Batalion cecen care luptă împotriva Moscovei: Tactica rusă este să distrugi totul, ca și în Cecenia

0
Publicat:

Luptătorii ceceni ai batalionului Djohar Dudaev, care se luptă cu prejudecățile ucrainenilor, apără acum independența Ucrainei de pe cele mai istovitoare și sângeroase linii de pe front, spre deosebire de armata TikTok a lui Ramzan Kadîrov, susținută de Kremlin, care pare să fi fost aruncată în spate, relatează The Guardian.

Luptătorii batalionului Djohar Dudaev Foto: Twitter @DindunOttin
Luptătorii batalionului Djohar Dudaev Foto: Twitter @DindunOttin

Odată am auzit de la un ucrainean: „Poți să faci ce vrei aici, în Ucraina, dar în opinia noastră vei fi în continuare terorist  și gangster”, a mărturisit Tor, un soldat cecen în vârstă de 38 de ani.

„Și i-am spus: „Știi care este diferența dintre mine și tine, sau națiunea mea și a ta? Nu ne interesează ce cred ucrainenii despre noi, nu ne interesează ce cred americanii, rușii sau britanicii despre noi. De fapt, nu ne interesează ce cred cecenii despre noi. Facem ce-avem de făcut”, a adăugat el.

Batalionul Djohar Dudaev este unul dintre cele trei batalioane cecene care luptă cu forțele ucrainene ale lui Volodimir Zelenski, așa cum au făcut-o de când Rusia a invadat pentru prima dată estul Ucrainei și a anexat ilegal Crimeea în 2014.

Numit după primul președinte post-sovietic al Ceceniei independente, cunoscută sub numele de Republica Ichkeria, a fost creat ca un „batalion de menținere a păcii – așa că odihniți-vă în pace, ruși”, spune Tor.

Mulți dintre luptătorii lor sunt emigranți ceceni din prima sau a doua generație, care au fugit de stăpânirea tiranică a lui Kadîrov, când a ieșit ca omul puternic al lui Putin din războaiele cecene post-sovietice duse de Moscova, în încercarea de „a ucide independența”.

Cecenii spun că luptă pentru Ucraina, deoarece aceasta a ajuns să reprezinte cea mai bună șansă de a elibera acele națiuni de sub ceea ce ei descriu drept „jugul rus”. Aceia dintre ei care locuiesc de ceva vreme în Ucraina adaugă că țara le oferă și libertatea de a-și practica credința musulmană. Percepția cecenilor în interiorul Ucrainei este „foarte rea”, spune Tor, otrăvit de reputația regimului lui Kadîrov și de propaganda lansată de Moscova, inclusiv despre presupusa amenințare a „islamismului radical” pe care se spune că o reprezintă.

De mai bine de 30 de ani există o propagandă neîntreruptă împotriva noastră. [Ei spun] că suntem barbari, suntem animale, suntem prădători, nu putem vorbi normal.

Batalionul operează sub comanda armatei ucrainene, dar nu este finanțat din bugetul apărării astfel că se află constant în căutare de donații suplimentare, menționând despre un donator mexican care a fost acolo de câteva ori și le-a donat două mașini.

Comandantul batalionului este Adam Osmaev, în vârstă de 41 de ani, fost elev al Colegiului Wycliffe, o școală publică prestigioasă din Cotswolds și  absolvent de științe economice la Universitatea Buckingham. Născut în capitala cecenă, Grozny, Osmaev este fiul unui oficial de rang înalt din industria petrolieră din epoca sovietică a Ceceniei. Osmaev a fost trimis în Anglia la vârsta de 13 ani. S-a retras din universitate pentru a se alătura luptei împotriva Rusiei când a izbucnit războiul cecen în 1999.  În octombrie 2017, Osmaev a fost rănit, iar soția sa, lunetistă, a fost ucisă de agenți al serviciilor secrete ruse.

Este o persoană foarte bună și este profesionist. Este cu adevărat profesionist. Un tip foarte motivat care luptă pentru independența Ucrainei, care încă are o convingere puternică că, mai devreme sau mai târziu, Cecenia va fi independentă. Știm că este un om foarte drept, calm și tăcut. Un adevărat ofițer”, spune Tor.   

Bilanțul batalionului din 24 februarie este cu siguranță impresionant. Ei au desfășurat activități de sabotaj și recunoaștere în nordul Kievului în martie, în timp ce rușii încercau să ia cu asalt capitala Ucrainei, înainte de a lua parte la eliberarea orașului Izium, din nord-estul țării. „Am fost foarte mândri să jucăm un rol mic, să dăm cei 50 de cenți”, spune Tor.

În ultimele două săptămâni s-au aflat în Bakhmut, în estul regiunii Donețk. Luptele sunt casă în casă, spune un sergent de stat major care trece după indicativul Maga.

Nu există poziții defensive [pentru ucraineni] pentru că există aceste clădiri cu cinci etaje și rușii le-au distrus una câte una. Ei (rușii) au multă artilerie grea, iar armata ucraineană nu are suficientă pentru a păstra toate aceste poziții. Nu sunt suficiente mortare ca să-i țină pe ruși înapoi. Tactica rusă este să distrugi totul, să lași doar ruine și apoi să vină infanteria. Este o tactică pe care au folosit-o în Cecenia”,  a spus un sergent de stat major cunoscut după indicativul Maga.

Duminică, Rusia a pretins că a capturat un alt sat din zona Bahmut, în timp ce forțele sale încearcă să încercuiască orașul.

Frustrarea, spun cecenii, este că Vestul încă nu conștientizează nevoia de a-i înarma corespunzător pe ucraineni. Se spune că furnizarea de sisteme de rachete Himars americane a făcut posibilă eliberarea regiunii de sud Herson la sfârșitul anului trecut. Tor consideră  „o crimă” ritmul lent al guvernului german în deliberările sale cu privire la furnizarea tancurilor Leopard 2  „Dă-ți-i Ucrainei arme și ei vor face restul și vor salva situația, fără să fie nevoie să vă vărsați sângele.”

Luptăm pentru viitor și luptăm pentru un viitor liber pentru noi și pentru Ucraina și pentru tânăra generație. Pentru noi, această tânără generație este mai importantă decât vechea generație sovietică. Nu ne putem baza pe opiniile victimelor propagandei ruse și trebuie să spunem că nu ne pasă atât de mult.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite