Rumoare după ce președintele Chinei nu a mai ținut discursul la summitul BRICS: „A afirma că absența lui Xi este extraordinară e puțin spus“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Xi Jinping trebuia să se adreseze forumului BRICS din Africa de Sud, dar, în schimb, discursul președintelui chinez a fost citit de ministrul său al comerțului.

Liderii BRICS FOTO: facebook
Liderii BRICS FOTO: facebook

Liderul Chinei, Xi Jinping, a lipsit în mod neașteptat de la un discurs programat marți la un important forum multilateral de afaceri din Africa de Sud, scrie theguardian.com.

Xi a sosit la Johannesburg pentru summitul BRICS luni seara, în ceea ce reprezintă doar a doua sa călătorie internațională din acest an, după ce a vizitat Moscova în martie. El a fost întâmpinat pe pista aeroportului de președintele sud-african Cyril Ramaphosa.

Potrivit programului summitului, Xi ar fi urmat să participe la forum și să facă declarații alături de alți lideri marți. Dar, în schimb, discursul său a fost citit de ministrul său al comerțului, Wang Wentao.

Ulterior, Xi a participat la dineul de la summit, dar nu a fost oferit niciun motiv pentru că a lipsit de la discurs. Se pare că a fost o decizie de ultim moment, deoarece articolele din presa de stat și postările de pe rețelele de socializare ale purtătorului de cuvânt al Ministerului chinez de Externe au fost publicate ca și cum el însuși l-ar fi rostit.

Unii observatori ai Chinei au speculat dacă nu cumva ceva a fost "în neregulă" sau dacă Xi a fost temporar bolnav, dar este puțin probabil să fie dată o explicație.

Bill Bishop, autorul Sinocism, un popular buletin informativ despre afacerile chineze, a remarcat că a existat deja o perioadă lungă în această lună fără nicio apariție publică a lui Xi, ceea ce pare "puțin ciudat".

"Această decizie de ultim moment de a sări peste forumul de afaceri pare și mai ciudată. Așadar, în absența oricăror informații utile din partea sistemului RPC (Republica Populară Chineză), zvonurile vor circula", a spus el.

Organizația media The China Global South Project a remarcat că aceasta a fost a doua absență inexplicabilă a unui oficial chinez, după ce fostul ministru de externe Qin Gang - care nu a mai fost văzut în public de luni de zile - a lipsit și el de la reuniunea miniștrilor de externe BRICS de luna trecută.

"A spune că absența lui Xi este extraordinară este puțin spus, deoarece liderii chinezi nu lipsesc niciodată de la evenimente extrem de coregrafiate ca acesta", a atras atenția sursa citată.

Xi Jinping si Mohammed bin Salman FOTO EPA EFE jpg

În discursul rostit de Wang, acesta a lansat atacuri subtil voalate la adresa SUA, descriind o țară anonimă ca fiind "obsedată de menținerea hegemoniei și a făcut tot posibilul să paralizeze piețele emergente și țările în curs de dezvoltare".

"Oricine se dezvoltă primul devine ținta lor de izolare. Cine recuperează decalajul devine ținta sa de obstrucționare", a declarat Wang în numele lui Xi.

Țările BRICS - Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud - reprezintă aproximativ 40% din populația lumii și un sfert din PIB-ul global. Liderii tuturor națiunilor membre, cu excepția lui Vladimir Putin, au participat în persoană, acesta fiind în prezent vizat de un mandat de arestare pentru crime de război emis de Curtea Penală Internațională.

La summit au participat reprezentanții a zeci de alte țări, în condițiile în care principalii membri iau în considerare extinderea numărului de membri.

Unii membri, cum ar fi China, încearcă să construiască BRICS ca o contrapondere la blocurile occidentale precum G7 sau G20, deși există diviziuni în cadrul grupului. Marți, președintele Braziliei, Luiz Inácio Lula da Silva, a declarat că scopul grupului nu este acela de a concura cu instituțiile occidentale. Conducerea Indiei, care are o relație deseori conflictuală cu China, ezită, de asemenea, să împuternicească Beijingul prin intermediul BRICS.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite