Video LIVE TEXT | Război în Ucraina. Moscova ordonă retragerea trupelor sale din orașul Herson: Un lider separatist pro-rus, declarat mort
0Ministerul rus al Apărării susține că a ordonat trupelor sale să se retragă din orașul Herson și să se regrupeze pe malul stâng al râului Nipru. Vestea vine la scurt timp după ce șeful adjunct al administrației instalate de ruși în Herson, Kirill Stremousov, a fost declarat mort într-un accident rutier.

UPDATE 22.10 Kievul a anunțat bilanțul pierderilor suferite de ruși: Toate tancurile active ar fi fost distruse
Statul major al armatei ucrainene a susținut, miercuri, că proximativ 780 de soldați ruși au fost uciși în ultima zi de conflict, bilanțul total fiind estimat la peste 77.000. De asemenea, toate cele 2.800 de tancuri în serviciu activ ar fi fost distruse.
De asemenea rușii au pierdut până acum 2.801 (+15) de tancuri și 5.666 (+12) de vechicule blindate.
Alte pierderi anunțate de statul major al forțelor armate ucrainene sunt: 1.802 (+11) de echipamente de artilerie, 393 (+2) de lansatoare de rachete, 192 de sisteme de apărare antiaeriană, 278 de avioane, 260 de elicoptere, 399 de rachete de croazieră, 16 nave de război și ambarcațiuni, 4.227 de unități auto și cisterne, precum și 159 de echipamente speciale. Detalii aici...
UPDATE 21.20 Stoltenberg: Ucraina beneficiază de un sprijin puternic din partea SUA indiferent ce partid va câștiga alegerile
Ucraina beneficiază de „sprijinul puternic” al SUA indiferent ce partid va câştiga alegerile de la mijloc de mandat din această ţară, unde estimările îi dau învingători pe republicani în faţa democraţilor, cel puţin în scrutinul pentru Camera Reprezentanţilor, a afirmat miercuri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, potrivit AFP, citat de Agerpres.
„Este absolut clar că există un sprijin bipartizan puternic în SUA pentru a continua ajutorul pentru Ucraina, iar asta nu s-a schimbat”, a declarat Stoltenberg presei la finalul unei întrevederi cu premierul britanic Rishi Sunak la Londra.
Şeful republicanilor din Camera Reprezentanţilor, Kevin McCarthy, a stârnit îngrijorări printre aliaţii SUA atunci când a atras atenţia că partidul său nu va semna un „cec în alb” pentru Ucraina dacă va câştiga alegerile. Detalii aici...
UPDATE 19.39 Stoltenberg: Putin a făcut „mai multe greșeli uriașe și strategice”
Liderul de la Kremlin a comis „mai multe greșeli uriașe și strategice” când a invadat Ucraina, a afirmat miercuri secretarul general al NATO Jens Stoltenberg.
„Una dintre greșeli a fost să-i subestimeze pe ucraineni - curajul lor, angajamentul lor de a lupta și de a-și proteja țara. Cealaltă greșeală pe care a făcut-o a fost să subestimeze aliații, partenerii NATO și capacitatea noastră de a sprijini Ucraina”, a declarat șeful NATO. Detalii aici
UPDATE 18.44 Rusia pune condiții pentru prelungirea acordului privind exporturile de cereale
Rusia a anunţat miercuri că încă nu vede progrese în facilitarea exporturilor sale de îngrăşăminte şi cereale prin Marea Neagră, parte a acordului cu Ucraina pe care Moscova îl percepe drept fundamental pentru prelungirea iniţiativei dincolo de săptămâna viitoare, relatează Reuters.
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, susține că SUA şi Uniunea Europeană obstrucţionează exporturile Rusiei şi, în atare condiții, rămâne neclar dacă Moscova îşi va prelungi participarea la iniţiativă, care expiră pe 19 noiembrie. Detalii aici
UPDATE 18.41 Ce i-a instruit Putin pe propagandiștii săi să spună despre retragerea din orașul Herson
Potrivit unor surse Meduza apropiate Kremlinului, administrația prezidențială rusă a pregătit mai multe indicații pentru aparatul său de propagandă. Kremlinul și-ar dori ca propagandiștii său să inducă „opiniei publice” ideea că orașul poate fi abandonat.
Unul dintre documentele cu aceste indicații precizează că direcția Herson este „cea mai dificilă pentru armata rusă în stadiul actual al operațiunii speciale”. Propagandiştilor li se oferă să explice această situaţie prin faptul că pentru Ucraina „este vital să demonstreze capacitatea de luptă a formaţiunilor sale teroriste pentru a cere un nou ajutor din partea Occidentului”. Detalii aici
UPDATE 18.37 Patrușev, discuție cu omologul său iranian despre Ucraina
Secretarul Consiliului suprem al Securităţii Naţionale, Ali Shamkhani, a afirmat, miercuri, în cadrul unei întrevederi la Teheran cu omologul său rus Nikolai Patrușev că Iranul este gata să acționeze pentru ca războiul din Ucraina să se sfârșească.
„Iranul susţine orice iniţiativă ce ar conduce la o încetare a focului şi la o pace între Rusia şi Ucraina pe baza dialogului, şi este pregătit să joace un rol pentru a se pune capăt războiului”, a afirmat Shamkhani, citat de agenţia oficială IRNA.
Afirmația sa vine în contextul în care Kievul și aliații săi occidentali acuză Moscova că folosește drone iraniene în războiul din Ucraina.
Conform serviciului de presă al Consiliului de Securitate rus, citat de AFP şi Reuters, Patruşev şi Shamkhani „au examinat în detaliu cooperarea bilaterală în domeniul menţinerii ordinii, inclusiv al securităţii publice şi luptei contra terorismului şi extremismului”. Detalii aici
UPDATE 17.55 Moscova ordonă retragerea trupelor sale din orașul Herson
Ministerul Apărării de la Moscova susține că a ordonat miercuri retragerea soldaților ruși din orașul Herson și din alte localități ocupate în regiunea cu același nume situate pe malul drept al râului Nipru.
Într-o declaraţie televizată, generalul Serghei Surovikin, comandantul așa-zisei operaţiuni militare ruse în Ucrainei, a declarat că oraşul Herson nu mai poate fi aprovizionat. Prin urmare, el a propus ca trupele ruse să ia poziţii defensive pe malul stâng al Niprului.
„Începeţi retragerea soldaţilor!”, a transmis ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, în urma raportului generalului Surovikin, care a adăugat că nu este „deloc” o decizie uşor de luat.
Potrivit unor conturi de Twitter care urmăresc evoluția situației din Herson, circa 40.000 de soldați ruși ar fi vizați de ordinul de retragere pe malul stâng al râului Nipru.
De asemenea, există informații că ocupanții ruși și-au dat jos steagurile ridicate în Herson încă din primele zile ale instalării lor în acest oraș din sudul Ucrainei. Detalii aici
UPDATE 17.15 Soarta unui batalion rusesc pe frontul din Ucraina: „Ofițerii le-au ordonat să-și lege grenade de corp”
Analistul militar și cercetătorul independent Chris Owen a făcut o analiză pe pagina sa de Twitter în care a relatat parcursul unui batalion rusesc, format din voluntari din Republica Bașkortostan, care pe lângă condițiile grele cu care s-au confruntat pe frontul din Ucraina, au avut parte de comandanți „iremediabili de incompetenți” care îi puneau „să-și lege grenade de trup și să se arunce sub un tanc ucrainean”. Detalii aici
UPDATE 17.07 Comisia Europeană propune un ajutor de 18 miliarde de euro pentru Ucraina
Comisia Europeană le-a propus miercuri Celor 27 să ofere Ucrainei un ajutor de 18 miliarde de euro în 2023, sub forma unor împrumuturi ale căror dobânzi ar urma să fie suportate de statele membre, relatează AFP, potrivit Agerpres.
„Acest ajutor financiar stabil, regulat şi previzibil, în medie de 1,5 miliarde de euro pe lună, va permite acoperirea unei părţi importante a nevoilor de finanţare pe termen scurt ale Ucrainei pentru 2023, pe care autorităţile ucrainene şi Fondul Monetar Internaţional le estimează la 3-4 miliarde de euro pe lună”, a precizat executivul european într-un comunicat.
Împrumuturile sunt prevăzute pe o perioadă de cel mult 35 de ani. Ucraina ar urma să ramburseze banii începând cu 2033. Fondurile puse la dispoziţia Ucrainei ar fi împrumutate de Comisia Europeană de pe pieţe.
Transferul fondurilor este condiţionat de reforme în sistemul judiciar, în special în privinţa luptei anticorupţie, şi de respectarea statului de drept. Comisia Europeană se angajează „să verifice dacă aceste reforme au fost efectiv realizate în momentul procedurii de transfer”.
Ajutorul propus ar permite garantarea faptului că „statul ucrainean continuă să funcţioneze, că cetăţenii pot beneficia de servici publice esenţiale şi că infrastructura distrusă de Rusia poate fi reconstruită”, a declarat preşedinta CE, Ursula von der Leyen.
UPDATE 17.04 Papa Francisc condamnă folosirea mercenarilor în Ucraina
Papa Francisc a condamnat miercuri folosirea mercenarilor în războiul declanşat de Vladimir Putin împotriva Ucrainei, spunând că aceştia provoacă „atât de multă cruzime” asupra populaţiei ucrainene, relatează Reuters.
„Îmi reînnoiesc chemarea la rugăciune pentru Ucraina martiră, să ne rugăm Domnului pentru pace pentru aceşti oameni care sunt atât de tulburaţi şi care suferă atâta cruzime, atâta cruzime din partea mercenarilor care luptă în război”, a spus suveranul pontif la sfârşitul audienţei sale generale la Vatican. Detalii aici
UPDATE 16.41 Liderul prorus din Herson, care spunea că București este pământ rusesc, a murit
Kirill Stremousov, șeful adjunct al regiunii Herson din sudul Ucrainei, instalat de Rusia, a murit miercuri într-un accident de mașină, au informat agențiile de presă de stat ruse.
Stremousov era cel mai cunoscut lider al autorităților de ocupație rusești din Herson. În urmă cu o lună, Stremousov spunea că București este pământ rusesc. Acesta s-a remarcat și când îi îndemna pe locuitorii din regiunea pe care o administra să-și păstreze calmul în fața războiului, în timp ce el stătea la un hotel de cinci stele în Rusia. Detalii aici
UPDATE 16.15 Vilnius, gazda următorului summit NATO
Următorul summit al NATO va avea loc pe 11-12 iulie 2023 la Vilnius, capitala Lituaniei, a anunţat miercuri secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.
Reuniunea la vârf va avea loc într-un moment în care NATO se confruntă cu „cel mai complex şi imprevizibil mediu de securitate de după Războiul Rece”, a afirmat Stoltenberg.
Liderii celor 30 de state membre NATO urmează să convină asupra următoarelor etape de întărire a apărării, de revizuire a cheltuielilor militare şi de ajutor pentru Ucraina, a precizat secretarul general, potrivit DPA și Agerpres.
„Într-o eră a competiţiei strategice în creştere, legătura transatlantică între Europa şi America de Nord în cadrul NATO continuă să fie esenţială pentru securitatea celor un miliard de cetăţeni ai noştri”, a subliniat Jens Stoltenberg. Detalii aici
UPDATE 15.54 Israelul susține că nu are capacitățile de producție necesare pentru a furniza Ucrainei sisteme de apărare
Ministrul israelian al Apărării în exerciţiu, Benny Gantz, a declarat miercuri că țara sa nu dispune de capacităţile de producţie necesare pentru a furniza Ucrainei mult-doritele sisteme de apărare antiaeriană cum este Domul de Fier (Iron Dome), relatează TPS, potrivit Agerpres.
„Este clar că şi dacă am decide să ne schimbăm politica ar fi imposibil să ne golim rezervele de sisteme de apărare aeriană”, a spus Gantz în faţa presei. „Verificăm în fiecare zi ce se poate face şi cum ne putem extinde ajutorul, dar nu trebuie să uităm că NATO sprijină Ucraina”, a adăugat el.
Israelul şi-a limitat asistenţa pentru Ucraina la ajutor umanitar, în pofida eforturilor vocale ale preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a obţine diverse sisteme de apărare aeriană israeliene ca „Scutul de lumină” (Iron Beam), „Praştia lui David” (David's Sling) sau rachete Arrow.
Înţelegerile israeliano-ruse privind activitatea Forţei aeriene israeliene în Siria au fost afectate de sprijinul israelian pentru Ucraina. Oficiali din Ierusalim şi-au exprimat de asemenea preocuparea că sistemele israeliene trimise în Ucraina ar putea ajunge pe mâini iraniene.
UPDATE 15.50 Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a întreprins o vizită în regiunea ucraineană Lugansk
Peskov, un apropiat al lui Vladimir Putin, a participat la „un program de instruire pentru reprezentanţi ai presei şi birourile de presă din Republicile Populare Lugansk şi Doneţk”, a anunţat Kremlinul miercuri, potrivit agenţiei de presă ruse TASS.
Dmitri Peskov, cel mai vizibil purtător de cuvânt al lui Putin atât înainte, cât şi după declanşarea războiului în Ucraina, s-a întors deja din regiune, precizează TASS, potrivit Agerpres.
UPDATE 15.47 Armata rusă înaintează cu 3 centimetri pe zi, în Ucraina, susține un corespondent de război
În timpul unei emisiuni de propagandă la postul TV „Rossia-1”, prezentatoarea Olga Skabeieva, supranumită „Păpuşa lui Putin”, a vrut să afle cum se descurcă armata rusă în Ucraina, dar a rămas surprinsă neplăcut.
„Vorbind despre așezări, există zone pe care le vom putea ocupa în viitorul apropiat? Sau acum ne numărăm progresul doar în metri și kilometri, înaintând foarte încet?”, l-a întrebat Skabeeva pe corespondentul militar rus Dmitri Steșin.
„Îl citez pe prietenul meu lunetist, care luptă de multe luni lângă Mariinka, care este lângă Donețk. Înaintăm cu trei centimetri pe zi - aceasta este fraza lui. Fără comentarii”, i-a răspuns corespondentul de război. Detalii aici
UPDATE 15.27 Autorităţile din Republica Moldova au cerut detalii Rusiei despre racheta căzută la Naslavcea
Racheta căzută în satul Naslavcea din Republica Moldova era de producție rusească și a fost lansată, cel mai probabil, de pe o navă de război. Detaliile au fost făcute publice de autoritățile de la Chișinău, care menționează că au solicitat informații de la partea rusă, însă nu au primit răspuns.
Președintele Comisiei de securitate națională, apărare și ordine publică, Lilian Carp, a oferit detaliile jurnaliștilor, după o ședință în care au fost audiați reprezentanți ai Ministerului Apărării despre incidentul din nordul țării vecine.
,,În urma aterizării explozibilului pe acea insulă, care aparține Republicii Moldova, a fost un crater cu o rază de opt metri, cu o adâncime de aproximativ doi metri. Alte materiale explozibile nu au fost găsite”, a declarat oficialul.
Lilian Carp menționează însă că nu a fost stabilită, deocamdată, cauza prăbușirii rachetei. În acest moment sunt două versiuni luate în calcul de către angajații Ministerului Apărării de la Chișinău. Detalii aici
UPDATE 14.28 Bătălia pentru Herson: o competiție de întins capcane
Atât Rusia, cât și Ucraina folosesc confuzia, precum și artileria pe câmpul de luptă. Războiul Rusiei în Ucraina este purtat cu lovituri de artilerie, aeriene și atacuri ale infanteriei. Dar este, și o bătălie a inteligenței– purtată între generali care trimit semnale menite să încurce și să inducă în eroare inamicii – și o competiție continuă de a întinde capcane. Detalii aici
UPDATE 14.23 Nikolai Patrușev efectuează o vizită în Iran
Influentul secretar al Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev, s-a deplasat miercuri la Teheran pentru consultări în chestiuni de securitate cu oficiali iranieni.
„La Teheran, Patrușev va avea programate consultări de securitate ruso-iraniene cu participarea unor experți din Consiliul de Securitate și reprezentanți din ministerele și agențiile ambelor țări”, scrie agenția de presă TASS.
Vizita are loc în contextul în care Iranul este arătat cu degetul pentru faptul că sprijină agresiunea rusă din Ucraina furnizând drone „kamikaze” pentru Moscova. Detalii aici
UPDATE 13.33 Teatru pro-război. Spectatori ruși, ținuți „ostatici” de pseudo-soldați ucraineni VIDEO
Spectatorii unei reprezentații din sudul Moscovei au fost ținuți „ostatici" și „împușcați” de actori care îi interpretau pe soldații ucraineni într-o piesă de teatru care glorifică invazia Rusiei în țara vecină, a relatat marți presa locală.
Scenele de deschidere ale piesei intitulate „Oameni politicoși" au arătat actori îmbrăcați în uniforme militare ucrainene care capturau spectatori și îi împușcau cu ceea ce păreau a fi puști de asalt de recuzită. Detalii aici
UPDATE 12.08 Sean Penn i-a oferit un premiu Oscar lui Zelenski: „Rămâne în Ucraina până la finalul războiului”
Actorul american Sean Penn i-a oferit unul dintre premiile sale Oscar preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski ca „simbol al credinţei" în victoria Ucrainei în războiul cu Rusia, relatează miercuri dpa.
Statueta, unul dintre cele două trofee câştigate de Sean Penn în 2004 şi, respectiv, 2009 pentru cel mai bun actor în rol principal, va rămâne în Ucraina până la sfârşitul războiului. Detalii aici
UPDATE 11.08 Țările din Asia de Sud-Est, obligate la o echilibristică dificilă în relaţia cu Rusia și Occidentul
Ţările din Asia de Sud-Est sunt constrânse la o echilibristică dificilă în relaţia cu Rusia, un partener economic pe care ele vor să-l păstreze, în faţa presiunilor SUA pentru a izola Moscova, înaintea unei serii de summituri internaţionale, comentează miercuri AFP.
Invazia rusă asupra Ucrainei, declanşată în februarie, afectează în cele din urmă şi Asia de Sud-Est, care va trebui să iasă din tăcerea sa pentru a evoca acest subiect delicat şi consecinţele sale economice, în cadrul unei succesiuni de reuniuni diplomatice care vor avea loc în noiembrie. Detalii aici
UPDATE 10.27 Rusia ar fi plătit Iranului 140 de milioane de euro și arme occidentale capturate în schimbul dronelor ucigașe
O aeronavă militară rusă a transportat în secret 140 de milioane de euro în numerar și trei modele de muniție către un aeroport din Teheran în luna august, în schimbul a zeci de drone mortale pentru războiul său din Ucraina, a declarat o sursă pentru Sky News, vorbind sub protecția anonimatului pentru a împărtăși informații sensibile.
Armele - o rachetă antitanc britanică NLAW, o rachetă antitanc americană Javelin și o rachetă antiaeriană Stinger - au făcut parte dintr-un transport de echipamente militare britanice și americane destinate armatei ucrainene care „a căzut în mâinile Rusiei”, potrivit sursei. Detalii aici
UPDATE 09.12 Putin l-a decorat pe preotul ucis în Ucraina care le încuraja pe rusoaice să-și trimită fiii la război
Preşedintele rus Vladimir Putin i-a acordat marţi postum cea mai înaltă decoraţie a Rusiei unui preot ortodox, ucis recent în Ucraina, care le recomandase mamelor soldaţilor ruşi să aibă mai mulţi copii pentru a le alina durerea, relatează AFP.
Într-un comunicat, Kremlinul a indicat că Mihail Vasiliev a primit titlul de „Erou al Federaţiei Ruse” pentru „curajul şi eroismul său în îndeplinirea datoriei sale civice”. Detalii aici
UPDATE 08.02 O nouă Rusie se profilează: cum se degradează societatea promisă de Putin
Societatea rusă e în plină transformare, doar că nu în felul în care visează elitele din Rusia: în locul societății idealizate și al presupusei sale moralități, altruism și patriotism, se conturează o țară ale cărei standarde morale se estompează, scrie analistul Kesnia Kirillova, într-un articol publicat de Centrul pentru Analiza Politicilor Europene (CEPA).
Propagandiștii și oficialii ruși, începând cu liderul de la Kremlin, argumentează plini de entuziasm că războiul dus împotriva Ucrainei a „curățat” societatea rusă de trădători astfel încât ceilalți ruși au de acum oportunitatea unică să clădească o „nouă Rusia” și chiar mai mult, o „nouă lume post-colonială”.
UPDATE 05.50 Forțele ucrainene au înregistrat probabil câștiguri marginale la nord-vest de Svatove, regiunea Luhansk, pe 8 noiembrie. Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că aviația (elicopterele) armatei ruse a lovit o formațiune ucraineană în Novoselivske (14 km nord-vest de Svatove), indicând că trupele ucrainene au a avansat cel puțin până în acel punct. Surse ruse au susținut că trupele ucrainene au atacat Novoselivske pe 7 noiembrie, iar Ministerul Apărării din Rusia a confirmat aparent că forțele ucrainene au avansat în așezare între 7 și 8 noiembrie. Un blogger militar rus a mai susținut că trupele ucrainene au încercat să atace Kuzemivka, la 13 km nord-vest de Svatove.
Surse ruse au susținut că forțele ucrainene au intensificat operațiunile de contraofensivă în direcția Kreminna pe 8 noiembrie. Mai mulți bloggeri militari ruși au indicat că trupele ucrainene au reluat atacurile către Kreminna, regiunea Lugansk, după o scurtă pauză în operațiuni și că trupele ucrainene atacă Kreminna din zonele de concentrare din jurul Cervonopopivka, la aproximativ 5 km nord-vest de Kreminna. O sursă rusă a indicat că elemente ale Armatei a 20-a de Arme Întrunite rusă sunt responsabile pentru apărarea zonei Kreminna și că trupele ruse lansează contraatacuri în această zonă pentru a complica încercările de avansare ucraineană către Kreminna. Forțele ruse au efectuat, de asemenea, un atac limitat la sol la 10 km sud de Kreminna, pentru a recâștiga pozițiile pierdute în jurul Bilohorivkăi.

UPDATE 05.12 Forțele ruse au continuat pregătirile defensive în regiunea Herson pe 8 noiembrie. Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei a raportat că trupele ruse desfășoară apărare activă și încearcă să mențină pozițiile ocupate în toată regiunea Herson. Imaginile geolocalizate și imaginile postate pe Twitter pe 8 noiembrie arată structuri defensive din beton în Hola Prystan, la aproximativ 8 km sud de orașul Herson, pe malul de est al râului Nipro. Un blogger militar rus a reiterat că forțele ruse mențin poziții în regiunea Herson și a susținut că nu există indicii că trupele ruse intenționează să se retragă.
Surse ruse au susținut că trupele ucrainene au efectuat atacuri terestre limitate și fără succes în întreaga regiune Herson pe 8 noiembrie. Bloggeri militari ruși au susținut că forțele ucrainene au încercat să atace în apropiere de Pravdyne (25 km nord-vest de orașul Herson), în vestul Oblastului Herson, lângă granița dintre regiunea Herson și Mykolaiv. Sukhyi Stavok și Davydiv Brid și în nordul regiunii Herson spre Sukhanove (35 km nord de Beryslav). O sursă rusă a indicat că elemente ale Forțelor Aeropurtate Ruse (VDV) continuă operațiunile defensive în aceste zone.

UPDATE 04.50 Forțele ucrainene și-au continuat campania de interdicție împotriva zonelor de concentrare ale Rusiei din Oblastul Herson pe 7 și 8 noiembrie. Surse militare ucrainene au confirmat că loviturile ucrainene au distrus concentrările de echipamente rusești și rezerve semnificative de combustibil în Hola Prystan și în alte zone de concentrare ruse din raioanele Herson și Beryslav. Un blogger militar rus a susținut că trupele ucrainene au lansat un atac cu rachete asupra Oleshky, la 5 km sud de orașul Herson. Utilizatorii rețelelor de socializare au postat imagini cu apărarea aeriană a Rusiei activând peste Kalanchak (65 km sud-est de orașul Herson).
UPDATE 04.26 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive în jurul localității Bakhmut pe 8 noiembrie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești asupra localității Bakhmut și la sud de Bakhmut, lângă Ivanhrad (4 km sud), Klishchiivka (7 km sud-vest), Mayorsk (20 km sud) și Opytne. (4 km sud). Purtătorul de cuvânt al Grupului de Forțe de Est al Ucrainei, colonelul Serhiy Cherevaty, a declarat pe 8 noiembrie că linia Bakhmut-Avdiivka-Vuhledar este cea mai fierbinte zonă a frontului și că trupele Grupului Wagner cuprind majoritatea grupurilor de atac rusești în direcția Bakhmut. O sursă rusă a raportat că forțele ruse au făcut puțin sau deloc progrese pe linia frontului din regiunea Donețk, în special lângă Soledar, din cauza rezistenței ucrainene. Forțele ruse au continuat bombardarea de rutină de-a lungul liniei de contact în zona Bakhmut.

UPDATE 04.10 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive în zona orașului Avdiivka-Donețk pe 8 noiembrie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins asalturile rusești în Krasnohorivka (la periferia de nord-vest a orașului Donețk) și Marinka (la periferia de sud-vest a orașului Donețk). O sursă rusă a publicat în 8 noiembrie imagini video cu drapelul Batalionului „Sparta” al Republicii Populare Donețk (DNR) ridicat în vecinătatea aeroportului orașului Donețk și a susținut că forțele DNR au ocupat zona pe 7 noiembrie. În plus, bloggerii ruși au susținut că trupele ruse au atacat pozițiile ucrainene din Krasnohorivka și Marinka și au spart apărarea ucraineană în Vodyane (la periferia de nord-vest a orașului Donețk). Forțele ruse au efectuat bombardamente de rutină în zona orașului Avdiivka-Donețk.
Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive și în vestul regiunii Donețk. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești în zonele Pavlivka și Vodyane (ambele la aproximativ 50 km sud-vest de orașul Donețk). Ministerul Rusiei a susținut că forțele ucrainene au atacat fără succes de două ori către Novomykhailivka și Pavlivka, iar sursele ruse au amplificat rapoartele despre lupte în aceste zone, cu afirmații suplimentare că forțele ucrainene desfășoară unități suplimentare în zonă pentru a menține linia. O sursă rusă a susținut că pierderile rusești în zona Pavlivka sunt mult mai grave decât cifrele raportate de Ministerul Apărării din Rusia și a declarat că în curând nu vor mai rămâne tancuri rusești.
UPDATE 03.31 Forțele ruse au continuat loviturile de rutină aeriene, cu rachete și artilerie în regiunile Dnipropetrovsk, Zaporijia și Mykolaiv pe 8 noiembrie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au continuat să lovească Nikopol, Hulyaipole și alte așezări de-a lungul liniei de contact din regiunile Mykolaiv, Dnipropetrovsk și Zaporijia în ultima zi. Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei a raportat în special că un Su-35 rus a tras o rachetă Kh-31 (o muniție de înaltă precizie) asupra unui sistem de apărare aeriană ucraineană din raionul Bashtansky din regiunea Mykolaiv pe 8 noiembrie, dar a ratat. Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei a mai raportat că forțele ucrainene au distrus în siguranță rămășițele unei mine de ancoră rusești care a explodat pe coasta Odesei din cauza unei furtuni. Prezența unei mine de ancoră rusești în largul coastei Odesei indică faptul că forțele ruse continuă eforturile de limitare a mișcărilor ucrainene de-a lungul Axei de Sud și în Marea Neagră. Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că forțele ruse au distrus un depozit de rachete și muniții de artilerie ucraineană în apropiere de Kushhove, regiunea Zaporizhzhia (nord-vest de Orikhiv). O sursă rusă a mai susținut că sistemele rusești de apărare aeriană din Sevastopol au doborât o dronă ucraineană deasupra Mării Negre pe 8 noiembrie.
UPDATE 03.07 Autoritățile ucrainene au încercat să contracareze eforturile continue ale autorităților ruse de a consolida controlul asupra centralei nucleare Zaporijia (ZNPP) pe 7 noiembrie. Compania nucleară ucraineană Energoatom a raportat pe 7 noiembrie că va crește bonusul salarial de la 20% la 50% pentru angajații ucraineni ai ZNPP care rămân loiali Ucrainei. Un blogger militar rus a numit mișcarea Energoatom de a crește salariile „mită” și un „act de sabotaj împotriva restabilirii vieții pașnice.” Între timp, administrația militară a regiunii Zaporijia a raportat la 8 noiembrie că autoritățile ruse de ocupație au continuat să colecteze date personale, să verifice telefoanele inteligente private, să intre în reședințe private și să rețină ilegal ucrainenii în Enerhodar. Probabil că Rusia va continua extinderea controlului asupra ZNPP (vitală din punct de vedere economic) și a împrejurimilor sale.
UPDATE 02.40 Povara financiară disproporționată a eforturilor rusești de mobilizare continuă să cadă în primul rând asupra bugetelor guvernelor regionale ruse, mai degrabă decât asupra bugetului federal, provocând reacții publice. O sursă rusă arată că subiecții federali ruși au cheltuit 12,8 miliarde de ruble (aproximativ 210 milioane USD) pentru a plăti personalul mobilizat, dar că majoritatea subiecților federali nu au alocat suficienți bani pentru a distribui plățile promise pentru bonusul unic de înrolare. Lipsa plăților a stârnit proteste în Republica Ciuvașă și Oblastul Chelyabinsk, după cum a raportat anterior ISW. Reacțiile publice și protestele locale i-au determinat pe oficialii ruși din regiunea Perm, Republica Chuvașia, Oblastul Omsk și Sevastopolul ocupat de ruși să anunțe că vor distribui plăți. Șefii regionali au dat vina pe evidențele incomplete ale personalului mobilizat și au dat de înțeles că au intenționat întotdeauna să furnizeze plăți, ceea ce probabil va apăsa puternic asupra bugetelor locale.
UPDATE 01.55 Problemele financiare și birocratice continuă să împiedice eforturile Rusiei de a reaproviziona unitățile de elită care apărau zonele critice ale primei linie, amenințând astfel integritatea apărării rusești în părțile ocupate ale Ucrainei. O sursă rusă a susținut că un voluntar din Sankt Petersburg al Diviziei 76 de Desant Aerian de Gardă, o fostă unitate de elită, a fost înregistrat ca soldat mobilizat și nu ca voluntar, dându-i astfel dreptul doar la o plată de 50.000 de ruble în loc de cele 100.000 de ruble. plata pentru voluntari. Sursa a mai susținut că alți nouă voluntari ai diviziei au fost etichetați greșit în mod similar. Divizia 76 Aeropurtată apără în prezent linia frontului în regiunea Herson, unde forțele ruse au nevoie disperată de mai multe trupe care sunt dispuse să lupte sau să ofere acoperire în timpul unei retrageri controlate.
UPDATE 01.17 Autoritățile de ocupație ruse din regiunea Herson ar putea încerca să-i forțeze pe locuitorii din regiune să părăsească zona prin întreruperea comunicațiilor pe malul de vest al râului Nipro, după încheierea evacuărilor publice în masă către malul de est. Un corespondent militar rus din orașul Herson a susținut pe 8 noiembrie că nu există internet în orașul Herson și că liniile telefonice funcționează doar intermitent. Autoritățile de ocupație ruse ar putea intenționa o întrerupere prelungită a comunicațiilor pentru a constrânge și mai mult rezidenții să părăsească orașul Herson și pentru a-i împiedica să informeze forțele ucrainene despre situația militară dacă aleg să rămână. Un consilier al șefului administrației militare ucrainene din regiunea Herson, Serhiy Khlan, a declarat că autoritățile de ocupație din orașul Herson, Kakhovka și Nova Kakhovka colectează informațiile personale ale rezidenților care nu au evacuat, inclusiv adresele și motivele pentru care nu au fost evacuate. Autoritățile de ocupație vor folosi probabil aceste date pentru a-i constrânge în continuare la a admite cooperarea cu administrația de ocupație, atâta timp cât forțele ruse continuă să dețină acele zone. Adjunctul șefului rus al administrației de ocupație din regiunea Herson, Kirill Stremousov, a susținut că locuitorii se pot evacua în continuare „în privat” și că evacuarea nu este obligatorie, contrazicându-l pe șeful administrației de ocupație din Herson, Vladimir Saldo, care a declarat la 1 noiembrie că evacuarea locuitorilor pe o rază de 15 km de râul Nipro era obligatorie.

UPDATE 00.36 Autoritățile ruse continuă să aducă cetățeni ruși pentru a servi în administrațiile de ocupație, înlocuind posibili colaboratori ucraineni ineficienți și personal din Republicile Populare Donețk și Lugansk (DNR și LNR) din părțile ocupate ale Ucrainei. Șeful DNR Denis Pușilin a anunțat pe 5 noiembrie că prim-vicepreședintele Yakutiei și fost primar al Irkutskului, Dmitri Berdnikov, a devenit adjunct al șefului ocupației în Mariupol. Pușilin a declarat că Mariupolul „are nevoie de acțiuni mai intense” pentru a oferi orașului cele necesare, ceea ce sugerează că autoritățile ruse ar putea crede că, colaboratorii ucraineni existenți nu sunt suficient de demni de încredere sau de eficienți pentru a îndeplini obiectivele Kremlinului în părțile ocupate ale Ucrainei. Consilierul primarului ucrainean din Mariupol, Petro Andryushchenko, a susținut că Berdnikov îl va înlocui efectiv pe șeful ocupației Mariupol, Kostyantyn Ivashchenko — un colaborator ucrainean numit direct de DNR — ca parte a tensiunilor în curs între Pușilin și guvernul rus. Kremlinul își afirmă probabil un control din ce în ce mai direct asupra teritoriului ucrainean ocupat, înlăturând colaboratorii locali sau oficialii numiți de DNR și LNR.
ȘTIRE INIȚIALĂ Procuratura Generală ucraineană a raportat pe 8 noiembrie că documentele rusești lăsate în urmă la Izyum, regiunea Harkov, arată că autoritățile ruse din Ucraina ocupată intenționează să trimită studenți ucraineni de înaltă performanță într-o tabără de învățământ în Crimeea și instituții superioare din regiunea Belgorod sub pretextul de „îngrijire și recreere.” ISW a evaluat anterior că deportarea copiilor ucraineni echivalează probabil cu o campanie de curățare etnică deliberată, constituind o încălcare aparentă a Convenției privind prevenirea și pedepsirea crimei de genocid. Autoritățile de ocupație ruse ar putea încerca, de asemenea, să provoace un „exod al creierelor” în Ucraina prin deportarea studenților ucraineni promițători în instituții conduse de ruși, mai departe de linia frontului.