Grecia nu va furniza tancuri Leopard Ucrainei. Atena are mai multe exemplare decât orice altă ţară din Europa

0
Publicat:

Prim-ministrul elen Kyriakos Motsotakis a declarat marți că Grecia nu va furniza tancuri Leopard Ucrainei. Motivul invocat este cel al tensiunilor cu Turcia. Declarația a fost făcută în cursul unei vizite în Japonia, după cum au relatat televiziunea de stat elenă ERT şi media din Japonia.

FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Prim-ministrul elen spune că tancurile sunt necesare în țară. „Nu vom trimite (tancuri) Leopard-2 din simplul motiv că ele sunt absolut necesare pentru strategia noastră de apărare”, a spus prim-ministrul elen Kyriakos Mitsotakis.

Relaţiile dintre Grecia şi Turcia traversează o fază foarte tensionată din cauza disputei legate de drepturile de suveranitate în estul Mediteranei, arată Agerpres. Grecia are în dotare mai multe tancuri Leopard decât orice altă ţară din Europa, cu aproximativ 350 de tancuri de tip Leopard-2 şi aproximativ 500 de tancuri de tip Leopard-1. Cu toate acestea, guvernul de la Atena nu este interesat să renunţe ele, simțindu-se ameninţat de statul vecin Turcia, aliat în cadrul NATO.

În total, 12 țări țări au promis și au început deja să trimită tancuri Leopard Ucrainei, pentru a putea face față invaziei rusești. 

Administrația Biden și alte guverne occidentale depun eforturi pentru a spori capacitățile militare ale Ucrainei înaintea unei posibile escaladări a luptelor în următoarele săptămâni sau luni.

Tancurile, necesare de urgență

Un oficial ucrainean de rang înalt a vorbit cu ABC News sub rezerva anonimatului, unde a declarat că tancurile Leopard fabricate în Germania sunt necesare de urgență în Ucraina, deoarece stocurile de muniție ale țării pentru tancurile sale din epoca sovietică „se epuizează”.

Ucraina nu poate produce muniție nouă pentru tancurile sale sovietice, a declarat oficialul, „așa că situația ne-a obligat să găsim o cale alternativă".

La începutul acestei luni, Marea Britanie a făcut un gest simbolic, angajându-se să furnizeze Ucrainei 14 dintre tancurile sale Challenger 2. 

Kremlinul a avertizat cu privire la deteriorarea în continuare a relaţiilor ruso-germane, dacă Berlinul va livra tancuri de luptă Leopard Ucrainei. Avertismentul a fost lansat în contextul presiuni tot mai mari asupra Germaniei, pentru a autoriza trimiterea acestor blindate în Ucraina.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri