Jake Sullivan, despre comentariile privind ritmul lent al contraofensivei: „Nu vreau să mă joc de-a generalii în cameră”

0
Publicat:

Casa Albă minimizează anumite relatări de presă bazate pe surse din domeniul apărării care se arată pesimiste în privința evoluției contraofensivei lansate de armata ucraineană la începutul acestei veri.

Jake Sullivan FOTO EPA-EFE
Jake Sullivan FOTO EPA-EFE

„Nu vreau să mă joc de-a generalii în cameră”, a răspuns consilierul pentru Securitate Naţională de șa Casa Albă, Jake Sullivan, în timpul unei discuţii cu jurnalişti.

„Eu nu pot stabili probabilităţi sau prevedea cum vor evolua lucrurile în final în acest război, însă noi vom continua să susţinem Ucraina în eforturile sale de contraofensivă”, a adăugat oficialul american de rang înalt.

Sullivan dă de înțeles că preferă să fie prudent pe subiectul ritmului contraofensivei, pentru situația de câmpul de luptă este „foarte dinamică”.

„Este adevărat că ruşii atacă în nord-est, este adevărat de asemenea că ucrainenii apără nord-estul cu o certă eficacitate. Ucraina atacă de asemenea şi câştigă teren în sudul” ţării, a detaliat consilierul pentru Securitate Națională de la Casa Albă.

„Am spus mereu în mod clar că acest câmp de luptă este foarte dinamic, că aceasta nu este ca într-un serial la televiziune, cu un episod în timpul căruia Ucraina nu face decât să atace şi Rusia nu face decât să se apere, apoi cu un episod în timpul căruia Rusia este cea care doar atacă şi Ucraina doar se apără”, a insitat el.

„Administrația americană trebuie să dea dovadă de o oarecare modestie în ceea ce priveşte comportamentul pe câmpul de luptă” şi „face tot ce poate pentru a da cele mai bune sfaturi posibile”, însă „Ucraina ia propriile decizii suverane” în materie de strategie militară, a conchis Jake Sullivan.

Statele Unite sunt principalul furnizor de ajutor militar pentru Ucraina şi coordonează sprijinul occidental, notează Agerpres, care citează AFP și EFE.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite