Patrușev, discuție cu omologul său iranian despre Ucraina și împiedicarea „ingerinței serviciilor speciale occidentale”

0
Publicat:

Secretarul Consiliului suprem al Securităţii Naţionale, Ali Shamkhani, a afirmat, miercuri, în cadrul unei întrevederi la Teheran cu omologul său rus Nikolai Patrușev că Iranul este gata să acționeze pentru ca războiul din Ucraina să se sfârșească, relatează AFP, conform Agerpres.

Nikolai Patrușev.
Patrușev a efectuat, miercuri, o vizită la Teheran. Foto: Arhivă

Iranul susţine orice iniţiativă ce ar conduce la o încetare a focului şi la o pace între Rusia şi Ucraina pe baza dialogului, şi este pregătit să joace un rol pentru a se pune capăt războiului”, a afirmat Shamkhani, citat de agenţia oficială IRNA. 

Afirmația sa vine în contextul în care Kievul și aliații săi occidentali acuză Moscova că folosește drone iraniene în războiul din Ucraina. 

Iranul a mărturisit în urmă cu o săptămână că a livrat drone Rusiei înainte de invadarea Ucrainei la sfârșitul lunii februarie, și s-a declarat dispus să cerceteze orice dovadă despre o utilizare a dronelor de fabricației iraniană în război. 

Conform serviciului de presă al Consiliului de Securitate rus, citat de AFP şi Reuters, Patruşev şi Shamkhani „au examinat în detaliu cooperarea bilaterală în domeniul menţinerii ordinii, inclusiv al securităţii publice şi luptei contra terorismului şi extremismulu”'. 

În plus, ei au discutat măsuri vizând să contracareze ingerinţa serviciilor speciale occidentale în afacerile interne ale celor două ţări”, se arată în comunicatul rus, precizând şi că „a avut loc un schimb de vederi cu privire la o întreagă serie de probleme internaţionale, mai ales situaţia din Ucraina şi din Orientul Mijlociu”. 

În timpul întrevederii, „a fost subliniată importanţa întăririi unui schimb de experienţă privind dezvoltarea potenţialului economic al Rusiei şi Iranului şi crearea unor relaţii comerciale externe în contextul presiunilor exercitate de sancţiuni”, conform aceluiași comunicat. 

Cu privire la vizita efectuată de Nikolai Patrușev la Teheran, consilierul președinției ucrainene Mihailo Podoliak a scris pe Twitter: „Kremlinul este epuizat. Resursele Rusiei sunt aproape de limită (...) Dl Patruşev caută la Teheran un mijloc de a continua războiul, de a obţine rachete/drone, de a remedia lipsa de rachete. Acum este momentul ideal pentru a dubla ajutorul pentru Ucraina”.  

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite