LIVE TEXT | Război în Ucraina. Rusia a lansat 36 de rachete asupra teritoriului ucrainean în cursul nopții. Intensificare a activității aeriene
0Rusia a lansat bombardamente în nordul, vestul și centrul Ucrainei în noaptea de miercuri spre joi, dar acestea nu au provocat avarii majore infrastructurii energetice, au anunțat oficialii.

UPDATE 21.54 Zelenski exclude orice înțelegere teritorială cu Putin. Ce spune în interviul acordat BBC
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a exclus posibilitatea de a renunța la o parte din teritoriul țării sale în cadrul unui potențial acord de pace cu Rusia.
Într-un interviu acordat BBC cu ocazia împlinirii unui an de la invazia pe scară largă a Rusiei, el a avertizat că dacă ar fi cedat teritoriu, Rusia ar fi putut "continua să revină", în timp ce armele occidentale ar fi adus pacea mai aproape. Detalii aici
UPDATE 21.52 Lukaşenko îl invită pe Biden la Minsk „pentru a pune capăt războiului'' în Ucraina
Liderul belarus Aleksandr Lukaşenko l-a invitat pe Joe Biden la Minsk pentru a discuta despre „încheierea războiului" în Ucraina şi a asigurat că, în acest caz, şi Putin va veni în capitala belarusă, potrivit agenţiei de presă oficiale belaruse Belta, citată de Agerpres. Detalii aici
UPDATE 21.04 Vladislav Surkov, artizanul Acordurilor de la Minsk, recunoaşte că nu a mizat pe realizarea lor atunci când le-a conceput
Într-o declaraţie recentă, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski apreciase că acordurile de la Minsk au fost încă de la început iniţiate de Occident ca o concesie făcută Rusiei.
Vladislav Surkov - fostul consilier al preşedintelui rus Vladimir Putin, cunoscut ca autorul conceptului de "verticală a puterii", o autoritate de stat dependentă doar de Vladimir Putin, şi arhitect al "Acordurilor de la Minsk" (2014/2015) destinate să ducă la reglementarea conflictului din Donbas - a recunoscut într-un interviu acordat directorului Centrului de conjunctură politică din Moscova, Aleksei Cesnakov, că încă de la început nu a mizat pe îndeplinirea acestor documente la elaborarea cărora a participat din partea Moscovei, relatează joi cotidianul rusesc Vedomosti. Detalii aici
UPDATE 21.02 Nou schimb de prizonieri între Rusia şi Ucraina. 202 soldați au fost eliberați
Rusia şi Ucraina au predat joi fiecare celeilalte 101 prizonieri, în cel mai recent schimb al lor de prizonieri de război, au anunţat Moscova şi Kievul.
Un avion militar de transport rus i-a adus pe cei 101 de soldaţi ruşi la Moscova pentru tratament şi reabilitare în instituţii medicale ale Ministerului rus al Apărării, a transmis acesta din urmă. Detalii aici
UPDATE 19.48 Rusia a lovit cea mai mare rafinărie a Ucrainei în ultimul atac cu rachete
Rusia a lansat joi dimineaţă 36 de rachete asupra Ucrainei, ţintind din nou infrastructuri energetice ale acestei ţări şi a lovit în acest raid de asemenea cea mai mare rafinărie ucraineană, relatează Reuters. Detalii aici
UPDATE 18.00 Jens Stoltenberg: „NATO trebuie să se pregătească pentru o lungă confruntare cu Rusia“
NATO trebuie să se pregătească pentru o confruntare lungă cu Rusia, întrucât preşedintele rus Vladimir Putin nu arată nicio voinţă de pace, la un an după ce a declanşat războiul contra Ucrainei, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-un interviu acordat AFP.
UPDATE 17.36 Un funcționar înalt din cadrul Ministerului rus al Apărării a murit după ce a căzut dintr-un bloc-turn
Un funcționar de rang înalt din cadrul Ministerului rus al Apărării din Rusia a murit după ce s-ar fi aruncat dintr-un bloc turn, relatează de la Daily Mail.
Marina Yankina, în vârstă de 58 de ani, era șefa departamentului financiar pentru Districtul Militar de Vest, din cadrul Ministerului rus al Apărării - un departament care se ocupă de gestionarea fondurilor destinate invaziei în Ucraina.
UPDATE 16.32 Un tânăr recrut din Rusia s-a sinucis. „Voi muri în țara mea, fără să am sânge străin pe mâini”
Serghei Gridin, în vârstă de 20 de ani, un tânăr din republica rusă Komi recrutat obligatoriu, s-a sinucis la o bază militară din apropiere de Moscova.
Camarazii de arme l-ar fi găsit pe Gridin spânzurat de centură pe 10 februarie. 7x7 are o fotografie a presupusului bilet de adio al lui Gridin, scrie novayagazeta.eu.
Rudele sale au confirmat că scrisul de mână al persoanei care a scris biletul este foarte asemănător cu cel al lui Gridin.
UPDATE 15.50 Spionajul ucrainean are oameni în cercul lui Putin: sunt susținători ai „Marii Rusii”
Serviciile speciale ucrainene obțin informații de la persoane din cercul lui Vladimir Putin, a dezvăluit purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Andri Cerniak, într-un interviu acordat la 14 februarie pentru portalul grec Lefimerida, preluat de New Voice of Ukraine.
UPDATE 15.46 În conflictul din Ucraina, Rusia amenință că ar putea lovi sateliții lui Elon Musk
Obiectele spațiale non-militare angajate de Statele Unite și aliații lor în conflictul din Ucraina ar putea deveni o țintă legitimă pentru un atac de ripostă al Rusiei.
Afirmația îi aparține lui Konstantin Vorontsov, adjunctul șefului Departamentului pentru neproliferare și controlul armamentului din cadrul Ministerului rus de Externe, scrie Interfax.
"Atragem atenția asupra unei utilizări extrem de periculoase și dincolo de orice inocuitate a tehnologiei spațiale care a apărut în mod clar în cursul evenimentelor din Ucraina. Vorbim despre faptul că SUA și aliații săi angajează componente ale infrastructurii civile din spațiu, în sensul de infrastructură comercială, în scopuri militare", a declarat Vorontsov la o masă rotundă din cadrul Consiliului Federației.
UPDATE 15.23 Raport Google: Atacurile cibernetice ruse au crescut în 2022 cu 300% în ţările din NATO şi cu 250% în Ucraina
Raportul companiei Google confirmă importanţa tot mai mare a acestei arme în conflictele viitorului, informează joi AFP.
"Operaţiunile cyber ale atacatorilor susţinuţi de guvernul rus au devenit tot mai puternice în timpul anului 2021, înainte de invazia" rusă asupra Ucrainei, pe 24 februarie 2022, notează raportul societăţii de securitate cibernetică Mandiant, preluată recent de Google Cloud pentru a fi integrată în Grupul de analiză a ameninţărilor (TAG) al gigantului american, scrie Agerpres.
UPDATE 15.12 Majoritatea europenilor consideră că Ucraina va câştiga războiul cu Rusia. Țările sceptice
61% dintre europeni consideră că Ucraina va câştiga în cele din urmă războiul cu Rusia, în timp ce 68% văd atacul asupra teritoriului ucrainean unul asupra întregii Europe, potrivit unui sondaj al Fundaţiei Bertelsmann, citat de EFE.
UPDATE 14.35 Activitatea aeriană s-a intensificat în Rusia
Ministerul britanic al Apărării (MoD) a transmis în evaluarea sa zilnică că numărul de incursiuni aeriene în Rusia au crescut în ultima săptămână, după o perioadă ceva mai liniștită, și că "activitatea aeriană este acum aproximativ la același nivel cu rata medie zilnică observată din vara anului 2022".
Avioanele de luptă rusești operează aproape exclusiv deasupra teritoriului controlat de Rusia, ceea ce le împiedică să își îndeplinească în mod eficient rolul cheie de atac.
VKS menține probabil o flotă în mare parte intactă de aproximativ 1.500 de avioane militare în ciuda pierderii a peste 130 de aeronave.
UPDATE 14.21 Rusia a bombardat în cursul nopții nordul, vestul și centrul Ucrainei
Rusia a lansat în total 36 de rachete de croazieră, rachete ghidate aer-sol și rachete anti-navă asupra Ucrainei în noaptea de joi spre vineri, potrivit oficialilor ucraineni.
Cel puțin 16 dintre acestea au fost doborâte de bateriile ucrainene de apărare aeriană, a anunțat forța aeriană ucraineană.
Apărarea aeriană din sud a doborât opt rachete Kalibr lansate de pe o navă din Marea Neagră, au precizat oficialii ucraineni. Alte rachete au lovit în nordul și în vestul Ucrainei, precum și în regiunile centrale Dnipropetrovsk și Kirovohrad.
Bombardamentele din timpul nopții nu au avut un impact major asupra infrastructurii electrice, au anunțat ministrul ucrainean al energiei, German Galușcenko, și operatorul rețelei electrice naționale Ukrenergo, adăugând că nu sunt necesare întreruperile de urgență.
„Am îmbunătățit situația, dar suntem încă departe de stabilitatea absolută”, a spus șeful Ukrenergo, Volodimir Kudrițki.
UPDATE 13.09 Războiul este despre mai mult decât Ucraina, argumentează experți în Rusia. Ce ar trebui să facă Occidentul
Finalul războiului din Ucraina va decide asupra siguranței regiunii mai largi, avertizează experții Angela Stent și Fiona Hill, relatează Insider. Apetitul lui Putin pentru „expansiune nu se va opri la granița ucraineană” dacă el câștigă războiul, au scris experții într-un editorial publicat de revista „Foreign Affairs”. Țările vecine, între care Polonia și Finlanda, pot fi amenințate dacă Moscova are câștig de cauză.
Deși invazia sa s-a confruntat cu dificultăți majore, totuși Putin nutrește convingerea că armata sa poate ieși victorioasă.
„Chiar și acum, după un an de carnagiu, Putin continuă să creadă că poate învinge”, scriu experții Angela Stent - fost ofițer pentru Rusia și Eurasia la Consiliul Național de Informații (2004 - 2006)- și Fiona Hill, expert de top în Rusia în cadrul Consiliului Național de Securitate în timpul administrației Trump.
UPDATE 11.57 Momentul în care ucrainenii distrug un lansator de bombe termobarice, care își sufocă victimele VIDEO
Forțele ucrainene au publicat miercuri o înregistrare video care ar arăta distrugerea unui lansator de bombe termobarice în regiunea Donețk din estul Ucrainei.
Videoclipul a fost distribuit pe Telegram de guvernul ucrainean și de Andri Iermak, șeful administrației prezidențiale ucrainene.
"Brigada 72... a prăjit un «SoInțepiok» rusesc", a scris Yermak, referindu-se la lansatorul de rachete rusesc, conform traducerii CNN. "Frumoasă imagine".
UPDATE 10.30 Ambasadorul polonez în Germania acuză Berlinul de lipsă de comunicare în privinţa Ucrainei
Ambasadorul Poloniei în Germania, Dariusz Pawlos, a criticat Berlinul pentru lipsa de voinţă în a discuta chestiuni referitoare la Ucraina, a relatat joi dpa, preluată de Agerpres.
Varşovia încearcă să comunice cu cancelarul german Olaf Scholz, dar acest lucru nu este uşor, a declarat Dariusz Pawlos pentru ziarul german Kolner Stadt-Anzeiger.
"Nu obţinem programări pentru consultaţii scurte şi rapide. Uneori este dezamăgitor", a spus ambasadorul polonez.
UPDATE 09.23 Cum ar putea deveni realitate scenariul unui nou război de coșmar. Avertismentul unui general român
Tot mai multe voci, printre care și secretarul general al ONU, avertizează asupra faptului că războiul din Ucraina s-ar putea transforma într-o confruntare mondială. Generalul Cristian Barbu explică, pentru „Adevărul”, care sunt riscurile în această privință și ce ar putea declanșa o asemenea conflagrație.
Situația este tot mai volatilă pe frontul ucrainean, fără ca vreuna dintre cele două combatante, Rusia și Ucraina, să înregistreze progrese notabile. În același timp, aproape pretutindeni pe Glob, tensiunile se acumulează și devin din ce mai mari, astfel că nu este întâmplător că tot mai multe voci importante invocă scenarii terifiante și avertizează că omenirea ar putea fi cuprinsă de vâlvătaia unui nou război de amploare.
UPDATE 08.07 Puzzle-ul ofensivei ruse: cum și-a pregătit Moscova terenul pentru atacurile din 2023
Moscova a dat startul fazei preliminare a ofensivelor așteptate în 2023 în preajma împlinirii unui an de la lansarea invaziei, scrie generalul australian în retragere Mick Ryan într-o analiză publicată de ABC News Australia.
Cu toate că e puțin probabil ca atacurile recente să facă parte din campania majoră sperată de bloggerii militari ruși și asupra căreia au avertizat oficialii occidentali din domeniul informațiilor, o explicație ar putea fi că acestea constituie teste sau chiar misiuni de recunoaștere pentru a tatona terenul și urmări răspunsul ucrainenilor.
UPDATE 07.11 Armata rusă a pierdut până la jumătate din blindatele de luptă cheie, estimează analiştii
Experții spun că Moscova are în depozit un număr mare de modele din perioada Războiului Rece, așa că poate continua războiul în Ucraina pentru ceva timp, conform unui articol apărut în ziarul britanic The Guardian.
Se estimează că armata Rusiei a pierdut aproape 40% din flota de tancuri de dinainte de război după nouă luni de lupte în Ucraina, potrivit unei numărători realizate de grupul de studii de specialitate din Institutul Internațional de Studii Strategice (IISS). Proporția crește până la 50% pentru unele dintre tancurile cheie utilizate în luptă, forțând Rusia să recurgă la stocurile încă considerabile din perioada războiului rece. Detalii aici
UPDATE 06.18 Campania militară costisitoare a Rusiei în Ucraina a epuizat semnificativ echipamentul și rezervele de forță de luptă rusești necesare pentru a susține o ofensivă de succes la scară largă în estul Ucrainei. Secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, a declarat pentru BBC că Regatul Unit nu a văzut că Rusia „adună o singură forță pentru a trece printr-o ofensivă mare” și a remarcat că rușii încearcă acum să avanseze în Donbas cu un „cost uriaș”. Wallace a estimat că Rusia ar fi putut să angajeze. până la 97% din armata sa luptă în Ucraina și că eficiența sa în luptă a scăzut cu 40% din cauza unui „nivel de uzură aproape din Primul Război Mondial” care măsoară avansurile Rusiei în metri în atacurile cu valurile umane. ISW nu poate confirma în mod independent estimările lui Wallace, dar observația lui că Rusia nu are suficientă putere de luptă mecanizată pentru o ofensivă de anvergură se aliniază cu evaluările anterioare ale ISW conform cărora armata rusă convențională trebuie să fie supusă unei reconstituiri semnificative înainte de a recăpăta capacitatea de a conduce un război de manevră eficient.
UPDATE 05.27 Incapacitatea Rusiei de a repara vehiculele mecanizate uzate, pe termen scurt, limitează și mai mult capacitățile rusești de război de manevră. Institutul Internațional pentru Studii Strategice (IISS) a raportat că Rusia a pierdut aproximativ 50% din tancurile sale T-72B și T-72B3M și multe tancuri T-80, forțând forțele ruse să se bazeze pe echipamente mai vechi. Wallace a remarcat că două treimi din tancurile Rusiei sunt distruse sau inutilizabile. Ministerul Regatului Unit al Apărării a apreciat că Kremlinul recunoaște probabil că producția industrială scăzută a Rusiei este o „slăbiciune critică” și că producția rusă nu îndeplinește cerințele pe termen lung ale Kremlinului. Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, de exemplu, a cerut o producție sporită de arme și tancuri moderne pe 9 februarie. Serviciul Norvegian de Informații (NIS) a remarcat că Rusia este capabilă încă să producă cantități mari de arme de calibru mic, rachete, și tancuri, dar că baza sa industriei de apărare (DIB) va continua să lupte pentru a compensa efectele sancțiunilor occidentale. NIS a adăugat că Rusia va trebui, de asemenea, să facă un efort amplu pentru a înființa noi linii de producție și va avea nevoie de timp pentru a recruta și a instrui muncitori. Unele firme ruse de apărare continuă să se plângă că nu au suficient personal pentru a sprijini efortul industrial intensificat, în timp ce bloggerii ruși pro-război au remarcat că Rusia trebuie să se angajeze imediat în eforturile de modernizare și recrutare de personal pentru a rezolva problemele legate de producția de tancuri. Este puțin probabil ca astfel de măsuri să crească capacitatea industriei ruse de apărare de a produce tancuri rapid și la scară și, cu siguranță, nu ar face acest lucru la timp pentru a afecta rezultatul actualei ofensive ruse sau al unei contraofensive ucrainene lansate în lunile următoare. Aprovizionarea la timp cu tancuri și vehicule blindate către Ucraina ar compensa și mai mult capacitatea Rusiei de a duce un război mecanizat, în timp ce Rusia se luptă să-și repornească producția de apărare în termen imediat. Probabil că Ucraina continuă să aibă o fereastră de oportunitate pentru a iniția contraofensive la scară largă în următoarele câteva luni, dar capacitatea sa de a face acest lucru se bazează probabil în mare măsură pe viteza și amploarea cu care Occidentul îi oferă materialul necesar, în special tancuri și vehicule blindate.
UPDATE 04.35 Forțele ruse nu au înregistrat niciun câștig confirmat în nordul Oblastului Harkov pe 15 februarie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins un atac rusesc lângă Hryanykivka, Oblastul Harkiv. Fostul adjunct al ministrului de interne al Republicii Populare Lugansk (LNR), Vitali Kiselev, a susținut pe 15 februarie că forțele ruse eliberează Hryanykivka și avansează în direcția Masiutivka pentru a expulza forțele ucrainene din partea de est (malul stâng) al râului Oskil. Kiselev a susținut, de asemenea, că forțele ruse au expulzat în cea mai mare parte forțele ucrainene din apropiere de Synkivka în lupta acolo. ISW nu poate confirma afirmațiile lui Kiselev în acest moment.

UPDATE 04.10 Forțele ruse au efectuat atacuri la sol asupra liniei Kreminna și Svatove pe 15 februarie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești împotriva Nevske, Kreminna și Bilohorivka în regiunea Lugansk. Bloggeri ruși au susținut că forțele ruse au făcut câștiguri tactice în apropiere de Ploshchanka și au atacat în direcția Zarichne și Nevske și că luptele episodice continuă în apropiere de Yampolivka și devala Balka Zhuravka. Șeful Oblastului Lugansk, Serhiy Haidai, a declarat la 15 februarie că forțele ruse acumulează echipamente și personal într-o zonă nespecificată din zona Regiunii Lugansk.
UPDATE 03.49 Este posibil ca forțele ruse să fi făcut câștiguri tactice în zonele împădurite de lângă Dibrova pe 15 februarie. Ministerul rus al Apărării a susținut că elementele de artilerie rusă din Districtul Militar Central au învins forțele ucrainene din apropiere de Dibrova și din alte locații. Mai mulți bloggeri ruși au susținut că forțele ruse au avansat la 2-3 kilometri de Kreminna în pădurile Dibrova și au postat imagini cu tranșee din pădurile pe care forțele ruse le-au recapturat.

UPDATE 03.28 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive în jurul orașului Bakhmut pe 15 februarie. Purtătorul de cuvânt al Grupării de Forțe de Est al Ucrainei, Serhiy Cherevaty, a raportat că au avut loc cel puțin 25 de angajamente de luptă între forțele ruse și ucrainene în zona Bakhmut în ultimele 24 de ore. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești lângă Bakhmut însuși, precum și la Fedorivka (18 km nord) și Ivanivske (6 km vest). Un blogger rus a susținut că luptătorii Grupului Wagner au încercat să avanseze în direcția Vesele (19 km nord-est de Bakhmut) și au înaintat cu succes spre Rozdolivka (18 km nord de Bakhmut). Imaginile geolocalizate publicate pe 15 februarie indică faptul că forțele ucrainene probabil dețin poziții la periferia vestică a Krasna Hora (6 km nord de Bakhmut). Bloggeri ruși au susținut că luptătorii Grupului Wagner au avansat în periferia de sud-vest a Paraskoviivka (8 km nord de Bakhmut) și că au încercuit forțele ucrainene în așezare, deși ISW nu a observat o confirmare vizuală a acestor afirmații. Imaginile geolocalizate publicate pe 14 februarie indică faptul că forțele ruse probabil au asigurat progrese marginale în periferia de nord-est a Bakhmutului. Un alt blogger rus a susținut că luptătorii Grupului Wagner au efectuat atacuri la periferia lui Bakhmut de la Blahodatne (10 km nord de Bakhmut), Krasna Hora și zona Stupky din Bakhmut. Yevgeny Prigojin a declarat că se așteaptă ca luptătorii Grupului Wagner să încercuiască Bakhmut până în martie sau aprilie, dar a recunoscut că mai mulți factori, inclusiv furnizarea de arme occidentale, ar putea întârzia încercuirea Bakhmutului. Bloggerii ruși au susținut că forțele ruse au tăiat o secțiune a autostrăzii E40 de la Bakhmut la Slovyansk și că forțele ucrainene trebuie acum să folosească o rețea de drumuri de țară pentru a-și alimenta gruparea din Bakhmut din nord. ISW nu a observat o confirmare vizuală a faptului că forțele ruse au ajuns în vreo secțiune a E40 necesară pentru a interzice linia terestră de comunicație ucraineană (GLOC) între Bakhmut și Slovyansk. Bloggeri ruși au susținut că forțele ucrainene au contraatacat lângă Ivanivske și se deplasează liber de-a lungul autostrăzii T0504 dintre Kostyantynivka și Bakhmut.
UPDATE 03.14 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive de-a lungul periferiei de vest a orașului Donețk pe 15 februarie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești la 32 km sud-vest de Avdiivka, lângă Vodyane, Pervomaiske, Marinka, Pobieda și Novomykhailivka. Imaginile geolocalizate publicate pe 13 februarie indică faptul că forțele ruse au avansat în Novobakhmutivka (la 13 km nord-est de Avdiivka) și probabil că au capturat așezarea. Un blogger rus a susținut că elemente ale Regimentului 11 al Miliției Populare din Republica Populară Donețk (DNR) au capturat poziții înalte lângă Novoselivka Druha (9 km nord-est de Avdiivka). Imaginile geolocalizate publicate pe 15 februarie indică faptul că forțele ruse au asigurat probabil progrese marginale în nord-vestul Marinka (27 km sud-vest de Avdiivka). Un blogger rus a susținut că forțele ruse au schimbat tactica în jurul Marinka și acum desfășoară atacuri asupra așezării din nord și sud, în încercarea de a forța forțele ucrainene să se retragă din pozițiile lor în partea de vest a așezării. Această schimbare de tactică este puțin probabil să fie mai eficientă decât eforturile anterioare ale Rusiei de a captura Marinka.
UPDATE 02.54 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive în vestul regiunii Donețk pe 15 februarie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești în apropiere de Vuhledar (30 km sud-vest de orașul Donețk) și Prechystivka (40 km sud-vest de orașul Donețk). Imaginile geolocalizate publicate pe 15 februarie indică faptul că forțele ucrainene probabil au respins forțele ruse din pozițiile de la sud și sud-est de Vuhledar. Un blogger rus a susținut că elementele Brigăziilor 155 și 40 de infanterie navală ale Flotei Pacificului, Armata 29 de arme combinate din Districtul militar de Est, Corpul 3 de armată și batalionul DNR „Kaskad” continuă să desfășoare operațiuni ofensive în jurul Vuhledar, dar acel teren deschis din jurul așezării îngreunează progresele rusești.

UPDATE 02.17 Surse ruse au sugerat că forțele ucrainene ar putea deține poziții pe malul de est (stânga) al râului Nipro în regiunea Herson. Un blogger rus a distribuit filmări de pe 15 februarie cu un corespondent de la postul rusesc Izvestia care pretindea că se află la un kilometru de pozițiile ucrainene într-o așezare nespecificată din zona lacului de acumulare Kakhovka. Corespondentul a susținut că forțele ruse au împins forțele ucrainene din jumătate din această așezare nespecificată în timpul unei operațiuni de recunoaștere în forță de acum două săptămâni. Forțele ruse și ucrainene continuă să se angajeze în activități de recunoaștere și înfruntări la scară mică în Delta râului Nipro, deși ISW nu a observat nicio confirmare că ucrainenii dețin poziții pe malul de est (stânga) al râului Nipro în regiunea Herson.

UPDATE 02.04 Forțele ruse au continuat focul de rutină la vest de Hulyaipole și în regiunile Dnipropetrovsk, Mykolaiv și Herson. Surse ucrainene au raportat că forțele ruse au lovit orașul Herson și în vecinătatea Ochakiv, regiunea Mykolaiv.
UPDATE 01.44 Președintele rus Vladimir Putin este puțin probabil să anunțe măsuri pentru escaladarea în continuare a războiului din Ucraina, noi inițiative majore de mobilizare a Rusiei sau orice altă politică semnificativă în discursul său planificat la Adunarea Federală Rusă pentru 21 februarie. Discursul prezidențial adresat Adunării Federale către Duma de Stat și Consiliul Federației Ruse este un discurs anual introdus în constituția rusă în februarie 1994, care este aproximativ echivalent cu discursul anual al președintelui SUA privind starea Uniunii. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat pe 15 februarie că mai multe canale de televiziune federale ruse vor rezerva o oră pentru a transmite discursul lui Putin la Adunarea Federală pe 21 februarie. Putin și-a amânat discursul anual la Adunarea Federală de mai multe ori în 2022, probabil în speranța că va folosi în cele din urmă acest discurs pentru a sărbători victoriile rusești în Ucraina, dar nu a reușit să facă acest lucru din cauza lipsei unor astfel de victorii și pe fondul criticilor sporite la adresa gestionării de către Kremlin a razboiul. Putin a rostit în ultimele luni adrese neimpresionante pentru a marca aniversari și date simbolice și probabil și-a programat discursul amânat pentru a coincide cu prima aniversare a recunoașterii de către Rusia a Republicilor Populare Donețk și Lugansk (DNR/LNR). Putin va reambala probabil măsurile rusești de integrare a teritoriilor ocupate în Federația Rusă ca o realizare nouă.
UPDATE 01.20 Eșecurile militare rusești în Ucraina continuă să-i limiteze lui Putin capacitatea de a prezenta succesul militar publicului rus. Armata rusă nu a obținut un succes operațional semnificativ în Ucraina de la capturarea Severodonețkului în iulie 2022. Forțele ucrainene au eliberat aproape 18.000 de kilometri pătrați de teritoriu de atunci. Este posibil ca Putin să fi programat adresarea către adunarea federală în așteptarea ca forțele ruse să asigure cel puțin un succes tactic în zona Bakhmut, deși forțele ruse au câștigat doar aproximativ 500 de kilometri pătrați în zona Bakhmut în campanie intensivă din 4 iulie 2022, în timp ce are un număr de victime exagerat. Putin ar putea anunța începerea unui val de mobilizare ulterior, deși majoritatea indicatorilor și evaluărilor sugerează că nu va face acest lucru în acest moment. ISW, împreună cu ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, evaluează că armata rusă a angajat deja un număr semnificativ din formațiunile sale disponibile pentru a intensifica operațiunile ofensive în Ucraina și că lipsa unor rezerve mari neangajate îl va împiedica probabil pe Putin să anunțe începutul unui efort ofensiv la scară largă cu totul nou. Putin va continua probabil să rostească discursuri publice nesemnificative, deoarece absența succesului militar rusesc în Ucraina îl privează de oportunitatea de a revendica sau de a promite în mod convingător o victorie de orice semnificație.
UPDATE 00.57 Kremlinul continuă să depună eforturi pentru a cenzura disidența prin tactici de intimidare a societății. Președintele Consiliului Federației Ruse, Valentina Matviyenko, a propus pe 15 februarie ca supervizorul federal de comunicare Roskomnadzor să publice o listă de canale Telegram care sunt ostile Rusiei și să eticheteze astfel de canale cu pictograme care indică acest statut. Kremlinul nu poate forța Telegram să introducă aceste pictograme și se pare că nu dorește să blocheze Telegramul, pe care bloggerii pro-ruși îl folosesc foarte mult pentru a vorbi cu poporul rus. În schimb, lista este menită să intimideze publicul rus să se abțină de la a se implica în urmărirea unor canale cu conținut pe care Kremlinul îl consideră periculos pentru securitatea Rusiei. Este posibil ca Kremlinul să includă pe listă mass-media independentă, surse occidentale și instituții de opoziție. Este foarte puțin probabil ca Kremlinul să folosească măsura pentru a viza bloggerii, chiar și pe cei care critică armata rusă sau Kremlinul însuși,
UPDATE 00.33 Un blogger afiliat lremlinului a susținut pe 15 februarie că Iranul și Rusia creează și împărtășesc tehnologie pentru bombe de înaltă precizie, rachete, UAV și avioane de atac. Bloggerul a susținut că Rusia a fost de acord să cumpere peste 100.000 de proiectile iraniene de artilerie și mortier și în special de 152 mm. Rybar a declarat că Iranul deține stocuri mari de obuze de 122 mm pentru obuziere D-30 și sisteme de lansare multiplă de rachete BM-21 Grad (MLRS). Bloggerul a sugerat că Rusia ar putea angaja proxy și parteneri iranieni din Iran, Irak, Siria și alte țări fără nume pentru a lupta în Ucraina.
UPDATE 00.15 Oficialii ruși încearcă să minimizeze problemele exodului creierelor care decurg din emigrarea din Rusia și mobilizare. Președintele rus al Dumei de Stat Vyacheslav Volodin a susținut că peste 60% dintre rușii care au părăsit țara s-au întors și lucrează la aceleași întreprinderi ca și anterior. Cu toate acestea, site-ul Dovod din Oblastul Vladimir a raportat că întreprinderile de apărare din Oblastul Vladimir se confruntă cu o lipsă de personal și au nevoie de peste 300 de specialități. Dovod a susținut că fabricile rusești de apărare s-au confruntat cu o lipsă record de personal calificat din cauza mobilizării și emigrării în masă din Rusia. Rapoartele despre lipsa de personal din industria de apărare vin într-un moment în care Kremlinul încearcă să-și mărească producția de apărare, ceea ce probabil împiedică eforturile Ministerului Rusiei de a-și îndeplini obiectivele de producție de apărare în perioada scurtă dorită.
ȘTIRE INIȚIALĂ Laboratorul de cercetare umanitară (HRL) al Școlii de Sănătate Publică din Yale a lansat un raport pe 14 februarie care susține evaluarea în curs a ISW, care arată că oficialii ruși sunt implicați în reeducarea sistematică și în adopția forțată a copiilor ucraineni în teritoriile ocupate. Raportul afirmă că HRL a identificat 43 de facilități care dețin cel puțin 6.000 de copii ucraineni, majoritatea concentrându-se pe eforturile de reeducare pro-ruse, unele forțând copiii să fie adoptați în Rusia. Raportul afirmă că patru dintre tabere i-au împiedicat pe copiii ucraineni să se întoarcă în Ucraina, susținând evaluările ISW conform cărora oficialii ruși încearcă probabil să mute copiii sub pretextul unor scheme de recreere. Raportul detaliază că guvernul federal rus coordonează la nivel central acest efort și că aceste eforturi reprezintă o încălcare a Convenției a patra de la Geneva și a Convenției privind drepturile copilului. ISW evaluează că aceste eforturi sunt probabil parte a unei campanii mai ample de curățare etnică rusă în Ucraina.