Armata rusă a pierdut până la jumătate din blindatele de luptă cheie, estimează analiştii
0Experții spun că Moscova are în depozit un număr mare de modele din perioada Războiului Rece, așa că poate continua războiul în Ucraina pentru ceva timp, conform unui articol apărut în ziarul britanic The Guardian.
Se estimează că armata Rusiei a pierdut aproape 40% din flota de tancuri de dinainte de război după nouă luni de lupte în Ucraina, potrivit unei numărători realizate de grupul de studii de specialitate din Institutul Internațional de Studii Strategice (IISS). Proporția crește până la 50% pentru unele dintre tancurile cheie utilizate în luptă, forțând Rusia să recurgă la stocurile încă considerabile din perioada războiului rece.
Totodată, se estimează că numărul de tancuri ale Ucrainei a crescut. urmare a numărului de tancuripe care l-a capturat și a proviziilor de tancuri din epoca sovietică de la aliații săi din vest.
John Chipman, președintele thinktank-ului IISS, a declarat că războiul a fost „un eșec politic și militar pentru Rusia”, evidențiind deficiențele de conducere și deficiențele munițiilor sale, în ciuda eforturilor de modernizare a Kremlinului.
„Acțiunile Rusiei din ultimul an au ridicat semne de întrebare nu numai cu privire la competența conducerii sale militare și a conducerii militare superioare, ci și asupra coeziunii comenzii”, a spus el, lansând auditul anual al IISS privind echilibrul militar al forțelor armate ale lumii.
Cifrele thinktank-ului se bazează în mare parte pe imagini open source de la drone, sateliți și de pe câmpul de luptă, de la începutul războiului până la sfârșitul lunii noiembrie, deși conflictul în desfășurare permite doar ca cifrele să fie doar estimate.
Ideea principală este însă aceea că numărul de tancuri din armata Rusiei s-a redus cu 38% de la 2.927 la 1.800, în timp ce s-au înregistrat pierderi deosebit de grele ale principalului tanc utilizat de forțele armate ruse, respectiv modelul T-72B3, un upgrade livrat pentru prima dată trupelor în 2013.
Pierderile grele pe câmpul de luptă au însemnat că Rusia a pierdut „aproximativ 50% din flota sa de dinaintea invaziei” când vine vorba de prinipalul model de blindat de luptă al Rusiei, a spus Chipman, iar producția industrială lentă a „forțat Moscova să se bazeze pe armele sale mai vechi depozitate pentru a fi folosite ca piese de schimb.”.
Supraoptimismul rus a însemnat că a suferit pierderi grele de tancuri la începutul războiului, în special în atacul eșuat de la Kiev, unde un număr mare de tancuri și vehicule blindate care se deplasau într-un convoi lung au fost distruse pe drumurile din nordul capitalei. Multe alte care de luptă au fost capturate sau remorcate de tractoare, deoarece atacul a eșuat.
Trupele ruse anticipaseră că vor fi primite cu brațele deschise în Ucraina și, în unele cazuri, purtau îmbrăcăminte de paradă în convingerea că, după un blitzkrieg, tancurile vor fi folosite pentru a organiza o paradă pe străzile Kievului. În schimb, au fost luate în vizor de artileria și infanterie ucraineană cu arme antitanc.
Au existat puține semne de îmbunătățire a tacticii tancurilor, alte câteva zeci de tancuri fiind estimate că s-au pierdut în lupte de la sfârșitul lunii ianuarie, într-o încercare nereușită până acum de a ocupa orașul Vuhledar. Folosind drone de recunoaștere, Ucraina a reușit să elimine tancurile rusești cu artileria sa.
Însă, în timp ce pierderile pe câmpul de luptă sunt notabile, Rusia păstrează un număr mare de tancuri vechi în depozite, numărul acestora fiind estimat în prezent la 5.000, ceea ce înseamnă că Moscova poate continua să urmărească o strategie de uzură pentru ceva timp.
Totuși, Ucraina și-a văzut numărul de tancuri crescând la 953, de la 858, deoarece și-a compensat parțial propriile pierderi prin capturarea a aproximativ 500 de tancuri din Rusia, dintre care au „repus un număr echitabil în serviciu”, potrivit analistului IISS Henry. Boyd. De asemenea, a avut donații semnificative din Polonia, Republica Cehă și alte state, de blindate din epoca sovietică, dar forța sa, socotită în număr de tancuri este în prezent încă la jumătate față de cea a Rusiei.
Kievul speră să primească un nou „val de tancuri” vestice și vehicule de luptă în următoarele două luni, pe care intenționează să le folosească pentru a obține superioritatea în ofensivă pe câmpul de luptă. Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a avertizat însă miercuri că are până acum doar „o jumătate de batalion” de tancuri Leopard 2 de trimis în Ucraina, 14 tancuri Leopard mai noi de tip A6, și în plus trei tancuri din Portugalia.
De asemenea, Polonia s-a angajat să trimită un batalion de tancuri Leopard 2 la Kiev și în prezent antrenează trupele ucrainene să le folosească, dar Pistorius a spus că „multe” dintre carele de luptă poloneze nu sunt apte pentru luptă, necesitând un program amplu de reparații.
Ben Barry, un analist al războiului terestru, a spus că el crede că Ucraina va primi în cele din urmă aproximativ un sfert din cele 1.000 de tancuri și vehicule de luptă pe care le căutase. Acest lucru i-ar putea oferi un „avantaj tactic”, a spus Barry, dacă este însoțit de suficientă muniție și piese de schimb. Chiar și așa, a spus analistul și fostul comandant de tancuri, nu este clar „dacă Kievul are suficientă putere de luptă pentru a respinge rapid forțele ruse”.
Barry a concluzionat că, în consecință, „ne putem aștepta la încă un an sângeros” în care luptele ar fi imprevizibile – după o perioadă în care se estimează că cel puțin 200.000 de oameni au fost uciși sau răniți de ambele părți.