În conflictul din Ucraina, Rusia amenință că ar putea lovi sateliții lui Elon Musk

0
Publicat:

Obiectele spațiale non-militare angajate de Statele Unite și aliații lor în conflictul din Ucraina ar putea deveni o țintă legitimă pentru un atac de ripostă al Rusiei.

Sateliți Starlink în momentul punerii pe orbită
Sateliți Starlink în momentul punerii pe orbită

Afirmația îi aparține lui Konstantin Vorontsov, adjunctul șefului Departamentului pentru neproliferare și controlul armamentului din cadrul Ministerului rus de Externe, scrie Interfax.

"Atragem atenția asupra unei utilizări extrem de periculoase și dincolo de orice inocuitate a tehnologiei spațiale care a apărut în mod clar în cursul evenimentelor din Ucraina. Vorbim despre faptul că SUA și aliații săi angajează componente ale infrastructurii civile din spațiu, în sensul de infrastructură comercială, în scopuri militare", a declarat Vorontsov la o masă rotundă din cadrul Consiliului Federației.

"Astfel de activități sunt, în esență, participarea indirectă la conflicte armate. O astfel de infrastructură spațială "cvasi-civilă" ar putea fi o țintă legitimă pentru represalii", a adăugat el.

Potrivit diplomatului rus, "utilizarea provocatoare a sateliților civili în acest sens ridică cel puțin întrebări în contextul tratatului privind spațiul, care prevede utilizarea sa exclusiv pașnică, și necesită cea mai serioasă condamnare din partea comunității internaționale".

Multimiliardarul Elon Musk a susținut recent că restricționează accesul armatei ucrainene la serviciul său de internet prin satelit Starlink pe motiv că vrea să prevină un al treilea război mondial.

Compania SpaceX, fondată de Elon Musk, a pus la dispoziția Ucrainei rețeaua sa Starlink pentru a o menține conectată la internet pe fondul bombardamentelor rusești asupra infrastructurii sale.

Consilierul prezidențial ucrainean Mîhailo Podoliak a criticat dur decizia șefilor SpaceX și le-a cerut să decidă dacă sunt „de partea Ucrainei și a dreptului la libertate” sau „de partea (Rusiei, n. red.) și a dreptului său de a ucide și de a cuceri teritorii”.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite