Grindeanu: Pe canalul Bâstroe au început lucrări de dragare. Ministerul de Externe şi cel al Mediului să vină cu o poziţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Transporturilor a afirmat că Ucraina face lucrări de dragare a canalului Bâstroe, susținând că Ministerul Mediului și cel de Externe trebuie să vină cu o poziție. Construcţia canalului este un motiv mai vechi de dispută între România și Ucraina, dat fiind faptul că ar urma să aibă impact asupra mediului şi Deltei Dunării. 

Grindeanu a avertizat că Ucraina a început lucrările de dragare pe canalul Bâstroe FOTO GOV
Grindeanu a avertizat că Ucraina a început lucrările de dragare pe canalul Bâstroe FOTO GOV

Pe Bâstroe sunt informat că au început lucrări, tocmai de aceea am provocat această întâlnire, tocmai de aceea am încercat să venim cu date, deşi nu e responsabilitatea Ministerului Transporturilor”, a declarat şeful de la Transporturi într-o conferință de presă, potrivit Agerpres. 

Totodată, ministrul a arătat că „Ucraina se află într-o situaţie dificilă” și „toţi încercăm să ajutăm, toţi încercăm să găsim soluţii prin care să ajutăm Ucraina - şi aici sunt judeţe care se află la graniţa fie cu Republica Moldova, fie cu Ucraina - unde se caută soluţii în a ajuta şi asta trebuie să facem. Aici e fără semne de întrebare”.

Ministrul a subliniat însă că „totodată, este nevoie să respectăm şi tratatele internaţionale, de aceea aş aştepta, aş avea un pic de răbdare să vedem ce ne spun şi Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Mediului legat de aceste lucruri".

România a fost de acord cu tranzitarea pe Chilia şi pe Bâstroe la adâncimi mai mici a şlepurilor şi a navelor care, pe adâncimi mai mici, pot să facă acest lucru. Mai mult de atât, cred că Ministerul de Externe este cel care va gestiona şi acesta a fost rostul acestei întâlniri, pentru că există semnale că în acest moment sunt lucrări de dragare pe Bâstroe, iar Ministerul de Externe, Ministerul Mediului - ăsta a fost rostul acestei întâlniri - trebuie să vină cu o poziţie şi să informeze cu date", a mai arătat Sorin Grindeanu.

România, de acord ca navele cu cereale din Ucraina să treacă prin Canalul Bâstroe

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat anul trecut că România şi-a dat acordul pentru tranzitul navelor cu cereale din Ucraina pe braţul Chilia şi prin Canalul Bâstroe. În contextul în care construcţia canalului de către partea ucraineană este un motiv mai vechi de dispută între România şi Ucraina, şeful diplomaţiei române a declarat că decizia a fost luată fiind vorba despre „o situaţie excepţională”, pentru sprijinirea Ucrainei.

Şeful diplomaţiei Române a mai explicat că decizia României a fost luată ţinând cont de situaţia deosebit de dificilă a Ucrainei privind tranzitul cerealele. 

Construcţia canalului Bâstroe, un motiv vechi de dispută între România şi Ucraina

Bâstroe este un canal navigabil de adâncime aşezat de-a lungul gurilor (canalelor) Bâstri, Stambulul Vechi şi Chilia din Delta Dunării. Canalul este situat pe teritoriul regiunii Odessa şi trece prin teritoriul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.

Construcţia acestui canal, care face legătura între Dunăre şi Marea Neagră, a început în anul 2004. România a cerut Ucrainei să oprească acest proiect, având în vedere că noua legătură de 10 kilometri dintre Dunăre şi mare trece prin mijlocul Deltei Dunării şi încalcă o serie de convenţii internaţionale din domeniul protecţiei mediului. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite