Autorităţile din Republica Moldova au cerut detalii Rusiei despre racheta căzută la Naslavcea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Racheta căzută în satul Naslavcea din Republica Moldova era de producție rusească și a fost lansată, cel mai probabil, de pe o navă de război. Detaliile au fost făcute publice de autoritățile de la Chișinău, care menționează că au solicitat informații de la partea rusă, însă nu au primit răspuns.

Racheta căzută în nordul Republicii Moldova era de producție rusească FOTO mai.gov.md
Racheta căzută în nordul Republicii Moldova era de producție rusească FOTO mai.gov.md

Președintele Comisiei de securitate națională, apărare și ordine publică, Lilian Carp, a oferit detaliile jurnaliștilor, după o ședință în care au fost audiați reprezentanți ai Ministerului Apărării despre incidentul din nordul țării vecine.

,,În urma aterizării explozibilului pe acea insulă, care aparține Republicii Moldova, a fost un crater cu o rază de opt metri, cu o adâncime de aproximativ doi metri. Alte materiale explozibile nu au fost găsite”, a declarat oficialul.

Lilian Carp menționează însă că nu a fost stabilită, deocamdată, cauza prăbușirii rachetei. În acest moment sunt două versiuni luate în calcul de către angajații Ministerului Apărării de la Chișinău.

,,Prima că a fost dată jos de sistemul antiaerian ucrainean, dar este mai puțin probabil ca să poți demonstra acest lucru, pentru că a avut loc pe teritoriul Ucrainei. Dar se ia în calcul că aceasta rachetă ar fi putut cade, fără ca să își atingă ținta propusă. Acestea sunt variantele Ministerului Apărării”, a mai spus Carp. 

De asemenea, informațiile acumulate de către angajații Ministerului Apărării al Republicii Moldova arată că racheta era de de tip Kalibr și lansată, cel mai probabil, de pe o navă de război. Însă Lilian Carp a menționat că acest caz este investigat în prezent de către angajații Procuraturii Generale.

,,Alte detalii decât faptul că este o rachetă de tip Kalibr nu există și urmează să aflăm în urma investigațiilor făcute de Procuratură, dar și a informațiilor obținute de partea ucraineană, care poate să spună, dacă a zburat sau nu, pentru că noi nu avem capacitatea să putem urmări de unde au fost lansate”, a mai menționat acesta.

Un diplomat rus, persona non grata în urma incidentului 

În dimineaţa zilei de 31 octombrie, Federaţia Rusă a lansat zeci de rachete asupra Ucrainei. Una dintre rachetele lansate de armata rusă şi doborâte de sistemul antiaerian ucrainean a căzut pe teritoriul localităţii Naslavcea, din raionul Ocnița.

În aceeaşi zi, preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că incidentul de la Naslavcea reaminteşte importanţa luptei împotriva Federaţiei Ruse.

Ca răspuns la incident, autorităţile moldovene au declarat persona non grata un diplomat al Ambasadei Rusiei la Chişinău.

„În conformitate cu prevederile Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice (1961), Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene informează că a decis declararea drept persoană non grata pe teritoriul țării noastre a unui reprezentant al Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, acesta fiind obligat să părăsească teritoriul Republicii Moldova”, au anunțat reprezentanții MAEIE de la Chișinău.

Reprezentanții Kremlinului au calificat acest gest ca fiind un ”act prietenos”, care „demontează colaborarea moldo-rusă”.

Localitatea în care a căzut racheta, vizitată de Maia Sandu 

Între timp, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a vizitat localitatea unde a căzut racheta. 

Potrivit șefei statului, 21 de gospodării au avut de suferit în urma incidentului, iar suma pagubelor se ridică la aproape 68.000 de lei moldoveneşti. Autorităţile publice locale au asigurat-o pe Maia Sandu că, în scurt timp vor acoperi cheltuielile necesare pentru reparaţia locuinţelor.

„Noi ne dorim ca toţi oamenii să se simtă în siguranţă în propriile case, pe străzi, în ţările lor. Cu toţii merităm să trăim în pace”, a precizat Maia Sandu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite