NATO „betonează” apărarea antiaeriană a României
0Radare moderne americane și spaniole se vor alătura sistemelor antiaeriene ale Forțelor Aeriene Române, dar și celor Aliate transferate deja în România pentru a apăra spațiul aerian al NATO.
Aliații s-au decis să „betoneze” apărarea antiaeriană a României și, după ce au adus mai multe avioane de luptă să ajute escadrila de F-16 Fighting Falcon a Forțelor Aeriene Române (ROAF) la misiunile de poliție aeriană, au decis să transfere la granița cu Ucraina două sisteme radar moderne. În misiunea de a monitoriza mișcările fostei Armate Roșii, acestea se vor alătura unor echipamente similare ale ROAF, dar și celor aflate în dotarea unor țări NATO și transferate deja în România.
În primul rând, așa cum a anunțat Ambasada României în Statele Unite, într-o postare pe Facebook, United States Marine Corps va instala în România un radar TPS-80, lângă granița cu Ucraina. Sistemul va asigura „detectarea, urmărirea și identificarea țintelor aeriene care evoluează în estul Ucrainei și în bazinul central-vestic al Mării Negre, îmbunătățind apărarea integrată prin creșterea razei de detecție a țintelor aeriene care evoluează la altitudini joase, medii și mari”, arată diplomații români.
Sistemul american multirol
Este vorba de un radar de ultimă generație produs de Northrop Grumman, care a intrat în serviciul pușcașilor marini americani relativ recent, după anul 2016. Sistemul este unul multirol, tridimensional, cu rază scurtă și medie de acțiune, conceput pentru a detecta sisteme aeriene fără pilot, rachete de croazieră, aeronave, rachete, dar și sisteme de artilerie sau mortiere. Radarul este unul extrem de mobil putând fi transportat cu un singur avion C-130 Hercules și poate fi gata de misiuni în numai 45 de minute de la sosirea într-o anumită locație. Pe lângă misiunea de detectare a aeronavelor, radarul TPS-80 realizează și identificarea automată a aeronavelor inamice (Identification Friend sau Foe).
În același timp, Aliații au decis să aducă în zona Dobrogei încă un sistem radar. Concret, armata spaniolă va aduce în România un radar TPS-43, care va face parte din sistemul integrat de apărare antiaeriană şi antirachetă al NATO, informează sursa citată. AN/TPS-43 este tot un radar 3D mobil care are ca misiuni principale avertizarea timpurie și controlul tactic și poate opera în tandem cu o baterie de rachete sol-aer, de exemplu.
Francezii au adus MAMBA
În misiunea de a apăra cerul României și deci al Alianței, aceste radare se vor alătura sistemului antiaerian sol-aer de rază medie MAMBA al forţelor franceze, dislocat în Centrul Naţional de Instruire pentru Apărare Antiaeriană din Capul Midia de ceva vreme. Sistemul antiaerian, care este operat de o sută de militari ai „Armée de l'Air”, asigură în zonă o bulă de securitate pe o rază de cel puţin 100 de kilometri.
Sistemul ASTER 30 SAMP/T MAMBA este conceput pentru a satisface nevoile de apărare aeriană pe rază medie şi lungă de acţiune în misiuni de protecţia forţei de luptă sau protecţia zonelor de mare valoare. El poate funcţiona în modul de sine stătător sau poate fi integrat într-o reţea coordonată, aşa cum s-a decis şi pentru sistemul de la Capul Midia. MAMBA se bazează pe interceptorul Aster 30, care este o rachetă în două trepte. Viteza maximă a rachetelor Aster 30 este de 4,5 Mach (de 4,5 ori viteza sunetului), iar altitudinea de zbor depăşeşte 20.000 de metri. Aster 30 are capacitatea de a intercepta ţinte aflate la altitudini cuprinse între 50 de metri şi 20 de kilometri.
Aportul Forțelor Aeriene Române
Toate aceste echipamente Aliate vin să ajute sistemele antiaeriene ale ROAF. Vorbim în primul rând de sistemele antiaeriane cu bătaie lungă de ultimă generație Patriot. România a achiziţionat cea mai recentă versiune de sisteme Patriot aflate în serviciu şi testate în luptă, capabilă să angajeze toate tipurile de ameninţări aeriene actuale. Concret, este vorba de configuraţia 3+, iar pachetul achiziţionat de România include 58 de rachete PAC-2 GEM-T şi 168 de rachete PAC-3 MSE.
Sistemele sol-aer cu rază mare de acţiune Patriot 3+ pot neutraliza în orice condiţii meteo ţinte aflate la mare altitudine (aproximativ 24.000 metri). De precizat că cele şapte sisteme achiziţionate de România cu circa 4 miliarde de dolari, bani achitaţi deja într-o bună parte, pot lansa rachete interceptoare în 9 secunde de la semnalarea ţintei, iar aceasta este lovită cu o viteză de cinci ori mai mare decât cea a sunetului.
Apoi, ROAF mai are în serviciu și sisteme de radar moderne 3D cum ar fi TPS-79, care sunt produse de Lockheed Martin. Echipamentul poate funcţiona în toate condiţiile de climă şi teren și este conceput pentru a-şi îndeplini misiunile independent sau inclus într-un sistem integrat de supraveghere aeriană. Foarte important, TPS-79 funcționează perfect și pe fondul unor puternice măsuri şi contramăsuri electromagnetice precum bruiaj activ şi pasiv, bruiaj de imitaţie etc.
În fine, ROAF mai are în dotare și un alt radar modern tridimensional de mare distanţă, AN/FPS-117. Echipamente similare se regăsesc în înzestrarea forţelor aeriene din SUA, Marea Britanie, Germania, Italia, Belgia, Turcia, Islanda etc.