Noi detalii despre atacul rusesc cu rachete de precizie care a ucis 52 de civili. Ucrainenii bănuiesc că rușii ar fi avut un informator

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anchetatorii ucraineni investighează pista că rușii ar fi un avut un informator printre sătenii din Groza, în regiunea Harkov, și asta le-ar fi permis să țintească magazinul, unde circa 60 de persoane participau la priveghiul unui soldat, relatează AP.

52 de persoane au murit după ce rușii au lovit cu rachete un magazin din satul Groza FOTO EPA-EFE
52 de persoane au murit după ce rușii au lovit cu rachete un magazin din satul Groza FOTO EPA-EFE

Cafeneaua fusese redeschisă special pentru priveghiul lui Andri Kozir, un soldat născut în sat care a murit anul trecut pe câmpul luptă. Aproape fiecare gospodărie din satul de 300 de locuitori a pierdut un membru în atacul rusesc cu rachete de precizie asupra cafenelei.

Cafeneaua a fost distrusă, iar familii întregi au pierit pe loc. 52 de persoane au murit și au existat doar șase supraviețuitori. Mulți săteni suspectează că un localnic ar fi putut fi cel care a dat pontul forțelor rusești despre adunarea mare de persoane.

Vineri, la o zi după ce o rachetă a făcut locul una cu pământul, cimitirul a fost extins pentru a le face loc tuturor. Printre cei morți se numără un cuplu care a lăsat în urmă patru copii, un lider al comunității, precum și membri a trei generații din familia soldatului, între care soția, mama și fiul acestuia, la rândul lui soldat; acesta din urmă chiar ceruse permisie pentru a fi prezent la înmormântarea ce avusese loc cu puțin timp înainte de priveghi.

Multe victime sunt identificate doar pe baza ADN-ului, un proces așteptat să dureze luni de zile. Deocamdată, numele lor sunt scrise pe plăcuțe din carton și plastic alb, iar mormintele proaspăt săpate sunt demarcate cu sfoară.

Comunitatea în suferință încearcă să înțeleagă de ce și cum a devenit locul unde se ținea priveghiul o țintă.

La fel ca o mare parte din regiunea situată la est de capitala regională Harkov, localitatea Groza s-a aflat sub ocupație rusă vreme de șase luni, până în septembrie 2022, când trupele ucrainene au eliberat-o.

Potrivit localnicilor, zona este în întregime civilă. Nu a existat niciodată aici vreo bază militară, fie ea rusă sau ucraineană. În plus, la înmormântare și la priveghi au fost prezenți doar civili sau rude, iar rezidenții au fost singurii care ar fi știut unde și când are loc.

Oficialii ucraineni au declarat că rușii au folosit o rachetă de precizie de tip Iskander, despre care se spune că are o precizie de lovire între 5 și 7 metri.

Dmitro Ciubenko, purtătorul de cuvânt al procurorului regional, a declarat că anchetatorii încearcă să stabilească dacă cineva din zonă a transmis cumva rușilor coordonatele cafenelei.

Mulți localnici împărtășesc această suspiciune, bănuind o lovitură programată pentru a ucide un număr maxim de oameni. Data înmormântării a fost stabilită cu câteva săptămâni în urmă, iar ora a fost anunțată în tot satul la sfârșitul săptămânii trecute.

Multe dintre cele 52 de victime ale atacului asupra Groza nu au fost încă identificate FOTO EPA-EFE
Multe dintre cele 52 de victime ale atacului asupra Groza nu au fost încă identificate FOTO EPA-EFE

Valerii și Liubov Kozir și-au pierdut fiica, dar și ginerele, împreună cu părinții acestuia, prieteni din copilărie. Cei doi sunt acum singurii tutori a trei dintre cei patru nepoți ai lor, cu vârste cuprinse între 10 și 19 ani. Cuplul a dezvăluit că tânărul de 19 ani a fost dus în Rusia în timpul ocupației și a fost blocat acolo.

Fiica lor, Olha, s-a căsătorit cu Anatolii Panteleiev când avea doar 16 ani, iar cei doi au fost căsătoriți timp de două decenii. Ginerele lor era prieten cu Andrii Kozir și, deși ei aveau același nume de familie cu soldatul mort, nu sunt rude.

Liubov povestește că a auzit explozia, și, ieșind să vadă unde s-a produs, a înțeles imediat că fusese lovită cafeneaua.

„Copiii s-au dus. Asta e tot, nu mai sunt”, i-a spus ea soțului ei. Valerii a mers pe bicicletă până la cafenea, dar a refuzat să o lase pe soția sa să-l însoțească. Priveliștea de acolo a fost insuportabilă, a spus el.

Nu toate cadavrele au putut fi identificate. Valerii a rezervat un loc la cimitir scriind pe un panou de carton „Familia Panteleiev: 4 persoane”.

Când cei doi s-au reunit cu un prieten care și-a pierdut doi frați în atac, bărbații au plâns și au blestemat războiul. Apoi, și-au amintit de toate persoanele cunoscute care și-au pierdut viața în cafenea. Lista era lungă.

Deocamdată, „mă agăț de pastile”, a spus Liubov Kozir care și-a pierdut fiica, ginerele și prietenii din copilărie. „Le iau, mă mai calmez puțin. Țip, țip, urlu, apoi mă liniștesc”..

O altă localnică, Ksiușa Muhovata, în vârstă de 15 ani, a trebuit să plece de la ore pentru a merge cu fratele ei mai mare să dea o probă ADN. Părinții lor au fost la priveghi, la fel și bunica paternă.

Biroul unde tatăl lor preda online de la bombardarea școlii era încă plin cu hârtiile sale.

„Am plâns puțin”, a spus Ksiușa despre prima ei noapte fără părinții ei. „Ne-am uitat la fotografii pe laptop. Am încercat să dormim puțin".

Când a avut loc explozia, Ksiușa era acasă, participând la ore online. I-a trimis imediat un mesaj celei mai bune prietene a ei, Alina, surprinsă fiind că părinții nu o sunaseră, întrucât era singură acasă.

Fratele ei de 23 de ani a mers imediat la locul atacului. L-a urmat împreună cu Alina, a cărei mamă și soră au murit în explozie, iar bunica este în stare critică. Ksiușa s-a plimbat prin mulțime, încercând să-și concentreze atenția asupra fețelor celor rămași în viață.

Întrebat despre lovitura asupra satului Groza, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că armata rusă nu vizează civili, în ciuda numeroaselor dovezi care demonstrează contrariul pe parcursul războiului.

„Loviturile vizează infrastructura militară și locațiile trupelor”, a declarat Peskov.

O echipă a ONU s-a deplasat la locul atacului

Potrivit unui comunicat al ONU, echipa unei misiuni de monitorizare a ONU care s-au deplasat la locul atacului a ajuns la concluzia preliminară că ținta rachetelor rusești a fost civilă.

Reprezentanții misiunii de monitorizare a Națiunilor Unite în Ucraina (HRMMU) au petrecut o mare parte din zi vorbind cu locuitorii și supraviețuitorii din satul Groza.

„Conversațiile mele inițiale cu rezidenții și supraviețuitorii indică faptul că aproape toți cei uciși au fost civili și că ținta în sine, o cafenea și un magazin foarte frecventat din sat, era, de asemenea, în mod clar civilă”, a declarat Danielle Bell, coordonatoarea echipei care mers la Groza sâmbătă.

"Ceea ce s-a întâmplat aici este încă o reamintire tragică a impactului mortal pe care invazia Rusiei l-a avut asupra civililor din Ucraina", a adăugat Bell.

 Cei uciși se adunaseră pentru priveghiul lui Andrii Kozir, un soldat din Groza, care a murit iarna trecută luptând împotriva forțelor invadatoare ale Rusiei în estul Ucrainei.

Potrivit presei ucrainene, acesta a fost inițial înmormântat în altă parte în Ucraina, întrucât satul său natal a rămas sub ocupație rusă. Familia lui Kozir a decis să îl reîngroape în Groza la mai bine de 15 luni de la moartea sa, după ce testele ADN i-au confirmat identitatea, iar cafeneaua a fost redeschisă special pentru ca locuitorii să îi onoreze memoria.

Fiul său, Dmitro Kozir, la rândul lui soldat, s-a numărat printre cei care au murit în atac, alături de soția sa Nina, care împlinea 21 de ani peste câteva zile.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite