O nouă formă de război. Cum a reușit Ucraina să scoată Marea Neagră de sub controlul forțelor ruse VIDEO

0
Publicat:

Sediul flotei ruse din Marea Neagră, o clădire cu coloane albe și cu vedere la portul Sevastopol din Crimeea, a fost incendiat. La început una, apoi o a doua rachetă Storm Shadow a lovit acoperișul construcției. Conform videoclipurilor publicate pe rețelele de socializare, lovitura a fost precisă, mortală și fulgerătoare, relatează The Guardian.

Mai multe nave ale Rusiei au părăsit portul Sevastopol. Foto: Arhivă
Mai multe nave ale Rusiei au părăsit portul Sevastopol. Foto: Arhivă

În atacul de vineri, 22 septembrie, au murit 34 de ofițeri, inclusiv Viktor Sokolov, comandantul Flotei ruse de la Marea Neagră, conform Ucrainei. Ulterior, la o zi după ce ucrainenii au anunțat că l-au lichidat pe Sokolov, Rusia a negat informația, făcând publice imagini cu acesta. În fotografii, comandantul Flotei ruse de la Marea Neagră este văzut participând la o videoconferință cu ministrul Apărării Serghei Şoigu şi alţi amirali de rang înalt şi şefi ai armatei.  

Totuși, atacul lansat în inima teritoriului inamic a avut o importanță majoră. A fost încă o dovadă că, la început așa-numita „operațiune militară specială”, invazia pe scară largă a Ucrainei nu a decurs conform planului. 

Contraofensiva lansată de Kiev a făcut progrese lente. Totuși, fără să fie observată, Ucraina a recucerit Marea Neagră, în mare parte cel puțin, făcând-o o zonă inaccesibilă pentru navele de război ale Rusiei - o realizare deloc neglijabilă, ținând cont de faptul că Ucraina nu are o flotă de care să se poată vorbi, ci doar o mână de avioane vechi. 

Mai multe nave ale Rusiei au părăsit portul Sevastopol: două fregate, trei submarine de atac, cinci nave de desant și nave mici purtătoare de rachete fiind transferate în Novorossiisk, în regiunea Krasnodar. De asemenea, alte ambarcațiuni au navigat de la Sevastopol spre Feodosia, un port din partea de est a Crimeei. 

O „înfrângere funcțională"

Fiind izgonită din Sevastopol, Rusia ar fi încheiat un acord pentru deschiderea unei noi baze navale rusești în Marea Neagră, mai exact în regiunea separatistă georgiană Abhazia. 

Așa-zisul președinte al Abhaziei, Aslan Bjania, a anunțat joi că noua facilitate militară va fi construită în „viitorul apropiat”

Toate acestea au ca scop creșterea nivelului de capacitate de apărare atât a Rusiei, cât și a Abhaziei", a afirmat liderul abhaz pentru ziarul Izvestia. 

În această săptămână, James Heappey, ministrul britanic al forțelor armate, a afirmat că flota rusă din Marea Neagră a suferit o „înfrângere funcțională". 

„A fost forțată să se împrăștie în porturi din care nu poate avea efect asupra Ucrainei", a spus el la Forumul de securitate desfășurat la Varșovia. Eliberarea apelor ucrainene a fost „la fel de importantă" ca și contraofensiva care a avut loc în urmă cu un an în regiunea Harkov, în timpul căreia Kievul a recâștigat teritoriu, a precizat Heappey. 

În opinia fostului ministru ucrainean al Apărării Oleksii Reznikov, dronele au fost cruciale pentru recucerirea Mării Negre. Reznikov a comparat creșterea producției autohtone de drone cu perioada de început a Silicon Valley, când Steve Jobs a realizat primele computere Apple în garajul său. „Acest război este ultimul război terestru convențional. Războaiele viitoare vor fi hi-tech. Marea Neagră este ca un poligon. Asistăm la teste de luptă serioase”, a declarat Reznikov. 

„Un mod extrem de asimetric” 

Potrivit lui Reznikov, Ucraina produce mai multe vehicule aeriene fără pilot, precum și drone care se pot deplasa pe mare și sub apă. A fost o „competiție" între unitățile rivale - marina ucraineană, forțele speciale, agențiile de informații GUR și SBU - pentru a vedea cine a realizat cea mai bună dronă. „Nu avem o flotă sau o capacitate navală serioasă. Dar putem să-i lovim cu drone", a ținut el să precizeze. 

Andrii Zagorodniuk, predecesorul lui Reznikov în funcția de ministru al apărării, a declarat că Kievul a fost promotorul „unei noi forme de război". Fabricarea unei drone maritime dotate cu explozibili costă între 10.000 și 100.000 de dolari. Lansate în „roiuri", ele au vizat nave rusești care costă sute de milioane de dolari. 

Este un mod extrem de asimetric de a lupta împotriva navelor inamice. Acest lucru este valabil în ceea ce privește costurile și timpul. Nu poți construi rapid o navă nouă. Sunt platforme uriașe", a declarat el. 

După anexarea Crimeei în 2014, Kremlinul a reușit să preia puterea în Marea Neagră. În acest context, a interzis accesul navelor ucrainene în zone mari, inclusiv în mare parte din Marea Azov, în jurul portului Mariupol. În prima zi a invaziei, Moscova a atacat cu bombardamente și a ocupat Insula Șerpilor, un teritoriu strategic. Rușii au pătruns în orașul Herson practic fără nicio împotrivire și au asediat orașul Nikolaiev din apropiere. 

Totuși, începând din primăvara anului trecut, Ucraina a ripostat. A dejucat o debarcare a rușilor în Odesa, cel mai mare și mai important port ucrainean de la Marea Neagră. În luna aprilie 2022, Kievul a distrus crucișătorul Moskva, nava amiral a Rusiei, utilizând două rachete de croazieră Neptune. Ulterior, în iunie, Rusia a fost obligată să părăsească Insula Șerpilor. Acest lucru s-a datorat rachetelor antinavă Harpoon, furnizate de Occident și desfășurate de pe coastă, a declarat Reznikov. 

Toate aceste eșecuri au forțat Rusia să convină asupra unui „coridor de cereale", mediat de Turcia și ONU, în care navele comerciale plecau și ajungeau la Odesa și în alte două porturi. În același timp, ucrainenii și-au intensificat atacurile cu rază lungă de acțiune.  

Am început să-i lovim într-un mod neconvențional, cu rachete și drone", a declarat Zagorodniuk. Una dintre ținte a fost podul Kerci, care leagă Crimeea ocupată de Rusia. În luna octombrie a anului 2022, o explozie a avariat podul Crimeei. 

„Un whisky puternic”

Încet, dar sigur, navele militare rusești s-au văzut constrânse. În toamna anului 2022, Reznikov a declarat că a făcut schimb de mesaje pe WhatsApp cu Ben Wallace, la acea vreme ministrul britanic al apărării. Aceștia au vorbit codat despre furnizarea de rachete Storm Shadow. El a spus: „Am folosit un cod special: whisky. Întrebam despre Glenfiddich și Glenmorangie. Într-o zi, Ben mi-a spus: Vine un whisky puternic", susține Reznikov. 

De curând, ucrainenii au atacat bazele rusești din Crimeea. Au doborât minim două sisteme de apărare antiaeriană S-400 și o stație radar. În luna septembrie, trupele ucrainene au pus mâna pe platforme de foraj de gaze la vest de Crimeea. Ulterior, o rachetă a lovit șantierul naval din Sevastopol. Aceasta a avariat o navă de desant și un submarin rusesc care se aflau în curs de reparare. A fost pentru prima dată din 1945 când Moscova a pierdut un submarin în luptă. Câteva zile mai târziu, Kievul a atacat cartierul general al flotei din Marea Neagră. 

Diversele atacuri ale Ucrainei au avut consecințe importante. După cum a spus Zagorodniuk: „Au fugit". Un număr semnificativ de angajați ai marinei rusești s-au mutat la Novorossiisk, precum și numeroase nave. 

Oficialii ucraineni sunt mai precauți. Dmitro Pletenciuk, purtătorul de cuvânt al marinei ucrainene, a afirmat că Ucraina a reușit o „doborâre tehnică". Totodată, el a susținut că este prematur pentru a elimina Rusia, spunând că este totuși vorba „despre o grupare puternică". 

Rusia dispunea de 30 de nave de război, multe ambarcațiuni mai mici și nave de coastă care păzeau podul Crimeei. Cinci nave și cinci submarine din clasa Kilo au lansat rachete de croazieră Kalibr asupra orașelor ucrainene, a spus el. 

„Operațiunea de eliberare a Crimeei continuă” 

În cursul zilei de miercuri, serviciile secrete britanice au anunțat că Rusia intenționează să saboteze noul coridor umanitar pentru cereale, prin care peste 30 de nave au plecat și sosit din Odesa și din porturile învecinate. Planul rusesc consta în folosirea submarinelor sale pentru a plasa mine marine în mijlocul coridorului. În cazul în care o navă s-ar fi scufundat, Moscova ar fi dat vina pe Ucraina. Ministrul britanic de Externe, James Cleverly, a descris tactica ca fiind „periculoasă"

În orice caz, Ucraina are în prezent o relativă libertate de manevră în Marea Neagră. La începutul săptămânii, un grup de comandouri din cadrul serviciilor secrete militare ucrainene a debarcat pe coasta Crimeei în cinci ambarcațiuni amfibii. Aceștia au arborat un steag ucrainean și au ucis soldați ruși. Un număr mai mic de „apărători ucraineni" au murit în misiunea specială, a declarat purtătorul de cuvânt Andrii Iusov, care a adăugat că „operațiunea de eliberare a Crimeei continuă". 

Specialiștii în securitate susțin că recucerirea Crimeei este esențială atât pentru victoria Ucrainei, cât și pentru progresul acesteia pe uscat. „Dacă rușii păstrează Crimeea, pot viza întreaga parte continentală a Ucrainei", a afirmat Alexander Khara, vicepreședinte al Institutului de Studii Strategice de la Marea Neagră.  

Conform acestuia, portul Novorossiisk este vulnerabil la atacul cu drone, iar Rusia dispune de prea puține sisteme de apărare antiaeriană pentru a-și proteja toate activele navale. 

„Ideea invincibilității rusești în Marea Neagră a fost spulberată", a declarat Evghenia Gaber, membru senior la Atlantic Council. 

În prezent, observatorii ucraineni râvnesc la un nou Tratat de la Paris, acordul din 1856 care a pus capăt Războiului Crimeei. Acesta a dus la diminuarea influenței Rusiei în regiune, după ce a fost învinsă de Imperiul Britanic, Imperiul Francez și Imperiul Otoman. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite