Kremlinul imită Statul Islamic în tentativa de a destabiliza NATO: Complotul dejucat de Polonia

0
Publicat:

În stilul rețelei teroriste Statul Islamic, un serviciu secret din Rusia a recrutat online agenți pentru a dirija operațiuni de la distanță, vizând mai ales sabotarea transporturilor de armament, dezvăluie „The Washington Post”.

FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Ziarul american prezintă cazul Poloniei, care a anunțat recent destructurarea unei „rețele rusești de spionaj”. Potrivit unor oficiali polonezi și occidentali din serviciile secrete citați sub rezerva anonimatului, campania de recrutare a fost inițiată la începutul acestui an pe canale de Telegram în limba rusă urmărite de refugiați ucraineni. Țintele erau ademenite pentru efectuarea unor activități mărunte, cum ar fi distribuirea de fluturași sau agățarea de pancarte în spații publice. Remunerarea promisă era mică, dar posibilitatea unui câștig rapid era tentantă.

Obiectivele Kremlinului

Mulți dintre cei care și-au manifestat interesul și-au dat seama imediat că ar fi vorba de o capcană, întrucât materialele oferite spre distribuire conțineau propagandă pro-rusă. Cu toate acestea, unii au acceptat să îndeplinească sarcinile, intrând astfel într-o fază de testare. Apoi, după câteva săptămâni,  erau angajați pentru misiunile dorite cu adevărat de misteriosul angajator. Acestea constau în supravegherea porturilor maritime, amplasarea de camere de luat vederi de-a lungul căilor ferate și ascunderea unor dispozitive de urmărire în încărcăturile militare, sau chiar deraierea unor trenuri care transportau armament către Ucraina.

Autoritățile poloneze cred că în spatele acestei operațiuni obscure s-a aflat Direcția Principală de Informații (GRU) din cadrul Statului Major General al armatei ruse. În opinia lor, complotul dejucat a fost cea mai gravă amenințare rusă într-un stat membru NATO de la declanșarea invaziei din Ucraina, la 24 februarie 2022.

Obiectivul Rusiei era să perturbe coridorul din Polonia prin care sunt furnizate 80% din armele occidentale cu destinația Ucraina, un flux masiv care a sporit rezistența forțelor armate ale Kievului, spun sursele citate de „The Washington Post”.

Serviciile secrete rusești nu doar că au fost neputincioase în a pune capăt acestui flux de arme, dar și-au expus din nou în fața lumii modalitățile de operare. Aceasta este o altă lovitură dăunătoare pentru ele, după ce au estimat greșit căderea Ucrainei și au fost subțiate din Europa prin valuri de expulzări și arestări, constată ziarul american.

În schimb, dacă ar fi avut succes în Polonia, atunci și-ar fi atins mai multe obiective, de la încetinirea transporturilor de armament până la generarea de resentimente față de cei 1,5 milioane de refugiați ucraineni aflați în această țară.

Potrivit unor oficiali polonezi de rang înalt, acest complot a depășit un prag periculos. „Este primul semn că rușii încearcă să organizeze sabotaje - chiar și atacuri teroriste - în Polonia”, a declarat Stanislaw Zaryn, responsabil de coordonarea serviciilor secrete poloneze.

16 suspecți arestați

Dezvăluirile făcute de „The Washington Post” survin la câteva zile după ce Polonia a anunțat arestarea unui cetățean belarus suspectat că spiona facilități strategice și făcea propagandă pentru Rusia.

Suspectul, prezentat ca „Mihail A.”, este ultimul dintr-un lot de 16, printre care mai figurează alți doi belaruși, un rus și 12 cetățeni ucraineni. Potrivit autorităților poloneze, cei 12 ucraineni, majoritatea din regiunile estice, sunt anxioși acum din cauza capcanei în care au căzut atrași de mirajul banilor spre satisfacția regimului de la Moscova, care caută orice portiță posibilă pentru denigrarea oamenilor pe care i-a alungat din propriile case și i-a pus pe drumuri străine.

Pe fondul înaintării anchetei s-au descoperit dovezi că Rusia plănuia operațiuni cu victime, printre care incendii și un asasinat. Anchetatorul care a dezvăluit  această informație a refuzat să menționeze țintele vizate de ruși.

„Această amenințare a fost eliminată”, a spus anchetatorul, care a vorbit la rândul său sub rezerva anonimatului având în vedere sensibilitatea cazului. Totuși, el avertizează că serviciile rusești de spionaj rămân active în Polonia și „vor încerca să elimine greșelile pe care le-au făcut” până acum.

Deconspirarea din Polonia arată că serviciile secrete rusești apelează la un model de externalizare a operațiunilor folosit de mult timp de grupările teroriste, mai ales de Statul Islamic, pentru a stârni panică în Occident. Această practică este nouă pentru ele, inclusiv pentru GRU, ai cărei agenți au fost implicați direct în tentativa de otrăvire, în martie 2018, a fostului agent dublu Serghei Skripal și în exploziile produse în ultimii opt ani la depozite de muniții din Bulgaria și Republica Cehă, notează „The Washington Post”.

Polonia, o susținătoare fermă a Ucrainei în fața invaziei ruse, se află în alertă maximă în legătură cu potențiale amenințări din partea Rusiei fie directe, fie prin intermediul Belarusului, care găzduiește în prezent mercenari ai grupării paramilitare Wagner.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite