potrivit Agerpres.

Rusia și Belarusul desfășoară în prezent un exerciţiu comun pentru aviaţia tactică. În plus, marţi a început un exercițiu al Statului Major privind testarea planificării operaţionale comune. Detalii aici

UPDATE 17.37 Rusia revendică cucerirea unui sat de lângă Bahmut

Rusia a revendicat cucerirea satului Blagodatnî, la nord de oraşul Bahmut, în estul Ucrainei, unde armata rusă şi-a intensificat ofensiva şi înaintează lent de mai multe săptămâni.

Ministerul rus al Apărării a menţionat într-un comunicat difuzat marți că „localitatea Blagodatnî a fost eliberată (ocupată, n. red.) după o ofensivă a unităţilor de asalt ale voluntarilor” sprijinite de aviaţie şi artilerie.

Prin termenul „voluntari” Moscova desemnează grupările paramilitare, precum unitatea Wagner. Fondatorul Wagner, Evgheni Prigojin, a revendicat încă de sâmbătă capturarea acelui sat ucrainean, în timp ce Kievul a negat, transmite Agerpres.

UPDATE 17.21 Șeful diplomației israeliene va vizita Kievul

Ministrul de Externe al Israelului, Eli Cohen, i-a transmis omologului său american, Antony Blinken, că intenționează să viziteze Kievul în viitorul apropiat.

„Am vorbit cu omologul meu din Ucraina, ministrul de Externe (Dmitro, n. red.) Kuleba, și l-am informat că, în următoarele săptămâni, Ambasada Israelului de la Kiev va reveni la activitate deplină. L-am informat, de asemenea, despre planurile mele de a vizita Kievul în viitorul apropiat”, a spus Cohen. Detalii aici

UPDATE 16.09 Lituania cere avioane de luptă pentru Ucraina

Occidentul ar trebui să-şi menţină toate opţiunile deschise în ceea ce priveşte livrările de arme către Ucraina, inclusiv pe aceea de a trimite foarte necesarele avioane de luptă, a declarat preşedintele lituanian Gitanas Nauseda.

„Aceste linii roşii trebuie încălcate”, a declarat luni seară Nauseda într-un interviu acordat pentru televiziunea lituaniană, referindu-se la rezervele marilor puteri occidentale în a furniza avioanele de luptă şi rachetele solicitate de Ucraina.

Până acum cancelarul german Olaf Scholz şi preşedintele american Joe Biden au respins cererile Kievului pentru avioane de luptă, în timp ce Franţa nu a exclus livrările în principiu, transmite DPA, potrivit Agerpres.

UPDATE 15.39 Reacția Kievului după ce președintele Croației a spus că „Crimeea nu va mai face niciodată parte din Ucraina”

Președintele croat, Zoran Milanovic, a fost criticat de către Ministerul ucrainean de Externe, după ce a afirmat că peninsula Crimeea nu va mai fi niciodată parte din Ucraina.

„Mă întreb dacă Zoran Milanovic ar fi putut deveni președinte al țării sale cu asemenea retorică în anii ‘90, în timp ce Croația se chinuia să-și păstreze statalitatea? Votanții săi ar fi de acord să închidă ochii la ocupația unei părți a țării lor? Mă îndoiesc. Vă reamintesc că, din cauza agresiunii externe, Croația ar fi putut pierde o treime din teritoriile sale. Cu toate acestea, datorită luptei eroice, croaţii au putut proteja independenţa ţării lor”, a scris pe Facebook purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, Oleg Nikolenko. Detalii aici

UPDATE 15.55 Partidul lui Putin compară războiul din Ucraina cu victoria de la Stalingrad

Liderii partidului de guvernământ pro-Kremlin din Rusia și-au sfătuit membrii să compare în mod public războiul din Ucraina cu o bătălie cheie din cel de-al Doilea Război Mondial, la 80 de ani de la Bătălia de la Stalingrad, a informat marți cotidianul de afaceri Kommersant, preluat de The Moscow Times. Detalii aici

UPDATE 15.36 Atlantic Council: Polonia conduce răspunsul Europei împotriva invaziei ruse din Ucraina

Germania și Statele Unite au dominat zilele trecute titlurile presei internaționale cu decizia de a livra tancuri de luptă Ucrainei. Totuși, „eroul necunoscut” din spatele acestui act de reper este de fapt Polonia. Conducerea de la Varșovia a jucat un rol esențial în eforturile de a convinge mai ales Berlinul de necesitatea susținerii armatei ucrainene cu tancuri moderne. Acesta este cel mai recent exemplu de leadership polonez din ultimul an, în condițiile în care Europa se confruntă cu cel mai grav conflict armat de pe teritoriul său de la cel de-al Doilea Război Mondial (1939-1945) încoace, scrie jurnalista Diane Francis pentru Atlantic Council. Detalii aici

UPDATE 14.40 Radicalizarea elitelor: cum a devenit războiul din Ucraina o trambulină pentru politicienii din Rusia

Pentru cei din elita conducătoare a Rusiei care se pregătesc să ajungă în vârf, războiul din Ucraina este un nou progres neașteptat în carieră, scrie Andrei Perțev, comentator politic la Carnegie Endowment for International Peace.

Din ce în ce mai sensibilă la capriciile președintelui Vladimir Putin, administrația prezidențială este din ce în ce mai dornică să recompenseze veteranii conflictului. Cu toate acestea, nu cei care luptă pe front sunt favorizați, ci oficialii și politicienii care au vizitat prima linie pentru oportunități de fotografie și le-au folosit pentru a-și demonstra radicalismul. Astfel de afișări sunt bine primite la Kremlin.

Elitele se costumează pentru acest rol încă de la începutul războiului: primul adjunct al șefului Statului Major, Serghei Kirienko, și secretarul general al partidului de guvernământ Rusia Unită, Andrei Turceak, au inițiat această tendință, purtând haine kaki în zonele nou ocupate din Ucraina. Detalii aici

UPDATE 14.34 Cei mai vânați ucraineni de pe front: „armele“ sunt sunt cruciale pentru luptele din estul țării

Pădurile de pini din apropierea orașului Kreminna au devenit una dintre cele mai fierbinți zone de luptă în războiul din estul Ucrainei. Aproape toate armele par să fie puse în acțiune aici, artilerie, obuziere, tancuri și mortiere. Cu toate acestea, cea mai importantă armă este una dintre cele mai mici: drona de recunoaștere. Detalii aici

UPDATE 12.43 Paradoxul războiului din Ucraina. Partea plină a paharului pentru România

Războiul din Ucraina aduce pagube greu de estimat, afectând nu doar o țară, ci un întreg continent. Dincolo de toate acestea, pentru România și pentru statele vecine Ucrainei poate aduce și unele avantaje economice, a explicat pentru „Adevărul” expertul în geoeconomie Antonia Colibășanu. Detalii aici

UPDATE 12.40 Dezvăluirile unui comandant Wagner dezertor: „Cei care refuzau să lupte erau împușcați în fața tuturor”

Un fost mercenar Wagner a declarat că brutalitatea la care a fost martor în Ucraina l-a împins în cele din urmă să dezerteze.

Luptătorii Wagner erau adesea trimiși în luptă fără prea multe indicații, iar tratamentul aplicat recruților reticenți era nemilos, a declarat Andrei Medvedev într-un interviu exclusiv acordat luni CNN din capitala Norvegiei, Oslo, unde el cere azil după ce a trecut granița arctică a acestei țări dinspre Rusia. Detalii aici

UPDATE 12.38 POLITICO: Franța ia în considerare să instruiască piloți ucraineni

Un consilier al ministrului francez al Apărării a recunoscut că țara sa ia în considerare solicitarea Kievului de a instrui piloți ucraineni în manevrarea de avioane de vânătoare occidentale, scrie POLITICO.

O discuție pe această temă va avea loc marți între ministrul francez al Apărării Sebastien Sébastien Lecornu și omologul său ucrainean Oleksi Reznikov, a precizat consilierul citat de POLITICO.

Aceste demersuri survin în contextul în care Kievul și-a reluat solicitările către partenerii săi occidentali privind susținerea forțelor sale armate cu avioane de luptă. Solicitările în acest sens au revenit în prim-plan după ce Germania, Statele Unite și Marea Britanie au decis să ajute Ucraina cu tancuri grele pentru a-și spori capacitatea de rezistență și eventual pentru a respinge invazia rusă.

Întrebat luni pe acest subiect, președintele francez Emmanuel Macron a răspuns că „nimic nu este interzis în principiu”Detalii aici

UPDATE 09.48 Activiștii pro-Kremlin din Germania au dat bani pentru echipament militar rusesc

Un grup de activiști pro-ruși din Germania a donat fonduri unei divizii a armatei ruse care luptă în Ucraina, iar banii au fost folosiți pentru a cumpăra stații radio walkie-talkie, căști și telefoane, potrivit unui ofițer din cadrul diviziei și unor mesaje ale organizatorilor grupului, consultate de Reuters.

Cuplul din fruntea grupului, Elena Kolbasnikova și Max Schlund, i-a înmânat personal unui ofițer rus suma de 500 de euro la sfârșitul anului trecut. Mesajele lor arată că știau că banii au fost plătiți pentru echipamente de telecomunicații - în ciuda sancțiunilor Uniunii Europene care restricționează furnizarea de astfel de provizii către armata rusă. Detalii aici

UPDATE 08.09 Politico: Dorința Kievului de aderarea rapidă la UE nu este pe placul liderilor de la Bruxelles

Administraţia de la Kiev și-a propus aderarea la Uniunea Europeană în următorii doi ani, însă iniţiativa riscă să genereze disensiuni în rândul statelor membre, ca urmarea opoziției unora dintre acestea.

„Avem un plan foarte ambiţios de a adera la Uniunea Europeană în următorii doi ani. Prin urmare, ne aşteptăm ca anul acesta, în 2023, să putem fi deja în etapa premergătoare începerii negocierilor de aderare", a declarat Denis Şmihal, premierul Ucrainei, într-un interviu acordat site-ului Politico înaintea reuniunii UE-Ucraina, programată pe 3 februarie la Kiev. Detalii aici

UPDATE 07.45 Batalion cecen care luptă împotriva Moscovei: Tactica rusă este să distrugi totul, la fel ca în Cecenia

Luptătorii ceceni ai batalionului Djohar Dudaev, care se luptă cu prejudecățile ucrainenilor, apără acum independența Ucrainei de pe cele mai istovitoare și sângeroase linii de pe front, spre deosebire de armata TikTok a lui Ramzan Kadîrov, susținută de Kremlin, care pare să fi fost aruncată în spate, relatează The Guardian.

„Odată am auzit de la un ucrainean: „Poți să faci ce vrei aici, în Ucraina, dar în opinia noastră vei fi în continuare terorist și gangster”, a mărturisit Tor, un soldat cecen în vârstă de 38 de ani. Detalii aici

UPDATE 06.19 Forțele ruse și autoritățile de ocupație continuă eforturile de a identifica și aresta tătarii din Crimeea sub acuzațiile că aceștia se asociază cu o organizație politică panislamistă interzisă în Rusia. Centrul de Rezistență Ucrainean a raportat pe 30 ianuarie că forțele ruse au percheziționat 25 de case tătare și au arestat nouă persoane sub acuzația că se asociază cu Hizb ut-Tahrir (o organizație politică pan-islamistă care a fost activă istoric în Asia Centrală și în Crimeea). Centrul a mai raportat că forțele ruse desfășoară o campanie de curățare etnică împotriva tătarilor din Crimeea sub pretextul luptei împotriva terorismului. Autoritățile de ocupație ruse au vizat istoric comunitățile tătare din Crimeea pentru a consolida controlul social asupra Crimeei ocupate, promovarea noțiunii că sentimentul anti-rus este o activitate extremistă sau teroristă prin afilierea acestuia cu Hizb ut-Tahrir. ISW a raportat anterior că Serviciul Federal de Securitate de Stat (FSB) rus a efectuat raiduri similare asupra gospodăriilor tătarilor din Crimeea din Djankoi, Crimeea ocupată, pe 24 ianuarie.

UPDATE 05.45 Consilierul primarului ucrainean al Mariupolului, Petro Andriușcenko, a avertizat pe 30 ianuarie că forțele ruse își redistribuie forța de luptă și echipamentele în sud-vestul regiunii Donețk. Andryushchenko a declarat că forțele ruse au desfășurat peste 4.000 militari în Bylosarayska Kosa și în alte sate la nord de raionul Mariupol de-a lungul graniței raionurilor Mariupol și Volnovakha. Andriușcenko a declarat că forțele ruse își reaprovizionează și forțele din regiunea Lugansk cu noi arme. Andriușcenko a menționat că surse ruse spun că forțele ruse se adună pentru o ofensivă împotriva Vuhledarului, iar Andriușcenko a remarcat că există 3.000-5.000 de militari ruși în raionul Mariupol care ar putea participa la o ofensivă.

UPDATE 05.21 Surse ruse au susținut că forțele ucrainene au efectuat pregătiri contraofensive la nord-vest de Svatove, pe 29 și 30 ianuarie. Un blogger rus a susținut pe 29 ianuarie că forțele ucrainene au încercat să contraatace în direcția Kuzemivka (la 13 km nord-vest de Svatove), dar forțele ruse au respins atacul. Un alt blogger rus a susținut pe 30 ianuarie că forțele ucrainene au pus mine de-a lungul podurilor, la nord-vest de Svatove în cazul în care forțele ruse ar încerca să treacă râul Oskil. Bloggerul a mai susținut că forțele ucrainene au transportat materiale și personal în zona Kupyansk. Un alt blogger rus a susținut pe 30 ianuarie că Divizia 144 de Infanterie Motorizată (Armata 20 Arme Întrunite, districtul militar de vest) a avansat cu un kilometru spre nord și a ocupat câteva centuri forestiere nespecificate lângă Svatove.

image

UPDATE 04.57 Forțele ruse au continuat atacurile la sol pentru a recâștiga pozițiile pierdute la vest de Kreminna, pe 29 și 30 ianuarie. Statul Major ucrainean a raportat pe 29 și 30 ianuarie că forțele ucrainene au respins atacurile asupra Dibrova (5 km sud-vest de Kreminna) și Bilohorivka (12 km sud de Kreminna) în regiunea Lugansk și Yampolivka (la 16 km vest de Kreminna) în regiunea Donețk. Un blogger rus a susținut pe 30 ianuarie că forțele ruse au făcut progrese nespecificate în zona Dibrova și au atacat în direcția Yampolivka. Bloggeri ruși au postat filmări pe 29 ianuarie care arată elemente ale Diviziei 76 de Desant Aerian de Gardă (districtul militar de vest), Brigăzii 4 de apărare teritorială LNR și Divizia 144 de Infanterie Motorizată care desfășoară operațiuni ofensive în apropiere de Kreminna.

UPDATE 04.22 Forțele ucrainene continuă să vizeze zonele de concentrare ruse din spatele frontului din Oblastul Lugansk. Imaginile geolocalizate postate pe 29 ianuarie arată consecințele unei presupuse lovituri ucrainene HIMARS asupra unui spital din Novoaidar (55 km est de Kreminna de-a lungul autostrăzii H21 Starobilsk-Luhansk City) din regiunea Luhansk. Miliția Populară LNR a susținut pe 30 ianuarie că forțele ucrainene au folosit HIMARS pentru a lovi Alchevsk (la 38 km vest de orașul Lugansk). Forțele ucrainene au lovit Kadiivka (48 km vest de orașul Lugansk) cu HIMARS în noaptea de 29 spre 30 ianuarie.

image

UPDATE 03.50 Forțele ruse au continuat să facă progrese marginale în urma atacurilor la sol în jurul orașului Bakhmut, din 29 și 30 ianuarie. Statul Major ucrainean a raportat că trupele ucrainene au respins atacurile rusești asupra orașului Bakhmut; nord-est de Bakhmut lângă Verkhnokamyanske (30 km nord-est), Rozdolivka (13 km nord-est), Sil (10 km nord-est), Blahodatne (7 km nord), Paraskoviivka (5 km nord) și Vasyukivka (15 km nord); și la sud-vest de Bakhmut lângă Ivanivske (5 km sud-vest), Klishchiivka (7 km sud-vest), Kurdiumivka (13 km sud-vest) și Ozerianivka (15 km sud-vest). Finanțatorul Grupului Wagner, Yevgeny Prigojin, a anunțat pe 28 ianuarie că Grupul Wagner a preluat controlul asupra Blahodatne - o afirmație confirmată ulterior de imaginile geolocalizate publicate pe 29 ianuarie, care arată luptătorii Grupului Wagner de-a lungul autostrăzii T1302 Bakhmut-Siversk, la sud de Blahodatne. Bloggeri ruși au susținut că luptătorii Grupului Wagner la nord-est de Bakhmut continuă atacurile asupra Krasna Hora (5 km nord de Bakhmut) și au ajuns la periferia satului Sacco și Vanzetti (10 km nord de Bakhmut). Mai multe surse ruse au sugerat că avansurile rusești la nord-est de Bakhmut de-a lungul T1302 sunt menite să împingă forțele ucrainiene din Siversk dinspre sud. Această afirmație este improbabilă, având în vedere concentrarea eforturilor Grupului Wagner asupra țintelor mai apropiate de Bakhmut și mai relevante imediat pentru învăluirea sau încercuirea orașului. Un blogger rus a mai susținut că luptătorii Wagner iau cu asalt zonele urbane din zona Zabakhmutivka din estul Bakhmutului.

UPDATE 03.13 Forțele ruse au continuat atacurile la sol de-a lungul periferiei de vest a orașului Donețk pe 29 și 30 ianuarie. Statul Major ucrainean a raportat că trupele ucrainene au respins atacurile rusești lângă Vodyane (la periferia de nord-vest a orașului Donețk) și Marinka și Novomykhailivka (la periferia de sud-vest) pe 29 ianuarie. Un blogger rus a susținut că elemente ale Brigăzii 100 a Republicii Populare Donețk (DNR) operează în apropiere de Nevelske, tot la periferia de nord-vest a orașului Donețk. Imaginile de luptă geolocalizate de la Vodyane arată că forțele ruse probabil au ocupat așezarea din 16 ianuarie. Sursele ruse au continuat să discute despre luptele din partea de vest a Marinka pe 30 ianuarie.

UPDATE 02.42 Forțele ruse au continuat atacurile la sol în vestul regiunii Donețk pe 29 și 30 ianuarie. Statul Major ucrainean a raportat că trupele ucrainene au respins atacurile rusești lângă Pobieda (8 km sud-vest de orașul Donețk de-a lungul autostrăzii T0524 orașul Donețk-Vuhledar) și Vuhledar (30 km sud-vest de Donețk), pe 29 ianuarie. Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că elemente din Districtul Militar de Est (EMD) au ocupat linii avantajoase nespecificate în această direcție la 30 ianuarie. Bloggeri ruși au continuat să discute despre luptele grele din Vuhledar pe 29 și 30 ianuarie, iar un blogger a susținut că infanteria navală rusă avansează adânc în Vuhledar începând cu 30 ianuarie. Bloggeri ruși au susținut că trupele ruse au blocat autostrada T0524 de lângă Vuhledar și încearcă să captureze mina de cărbune Pivdennodonbaska de la nord-est de Vuhledar pentru a înconjura așezarea. Surse ruse au postat imagini cu operațiunile ofensive rusești în zona Vuhledar între 29 și 30 ianuarie.

image

UPDATE 02.07 Forțele ruse nu au efectuat niciun atac la sol confirmat în regiunea Zaporijia în 29 și 30 ianuarie. Șeful Centrului de presă comun ucrainean al Forțelor de Apărare a Direcției Tavrisk, Yevhen Yerin, a reiterat la 30 ianuarie că forțele ruse nu desfășoară operațiuni ofensive în direcția Zaporijia și nu au concentrat suficientă forță de luptă și echipament pentru o ofensivă la scară largă. Yerin a remarcat că forțele ruse continuă să efectueze atacuri eșuate în grupuri de 10 membri ai personalului în unele zone nespecificate pentru a-și îmbunătăți pozițiile tactice. Unele surse ruse, inclusiv Ministerul rus al Apărării (MOD), au susținut pe 29 și 30 ianuarie că forțele ruse au ocupat poziții avantajoase nespecificate în direcția Zaporijia. Alte surse ruse au susținut că forțele ruse nu au condus operațiuni ofensive în zonă.

UPDATE 01.34 Forțele ucrainene au continuat să țintească liniile logistice rusești în zonele din spate frontului regiunii Zaporijia. Forțele ucrainene au efectuat o lovitură cu HIMARS împotriva unui pod feroviar din Svitlodolynske pe autostrada T0401 Melitopol-Tokmak pe 29 ianuarie. Un blogger rus a susținut că lovitura i-a ucis muncitorii care reparaseră daunele pe pod în urma bombardamentelor ucrainene anterioare și că podul feroviar permite aprovizionarea forțele ruse de pe linia frontului.

UPDATE 01.16 Oficialii ucraineni au raportat că forțele ruse au lovit zone din sudul Ucrainei cu muniții incendiare în 29 și 30 ianuarie. Oficialii ucraineni au raportat că forțele ruse au folosit muniții incendiare pentru a lovi Beryslavul, regiunea Herson pe 29 ianuarie și Orikhiv, regiunea Zaporijia pe 30 ianuarie. Un oficial ucrainean a postat imagini cu muniții incendiare detonând peste Beryslav în noaptea de 29 ianuarie. Folosirea continuă de către Rusia a munițiilor incendiare pentru a desfășura ceea ce altfel ar fi lovituri de rutină în sudul Ucrainei sprijină evaluarea anterioară a ISW că forțele ruse se confruntă cu o penurie de muniție convențională de artilerie. Forțele ruse au continuat să tragă asupra zonelor din regiunile Herson, Mykolaiv și Dnipropetrovsk pe 29 și 30 ianuarie.

image

UPDATE 00.27 Rusia și Iranul au continuat eforturile de aprofundare a legăturilor economice. Presa de stat iraniană a raportat că Iranul și Rusia au stabilit canale de comunicare financiară directă între băncile iraniene și peste 800 de bănci rusești la 29 ianuarie. Viceguvernatorul Băncii Centrale iraniene, Mohsen Karami, a anunțat că băncile iraniene și ruse au semnat un Memorandum de Înțelegere (MoU) privind mesajele financiare, în vigoare imediat. Karami a adăugat că băncile iraniene din străinătate au fost, de asemenea, incluse în memorandumul de înțelegere și că vor putea face schimb de mesaje bancare standard cu băncile rusești. Oficialii iranieni și instituțiile de presă afiliate statului au încadrat Memorandumul de înțelegere ca pe un mijloc de a eluda sancțiunile occidentale împotriva Iranului și Rusiei și au comparat sistemul de mesagerie cu Societatea pentru Telecomunicații Financiare Interbancare Mondiale (SWIFT), care servește drept cel mai mare sistem de mesagerie financiară din lume.

ȘTIRE INIȚIALĂ Surse occidentale, ucrainene și ruse continuă să indice că Rusia se pregătește pentru o ofensivă iminentă, susținând evaluarea ISW că o ofensivă în lunile următoare este cea mai probabilă cale de acțiune. Secretarul NATO Jens Stoltenberg a declarat pe 30 ianuarie că nu există indicii că Rusia se pregătește să negocieze pentru pace și că toți indicatorii arată contrariul. Stoltenberg a remarcat că Rusia poate mobiliza peste 200.000 de militari și continuă să achiziționeze arme și muniții prin creșterea producției interne și prin parteneriate cu state autoritare precum Iranul și Coreea de Nord. Stoltenberg a subliniat că președintele rus Vladimir Putin își păstrează obiectivele maximaliste în Ucraina. Șeful Consiliului rezerviștilor forțelor terestre ucrainene, Ivan Timocko, a declarat în legătură cu faptul că forțele ruse își întăresc gruparea din Donbas, ca parte a unei ofensive anticipate și a menționat că forțele ruse vor trebui să lanseze o ofensivă din cauza presiunii interne în creștere pentru victorie. Declarațiile lui Stoltenberg și Tymochko susțin prognoza anterioară a ISW că forțele ruse stabilesc condițiile pentru a lansa un efort ofensiv, probabil în regiunea Lugansk, în lunile următoare. În plus, bloggerii ruși au continuat să indice că spațiul informațional rusesc stabilește condiții pentru și anticipează o ofensivă rusă. Bloggerii ruși au amplificat o declarație făcută de un canal rus Telegram, potrivit căreia ritmul și natura actuală a operațiunilor rusești indică faptul că principalele forțe ale ofensivei anticipate și ale progresului promis nu au „intrat încă în bătălie.” Această declarație sugerează că milbloggerii ruși cred că că forțele ruse nu au activat încă elementele necesare unui efort ofensiv decisiv.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite