„Nefericita” Brigadă 155 își încearcă din nou norocul. Ce șanse are noua ofensivă rusă asupra Vuhledar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La trei luni după ce a suferit un eșec răsunător încercând să străpungă apărarea ucraineană, cea mai nefericită brigadă a marinei ruse a revenit în acțiune. Și, după câte se pare, nu are nici de data asta noroc, relatează Forbes. Potrivit ultimului raport al Ministerului britanic al Apărării, trupele ruse au avansat câteva sute de metri dincolo de linia de front delimitată de Râul Kașlahaci, în regiunea Donețk.  

Militarii ucraineni in tranșee în Donețk FOTO PROFIMEDIA
Militarii ucraineni in tranșee în Donețk FOTO PROFIMEDIA

Situația deconcertantă și tragică a Brigăzii 155 de infanterie navală amintește de un defect fundamental al efortului de război al Rusiei, la aproape un an de la invazia Ucrainei, scrie Forbes.

Strategii și comandanții ruși par a fi incapabili să tragă cele mai simple învățăminte de pe câmpul de luptă. De pildă: susțineți infanteria cu artilerie. Nu atacați frontal. Încercați să flancați inamicul.

Brigada 155 de infanterie navală a suferit în noiembrie pierderi devastatoare după ce a lansat atacuri frontale neglijente împotriva ucrainenilor instalați în poziții defensive în jurul Pavlivka (Donețk), în regiunea Donbas din estul Ucrainei. Săptămâna trecută, brigada a încercat aceleași tactici complet neinspirate împotriva unui inamic și mai fortificat în apropiere, în Vuhledar - și se pare că a suferit încă o înfrângere urâtă, scrie Forbes.

„Încă o tentativă - au fost câteva zeci în cele 11 luni - de a zdrobi apărarea solidificată a forțelor armate ale Ucrainei pe frontul din Donețk cu lovituri frontale a avut ca rezultat doar succese tactice locale cu pierderi foarte serioase", a deplâns Igor Strelkov, fost colonel în cadrul serviciului rus de informații FSB și un proeminent ultranaționalist rus, pe canalul său de Telegram.

Brigada 155 de infanterie navală Gărzi a Flotei Pacificului - cunoscută și ca Brigada 155 de infanterie marină - este din vara anului trecut printre principalele formațiuni rusești din jurul orașului Pavlivka, ocupat de ruși, la 28 de mile sud-vest de Donețk.

Unitatea cu sediul la Vladivostok - formată din 3.000 de soldați și sute de tancuri T-80, vehicule de luptă BMP-3 și BTR-82 - se află în Ucraina de când Rusia și-a extins războiul de opt ani împotriva Ucrainei, la sfârșitul lunii februarie.

Brigada 155 ar fi pierdut 63 de soldați într-un asalt frontal de două zile asupra pozițiilor ucrainene din jurul Pavlivka, la 4 noiembrie sau înainte de această dată. Se pare că a fost una dintre cele mai grave pierderi într-o singură operațiune pentru micul corp de infanterie navală de dinainte de războaiele cecene din anii 1990.

Explicația ar fi un calcul greșit al artileriei locale. Fără suficiente obuze proprii de 122 de milimetri, Brigada 155 nu a putut suprima artileria grea a Ucrainei. Soldații săi au fost lipsiți de apărare în fața barajelor ucrainene.

Ori țara va produce în masă obuze de 122 de milimetri, ori va produce în masă sicrie", i-a spus un ofițer rus unui blogger, referindu-se la lupta anterioară de la Pavlivka.

Brigada 72 mecanizată a armatei ucrainene - una dintre cele mai bune unități grele ale Kievului - a provocat cele mai multe victime în bătălie sângeroasă din noiembrie. Aceeași brigadă ucraineană și-a petrecut apoi următoarele trei luni săpând tranșee și mai adânc în jurul Pavlivka și al așezărilor din jur, inclusiv Vuhledar.

 Vuhleda, o "fortăreață

Strelkov a descris Vuhleda drept o "fortăreață".

Brigada 72 Mecanizată, împreună cu Brigada 68 ucraineană Jaeger, era pregătită atunci când Brigada 155 de Infanterie Marină și parașutiștii de sprijin au atacat frontal în jurul zilei de joi.

Asaltul a avut probleme încă de la început. După ce se pare că nu a reușit nici de data asta să se aprovizioneze corespunzător cu proiectile de artilerie de 122 și 152 de milimetri, brigada și-a desfășurat tancurile T-80 pentru a trage cu tunurile principale de 125 de milimetri în unghiuri înalte - funcționând efectiv ca artilerie, deși artilerie imprecisă, cu rază scurtă de acțiune.

Atât armata ucraineană, cât și cea rusă își antrenează tanchiștii, în caz de urgență, să funcționeze ca echipaje de artilerie. Dar tirul indirect al tancurilor nu poate înlocui artileria dedicată. Astfel, trupele condamnate ale Brigăzii 155 de pușcași marini au avansat spre Vuhledar într-un dezavantaj periculos în fața Brigăzii 72 mecanizate cu obuzierele sale mobile M-109.

„După succesele inițiale și străpungerea primelor linii de apărare ale inamicului, ofensiva s-a împotmolit din cauza pierderilor grele în cadrul unităților de infanterie de asalt, a lipsei de muniție de artilerie și - în general - a suportului tehnic slab pentru unitățile de atac și a personalului redus al acestora", a scris Strelkov.

Echipele ucrainene de rachete îi pândesc pe infanteriștii ruși care au reușit să treacă prin focul artileriei. O înregistrare video de la Brigada 72 Mecanizată prezintă lovituri cu rachete Javelin asupra a două tancuri T-80 și a unui vehicul de luptă BMP-3. O fotografie care a apărut pe Telegram ar înfățișa un șanț plin de infanteriști ruși morți.

Pușcașii din Brigada 155 s-ar fi plâns de comandanți după pierderile din noiembrie

Novaya Gazeta Europe a relatat în noiembrie că infanteriști ai Brigăzii 155 au trimis o scrisoare adresată guvernatorului regiunii Primorie în care s-au plâns de comandanți, acuzându-i pentru pierderile suferite.

„Am pierdut aproximativ 300 de oameni în ultimele 4 zile, însumându-i pe cei uciși, răniți și dispăruți. Cum plănuiau ei să captureze așezarea în timp ce săreau prin pozițiile în care inamicul era încă prezent, inamic care acum îi elimina pe [luptătorii] noștri de-a lungul căilor folosite pentru evacuarea răniților și transportul munițiilor. În plus, Pavlivka se află sub Vuhledar, de unde se trage asupra noastră”, se arăta în scrisoarea preluată de corespondenți de război și bloggeri ruși.

Ministerul rus al Apărării a declarat atunci că Brigada 155 de infanterie navală a Flotei Pacificului „s-a angajat în acțiuni ofensive eficiente” de mai bine de zece zile în direcția Vuhledar și s-a deplasat „în adâncimea pozițiilor ucrainene” până la cinci kilometri. „Datorită acțiunilor competente ale comandanților de divizii, pierderile în rândul infanteriștilor în această etapă nu depășesc 1% din personalul ucis. În timp ce 7% au fost răniți, o mare parte dintre ei a revenit deja la serviciu”, a precizat Ministerul Apărării.

Brigada 155 este succesoarea Diviziei 55 de infanteriști ai Flotei Pacificului, creată la 1 decembrie 1968.

În timpul Primului Război din Cecenia, peste 2.500 de infanteriști navali din regiunea Primorie au primit medalii și decorații. În 2009, divizia a fost reorganizată ca Brigada 155. La 28 martie 2022, Vladimir Putin i-a atribuit titlul onorific de brigada „gardienilor”.

Noua ofensivă rusă, puțin probabil să progreseze semnificativ

Cu toate că în ultimele zile o forță rusă importantă a avansat sute de metri în cadrul unei noi ofensive de amploare asupra unui bastion controlat de ucraineni în extremitatea sudică a frontului estic, un progres semnificativ este puțin probabil, apreciază Ministerul britanic al Apărării, în ultimul său raport privind situația de pe câmpul de luptă.

Trupele ruse atacă orașul minier Vuhledar cu o forță de cel puțin mărimea unei brigăzi - aceasta este formată de regulă din câteva mii de soldați, se arată în raportul Ministerului britanic de Externe.

Până în prezent trupele ruse au înaintat dinspre sud și au avansat câteva sute de metri dincolo de Râul Kașlahaci - care luni de zile a marcat linia frontului; acesta curge la marginea orașului Pavlivka, sitaut la circa doi kilometri sud de Vuhledar.

„Există o posibilitate realistă ca Rusia să continue să obțină câștiguri locale în acest sector. Cu toate acestea, este puțin probabil ca Rusia să aibă suficiente trupe încă neangajate în zonă pentru a realiza un progres semnificativ din punct de vedere operațional”.

„În ultimele trei zile, Rusia a dezvoltat probabil atacurile sale exploratoare din jurul orașelor Pavlivka și Vuhledar într-un asalt mai coordonat.

Localitățile se află la 50 km sud-vest de orașul Donețk, iar Rusia a folosit anterior Brigada 155 de infanterie navală într-un asalt nereușit în aceeași zonă în noiembrie 2022.

Elemente ale unității 155 sunt din nou angajate ca parte a unei forțe de cel puțin o brigadă care a avansat probabil câteva sute de metri dincolo de micul râu Kashlahach, care a marcat linia frontului timp de câteva luni.

Comandanții ruși urmăresc probabil să dezvolte o nouă axă de avans în regiunea Donețk, aflată sub control ucrainean, și să devieze forțele ucrainene din sectorul Bahmut, puternic disputat”, apreciază Ministerul britanic al Apărării în actualizarea sa din 31 ianuarie.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite