Frontul paralel al războiului din Ucraina. Cum vânează ucrainenii arme pentru a le aduce pe câmpul de luptă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Întreprinderile private și voluntarii joacă un rol din ce în ce mai mare în obținerea armelor necesare trupelor, în special drone.

Drone ucrainene se izbesc de clădirile înalte din Moscova FOTO PROFIMEDIA
Drone ucrainene se izbesc de clădirile înalte din Moscova FOTO PROFIMEDIA

Actor, vedetă de televiziune și comediant, Serhii Pritula este aproape la fel de faimos ca Volodimir Zelenski datorită ajutorului acordat trupelor prin intermediul fundației sale, care achiziționează componente, sprijină producția internă de arme și aprovizionează forțele din prima linie. Găsirea pieselor pentru dronele Beaver, cu rază lungă de acțiune, s-a dovedit a fi unul dintre punctele sale forte.

„Nu suntem siguri dacă suntem implicați”, spune el evaziv despre recentele lovituri cu drone asupra Moscovei.

Beaver face parte dintr-o serie de arme locale apărute în contextul războiului, precum Sahrk, Leleka, Valkyrie și altele, scrie POLITICO.

Alte povești de succes autohtone au fost vehicule blindate, dar și dronele maritime fabricate local cu ajutorul cărora ucrainenii au lovit nave rusești în Marea Neagră.

Activitatea frenetică de la sediul central al fundației, în Kiev, întruchipează o dimensiune importantă a războiului: acutizarea sentimentului că trebuie să ia problema în propriile mâini. Pe fondul criticilor interne legate de corupție și incompetență, întreprinderile private au preluat mult din rolul furnizorilor de stat, antreprenorii privați dovedindu-se mai agili pentru a le oferi soldaților ceea ce au nevoie.

Totodată, perspectiva revenirii la Casa Albă a lui Donald Trump amplifică temerea care stăruie în mintea oricărui ucrainean: își va diminua Vestul sprijinul Ucraina?

Secretul Castorului

Proveniența dronelor Beaver (Castor) rămâne un secret pe care nimeni nu e dispus să-l trădeze.

„Nu avem nicio idee despre ce poate zbura spre Moscova”, spune Pritula fără a se abține să zâmbească. Treaba unui voluntar este să predea echipamentele, după care nimic nu mai ține de el, explică el diplomat.

De când bloggerul ucrainean Igor Lacenkov a lansat strângerea de fonduri pentru Beaver, aparate similare au lovit depozite de petrol și alte obiective militare în adâncul Rusiei, inclusiv la Moscova. Oficial, Ucraina nu știe nimic despre asta.

Până acum, fundația lui Pritula a strâns 135 de milioane de dolari, din care a cumpărat 7.000 de drone, 1.200 de vehicule și peste 17.000 de dispozitive de comunicare.

Este o adevărată cursă cu Rusia pentru a face rost de drone sau de piese din China, fiindcă niciuna dintre combatante nu le poate cumpăra direct, a explicat el. Trucul este să pui mâna pe marfa lor din țări terțe sau să o vânezi pe piața internațională. Așa a apărut un boom, peste 100 de companii ucrainene implicându-se.

Fundația cumpără de la acestea, care măresc producția „dacă feedback-ul soldaților de pe front a fost bun”.

„Nimeni nu a prevăzut vreun conflict militar, nici cu Rusia, nici cu alte țări”, a declarat pentru POLITICO Maksim Poliviani, directorul Asociației Naționale a Industriilor de Apărare din Ucraina, explicând că invazia rusă din 2014 a „impulsionat industria noastră de apărare” și că, de la invazia pe scară largă a Rusiei, armata „cumpără până la 70% din produse de la companii militare private”.

Statul se ocupă de furnizarea de echipamente grele, dar nu poate acoperi toate nevoile soldaților. Ucraina și-a crescut de 10 ori producția de muniție și totuși „suntem încă foarte departe de ceea ce avem nevoie”, a admis Oleksandr Kamișin, ministrul ucrainean al industriilor strategice.

la rândul său, Pritula recunoaște că eforturile herculeene ale Ucrainei pe plan intern sunt inutile fără sprijinul coaliției internaționale.

„Este greu de imaginat că putem învinge dacă suntem lăsați pe cont propriu...în războiul dintre două foste armate sovietice, va câștiga cea care are mai mulți oameni și arme. Doar o tehnologie mai bună poate ajuta la schimbarea situației”, a subliniat el.

Fabricile ucrainene au devenit ținte

„La două luni de la începerea invaziei, ne-am reluat activitatea”, a declarat pentru POLITICO Vladislav Belbas, directorul general al Ukrainian Armor, producătorul blindatelor Varta și Novator, care în prezent fabrică proiectile pentru mortiere.

Belbas a explicat că eforturile de a proteja producția și personalul sunt substanțiale: testele se fac noaptea și este evitată concentrarea echipamentelor într-un singur loc.

Între timp, unii producători ucraineni s-au relocat în vestul țării, unde au reușit să-și extindă producția. Recent, rușii au vizat un teatru, în centrul orașului Cernihiv, la nord de Kiev, unde producătorii de drone și voluntarii aveau o ședință cu ușile închise. Atacul s-a soldat cu șapte morți și 129 de răniți.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite