Rusia ar fi plătit Iranului 140 de milioane de euro și arme occidentale capturate în schimbul dronelor ucigașe

0
Publicat:

O aeronavă militară rusă a transportat în secret 140 de milioane de euro în numerar și trei modele de muniție către un aeroport din Teheran în luna august, în schimbul a zeci de drone mortale pentru războiul său din Ucraina, a declarat o sursă pentru Sky News, vorbind sub protecția anonimatului pentru a împărtăși informații sensibile.

Dronă iraniană deasupra Kievului FOTO Profimedia
Dronă iraniană deasupra Kievului FOTO Profimedia

Armele - o rachetă antitanc britanică NLAW, o rachetă antitanc americană Javelin și o rachetă antiaeriană Stinger - au făcut parte dintr-un transport de echipamente militare britanice și americane destinate armatei ucrainene care „a căzut în mâinile Rusiei”, potrivit sursei.

Sursa a spus că acestea ar putea oferi Corpului Gărzilor Revoluționare Islamice din Iran (IRGC) capacitatea de a studia tehnologia occidentală și, eventual, de a o copia.

„Probabil că vor fi supuse unei inginerii inverse și vor fi folosite în războaie viitoare”, a declarat sursa.

La rândul său, Iranul a furnizat Rusiei peste 160 de vehicule aeriene fără pilot (UAV), inclusiv 100 de drone Shahed-136, a afirmat sursa. Acestea au fost supranumite „drone sinucigașe”, deoarece explodează la impact.

Sursa a afirmat că, în ultimele zile, între Teheran și Moscova a fost convenită o altă afacere cu drone în valoare de 200 de milioane de euro.

„Asta înseamnă că va exista o altă mare livrare de drone din Iran în curând”, a declarat sursa.

Pe 5 noiembrie, ministrul iranian de externe Hossein Amir-Abdollahian a recunoscut pentru prima dată că țara sa a furnizat Rusiei drone, dar a susținut că s-a întâmplat înainte de război.

Două zile mai târziu, Robert Malley, trimisul special al SUA pentru Iran, a respins afirmațiile oficialului iranian, spunând că Iranul a furnizat Rusiei zeci de drone în această vară.

Guvernele iranian și rus au fost contactate pentru un răspuns la aceste acuzații.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite