LIVE TEXT | Război în Ucraina. Ucrainenii nu vor concesii teritoriale: Atac cu drone la Ismail
0Majoritatea absolută a ucrainenilor - 84 la sută - se opune cedării de teritorii Rusiei într-un sondaj efectuat în contextul Zilei Independenței Ucrainei, sărbătorită la 24 august. Un nou atac cu drone, al patrulea de la retragerea Rusiei din acordul cerealelor, la 17 iulie, a avut loc în noaptea de marți spre miercuri asupra unui port ucrainean de la Dunăre. Moscova a fost în alertă de asemenea, pentru a șasea zi consecutiv, din cauza a două drone inamice.
UPDATE 19.23 Frontul paralel al războiului din Ucraina. Cum vânează ucrainenii arme pentru a le aduce pe câmpul de luptă
Întreprinderile private și voluntarii joacă un rol din ce în ce mai mare în obținerea armelor necesare trupelor, în special drone.
Actor, vedetă de televiziune și comediant, Serhii Pritula este aproape la fel de faimos ca Volodimir Zelenski datorită ajutorului acordat trupelor prin intermediul fundației sale, care achiziționează componente, sprijină producția internă de arme și aprovizionează forțele din prima linie. Găsirea pieselor pentru dronele Beaver, cu rază lungă de acțiune, s-a dovedit a fi unul dintre punctele sale forte.
„Nu suntem siguri dacă suntem implicați”, spune el evaziv despre recentele lovituri cu drone asupra Moscovei. Detalii aici
UPDATE 18.57 Un pilot rus a dezertat și a ajuns cu tot cu elicopter în Ucraina FOTO
Un pilot rus a dezertat cu tot cu elicopterul Mi-8 pe care îl opera și a aterizat undeva în Ucraina, în zona Harkiv. Operațiunea a fost coordonată de serviciile secrete ucrainene. Detalii aici
UPDATE 18.00 Ministru ucrainean: 270.000 de tone cereale au fost distruse în atacurile efectuate de ruși în ultima lună
Bombardamentele repetate efectuate de ruși în ultima lună asupra porturilor maritime şi fluviale ale Ucrainei au distrus „270.000 de tone de cereale”, a declarat miercuri ministrul ucrainean al Infrastructurii, Oleksandr Kubrakov.
„În total, 270.000 de tone de cereale au fost distruse într-o lună de atacuri împotriva porturilor”, a scris ministrul ucrainean pe Facebook, denunţând bombardamente „împotriva ţărilor Africii şi Asiei, care deja duc lipsă de hrană”.
Aceste bombardamente ruse de amploare - în număr de opt, potrivit lui Kubrakov - au început după ce Rusia s-a retras la 17 iulie din acordul ce permitea Ucrainei să îşi exporte producţia agricolă, esenţială pentru securitatea alimentară mondială, notează AFP, potrivit Agerpres. Detalii aici
UPDATE 17.43 Lovitură în Crimeea: ucrainenii au distrus un sistem considerat vârful de lance al apărării antiaeriene rusești
Serviciul militar de informaţii al Ucrainei a anunţat distrugerea unui sistem de apărare antiaeriană S-400 „Triumph” amplasat de ruși pe în Peninsula Crimeea.
„În urma exploziei, sistemul, rachetele asociate şi personalul care-l deservea au fost complet distruse”, a anunţat miercuri Direcția Principală de Informații (GUR) din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării. Detalii aici
UPDATE 17.25 Cum își menține Rusia flota de avioane occidentale în aer
Un Airbus al companiei Ural Airlines a aterizat în orașul rusesc Ekaterinburg pe 14 noiembrie anul trecut. Apoi a rămas la sol pe pistă.
Trei zile mai târziu, o piesă de schimb crucială pentru sistemele de navigație, cu o valoare declarată de peste un sfert de milion de dolari, fabricată de compania americană Northrop Grumman (NOC.N), a sosit pentru avion, arată documentele vamale rusești, scrie reuters.com.
O săptămână mai târziu, pe 24 noiembrie, A320 a decolat spre Moscova și de atunci a fost ocupat cu transportul de pasageri prin Rusia și Asia Centrală, potrivit datelor de urmărire a zborurilor. Detalii aici
UPDATE 17.20 De ce au micșorat ucrainenii lansatoarele de rachete sovietice Grad
Ucraina are un arsenal de arme occidentale de înaltă tehnologie pentru a lupta împotriva forțelor ruse, dar desfășoară, de asemenea, mini-lansatoare de rachete personalizate, care folosesc piese preluate dintr-un sistem din epoca sovietică.
„Mini-Grad” folosește tuburi de la lansatoare multiple de rachete BM-21 Grad proiectate și dezvoltate în anii 1960. Sistemul poate fi montat pe camionete, oferind mobilitate suplimentară pentru contraofensiva în curs de desfășurare a Kievului.
„Avem echipamente pe care le numim ”mini-Grad”. Sistemul este fabricat din tuburile BM-21 Grad plasate deasupra unei camionete, ceea ce îl face ușor de transportat”, a declarat pentru Reuters un soldat ucrainean cu indicativul „Gall”, din regiunea de sud-est Zaporijie.
„Încercăm să le facem mai precise în comparație cu cele clasice. Au același model de tragere, dar datorită mecanismelor de țintire suplimentare și raze de acțiune mai scurte, încercăm să facem sistemele mini-Grad mai precise”, a adăugat el. Detalii aici
UPDATE 16.15 Politician ucrainean, arestat pentru luare de mită de la militari care încercau să evite să meargă pe front
Un deputat regional ucrainean din regiunea Ternopil, în vestul ţării, a fost reţinut de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) sub acuzaţia de luare de mită în schimbul folosirii influenţei sale pentru ca unii militari să nu fie trimişi pe front.
Potrivit unui comunicat al serviciului secret ucrainean, politicianul a fost prins în flagrant când îi erau înmânaţi 6.000 de dolari în numerar. Detalii aici
UPDATE 15.55 Putin a acuzat din nou Occidentul, la summitul BRICS, că a provocat „criza” actuală din Ucraina
Președintele Vladimir Putin a ținut miercuri un nou discurs la summit-ul BRICS din Johannesburg, folosindu-se de prilej pentru a justifica războiul Rusiei în Ucraina și a acuza Occidentul că l-a provocat, relatează Reuters.
Adresându-se prin legătură video liderilor grupului BRICS, Putin a reluat narațiunea Kremlinului potrivit căreia invazia rusă, condamnată de Ucraina și de Occident ca fiind o acaparare imperialistă de teritoriu, a fost răspunsul la care s-a simțit obligată țara sa din cauza acțiunilor ostile ale Kievului și Washingtonului. Detalii aici
UPDATE 14.58 Rumoare după ce președintele Chinei nu a mai ținut discursul la summitul BRICS: „A afirma că absența lui Xi este extraordinară e puțin spus“
Xi Jinping trebuia să se adreseze forumului BRICS din Africa de Sud, dar, în schimb, discursul președintelui chinez a fost citit de ministrul său al comerțului. Detalii aici
UPDATE 13.15 Recean, la Kiev: Țara noastră a fost, este și va rămâne solidară cu Ucraina și cetățenii ucraineni
În timpul unei întrevederi cu omologul său ucrainean, premierul de la Chișinău, Dorin Recean, a dat asigurări că țara sa va rămâne solidară cu Ucraina și cetățenii săi, precizând că statul ucrainean rezistă neclintit împotriva agresiunii brutale ruse, protejând și valorile comune. Detalii aici
UPDATE 11.05 Trei civili uciși în bombardamente rusești
Trei persoane au fost ucise şi alte două au fost rănite marţi seară în bombardamente ruseşti asupra a două sate de lângă Liman, în estul Ucrainei, a anunţat şeful administraţiei militare a regiunii Doneţk, Pavlo Kirilenko.
Forţele ruse „au lovit satele din comunitatea Liman în această seară: trei oameni au fost ucişi şi unul rănit în Torske, iar un alt civil a fost rănit în Zakitne”, a scris Kirilenko pe Telegram.
Persoanele ucise în Torske sunt două femei şi un bărbat, cu vârste cuprinse între 63 şi 88 de ani, care stăteau pe o bancă în momentul atacului. O persoană din acelaşi sat a suferit răni la piept, la umăr şi la şold. În plus, un tânăr de 26 de ani a suferit o fractură de craniu şi o comoţie cerebrală în satul Zakitne, a precizat Procuratura Ucrainei.
UPDATE 11.00 Putin s-a întâlnit cu doi lideri pro-ruși din Ucraina
Vladimir Putin s-a întâlnit cu liderii regiunilor ucrainene Lugansk (est) şi Zaporojie (sud), a căror anexare este revendicată de Rusia, pentru a discuta despre alegerile regionale şi începutul anului şcolar, a anunţat Kremlinul.
Aceste întâlniri cu Leonid Pasecinik, liderul Republicii Populare Lugansk (LNR), şi Evgeni Baliţki, liderul pro-rus al regiunii Zaporojie, au avut loc la Kremlin, conform unui comunicat de presă al preşedinţiei ruse, care nu precizează data acestora.
În contextul apropierii alegerilor regionale din Rusia, programate pe 10 septembrie, Pasecinik a raportat o situaţie „tensionată” în Republica Populară Lugansk.
La rândul său, Baliţki a vorbit despre începutul anului şcolar în teritoriul ocupat de armata rusă în regiunea Zaporojie, dând asigurări că „toţi copiii au manuale” în acord cu programa școlară din Rusia.
UPDATE 10.50 Ucraina are dreptul să se apere chiar și cu atacuri în teritoriul Rusiei, admite șefa diplomației germane
Ministrul german de Externe Annalena Baerbock a apreciat marţi că ucrainenii au dreptul să atace ținte din teritoriul Rusiei.
Potrivit șefei diplomației germane, ucrainenii au dreptul să se apere în conformitate cu dreptul internațional.
„Rusia a atacat Ucraina, de aceea Ucraina are un drept garantat de Carta Naţiunilor Unite de a-şi apăra ea însăşi ţara şi poporul”, a răspuns Baerbock la o întrebare asupra eventualelor riscuri de escaladare a războiului din Ucraina pe care le-ar reprezenta recentele atacuri cu drone din Rusia. Detalii aici
UPDATE 10.45 Jake Sullivan, despre comentariile privind ritmul lent al contraofensivei: „Nu vreau să mă joc de-a generalii în cameră”
Casa Albă minimizează anumite relatări de presă bazate pe surse din domeniul apărării care se arată pesimiste în privința evoluției contraofensivei lansate de armata ucraineană la începutul acestei veri.
„Nu vreau să mă joc de-a generalii în cameră”, a răspuns consilierul pentru Securitate Naţională de șa Casa Albă, Jake Sullivan, în timpul unei discuţii cu jurnalişti.
„Eu nu pot stabili probabilităţi sau prevedea cum vor evolua lucrurile în final în acest război, însă noi vom continua să susţinem Ucraina în eforturile sale de contraofensivă”, a adăugat oficialul american de rang înalt.
Sullivan dă de înțeles că preferă să fie prudent pe subiectul ritmului contraofensivei, pentru situația de câmpul de luptă este „foarte dinamică”. Detalii aici
UPDATE 10.00 Rușii atacă din nou cu drone portul Ismail, situat la granița cu România
Rușii au efectuat un nou atac cu drone de tip Shahed-136 asupra portului Ismail, situat pe malul Dunării, la 19 kilometri de Tulcea.
Potrivit publicației ucrainene „Zerkalo Nedeli”, atacul efectuat de ruși în noaptea de marți spre miercuri asupra sudului regiunii Odesa a durat timp de trei ore.
La Ismail, sirenele antiaeriene au răsunat cu două ore înainte de atac, fiind auzite inclusiv de pe malul românesc al Dunării. Detalii aici
UPDATE 09.15 Putin nu mai merge în Turcia
O întâlnire între liderul rus Vladimir Putin și omologul său turc Recep Tayyip Erdogan ar putea avea loc în Rusia, relatează postul turc de televiziune NTV, citând surse apropiate dosarului. Între timp, o sursă de la Ankara a declarat pentru TASS că deplasarea lui Putin în Turcia este „improbabilă”. Detalii aici
UPDATE 07.00 Ucrainenii nu vor să cedeze teritorii
„Majoritatea absolută a respondenților – 84% – continuă să adere la punctul de vedere că nicio concesiune teritorială nu este acceptabilă, chiar dacă din această cauză războiul va dura mai mult și vor exista alte amenințări”. Doar 10% dintre respondenți cred că pentru a obține pacea și a păstra independența este posibil să renunți la unele teritorii, mai arată sondajul, conform agenției Unian.
UPDATE 04.34 Rusia: Șeful forțelor aerospațiale generalul Surovikin a fost demis din funcție
Conform unui proeminent jurnalist rus generalul Serghei Surovikin, care a condus pentru o vreme eforturile de război ale Rusiei în Ucraina, a fost demis din funcția de șef al forțelor aerospațiale ale țării, informează Reuters, scrie Agerpres. Detalii aici
Nu există o confirmare oficială a informației difuzate de Aleksei Venediktov, fostul șef al postului de radio independent și critic față de Kremlin, Ekho Moskvî, în prezent închis din teama guvernului. Pe canalul său Telegram, Venediktov a spus că Surovikin a fost demis printr-un decret oficial, fără a oferi și alte detalii. Detalii aici
UPDATE 04.01 Rusia: Explozii în mai multe districte din Moscova în urma unui atac cu drone
Locuitorii din mai multe districte din Moscova, precum și din Khimki au raportat explozii. Postul de televiziune Tg-Channel 112 a anunțat că sistemul de apărare antiaeriană a fost activat. La fața locului este vizibil foc, relatează „Oberezhno, Moscova”. Străzile sunt închise în jurul orașului Moscova. Serviciile de ambulanță și serviciile de urgență sunt la fața locului, scrie agenția Unian.
UPDATE 02.59 Rusia: Avioane de interceptare ridicate pentru a întâmpina drone deasupra Mării Negre
Rusia susține că a anunțat marți seară că a trimis două avioane pentru a intercepta două drone deasupra Mării Negre, un MQ-9 Reaper și un Bayraktar TB2, fără să precizeze cui aparțin aceste aparate de zbor, informează AFP, scrie Agerpres.
„Două avioane ruseşti au decolat pentru a preveni o posibilă încălcare a graniţei Rusiei şi pentru a bloca misiunea de recunoaştere electronică a dronelor”, a spus Ministerul Apărării, iar după aceea „dronele şi-au schimbat cursul şi au părăsit zonele în care efectuau o recunoaştere aeriană”. Detalii aici
UPDATE 02.39 Rusia: Susține că a distrus două nave ucrainene în Marea Neagră
Federația rusă afirmă că a distrus două nave militare ale Ucrainei în Marea Neagră, situația fiind cea mai recentă ciocnire maritimă de când a decis să nu reînnoiască acordul privind exportul de cereale ucrainene încheiat sub egida ONU și a Turciei, informează AFP, scrie Agerpres.
Moscova a susținut, de asemenea, că a răspuns unei incursiuni ale armatei ucrainene în regiunea de graniță Briansk și a distrus drone în apropierea capitalei. Detalii aici
UPDATE 23.54 Dmitri Medvedev declară că Rusia ar putea anexa regiuni din Georgia
Fostul președinte al Federației Ruse, Dimitri Medvedev, care acum ocupă funcția de vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a declarat că Rusia ar putea anexa regiunile separatiste Osetia de Sud şi Abhazia din Georgia, informează Reuters, conform Agerpres. Detalii aici
UPDATE 23.54 Kremlinul imită Statul Islamic în tentativa de a destabiliza NATO: Complotul dejucat de Polonia
În stilul rețelei teroriste Statul Islamic, un serviciu secret din Rusia a recrutat online agenți pentru a dirija operațiuni de la distanță, vizând mai ales sabotarea transporturilor de armament, dezvăluie „The Washington Post”. Detalii aici
UPDATE 22.31 Cum poate ajunge apărarea antiaeriană a României greu de învins. Ce spun experții
Pe lângă celebrele Patriot, pentru a ajunge impenetrabil, sistemul antiaerian al României mai are nevoie de sisteme de rachete cu rază scurtă și foarte scurtă de acțiune, dar și de interceptori portabili de tip MANPAD, care au ajuns celebri în Ucraina. Detalii aici
Războiul din Ucraina a demonstrat ce sisteme de armament sunt acum cele mai eficace în situații reale de luptă. Dronele, rachetele antitanc moderne precum Javeline, bateriile HIMARS, dar și sistemele antiaeriene cu capabilități de contracarare a dronelor, rachetelor sau mortierelor sunt acum indispensabile.
UPDATE 21.51 Curtea Internaţională de Justiţie va audia Rusia în septembrie, într-o procedură lansată de Ucraina
Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) va asculta în septembrie obiecţiile Rusiei într-o procedură lansată de Ucraina după declanşarea invaziei ruse asupra teritoriului ucrainean pe 24 februarie 2022. Detalii aici
UPDATE 21:47 Liderul Poloniei, despre armele nucleare rusești mutate în Belarus. „Schimbă situația pentru NATO”
Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a confirmat marți că Rusia a început să mute o parte din armele nucleare cu rază scurtă de acțiune în țara vecină, Belarus, o mișcare care, potrivit acestuia, va schimba structura de securitate a regiunii și a întregii alianțe militare NATO, scrie Associated Press.
Atât președintele rus Vladimir Putin, cât și omologul său belarus Alexander Lukașenko au declarat luna trecută că Moscova a trimis deja o parte din armele sale nucleare tactice în Belarus, după ce a anunțat acest plan în luna martie. Statele Unite și NATO nu au confirmat mișcarea. Detalii aici
UPDATE 20.21 General american, surprins de rateurile fostei Armate Roșii. Rușii par să nu își cunoască propriile sisteme de armament
Generalii americani sunt mirați de faptul că Rusia nu a reușit să distrugă sisteme antiaeriene pe care chiar ei le-au fabricat și care erau la începutul războiului în dotarea Ucrainei. Oficialii americani cred că rușii nu își cunosc foarte bine propriile sisteme de armament.
„În ceea ce privește Forțele Aeriene Ruse, cred că mulți dintre noi s-au gândit că vor putea elimina” sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei la începutul războiului, a declarat generalul James Hecker, comandantul forțelor aeriene americane din Europa, conform businessinsider.com. Detalii aici
UPDATE 18.40 Cum exploatează ucrainenii munițiile cu fragmentație pe câmpul de luptă: „Rușii le recunosc după șuierat”
Controversatele bombe cu dispersie furnizate Ucrainei de SUA ajută la frânarea atacurilor rusești asupra pozițiilor ucrainene, relatează The Washington Post, citând un oficial militar.
Decizia președintelui american Joe Biden de a trimite Kievului muniții cu fragmentație Ucraina în luna iulie a atras critici, inclusiv țări aliate precum Franța, Germania și Canada, exprimându-și îngrijorarea cu privire la potențialul lor ridicat de a face victime civile.
Oficialii ucraineni au declarat pentru WP că aceste muniții au un impact destul de semnificativ pe linia frontului, ajutând la încetinirea și descurajarea atacurilor rusești. Detalii aici