Activiștii pro-Kremlin din Germania au dat bani pentru echipament militar rusesc

0
Publicat:

Un grup de activiști pro-ruși din Germania a donat fonduri unei divizii a armatei ruse care luptă în Ucraina, iar banii au fost folosiți pentru a cumpăra stații radio walkie-talkie, căști și telefoane, potrivit unui ofițer din cadrul diviziei și unor mesaje ale organizatorilor grupului, consultate de Reuters.

Activiștii au plătit pentru echipament rusesc FOTO Profimedia
Activiștii au plătit pentru echipament rusesc FOTO Profimedia

Cuplul din fruntea grupului, Elena Kolbasnikova și Max Schlund, i-a înmânat personal unui ofițer rus suma de 500 de euro la sfârșitul anului trecut. Mesajele lor arată că știau că banii au fost plătiți pentru echipamente de telecomunicații - în ciuda sancțiunilor Uniunii Europene care restricționează furnizarea de astfel de provizii către armata rusă.

Un raport special al Reuters din 3 ianuarie a dezvăluit că Kolbasnikova și Schlund se numără printre un număr de persoane din Germania care promovează o poziție pro-Moscova, menținând în același timp legături nedezvăluite cu statul rus, cu entități rusești sancționate sau cu extrema dreaptă.

Raportul respectiv a arătat că Kolbasnikova și Schlund au primit bilete de la filiala din Berlin a unei agenții de promovare culturală a statului rus, Rossotrudnichestvo, pentru a călători la Moscova pentru o conferință la care a participat și președintele rus Vladimir Putin. De atunci, procurorii germani au declarat că investighează biroul din Berlin al agenției.

Noile dovezi adunate de Reuters indică faptul că cei doi soți sunt implicați mai activ în campania militară a Kremlinului din Ucraina decât se credea anterior.

„Am transferat 500 de euro pentru Divizia 42 de pușcași motorizați a Federației Ruse pentru a cumpăra radiouri, căști și telefoane”, a scris în octombrie Kolbasnikova, pe un grup privat de WhatsApp al organizației. 

„Am vorbit cu ei în Donețk. Ei sunt desfășurați pe linia frontului. Soțul meu a fost în armată cu unul dintre ei”, a postat mesajul cu majuscule cu o serie de semne de exclamare roșii.

Un regulament al UE din 25 februarie 2022 interzice furnizarea sau finanțarea achiziționării anumitor bunuri pentru armata rusă. Lista de bunuri vizate include „echipamente radio (de exemplu, emițătoare, receptoare și transmițătoare)”.

În conformitate cu legislația germană, pedeapsa penală pentru oricine este găsit că a încălcat sancțiunile este de până la cinci ani de închisoare.

Kolbasnikova și Schlund au dat banii, pe care i-ar fi strâns de la susținători, ofițerului rus Dmitri Tkachev, a declarat Tkachev pentru Reuters. 

La cererea comandantului său, Tkachev a folosit banii pentru a cumpăra echipamentul de comunicații și l-a trimis diviziei, care este desfășurată pe linia frontului în estul Ucrainei, a spus el. Tkachev a declarat că servește în divizia 42 și este responsabil de departamentul de comunicații.

Rugată să comenteze, Kolbasnikova a declarat: „Avocatul nostru vă va da un răspuns. Și, de asemenea, veți răspunde pentru minciunile și provocările dumneavoastră”. Cu toate acestea, Reuters nu a putut lua contact cu avocatul.

Ca răspuns la întrebările Reuters, Schlund a trimis un mesaj unui reporter: „Du-te dracului, idiotule”, și a adăugat un emoji de râs.

Ministerul rus al Apărării nu a răspuns la o solicitare de comentarii. Oleg Silkin, șeful interimar de comunicații al diviziei 42, a confirmat că Tkașev se ocupă de achiziționarea de echipamente, dar a declarat că șeful permanent de comunicații, Nikolai Sitnikov, se află pe linia frontului în Ucraina și poate fi contactat doar prin canale militare speciale. Reuters nu a reușit să îl contacteze. Ministerul de Interne, vama, ministerul justiției și ministerul economiei din Germania au refuzat să comenteze activitățile grupului condus de Kolbasnikova și Schlund. De asemenea, serviciul de presă al guvernului german nu a răspuns.

Biroul pentru protecția Constituției din Renania de Nord-Westfalia, regiunea în care locuiesc Schlund și Kolbasnikova, a declarat că grupul  încearcă să promoveze narațiunea oficială a Moscovei cu privire la agresiunea acesteia împotriva Ucrainei, dar că nu pot fi împărtășite informații personale despre ei din cauza legilor germane privind protecția datelor. Biroul nu a răspuns la o întrebare referitoare la faptul că Schlund și Kolbasnikova au ajutat la cumpărarea de echipament pentru armata rusă.

Schlund, care a studiat la o academie militară rusă, s-a mutat în Germania în 2012. Ulterior, el a început o relație cu Kolbasnikova, care este originară din Ucraina și a lucrat în Germania ca asistentă medicală.

De la invazia Ucrainei din 24 februarie 2022, cuplul a organizat proteste în orașul Köln, îndemnând guvernul german să nu mai înarmeze Ucraina și să facă pace cu Moscova.

Ca parte a activităților lor, ei au făcut public anterior modul în care au strâns donații în Germania și au folosit banii pentru a aduce ajutor umanitar, inclusiv medicamente, oamenilor din regiunea Donbas în timpul vizitei lor de anul trecut.

Ajutorul pentru divizia 42 a fost dezvăluit unui cerc de susținători din grupul WhatsApp, în care Schlund și Kolbasnikova admit doar persoane pe care le-au verificat, potrivit unei surse familiare cu grupul.

În postarea sa despre radiouri și alte echipamente, Kolbasnikova a spus că împărtășește informațiile pentru a le arăta susținătorilor cum au fost cheltuite contribuțiile lor. Ea și Schlund au trimis fotografii, mesaje vocale și chitanțe referitoare la tranzacții. 

Într-una dintre fotografiile trimise de ea, doi bărbați neidentificați în echipament de camuflaj sunt fotografiați lângă cutii ce conțin echipamente și sunt așezate pe portbagajul unei mașini cu număr de înmatriculare din Donețk. Pot fi văzute un receptor de telefon, un radio de marcă Baofeng (firmă chineză) și o cutie de căști. 

Schlund a postat în grupul WhatsApp capturi de ecran ale facturilor, care se referă la achiziționarea a cinci radiouri walkie-talkie, în valoare totală de 125 de dolari și a cinci telefoane IP Yealink SIP-T30P. Dispozitivele permit utilizatorilor să efectueze apeluri telefonice prin intermediul internetului. Yealink este, de asemenea, o companie cu sediul în China.

Achizițiile au fost făcute pe 3 și 4 octombrie în orașul rus Rostov pe Don, potrivit chitanțelor.

Kolbasnikova a redirecționat mesaje vocale despre care a spus că provin de la una dintre persoanele care serveau în divizia 42. În unele dintre acestea, un bărbat neidentificat vorbește despre aranjamentele pentru primirea echipamentului de care unitatea sa are nevoie.

În ultimul mesaj vocal, același bărbat poate fi auzit spunând: „Bună frate, comanda pentru care ai dat bani tocmai a fost predată... Am cumpărat radiouri Baofeng, căști pentru stații radio... nu cele încorporate, ci cele care vin separat, telefoane IP cu modem.  Este foarte util, prin ele trec și comunicațiile clasificate. Vă transmitem mii de mulțumiri din partea Diviziei 42, din partea șefului de comunicații. Se poate spune că ne-ați furnizat comunicații”.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri