Moscova ordonă retragerea trupelor sale din orașul Herson: Kievul suspectează o capcană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Apărării de la Moscova susține că a ordonat miercuri retragerea soldaților ruși din orașul Herson și din alte localități ocupate în regiunea cu același nume situate pe malul drept al râului Nipru.

Soldați ruși în Herson FOTO EPA-EFE
Soldați ruși în Herson FOTO EPA-EFE

Într-o declaraţie televizată, generalul Serghei Surovikin, comandantul așa-zisei operaţiuni militare ruse în Ucrainei, a declarat că oraşul Herson nu mai poate fi aprovizionat. Prin urmare, el a propus ca trupele ruse să ia poziţii defensive pe malul stâng al Niprului.

„Începeţi retragerea soldaţilor!”, a transmis ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, în urma raportului generalului Surovikin, care a adăugat că nu este „deloc” o decizie uşor de luat.

Potrivit unor conturi de Twitter care urmăresc evoluția situației din Herson, circa 40.000 de soldați ruși ar fi vizați de ordinul de retragere pe malul stâng al râului Nipru.

De asemenea, există informații că ocupanții ruși și-au dat jos steagurile ridicate în Herson încă din primele zile ale instalării lor în acest oraș din sudul Ucrainei.

Herson, considerat un oraș strategic, a fost ocupat de armata rusă la începutul lunii martie. Este singura reședință de regiune ocupată de Rusia în Ucraina de la începutul războiului, pe 24 februarie.

Anunțul retragerii din Herson survine în contextul pregătirii unei contraofensive ucrainene în vederea eliberării orașului.

Anterior, Direcția Principală de Informații (GUR) din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării a declarat că nu crede în zvonurile cu privire la retragerea soldaților ruși pe malul stâng al râului Nipru și suspectează că ar putea fi vorba de o capcană.

La scurt timp după anunțul lui Șoigu, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat un decret cu privire la înființarea administrației militare Herson.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite