LIVE TEXT | Rușii s-ar putea retrage ca să apere Crimeea, Zelenski avertizează că Putin pregătește ceva „extrem de crud“ de Ziua Ucrainei

0
0

Războiul din Ucraina a ajuns la cea de-a 179-a zi. Președintele Zelenski avertizează cu privire la „ceva extrem de crud“ din partea Rusiei, în timp ce fiica lui Dughin este ucisă la Moscova. Kievul a negat orice implicare în ceea ce pare a fi un atentat la adresa ideologului lui Vladimir Putin. Între timp, cea mai recentă actualizare a situației războiului din partea ISW indică posibilitatea ca forțele ruse să se retragă din fața frontului pentru a apăra Crimeea.

FOTO EPA-EFE (arhivă)
FOTO EPA-EFE (arhivă)

UPDATE 21.43 Centrala nucleară Zaporojie: Biden, Macron, Scholz şi Johnson îndeamnă la „reţinere“

Liderii american, francez, german şi britanic au îndemnat duminică la "reţinere" în problema centralei nucleare ucrainene Zaporojie, cea mai mare din Europa şi ocupată de forţele armate ruse, conform Agerpres.

Preşedinţii Joe Biden şi Emmaneul Macron, precum şi cancelarul federal Olaf Scholz şi premierul britanic Boris Johnson, care au discutat la telefon, au cerut de asemenea trimiterea "rapidă" la centrala Zaporojie a unei misiuni de inspectori din partea Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA).

Forţele ruse au ocupat zona din jurul centralei Zaporojie în martie, la scurt timp după ce Rusia a trimis zeci de mii soldaţi în Ucraina. Centrala, încă operată de personal ucrainean, rămâne aproape de linia frontului şi a fost lovită de obuze de mai multe ori în ultimele săptămâni, stârnind temeri asupra unui dezastru nuclear. Ucraina şi Rusia s-au învinuit reciproc pentru bombardamentele din şi în jurul complexului de reactoare nucleare din sudul Ucrainei.

UPDATE 18.32  Kliciko avertizează că luptele de la centrala Zaporojie pot provoca catastrofe mai mari decât cele de la Cernobîl și Fukushima

Vladimir Kliciko, fostul campion mondial la box, a averizează că luptele de la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina ar putea provoca o catastrofă mai mare decât cele care au avut loc la Fukushima şi Cernobîl.

Vladimir Kliciko, fratele mai tânăr al primarului Kievului, Vitali Kliciko, şi el fost boxer profesionist, a spus că nu este clar cum rezistă personalul ucrainean în interiorul centralei ocupate de forţele ruse.

„Lumea trebuie să înţeleagă că dacă (centrala Zaporojie) explodează, aceasta va avea efectul (catastrofei de la) Fukushima şi Cernobîl înmulţit de mai multe ori", a spus Vladimir Kliciko pentru postul britanic Times Radio.

Potrivit acestuia, centrala și specialiștii din domeniul fizicii care lucrează acolo sunt „ostatici”.

Centrala Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa, cu şase reactoare, este ocupată de trupele ruse de la începutul lui martie. Ea are o importanţă strategică în ceea ce priveşte alimentarea Ucrainei cu energie electrică, scrie Agerpres.

UPDATE 16.43 Crimeea: Hackerii ucraineni au atacat o televiziune rusească și au difuzat o declarație a lui Zelenski

Hackerii ucraineni au atacat o televiziune din Crimeea ocupată de ruși și au difuzat un videoclip cu o declarație a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, conform UNN.

Astfel, pe „Pervîi canal” a apărut un videoclip cu o declarație a lui Zelenski, în care acesta amintește că fiecare dintre oficialii ruși implicați în ocuparea Crimeei ar trebui să-și amintească că acesta nu este țara unde își vor găsi pacea și liniștea.

Videoclipul include și câteva secvențe video unde pot fi observate steaguri ucrainene, pe fundal răsunând melodia cântăreaței din Ucraina Tina Karol - „Ucraina - ești tu”.

Potrivit sursei citate, la sfârșitul lunii iunie, hackerii ucrainei au spart site-ul oficial al unei companii de stat rusești care acționează ca intermediar cheie în exportul și importul de tehnologii și servicii militare.

UPDATE 15.05 Soldații britanici trebuie să fie pregătiți să lupte împotriva Rusiei, potrivit unui militar de top al armatei. „Este important să îi pregătim pe cei dragi”

Trupele britanice trebuie să fie pregătite să lupte împotriva Rusiei, a declarat adjutantul Paul Carney care le-a transmis militarilor să-i informeze pe cei dragi cu privire la un potențial conflict, conform Mirror.

Adjutantul Paul Carney a avertizat că armata britanică „se pregătește acum pentru a face față amenințărilor venite din partea Rusiei și este gata să contracareze orice agresiune”.

A venit timpul să ne pregătim „familiile și pe cei dragi” pentru posibilitatea de a fi trimiși în Est.

El a spus că lumea s-a schimbat de la invazia Ucrainei ordonată de către Vladimir Putin pe 23 februarie – în urmă cu șase luni,– iar trupele britanice „trebuie să fie pregătite pentru noi realități”.

„Vreau ca toți să verificăm dacă suntem apți fizic pentru operațiuni. Și este, de asemenea, este important să-i pregătim pe cei dragi și familiile, noastre care au adesea cel mai greu rol în absența noastră”, a declarat WO1 Paul Carney (cel mai înalt gradat adjutant al armatei), pentru revista Soldier.

UPDATE 14.42 Rusia susține că a distrus un depozit de muniţie pentru sistemul HIMARS în regiunea ucraineană Odesa. Reacția Ucrainei: au lovit un hambar de grâne

Ministerul Apărării Rusiei a anunţat că rachete Kalibr au distrus un depozit de muniţie în regiunea ucraineană Odesa care conţinea rachete pentru sistemul american HIMARS şi alte sisteme antiaeriene de fabricaţie occidentală, transmite Reuters.

Ministerul rus a mai susţinut că forţele Moscovei au distrus două tancuri M777 Howitzer în poziţii de luptă în regiunea ucraineană Herson şi un depozit de combustibil în regiunea Zaporojie unde - potrivit sursei citate - erau depozitate peste 100 de tone de combustibil diesel.

Un purtător de cuvânt al administraţiei ucrainene regionale din Odesa a declarat că două rachete au fost doborâte deasupra mării, dar a treia a lovit ţinte agricole.

Nu s-au înregistrat victime, a declarat purtătorul de cuvânt citat, Serhii Bratciuk, pe contul său de Telegram. Un expert în explozibili şi anchetatori lucrează la hambarul de grâne, a adăugat el.

Reuters menţionează că nu a putut verifica relatările de pe câmpul de luptă.

Totodată, ministrul apărării rus Serghei Şoigu a declarat duminică că Rusia a desfăşurat rachete hipersonice Kinjal (Pumnal) de trei ori în cursul a ceea ce Moscova numeşte o "operaţiune militară specială" în Ucraina.

UPDATE 13.33 Şeful unei filiale regionale a Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), Oleksandr Nakonecini, a fost găsit mort la locuinţa sa din centrul ţării, a anunţat duminică parchetul general, transmite AFP.

Sâmbătă seara, soţia lui Nakonecini a auzit un zgomot de foc de armă în apartamentul lor din Kropivniţki şi a descoperit ulterior într-una dintre încăperi trupul soţului ei lovit de glonţ, a precizat parchetul pe reţeaua Telegram.

Poliţia a deschis o anchetă pentru a stabili cauzele decesului, a adăugat parchetul, fără a face niciun comentariu cu privire la ipotezele luate în calcul de anchetatori.

Un ales local, Andrii Lavrus, a scris la rândul său pe Telegram că oficialul ucrainean s-a sinucis trăgându-şi un glonţ în cap.

Nakonecini conducea filiala SBU din regiunea Kirovograd din ianuarie 2021

UPDATE 13.28 Un consilier al președintelui Ucrainei neagă implicarea țării în atacul în care a murit Daria Dughina

„Subliniez că Ucraina nu are nimic de-a face cu asta, pentru că nu suntem un stat criminal ca Federaţia Rusă şi nici nu suntem un stat terorist", a declarat Mihailo Podoliak, unul dintre consilierii lui Zelenski, într-o intervenţie televizată.

În același timp, acesta a afirmat că Rusia se „dezintegrează” intern și că mai multe grupuri politice se luptă între ele pentru putere.

Ca parte a acestei redistribuiri ideologice, creşte „presiunea informaţională" asupra societăţii şi războiul din Ucraina este folosit drept portiţă de scăpare, în timp ce sectoarele naţionaliste se radicalizează tot mai mult, a mai susţinut el.

UPDATE 13.16 Propaganda rusă amenință cu atacarea centrelor decizionale din Ucraina, după ce sâmbătă seară Daria Dughina, fiica lui Aleksandr Dughin, a murit în urma unei explozii a mașinii în care se afla.

Postul de televiziune al Kremlinului Tsargrad TV anunță că propagandista Federației Ruse, Margarita Simonian, redactor-șef Russia Today, a scris doar trei cuvinte pe canalul său de Telegram prin care Kievul se va infiora.

Aceasta a scris „centre de decizie” de trei ori și a sugerat astfel aatacarea acestora în Kiev. Ideea a fost susținută și de un alt jurnalist pro-Kremlin, Maxim Kononenko, care a scris adresa clădirii principale a serviciilor secrete ucrainene din Kiev.

Și Volodimir Rogov, membru al Consiliului principal al Administrației Civil-Militare din regiunea Zaporojie a numit încă două ținte, publicând adresele administrației președintelui Ucrainei și Direcției principale de informații a Ministerului Apărării al Ucrainei.

Și Denis Puşilin, liderul separatist pro-rus, suține că Ucraina este responsabilă pentru atacul în care a murit Daria.

UPDATE 12.31 Atacurile desfășurate în ultimele două săptămâni împotriva infrastructurii militare rusești din Crimeea ar putea forța Moscova să își retragă o parte din forțele sale armate din prima linie pentru a proteja această peninsulă din Marea Neagră pe care a anexat-o în 2014, estimează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

Potrivit ISW, oficialii din Crimeea iau probabil în considerare întărirea securității în peninsulă în urma atacurilor asupra infrastructurii militare rusești. Astfel de măsuri ar putea îndepărta unele forțe armate ale Rusiei de pe liniile de front din estul și sudul Ucrainei.

Sâmbătă, Flota rusă staționată la Sevastopol a fost atacată cu o dronă, care a lovit acoperișul unei clădiri după ce forțele rusești aflate acolo nu reușiseră să o doboare. Această versiune a fost confirmată, apoi infirmată de șeful așa-numitei Republici Crimeea, Serghei Aksionov.

În a doua sa declarație, Aksionov a susținut că drona a aterizat și a luat foc pe acoperiș după ce fusese doborâtă. Însă imaginile apărute pe rețelele de socializare îl contrazic pe oficialul rus. În acest context, Aksionov a cerut populației să nu mai filmeze atacurile cu drone.

Ultimele evaluări ale ISW asupra evoluției războiului din Ucraina

Forțele ruse au eșuat în ultimele atacuri pe frontul de est. De asemenea, au purtat atacuri limitate, dar eșuate, la nord de orașul Harkov. În plus, nu au reușit să avanseze după mai multe asalturi la nord-vest de orașul Herson și la est de orașul Nikolaev, pe frontul de sud.

UPDATE 11.45  Presa rusă: Ținta atentatului era Aleksandr Dughin, nu fiica sa. Cum a ajuns Daria Dughina în mașina-capcană

Fiica lui Aleksandr Dughin, considerat „Rasputinul lui Putin”, nu era ținta atentatului în care a murit, ci tatăl ei, care schimbase mașina în ultimul moment după un eveniment.

„Ghidul spiritual” al lui Vladimir Putin, Aleksandr Dughin, a scăpat de un atac cu maşină-capcană, atentat în care însă şi-a pierdut viaţa fiica sa, Daria, relatează presa rusă, potrivit news.ro.

Filosoful şi naţionalistul rus - despre care se spune că este un arhitect al războiului din Ucraina şi este supranumit „Rasputinul lui Putin” - a schimbat maşinile cu fiica sa în ultimul moment sâmbătă seara.

UPDATE 10.34 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a avertizat sâmbătă că, săptămâna viitoare, când ţara sa sărbătoreşte Ziua Independenţei, la 24 august, Rusia ar putea încerca să facă ceva "extrem de crud", transmite EFE.

Săptămâna viitoare "este foarte importantă pentru noi toţi, pentru ţara noastră. Ziua Drapelului nostru, Ziua Independenţei noastre urmează. Se apropie comemorarea veteranilor războiului pentru libertatea Ucrainei", a declarat Zelenski în obişnuitul său discurs nocturn difuzat de presa oficială.

Însă Zelenski a avertizat că "trebuie să fim conştienţi că în această săptămână Rusia poate încerca să facă ceva extrem de neplăcut, ceva extrem de crud". El a menţionat totodată că "va fi la fel ca în fiecare săptămână din ultimele şase luni, Rusia a făcut la fel tot timpul: (ceva) dezgustător şi crud".

Zelenski a apreciat că una dintre "sarcinile-cheie ale duşmanului este să ne umilească pe noi, ucrainenii, să ne descalifice capacităţile, eroii, să semene disperarea, frica, să provoace conflicte".

Preşedintele ucrainean a adăugat că acest an este "cu adevărat special", deoarece - a spus el - "pot simţi pur şi simplu în aerul Crimeii (peninsulă ucraineană anexată ilegal de Rusia în 2014 - n.r.) că ocupaţia de acolo este ceva temporar şi că Ucraina revine".

UPDATE 09.55 „Găsește și distruge”: Noile arme furnizate de SUA Ucrainei vizează artileria rusă

În cadrul noii tranșe de ajutor militar, în valoare de 775 de milioane de dolari, SUA trimit pentru prima dată Ucrainei drone ScanEagle pentru țintirea artileriei, precum și obuziere de 105 mm și cartușe antitanc pentru puștile Carl Gustaf, a anunțat vineri Pentagonul, potrivit DefenseNews.

Cel mai recent pachet de ajutor militar american pentru Ucraina cuprinde și racheta antiradar de mare viteză AGM-88, care va permite forțelor ucrainene să ochească radarele rusești în războiul focusat pe artilerie. Dezvăluirea noii liste de arme marchează o premieră: Pentagonul n-a mai oferit până acum detalii despre furnizarea de rachete anti-radar de mare viteză (HARM) către Ucraina.

„Ucraina a folosit cu succes aceste rachete. Le-a integrat cu succes pe aeronavele sale. Și acest lucru permite Ucrainei să vâneze și să distrugă radarele rusești”, a declarat jurnaliștilor un oficial înalt din domeniul apărării. Pentagonul a permis oficialului să facă comentarii sub condiția anonimatului.

UPDATE 09.30 Fiica lui Aleksandr Dughin, ideologul lui Putin, ucisă în explozia unei mașini, la Moscova VIDEO

Fiica lui Aleksandr Dughin, Daria, în vârstă de 30 de ani, a murit sâmbătă noapte, în urma unui atentat cu bombă care, cel mai probabil, îl viza pe tatăl ei.

Jeep-ul Land Cruiser Prado în care se afla Daria Dughina a explodat pe autostrada Mozhaisky, în apropiere de satul Bolşîie Viazemi, informează Agerpres.

UPDATE 06.12 Oficialii ruși din Crimeea au raportat un alt atac cu drone asupra Cartierului General al Flotei Ruse de la Marea Neagră din Sevastopol pe 20 august.

Guvernatorul Sevastopolului, numit de Rusia, Mihail Razvozhaev, a susținut că forțele ruse nu au putut doborî o dronă, ceea ce a dus la lovitrea acoperișului sediului Flotei Mării Negre. Razvozhaev și-a retras apoi declarația inițială și a susținut că un post de apărare aeriană a flotei a doborât drona, care a aterizat pe acoperiș și a luat foc. Imaginile de pe rețelele de socializare au arătat o explozie puternică și un nor de fum în jurul sediului, iar drona probabil a detonat în loc să fie doborâtă. Unele conturi OSINT au identificat drona ca fiind un „UAV Skyeye 5000mm Pro” disponibil comercial. Oficialii ucraineni nu și-au revendicat responsabilitatea pentru atac la momentul publicării acestei publicații.

UPDATE 05.44 Forțele ruse au continuat să lanseze atacuri nereușite, pe 20 august.

Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au încercat fără succes să avanseze spre Novo Dmytrivka, Virnopillya și Kurulka, la aproximativ 25 km sud-vest de Izyum. Imaginile geolocalizate au arătat forțele ucrainene lovind echipamente militare rusești la aproximativ 12 km nord-est de Novo Dmytrivka la o dată nespecificată. Forțele ruse au continuat, de asemenea, să bombardeze Asiivka, Husarivka, Chepil și Protopopivka la nord-vest de Izyum și au lansat un atac aerian asupra Zalyman pe linia Kharkiv City-Izyum.

Forțele ruse au încercat mai multe atacuri terestre nereușite asupra Siverskului din sud-est pe 20 august. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au lansat operațiuni ofensive fără succes de la Spirne la Ivano-Daryivka și de la Mykolaivka la Vyimka, toate la sud-est de Siversk.

Forțele ruse au lansat, de asemenea, un atac aerian asupra Ivano-Daryivka și au bombardat așezările din jurul Siversk.

Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au tras cu artilerie lângă Pryshyb și Rozolivka, pe malul vestic al râului Siverskyi Doneț și chiar la sud de Sviatohirsk.

Forțele ruse au continuat să se concentreze pe înaintarea la nord-est și la sud de Bakhmut pe 20 august, dar nu au făcut câștiguri teritoriale în zonă. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au atacat fără succes Bakhmut, Soledar și Bakhmutske (la nord-est de Bakhmut). Se pare că forțele ruse nu au reușit să avanseze spre Zaytseve și Kodema, la aproximativ 9, respectiv 13 kilometri sud-est de Bakhmut.

Forțele ruse au efectuat, de asemenea, atacuri fără succes în direcția Horlivka-Mayorsk, la aproximativ 21 km spre sud-vest de Bakhmut. Miliția Republicii Populare Donețk (DNR) a susținut că Brigada „Kalmious” a DNR sprijină forțele ruse care avansează la nord de Horlivka cu foc de artilerie, dar nu a făcut nicio pretenție teritorială. Miliția DNR a mai susținut că Brigada 3 a DNR a pus mâna pe poziții ucrainene în jurul lui Zaytseve, dar ISW nu poate verifica în mod independent afirmațiile DNR.[ Ministerul Apărării din Regatul Unit a remarcat că forțele ruse s-au apropiat de periferia Bakhmut, dar nu au pătruns în zonele defensive ale localității Bakhmut.

Forțele ruse au efectuat atacuri nereușite și la nord-vest și la vest de orașul Donețk pe 20 august. Statul Major ucrainean a declarat că forțele ruse au lansat atacuri fără succes asupra Opytne, Pisky și Pervomaiske, toate la nord-vest de orașul Donețk. Imaginile geolocalizate au arătat, de asemenea, forțe ucrainene lovind o unitate rusă care avansează în partea de sud a Mariinka, la aproximativ 22 km vest de orașul Donețk. I

Forțele ruse au încercat atacuri terestre limitate la nord de orașul Harkiv pe 20 august, toate acestea eșuând. Surse oficiale ucrainene au raportat că forțele ruse au încercat să atace la nord-est de orașul Harkov, lângă Borșciova, dar au eșuat și s-au retras.

Forțele ruse au lansat mai multe atacuri la nord-vest de orașul Herson și la est de orașul Mykolaiv pe 20 august. Oficialii militari ucraineni au raportat că un pluton rus a încercat fără succes să avanseze spre Tavriiske, la aproximativ 38 km nord-vest de orașul Herson. Două detașamente rusești de asalt amfibiu nu au reușit să avanseze până la Partyzanske, la aproximativ 44 km est de orașul Mykolaiv, de-a lungul autostrăzii T1508 care duce la punctul forte rusesc din Snihurivka. Imaginile geolocalizate au arătat, de asemenea, că un mic detașament ucrainean a atacat o clădire nespecificată din nordul Snihurivka la o dată nespecificată, ceea ce ar putea indica faptul că pozițiile Rusiei s-au deplasat spre sud în interiorul așezării.

Autoritățile de ocupație ruse au acuzat din nou Ucraina că bombardează Centrala Nucleară Zaporijia (ZNPP), în timp ce forțele ruse au continuat să bombardeze așezările din regiunea Dnipropetrovsk de peste râul Nipro. Șeful administrației militare-civile din regiunea Zaporijia, susținut de Rusia, Vladimir Rogov, a susținut că forțele ucrainene au bombardat în vecinătatea uneia dintre clădirile administrative de la ZNPP folosind echipament militar furnizat de Occident pe 20 august.

Forțele ucrainene au continuat să lovească depozitele și pozițiile rusești de muniție în regiunile Herson și Zaporijia. Consilierul Administrației Oblastului Kherson, Serhiy Khlan, a raportat explozii în Chornobaivka (la aproximativ 7 km nord-vest de orașul Kherson), iar filmările de pe rețelele sociale au arătat trei coloane de fum distincte pe aerodromul Chornobaivka. Khlan a mai raportat că au existat două lovituri ucrainene asupra țintelor nespecificate lângă Nova Kakhovka și Beryslav pe 19 august.

Forțele ruse rămân în imposibilitatea de a restabili un pod care trece peste râul Nipru în regiunea Herson. Un corespondent militar rus a arătat daunele grave aduse podului Kakhovka pe care le-au provocat atacurile ucrainene și a susținut că rușii au folosit podul ca o cale alternativă pentru „ajutor umanitar” după loviturile ucrainene împotriva podului Antonivsky. Corespondentul militar a susținut că podul este reparabil și parțial operațional, dar Khlan a declarat că eforturile rusești de reparații au eșuat în ultimele zile.

UPDATE 00.51 Loviturile misterioase asupra instalațiilor militare din Crimeea vor continua, a spus Alexei Arestovich, consilier al Oficiului Președintelui.

Potrivit acestuia, nimic semnificativ nu a fost lovit ieri și astăzi, dar asta nu înseamnă că mâine nu vor fi pierderi.  

Litoralul crimeean al Mării Negre. Foto: Nexta TV via Twitter
Litoralul crimeean al Mării Negre. Foto: Nexta TV via Twitter

ȘTIRE INIȚIALĂ Grozev: Oamenii din cadrul elitei Federației Ruse nu mai cred în ocuparea Ucrainei și întreabă când se va termina războiul

Jurnalistul de investigație Bellingcat, Hristo Grozev a recunoscut că informatorii săi din elita rusă și-au schimbat dramatic poziția față de războiul din Ucraina. Anterior, erau convinși că Kievul va fi capturat în 3-4 zile, dar acum se întreabă când se va termina războiul. El a povestit despre acest lucru într-un interviu cu Yulia Latynina.

Potrivit jurnalistului, elita Kremlinului vrea să negocieze cu Occidentul pentru a asigura pacea în Ucraina, chiar împotriva dorințelor dictatorului rus Vladimir Putin.

„La început, când am întrebat de termenii războiului, ei (insideri din anturajul lui Putin – UNIAN) au vorbit despre capturarea Ucrainei în trei-patru zile. Apoi au spus că vor rămâne acolo mult timp și fără victorie. Mai târziu au început să spună că nu vor pleca din Ucraina, chiar dacă înseamnă sfârşitul Rusiei - nu mai există întoarcere. Şi acum ei înşişi mă întreabă când se va termina războiul?", a spus Grozev.

Jurnalistul a subliniat că forțele de ocupație au invidiat sincer profesionalismul soldaților ucraineni. Acest lucru este confirmat și de conținutul cutiei poștale a unui agent de securitate rus.

„Ei (ocupanții – UNIAN) glumesc despre Putin, laudă Forțele Armate Ucrainiene și spun: „Mi-aș dori să avem așa ceva. Dar avem o mizerie în toate”, notează Grozev.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite