Liderul Poloniei, despre armele nucleare rusești mutate în Belarus. „Schimbă situația pentru NATO”

0
Publicat:

Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a confirmat marți că Rusia a început să mute o parte din armele nucleare cu rază scurtă de acțiune în țara vecină, Belarus, o mișcare care, potrivit acestuia, va schimba structura de securitate a regiunii și a întregii alianțe militare NATO, scrie Associated Press.

Andrzej Duda a vorbit despre mișcările din țara vecină într-o conferință de presă. FOTO: EPA-EFE
Andrzej Duda a vorbit despre mișcările din țara vecină într-o conferință de presă. FOTO: EPA-EFE

Atât președintele rus Vladimir Putin, cât și omologul său belarus Alexander Lukașenko au declarat luna trecută că Moscova a trimis deja o parte din armele sale nucleare tactice în Belarus, după ce a anunțat acest plan în luna martie. Statele Unite și NATO nu au confirmat mișcarea.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a denunțat retorica Moscovei ca fiind „periculoasă și nesăbuită”, dar a declarat în iulie că alianța nu a observat nicio schimbare în poziția nucleară a Rusiei.

Armele nucleare tactice sunt destinate utilizării pe câmpul de luptă și au o rază scurtă de acțiune și un randament scăzut în comparație cu focoasele nucleare mult mai puternice montate pe rachete cu rază lungă de acțiune. Rusia a declarat că va menține controlul asupra celor pe care le trimite în Belarus.

Oficialii de la Moscova și Minsk au declarat că focoasele ar putea fi transportate de avioane de atac la sol Su-25 din Belarus sau montate pe rachete Iskander cu rază scurtă de acțiune.

Duda a făcut aceste comentarii în cadrul unei conferințe de presă comune cu președintele portughez Marcelo Rebelo de Sousa, aflat în vizită în Portugalia.

„Îi spuneam președintelui (Sousa) despre punerea în aplicare a declarațiilor lui Vladimir Putin potrivit cărora armele nucleare tactice ale Rusiei vor fi mutate pe teritoriul Belarusului”, a spus Duda. „Într-adevăr, acest proces are loc, vedem acest lucru”.

Duda nu a oferit detalii, dar a spus că, într-un „mod evident, se schimbă arhitectura de securitate în partea noastră de Europă. Se schimbă arhitectura de securitate în vecinătatea noastră imediată, dar și a flancului estic al NATO, în același timp. Deci, de fapt, schimbă situația pentru întreaga alianță”.

Lukașenko a declarat că găzduirea armelor nucleare rusești în țara sa este menită să descurajeze o agresiune din partea Poloniei, membră NATO, chiar dacă Varșovia nu a făcut astfel de amenințări. Polonia oferă vecinului ucrainean sprijin militar, umanitar și politic în lupta sa împotriva invaziei rusești și participă la sancțiunile internaționale impuse Rusiei și Belarusului.

Duda a salutat, de asemenea, recenta aprobare de către Departamentul de Stat al SUA a potențialei vânzări a 96 de elicoptere Boeing AH-64E Apache către Polonia, care ar duce la o creștere uriașă a potențialului de apărare al Poloniei și al NATO și reprezintă un semn al relațiilor speciale dintre Washington și Varșovia.

Președintele portughez De Sousa a promis sprijin continuu pentru lupta Ucrainei și pentru alte țări din regiune, afirmând că situația de la granițele estice ale Europei este la fel de importantă pentru Portugalia ca și cea din vecinătatea sa.

„Suntem uniți, suntem solidari, fără nicio ezitare și am luat notă în mod corespunzător de preocupările polonezilor cu privire la ceea ce poate fi înțeles ca fiind necesitatea de a urmări îndeaproape orice mișcare care ar putea pune sub semnul întrebării granițele estice ale Uniunii Europene sau ale NATO”, a declarat de Sousa.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite