Putin aprobă solicitarea privind înființarea unor centre de pregătire militară cu Belarus

0
Publicat:

Vladimir Putin a aprobat propunerea guvernului său de a semna un acord cu Belarus privind înfiinţarea unor centre comune de instruire militară, transmite agenția de presă EFE.

Vladimir Putin și Aleksandr Lukașenko, în plan îndepărtat, urmărind un exercițiu strategic FOTO EPA
Vladimir Putin și Aleksandr Lukașenko, în plan îndepărtat, urmărind un exercițiu strategic FOTO EPA

Liderul de la Kremlin a dat instrucţiuni Ministerului rus al Apărării să iniţieze negocieri în acest sens cu omologul său belarus, cu participarea Ministerului de Externe.

Potrivit proiectului de acord, centrele comune de instruire militară sunt destinate îmbunătățirii abilităţilor de luptă. Accentul se va pune pe antrenamentul de luptă în comun, schimbul de experienţă în utilizarea armelor, echipamentelor militare şi speciale, între altele, precum şi pe „unificarea pregătirii de luptă a forţelor armate” ale celor două ţări. Belarusul a aprobat deja aceste planuri ale Rusiei, notează EFE, potrivit Agerpres.

Rusia și Belarusul desfășoară în prezent un exerciţiu comun pentru aviaţia tactică. În plus, marţi a început un exercițiu al Statului Major privind testarea planificării operaţionale comune.

În octombrie anul trecut, liderul de la Minsk, Aleksandr Lukaşenko, a anunţat crearea pe teritoriul ţării sale a unei grupări militare comune cu Rusia. Potrivit Ministerului Apărării din Belarus, componenta rusă a grupării regionale comune va fi formată din cel puţin 9.000 de soldaţi, 170 de tancuri, 200 de maşini blindate şi până la 100 de piese de artilerie şi mortiere cu un calibru mai mare de 100 mm.

Autorităţile de la Kiev, care îl acuză pe Lukaşenko de complicitate cu Putin în invadarea Ucrainei, exclud deocamdată un nou atac de pe teritoriul Belarusului, aşa cum s-a întâmplat în primele zile al războiului.

Rusia


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri