Fiica lui Aleksandr Dughin, ideologul lui Putin, ucisă în explozia unei mașini, la Moscova VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fiica lui Aleksandr Dughin, Daria, în vârstă de 30 de ani,  a murit sâmbătă noapte, în urma unui atentat cu bombă care, cel mai probabil, îl viza pe tatăl ei. 

Daria Dughina, fiica celebrului propagandist al lui Putin, Aleksandr Dughin. Foto: Unian.ua
Daria Dughina, fiica celebrului propagandist al lui Putin, Aleksandr Dughin. Foto: Unian.ua

Toyota Land Cruiser Prado, un SUV,  în care se afla Daria Dughina, a explodat pe autostrada Mozhaisky, în apropiere de satul Bolşîie Viazemi, informează Agerpres.

Daria Dughina, Alexandr Dughin și mașina în care se afla aceasta, după explozie. Foto: Nexta TV via
Daria Dughina, Alexandr Dughin și mașina în care se afla aceasta, după explozie. Foto: Nexta TV via

Femeia se afla în mașină în momentul exploziei și a murit pe loc. Potrivit martorilor oculari, mașina a explodat în timp ce aceasta o conducea.

Potrivit propagandiștilor ruși, Dughin, consilierul președintelui Federației Ruse Putin, ar fi trebuit să călătorească în mașina care a fost aruncată în aer, dar în ultimul moment s-a urcat într-o altă mașină.

Fiica lui a fost recent inclusă pe lista de sancțiuni a Marii Britanii, deoarece și-a ajutat tatăl să răspândească ideologia „lumii ruse”.

masina daria dughin foto aa.com.tr

Cine este Aleksandr Dughin

Conform Wikipedia, Aleksandr Gelievici Dughin (rusă: Александр Гельевич Дугин) (n. 7 ianuarie 1962) este un geopolitician, filosof, sociolog și politician rus. Este cunoscut pentru vederile sale considerate fasciste și a avut legături strânse cu Kremlinul și armata rusă. De asemenea, este președintele Partidului Eurasiatic - mișcare ce pledează pentru edificarea unui suprastat eurasiatic capabil să se opună hegemoniei americane. A scris mai multe cărți de geopolitică, printre care și Bazele geopoliticii (1997). Conceptual, Dughin caută să îmbine tradiția geopoliticii clasice germane cu cea a gîndirii panslaviste, precum și cu mistica teosofică rusească.

Dughin provine dintr-o familie de militari. Tatăl său a ocupat un post înalt în serviciul de informații al armatei sovietice; mama sa este doctor. În 1979, Dughin a intrat la Institutul de Aviație din Moscova. Tatăl său l-a ajutat în obținerea unui loc de muncă în arhivele KGB-ul, unde, într-un final, el a găsit ceea ce-l interesa cu adevarat - lucrări interzise publicului larg din URSS, aceste scrieri abordând teme precum fascismul, eurasianismul, misticismul și diversele religii ale lumii.

Dughin a lucrat ca jurnalist, înainte de a se fi implicat în politică, cu puțin timp înaintea căderii comunismului. În 1988, el și prietenul său Gheidar Djemal, s-au alăturat grupului naționalist Pamiat. El a ajutat la scrierea programului politic pentru proaspătul reînființat Partid Comunist din Federația Rusă, sub conducerea lui Ghennadi Ziuganov, realizând un document ce avea o tonalitate mai mult naționalistă, decât marxistă.

Dughin a început să-și publice propriul său jurnal, Elementî, unde inițial l-a elogiat pe franco-belgianul Jean-François Thiriart, susținător al „Europei de la Dublin până la Vladivostok”. Jurnalul său glorifică constant atât țarismul, cât și stalinismul, iar de asemenea, a relevat admirația lui Dughin pentru personaje precum René Guénon, Julius Evola sau Heinrich Himmler. De asemenea, el a colaborat și cu revista săptămânală „Den” (Ziua). Dughin a fost printre membrii fondatori ai Partidului Național Bolșevic și l-a convins pe Eduard Limonov să intre în arena politică în 1994. O parte dintre membrii linei dure naționaliste din Partidul Național Bolșevic au fost susținuți de Dughin să se separe pentru a forma Frontul Național Bolșevic, o organizație mult mai de dreapta, mai anti-liberală. După ruperea de Limonov, Dughin a devenit apropiat de Evgheni Primakov și mai târziu de Vladimir Putin.

Din septembrie 2008 este profesor de sociologie la Universitatea de Stat din Moscova cât și directorul Centrului pentru Studii Conservatoare din cadrul aceleași universități. În prezent locuiește la Moscova. Este căsatorit cu Natalia Melentiev (a doua soție) - doctor în filosofie și scriitoare.

Cu prima sa soție, Evgenia Evgenievna Debryanskaya (în rusă: Евгения Евгеньевна Дебрянская; născută în 1953) sau Yevgenia Debryanskaya a avut doi copii: Arthur și Daria. Evgenia Evgenievna Debryanskaya este o dizidentă rusă și activistă pentru drepturile homosexualilor. Ea a fost, de asemenea, co-fondatoare a Osvobozhdenie (Libertatea), un grup radical care a apărut din prima mișcare homosexuală din Rusia și Uniunea Democrată . Debryanskaya este remarcată pentru că a pledat pentru retragerea armatei sovietice din Europa de Est , deschiderea granițelor ruse și legalizarea căsătoriei între persoane de același sex. Debryanskaya este, de asemenea, scriitoare și a regizat filme de autor.

Eurasia

Dugin a fost principalul organizator al Partidului Național Bolșevic, al Frontului Național Bolșevic și al Partidului Eurasia.

În 2001 Dughin a fondat Partidul Eurasia, numit mai târziu Mișcarea pentru Eurasia. În teoriile sale se remarcă influența unor gânditori precum Halford John Mackinder și Carl Schmitt. Potrivit acestora, în istoria lumii se desfășoară o continuă luptă între Pământ (tradiție, religie, colectivism) și Mare (progres, ateism, individualism).

Dughin a criticat implicarea Euro-Atlantică în alegerile prezidențiale din Ucraina. În 2005 a anunțat crearea unui front de tineri anti-Revoluția Portocalie pentru a lupta împotriva amenințărilor similare din Rusia. În 2007 i s-a interzis să intre în Ucraina pentru o perioadă de 5 ani.

Viziuni politice

Sursele de inspirație care l-au influențat pe Dughin în plan filosofic au fost, în primul rând, operele gânditorilor revoluționari de orientare conservatoare din Europa (René Guénon, Julius Evola, Carl Schmitt, Mircea Eliade). În ultimii ani el s-a apropiat de filozofia lui Martin Heidegger. Dughin combină conservatorismul rusesc tradițional și eurasianismul clasic rus cu ideile europene de factură revolutionar-conservatoare, dezvoltate de școala de gândire tradiționalistă. Ideatic, Dughin este legat cu cercurile tradiționaliste și revoluționar-conservatoare din Europa, îndeosebi de cele din Franța, Spania și Italia. Este prieten apropiat cu Alain de Benoist - filosof francez și liderul al mișcării intelectuale Nouvelle Droite. Dughin se opune ideilor globalismului si liberalismului, atacând vehement ideile care stau la baza lumii moderne. În domeniul filozofic și politic el pledează pentru creșterea rolului religiilor tradiționale în societate și pentru respectarea setului de valori tradiționale. Dughin este un partizan al drepturilor națiunilor în defavoare drepturilor omului.

În domeniul geopoliticii pledează pentru crearea unui bloc eurasiatic, care să poată înlătura hegemonia Americii în lume, creându-se astfel condițiile pentru dezvoltarea și afirmarea unei lumi multipolare. Conform lui Dughin, acest bloc, trebuie să se formeze în jurul Rusiei, cu participarea țărilor europene și a Iranului. Principalele lui idei geopolitice sunt prezentate pe larg în opera sa fundamentală „Bazele geopoliticii”. 

La Kremlin, Dugin reprezintă „partidul război”, o diviziune în cadrul conducerii asupra Ucrainei. Dugin este văzut ca un autor al inițiativei lui Putin pentru anexarea Crimeei de către Federația Rusă. El a considerat că războiul dintre Rusia și Ucraina este inevitabil și a făcut apel la Putin să înceapă intervenția militară în estul Ucrainei. Dugin a spus: „Renașterea rusă se poate opri doar la Kiev”. În timpul conflictului pro-rus din Ucraina din 2014, Dugin a fost în contact regulat cu insurgenții separatiști pro-ruși. El și-a descris poziția drept „pro-DPR și pro-LPR necondiționat”. Un apel video pe Skype postat pe YouTube l-a arătat pe Dugin oferind instrucțiuni separatiștilor din sudul și estul Ucrainei, precum și sfătuind -o pe Ekaterina Gubareva , al cărei soț Pavel Gubarev s-a declarat guvernator local și după aceea a fost arestat de Serviciul de Securitate al Ucrainei. 

La 31 martie 2014, Oleg Bahtiyarov, membru al Uniunii Tineretului Eurasia din Rusia, fondată de Dugin, a fost arestat. Potrivit Serviciului de Securitate al Ucrainei, el a instruit un grup de aproximativ 200 de oameni pentru a pune mâna pe parlament și o altă clădire guvernamentală. 

La 10 octombrie 2014, Dugin spunea: „Numai după restaurarea Marii Rusii, care este Uniunea Eurasiatică, putem deveni un jucător global credibil. Acum aceste procese au încetinit foarte mult. Maidanul ucrainean a fost răspunsul Occidentului la avansul integrarea rusă”. El a descris Euromaidanul drept o lovitură de stat efectuată nu de ucraineni, ci de Statele Unite: „America dorește să ducă războiul împotriva Rusiei nu prin propriile mâini, ci prin mâinile ucrainenilor. Promițând să facă cu ochiul până la 10 mii de victime în rândul populației pașnice a Ucrainei și cerând efectiv victimele, Statele Unite au dus la acest război.Statele Unite au efectuat lovitura de stat în timpul maidanului în scopul acestui război.Statele Unite au ridicat neo-naziști Rusofobi la putere în scopul acestui război”.  

Înainte de izbucnirea războiului între Rusia și Georgia în 2008, Dugin a vizitat Osetia de Sud și a prezis: „Trupele noastre vor ocupa capitala Georgiei, Tbilisi, întreaga țară și poate chiar și Ucraina și Peninsula Crimeea, care, din punct de vedere istoric, face parte din Rusia. " Ulterior, el a spus că Rusia „nu ar trebui să se oprească la eliberarea Osetiei de Sud, ci ar trebui să meargă mai departe” și „trebuie să facem ceva similar în Ucraina”. În 2008, Dugin a declarat că Rusia ar trebui să repete scenariul georgian în Ucraina, și anume să o atace. În septembrie 2008, după războiul ruso-georgian, nu și-a ascuns furia față de Putin, care „nu a îndrăznit să lase celălalt pantof” și „să restaureze Imperiul”.

Potrivit lui Dugin, a cincea coloană a promovat destrămarea Uniunii Sovietice ca construcție continentală terestră, a preluat puterea sub Boris Elțin și a condus Rusia ca elita politico-economică și culturală conducătoare până în anii 2000; a cincea coloană este regimul reformatorilor liberali din anii 1990 și include foștii oligarhi ruși Vladimir Gusinsky , Boris Berezovsky, foști oficiali guvernamentali Mihail Kasyanov , Boris Nemțov, Vladimir Ryzhkov, lucrători artistici, culturali și media, Ecoul Moscovei, Universitatea de Stat Rusă pentru Științe Umaniste, cele mai înalte ranguri ale Școlii Superioare de Economie a Universității Naționale de Cercetare, o parte semnificativă a profesorilor Institutului de Stat de Relații Internaționale din Moscova și o parte minoritară a profesorilor de la Universitatea de Stat din Moscova. Dugin propune privarea coloanei a cincea de cetățenia rusă și deportarea grupului din Rusia: „Cred că este necesar să se deporteze a cincea coloană și să-i lipsească de cetățenie”. Cu toate acestea, în 2007, Dugin a susținut: „Nu mai există oponenți ai politicii lui Putin și, dacă există, sunt bolnavi mintal și ar trebui să fie trimiși la control profilactic de sănătate”. În 2014, Dugin într-un interviu acordat lui Der Spiegel a confirmat că îi consideră pe oponenții lui Putin bolnavi mintal.  

Într-una dintre publicațiile sale, Dugin a introdus termenul de coloană a șasea și l-a definit ca „a cincea coloană care doar se preface a fi ceva diferit”, cei care sunt în favoarea lui Putin, dar cer ca acesta să susțină valorile liberale (spre deosebire de coloana a cincea liberală, care este în mod specific împotriva lui Putin). În timpul intervenției militare ruse din 2014 în Ucraina, Dugin a spus că toată coloana a șasea rusă a susținut cu fermitate oligarhul ucrainean Rinat Akhmetov . După cum afirmă el, „Trebuie să luptăm împotriva coloanei a cincea și a șasea”.  

Dugin a dezvoltat, de asemenea, legături cu partidele politice de extremă dreaptă și de extremă stângă din Uniunea Europeană, inclusiv Syriza în Grecia, Ataka în Bulgaria, Partidul Libertății din Austria și Frontul Național din Franța, pentru a influența politica UE cu privire la Ucraina și Rusia.  

Internetul interzis

Potrivit lui Dugin, întregul Internet ar trebui interzis: „Cred că Internetul ca atare, ca fenomen, merită interzis pentru că nu dă nimănui nimic bun”. În iunie 2012, Dugin a spus într-o prelegere că chimia și fizica sunt științe demonice și că toți rușii ortodocși trebuie să se unească în jurul Președintelui Federației Ruse în ultima bătălie dintre bine și rău, urmând exemplul Iranului și Coreei de Nord. El a adăugat: „Dacă vrem să ne eliberăm de Occident, este nevoie să ne eliberăm de manualele de fizică și chimie”.

RusiaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite