Cei mai vânați ucraineni de pe front: „armele“ care sunt cruciale pentru luptele din estul țării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pădurile de pini din apropierea orașului Kreminna au devenit una dintre cele mai fierbinți zone de luptă în războiul din estul Ucrainei. Aproape toate armele par să fie puse în acțiune aici, artilerie, obuziere, tancuri și mortiere. Cu toate acestea, cea mai importantă armă este una dintre cele mai mici: drona de recunoaștere.

Operator de dronă în Ucraina FOTO Profimedia

Forțele ucrainene și rusești luptă aici de aproape două luni. Dacă ucrainenii reușesc să străpungă liniile rusești și să ajungă la Kreminna, pot întrerupe rutele de aprovizionare rusești, notează CNN. 

Cu toate acestea, propunerea este acum mult mai dificilă decât era la sfârșitul anului trecut. Liniile defensive ale Rusiei au fost întărite cu arme grele și artilerie cu rază lungă de acțiune.

Operatorul de drone, una dintre cele mai periculoase meserii

CNN a însoțit doi operatori ucraineni de drone din batalionul Dnipro-1 în adâncul pădurii pentru a vedea cum operează. Călătoria s-a desfășurat de-a lungul unor trasee complicate,  printr-un peisaj sinistru, presărat cu mlaștini.

Cu un an în urmă, unul dintre operatorii de drone, care și-a dat doar numele Ruslan, era instructor de snowboard și caiac. Acum, el urmărește mișcarea blindatelor rusești de-a lungul potecilor din pădure, trecându-și cu măiestrie drona peste vârfurile copacilor.

Ajungând la o tranșee, vehiculele operatorilor de drone sunt manevrate cu grijă sub acoperirea copacilor. Rușii au și ei drone de recunoaștere, iar operatorii de drone ucraineni sunt considerați ținte de mare valoare.

Ruslan arată spre est și spre nord: rușii se aflau la 7 kilometri într-o direcție și la 3 kilometri în cealaltă.

O dronă Mavic-3 - calul de bătaie al recunoașterii ucrainene, chiar dacă cântărește mai puțin de un kilogram și are o lățime de doar 35 de centimetri- poate rămâne în aer timp de aproximativ 45 de minute și poate parcurge până la 30 de kilometri în total, furnizând operatorilor imagini video de înaltă calitate. 

Sarcina acestora este de a furniza informații în timp real despre pozițiile și mișcările rușilor și, de asemenea, de a ajuta artileria ucraineană să fixeze țintele. Printre păduri sunt ascunse amplasamente de artilerie de 120 mm și 82 mm, iar undeva în apropiere un obuzier masiv Krab de 155 mm, unul dintre cele aproximativ 50 donate de Polonia. Ucrainenilor le place Krab pentru precizia și puterea sa, dar este dificil de întreținut.

Atelierul de drone

La câțiva kilometri distanță, batalionul Dnipro-1 are propriul atelier de drone, unde grenadele emise de NATO sunt tăiate cu grijă în două pentru a fi reconstituite ca muniție mică, cu cădere liberă. Sub o masă se află o placă de explozibil plastic C-4. Este un proces minuțios și solicitant, care produce o muniție artizanală la fiecare 20 de minute.

Unele dintre munițiile de dronă ale unității sunt, în esență, grenade cu fragmente lansate asupra infanteriei - și mai ales asupra luptătorilor din cadrul contractorului militar privat rus Wagner din jurul Bakhmut. Versiunile mai grele pot avaria sau dezactiva un tanc.

Comandantul unității de drone a Dnipro-1 poartă numele de Graf. El spune că dronele au devenit „unul dintre cele mai importante elemente ale acestui război - atât pentru noi, cât și pentru inamic. Nimic nu poate fi executat fără drone”.

Iar asta îi face pe oamenii săi să devină ținte.

„În acest moment, operatorul de drone este una dintre cele mai periculoase meserii. Inamicul știe că noi suntem ochii armatei noastre. De îndată ce localizează un operator de drone, folosesc tot felul de armament: artilerie cu țeavă, MLRS, tancur”, spune Graf.

Avem o rată mare de pierderi în rândul piloților, inamicul ne caută mereu”, spune Graf.

Niciun soldat ucrainean de pe acest front nu-și face iluzii că acest conflict va fi câștigat în curând. În toată regiunea estică a Donbasului, se desfășoară lupte brutale, de uzură: câștigurile și pierderile se măsoară în sute de metri.

Graf se face ecoul a ceea ce pare să spună fiecare soldat ucrainean.

Acum primim tancuri - deci avem nevoie de mai multe tancuri. Și avem nevoie de aviație și de rachete cu rază lungă de acțiune. Trebuie să distrugem inamicul în apropierea sa de Ucraina. Aceasta este singura cale de a câștiga”.

Iar pentru unitatea sa, Graf visează să primească drone de atac americane Predator. Acest lucru nu este luat în considerare la Washington, DC.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite